Praca sezonowa przy truskawkach |
Autor |
Wiadomość |
osioek
Poczatkujacy
|
Wysłany: Sob Kwi 09, 2011 4:56 pm Praca sezonowa przy truskawkach
|
|
|
Witam
Na początku maja wybieram się do Holandii na przynajmniej 5 miesięcy do pracy sezonowej na plantacji truskawek.
Mam w związku z tym kilka pytań, przede wszystkim do osób doświadczonych w tym temacie:
Szukałem pracy na własną rękę, bezpośrednio kontaktowałem się z plantatorami, więc będę pracował bezpośrednio, nie poprzez agencję (myślę, że to ma jakieś znaczenie).
1. Ile realnie można zarobić miesięcznie w tej pracy? Wszyscy Holendrzy z którymi korespondowałem zapewniali mnie, że płacą zgodnie z CAO i że ilość pracy zależy od pogody, a płaca także od tego jak szybko (i z dobrą jakością) zbiera się truskawki - jest to niestety dla mnie zbyt mało precyzyjna odpowiedź. Dlatego pytam osób doświadczonych - ile godzin tygodniowo przeciętnie się pracuje i jaki jest z tego zarobek? (przyjmując przeciętny sezon) - proszę o podawanie realnych informacji.
2. Czy rzeczywiście w truskawkach jest tak ciężko?
3. Pracodawca życzy sobie dyspozycyjności od początku maja do końca października - trochę mnie to dziwi, bo nie bardzo wyobrażam sobie, porównując do polskich warunków, co można robić na plantacji truskawek, np. we wrześniu, czy tym bardziej październiku.
Będę wdzięczny za odpowiedzi.
Marcin |
|
|
|
|
MartaLeLe
Poczatkujacy MartaLeLe
|
Wysłany: Nie Kwi 10, 2011 7:08 pm
|
|
|
Podpinam sie pod pytanie Marcina.
Znalazlam rowniez firme BALTIC ktora oferuje prace za 5 euro za godzine na reke do tego oplacaja zakwaterowanie ubezpieczenie i dojazd do pracy. Czy to jest duzo malo, czy sie oplaca. Czy ktos zna firme i moze powiedziec cos na temat ich uczciwosci.
Bede wdzieczna za jakiekolwiek podpowiedzi. Pozdrawiam. |
|
|
|
|
Estamos
Gaduła nad gadułami :-)
Pomógł: 6 razy Wiek: 40 Dołączył: 07 Kwi 2010 Posty: 426 Skąd: provincie Utrecht...
|
Wysłany: Nie Kwi 10, 2011 8:39 pm
|
|
|
Może trochę pomogę.
Jeśli chodzi o długość pracy, ile godzin w tygodniu.
Sam pracuję w sektorze rolniczym, i naprawdę różnie to bywa. Jeśli jest słonecznie, albo nie pada deszcz, można pracowac od rana nawet od 6 do 16 a nawet 22. Wszystko zależy od chęci i pracodawcy.
Zazwyczaj pracuje się 9 godzin dziennie, jednak bywają dwa dni wolne bo pada a masz zbierać truskawki a nie wodę z truskawek. Po dniu czy dniach wolnych należy się spodziewać dłuższego dnia tak aby trochę "nadgonić".
Naturalnie w czasie dnia pracy, sa 2 przerwy kawowe okolo 15 na coffee oraz dłuższa przerwa na jedzenie od 30 minut do godziny.
Najprościej w tygodniu przyjąć 40-45 godzin tygodniowo na 6 dni, w sobotę u rolnika się pracuje zazwyczaj. wszystko powyżej tych 40-45 godzin traktować jako extra kasę. Naturalnie możesz mieć średnio i 50 godzin...
Czy praca jest ciężka? Zależy od kondycji, siły i wytrzymałości. Kilka dni na począteku jest trudne. Potem zazwyczaj przechodzi i człowiek się przyzwyaczaja. Każdy problem z kręgosłupem, brzuszek dodatkowy na pewno nie pomaga a czasem potrafią się różne bóle nasilić. Generalnie, nie słyszałem o kimś kto straciłby zdrowie na truskawkach.
