1 Maj 2011 otwarcie niemieckigo rynku pracy. |
Autor |
Wiadomość |
jedrzej2225
Mega gaduła
Pomógł: 13 razy Dołączył: 04 Lis 2007 Posty: 1147 Skąd: Purmerend
|
Wysłany: Pią Lis 19, 2010 8:48 pm 1 Maj 2011 otwarcie niemieckigo rynku pracy.
|
|
|
Szacunkowo podano ze ok.1 mln Polaków wyjedzie do pracy w Niemczech po otwarciu tamtejszego rynku pracy.Około 70% zakładów pracy potrzebuje dodatkowych pracowników.Rząd niemiecki proponuje nawet tzw. powitalne,aby skusić więcej nowych pracowników z krajów byłego bloku wschodniego. |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
|
|
|
|
jedrzej2225
Mega gaduła
|
Wysłany: Pią Lis 19, 2010 8:54 pm
|
|
|
Gochna H napisał/a: | jedrzej2225,
a mozna wiedziec skad masz to info...? | Było wczoraj w tvp info,dzisiaj np. na WP.pl (tytuł artykułu "Znowu wyemigruje milion Polaków,to będzie katastrofa") |
Ostatnio zmieniony przez jedrzej2225 Pią Lis 19, 2010 9:01 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
zaq
Mega gaduła miszcz nad miszcze

Pomógł: 96 razy Wiek: 103 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 2348 Skąd: z Nienacka k/Ams
|
Wysłany: Pią Lis 19, 2010 9:14 pm
|
|
|
np. tu jest artykul o tym:
http://wyborcza.biz/bizne...y_na_saksy.html |
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, ze ludzie natychmiast wierza w ich prawdziwosc." - Abraham Lincoln
"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu
http://bynajmniej.net |
|
|
|
|
Jagoda97
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 14 razy Dołączyła: 04 Gru 2008 Posty: 802
|
Wysłany: Sob Lis 20, 2010 10:26 pm
|
|
|
Podejrzewam, ze czesc Polakow, ktorzy pracuja w Holandii, znajda prace blizej domu czyli w Niemczech. |
|
|
|
|
Beny.rac
MODERATOR
Pomógł: 20 razy Wiek: 36 Dołączył: 31 Paź 2007 Posty: 1906 Skąd: Flevoland/SRC(PL)
|
Wysłany: Nie Lis 21, 2010 2:28 am
|
|
|
Tak szczerze to bym chciał aby większość ludków wyjechałą z NL i znalazła prace w De moze wtedy WIATRAKI chociaż troszkę zrozumieli że świat idzie do przodu i nie każdy Polak będzie tyrał w NL za 6 e brutto ... |
_________________ „Jest ,mnóstwo ludzi na świecie , którzy powiedza Ci , ze nie możesz tego osiągnąć . A Ty musisz po prostu odwrócić się i powiedzieć „to patrz „ … |
|
|
|
|
siemej
Gaduła
|
Wysłany: Nie Lis 21, 2010 2:58 am
|
|
|
Beny.rac, a Ty myslisz, ze w DE tak pieknie i rozowo jest? W Holandii masz przynajmniej ta najnizsza krajowa (czesto uzalezniona od wieku, ale jest). A tu co masz? 5 stopnia skale podatkowa i jak jestes sam to dostajesz Steuerklasse 1, czyli zdzieraja z ciebie najwiecej. Druga sprawa. Jako, ze nie ogolnie mowiac nie ma tutaj jako tako tej dolnej granicy to tak samo moga dac ci 15€ jak i 5. Bez wzgledu na wiek. A i jeszcze jest cos takiego co nazywa sie "1 euro job". Zwykły pracownik fizyczny dostaje ok. 800 euro na reke jak jest w 1. klasie podatkowej. Z tego jak oplaci sobie mieszkanie, prad itd. to moze zostanie mu 350 euro na caly miesiac. Ok...zgodze sie...niby wystarczy....ale jezeli pracujac przez posrednika w NL, po zaplaceniu mieszkania, oplaceniu podatku i ubezpieczenia zostawalo mi w reku +- 1000 euro, to jest to jednak znaczaca roznica.
Wiec jesli juz mowa o zwyklych pracownikach fizycznych to sobie pomarzyc mozna, ze w DE im bedzie lepiej... |
_________________ niewazne ile mamy....zawsze chcemy wiecej.... |
Ostatnio zmieniony przez siemej Nie Lis 21, 2010 3:00 am, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
lusia0101
Gaduła nad gadułami :-) UWAGA! Dyslektyk!

Pomogła: 6 razy Wiek: 42 Dołączyła: 17 Lut 2009 Posty: 500 Skąd: Drenthe
|
Wysłany: Nie Lis 21, 2010 10:36 am
|
|
|
No juz najwyzszy czas! Teraz na forach bedziemy zamiast jeb...ch wiatrakow czytac jeb...ne szwaby!
Mysle ze duzo ludzi wyjedzie z holandii, w koncu lepiej dla poznaniakow pracowac w Berlinie jak 700 kilometrow dalej. |
_________________ Pomagam w miare mozliwosci |
|
|
|
|
siemej
Gaduła
|
Wysłany: Nie Lis 21, 2010 3:18 pm
|
|
|
Z praca i zyciem w Niemczech nie jest tak wesolo jak wiekszosc mysli.
Szczegolnie obcokrajowcy bez znajomosci jezyka NIEMIECKIEGO maja nikle szanse na znalezienie zatrudnienie.
Najczesciej Niemcy wsrod Polakow szukaja glownie inzynierow, specjalistow IT i lekarzy. Dla nich organizowane sa najczesciej intensywne kursy jezykowe.
Jednak osoby juz mieszkajace w Niemczech i szukajace pracy, czesto w ogloszeniach trafiaja na takie branze jak: call-center, sprzedawca, doradca klienta, fryzjer, hot-line, itp. W tych branzach znajomosc niemieckiego jest obowiazkowa. Jedynie zatrudniajac sie przez posrednika sa szanse na to, ze nikt nie bedzie wymagal od nas bieglej jego znajomosci.
(Ogromnym problemem dla Niemiec jesli chodzi o integracje sa Turcy. Nie chca sie uczyc i nie chca integrowac). W Niemczech w zadnym urzedzie nie porozmawiasz sobie po angielsku (jezyk alternatywny np. w Holandii). Urzednicy mowia, ze tu sa Niemcy i tu sie rozmawia po niemiecku. Ew. pozostaje jeszcze wziasc ze soba tlumacza.
-------------------
Z opowiadan znajomych Niemcow ciagle slysze, ze kiedys bylo duzo lepiej niz teraz. Szczegolnie jesli chodzi o "panstwo socjalne".
Wiekszosc z nich uwaza tez, ze jakiekolwiek zasilki dla obcokrajowcow powinny byc bardziej kontrolowane. Takze tych pieniedzy powitalnych dla Polakow nie powinno byc. A dlaczego? Bo kto nie jest na biezaco ten nie wie, ze:
Zasilki socjalne od nowego roku zostana znowelizowane. Co prawda bedzie podwyzka...z 359€ na UWAGA! 364€ (sic!). Rodzinom z dziecmi maja zabrac jakies pieniadze i zamiast tego wprowadzic jakies karnety np. na basen czy bony na ksiazki. Dlaczego chca tak zrobic? Bo niby nie ma pieniedzy....wiec dlaczego komukolwiek mieliby jakies pieniadze na powitanie wyplacac?
Ja jak najbardziej sie z tym zgadzam z tymi opiniami. I nie dlatego, ze zyje w Niemczech...a dlatego, ze panstwo powinno dbac o swoich, a jezeli nie ma pieniedzy to nie powinno ich rowniez dawac innym (i tutaj mowa nie tylko o Polakach, ale i o innych nacjach).
I nie! Nie pochodze ze slaska! I nie! Nie pobieram tutaj zadnych zasilkow! Wiec ja na tym nie ucierpie.
Takie jest po prostu moje zdanie.
-----------------
lusia0101, nie wiem czy to ma byc docinka do poznaniakow. Rzeczywiscie oni by mieli blisko, lubuszanie jeszcze blizej. Ale tak po prawdzie to kazdy z nas Polakow, mialby te 700km blizej.
Tez mysle, ze duzo osob wyjedzie....ale jeszcze wiecej moze sie pozniej rozczarowac...to juz nie jest "kraina mlekiem i miodem plynaca". |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

|
Wysłany: Nie Lis 21, 2010 4:44 pm
|
|
|
siemej,
czyzbys mieszkal w Niemczech ? i juz portkami trzesiesz ,ze polacy zaleja niemiecki rynek pracy? |
_________________ http://www.siepomaga.pl/s/klikaj
( ͡° ͜ʖ ͡°). |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Nie Lis 21, 2010 4:54 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
siemej
Gaduła
|
Wysłany: Nie Lis 21, 2010 5:26 pm
|
|
|
Gochna H, tak mieszkam w Niemczech. Ale i mieszkalam w Holandii jak otwierali rynek w 2007. Nie boje sie, ze Polacy (tez jestem Polka!) zaleja kolejny rynek pracy i nie boje sie o swoja posade. Pracuje dla Holendrow i mimo tego, ze nie musze byc kazdego dnia w Holandii, chcialam znalezc cos na miejscu. I wcale nie jest tak latwo jak to wszystko jest pieknie opisane w mediach.
Uwazam, ze skoro jakiekolwiek panstwo nie stac na utrzymanie swoich rodakow i szuka ciec w budzecie to nie powinno oferowac pieniedzy powitalnych obcokrajowcom. Niech robia to firmy, ktore chca takiego czlowieka zatrudnic. Wyobraz sobie taka sytuacje w Polsce albo w Holandii, gdzie kraj nie ma pieniedzy dla skrajnie ubogich, a wyplaca powitalne obcokrajowcom z biedniejszych krajow.
Latwo sie mowi i pisze, gdy nie przebywa sie w kraju, ktorego to dotyczy i nie ma sie pojecia jak naprawde ludzie tam zyja.
Zdejmij Gochna klapki z oczu. Czyzbys byla kolejna osoba, ktora chce tu przyjechac, bo beda oferowac pieniadze? Bo na to wyglada |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

|
Wysłany: Nie Lis 21, 2010 6:34 pm
|
|
|
siemej,
Cytat: | Zdejmij Gochna klapki z oczu. Czyzbys byla kolejna osoba, ktora chce tu przyjechac, bo beda oferowac pieniadze? Bo na to wyglada |
''klapki na oczach '' ??
domyslam sie iz jest to zlosliwa riposta na moj post ,ale odpowiem tak
nie potrzebuje zamieniac swojego dobrobytu w Holandii na cos niepewnego w innym kraju,
moja droga a pieniadze ...? pieniadze to nie wszystko ,ani tez zaden wabik jak na mnie
|
_________________ http://www.siepomaga.pl/s/klikaj
( ͡° ͜ʖ ͡°). |
|
|
|
|
jedrzej2225
Mega gaduła
|
Wysłany: Nie Lis 21, 2010 6:39 pm
|
|
|
Siemej,bez paniki,bo kto jak kto ale Niemcy dobrze chyba sobie przemyśleli otwarcie rynku dla sasiadów ze wschodu.To nie jest jakaś forma zadośćuczynienia,czy gest przyjazni z ich strony.To czysty biznes.Więcej legalnych pracowników to wiecej podatków,a co za tym idzie więcej kasy w budżecie.Poza tym gospodarka niemiecka ma chyba kryzys za sobą więc potrzebuje więcej pracowników. Nawet dla niektórych z nas będzie to dobra oferta.Zarobki podobne a koszty życia mniejsze.Szczególnie dla tych którzy w PL zostawili rodzinę,czy pracuja tutaj za minimalna pensję. |
|
|
|
|
siemej
Gaduła
|
Wysłany: Nie Lis 21, 2010 10:51 pm
|
|
|
Gochna H napisał/a: | domyslam sie iz jest to zlosliwa riposta na moj post ,ale odpowiem tak | tak Gosiu...to byla baaaardzo cieta riposta A bylo to pytanie retoryczne, bo wiem, ze juz mieszkasz "troche" w Holandii.
Sama piszesz, ze nie zamienilabys tego co masz w Holandii na cos niepewnego. Tutaj tez nikt nie dostaje odrazu bezposrednich kontraktow na czas nieokreslony.
Swoimi postami nie mam najmniejszego zamiaru nikogo zniechecac, bo ja tu mieszkam. (Tak samo mozna byloby powiedziec o osobach zalacych sie na firmy "x" i "y". Moze mysla sobie: "A co tam...napisze, ze w "x" tak zle to moze sie utrzymam i mnie nie zwolnia." Jaka pewnosc, ze nie wymyslaja zlych opinii, zeby zapewnic sobie prace??). Wracajac do Niemiec.... Tylko przeswiadczenia wiekszosci sa inne niz rzeczywistosc, niz to co bylo kiedys. Duzo sie slyszalo kiedys, ze w Niemczech jest tak zaje***cie i to juz zostalo. Jednak czasy sie zmienily. Na wschodzie Niemiec jest napewno wiecej pracy niz na zachodzie. Ale tez nie powinnismy miec wyobrazen o "zlotych gorach", tak jak mialo to miejsce w przypadku Holandii. A potem czyta sie na forach, ze "to i ze tamto" i ze "nie tak mialo byc".
jedrzej2225, zdaje sobie z tego sprawe, ze nie robia tego bezinteresownie. Tylko zastanawia mnie fakt dlaczego kraje pokroju Niemiec i im podobnych nie chca inwestowac w wyksztalcenie swoich obywateli i ludzi juz tam mieszkajacych. Oczywiscie ksztalca jak to ktos kiedys okreslil "rzesze bezrobotnych", ktorych jedyna przewaga jest znajomosc jezyka.
System ich szkolnictwa rozklada mnie na lopatki. Wiec nie ma co sie dziwic, ze brak im fachowych rak do pracy.
Niemcy oczywiscie sa atrakcyjnym krajem, ale dla tych co pobieraja wszelkiego rodzaju zasilki.
Niestety jesli chodzi o zarobki to juz dla "zwyklego robola" nie jest tak atrakcyjnie.
Tym co nie dowierzaja proponuje troche sobie poczytac i popytac "u zrodla". Fachowcow oczywiscie brakuje, ludzi wyspecjalizowanych w danym zawodzie, jednak osoba szukajaca pracy innej niz ogrodnictwo moze sie bardzo rozczarowac.
Pozdrawiam
PS. Z ta znajomoscia niemieckiego to nie sa zarty. Tutaj naprawde nie chca rozmawiac w innym jezyku niz niemiecki. Cud jezeli trafisz na kogos, kto zechce to zrobic. (W urzedach jednak mozna zapomniec). To na podstawie wlasnych doswiadczen. |
|
|
|
|
goorn
Gaduła Zimny jak głaz.

|
Wysłany: Pon Lis 22, 2010 1:00 am
|
|
|
Ja polecę i na biegun północny jeśli tam będę mógł normalnie zarabiać w konsekwencji żyć. Parę miesięcy temu myślałem poważnie o Kanadzie, ale tam nawet nasze prawo jazdy nic nie warte maks miesiąc można na nim jeździć i straciłbym wszystkie uprawnienia jakie mam. Jak tylko otworzą granicę z Niemcami to będę się do nich pchał. |
Ostatnio zmieniony przez goorn Pon Lis 22, 2010 1:00 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|