Pensja to około 6-7 euro na godzinę, jeśli się wprawisz to a akrodzie wyjdziesz podopnie.
Jeśli nie jesteś rozrzutny, umiesz sobie ugotować, nie palisz nie przesadzasz z alkoholem to policz sobie tak: 45 godzin na tydzień x 6.5 euro = około 300 euro x 4 tygodnie daje to z zaokręgleniem 1300 euro - 100 na mieszkanie i 200 na wydatki masz około 1000 euro na miesiac dla siebie.
Co robić jesienią? Przygotowywać sadzonki na następny sezon, zbierać późne odmiany, jesień to bardziej prace porządkowe lato zbiór.
Jak coś to pytaj. |
|
|
|
|
Mathnl

|
Wysłany: Nie Kwi 10, 2011 10:01 pm
|
|
|
Estamos napisał/a: | 100 na mieszkanie | No to masz duzo szczescia ,ze tylko tyle placisz.Chyba,ze to tygodniowo.Ale to i tak byloby nieduzo. |
|
|
|
|
Estamos
Pomógł: 6 razy Wiek: 40 Dołączył: 07 Kwi 2010 Posty: 426 Skąd: provincie Utrecht...
|
Wysłany: Nie Kwi 10, 2011 10:14 pm
|
|
|
Mieszkanie u rolnika... |
|
|
|
|
osioek
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Kwi 10, 2011 10:38 pm
|
|
|
Dziękuję za odpowiedź.
Wygląda na to, że warunki mi zaproponowane (podaję poniżej - tłumaczenie z maila) są podobne i wszystko by się zgadzało:
"Godziny pracy są różne, ale zaczynamy od 6 i pracujemy do 13:30, a jeżeli jest taka potrzeba to dodatkowo kilka godzin po południu/wieczorem.
..Ale z zachowaniem min. 38 godzinnego tygodnia pracy.
Zwykliśmy pracować ze stawką akordową, ale z zachowaniem minimalnej stawki godzinowej, więc jeżeli pracujesz szybciej (z dobrą jakością) bonus będzie większy.
Płacimy zgodnie z CAO...
Miesięczna stawka minimalna brutto wynosi 1542 Euro dla osób w wieku 22 lat lub powyżej.
Koszty ubezpieczenia i zakwaterowania będą potrącone z Twojego wynagrodzenia (ubezpieczenie 75 Euro miesięcznie i zakwaterowanie 50 euro tygodniowo"..
Tyle mail:
Czy rolnik podpisuje normalną umowę i czy można poprosić o wzór (i tak zamierzam o to poprosić, ale dobrze wiedzieć).
O ile zdążyłem się zorientować, na tej farmie pracują w większości Rumuni - nigdy nie pracowałem z tymi ludźmi - wiecie może jacy są, tak generalnie (Polaków, zwłaszcza niektórych, za granicą poznałem swego czasu aż za dobrze).
Estamos napisał/a: | Może trochę pomogę.
Jeśli chodzi o długość pracy, ile godzin w tygodniu.
Sam pracuję w sektorze rolniczym, i naprawdę różnie to bywa. Jeśli jest słonecznie, albo nie pada deszcz, można pracowac od rana nawet od 6 do 16 a nawet 22. Wszystko zależy od chęci i pracodawcy.
Jak coś to pytaj. |
|
|
|
|
|
Estamos
|
Wysłany: Pon Kwi 11, 2011 5:53 am
|
|
|
Nie wiem co rozumiesz jako "normalna" umowa:)? |
|
|
|
|
osioek
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Kwi 11, 2011 9:40 am
|
|
|
Pisemna. W odróżnieniu od umowy ustnej, tzw. "na gębę"
Estamos napisał/a: | Nie wiem co rozumiesz jako "normalna" umowa:)? |
|
|
|
|
|
evvellina
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Kwi 12, 2011 8:08 pm
|
|
|
a w jaki sposob szukales tych rolnikow?
pracowalam przy truskawkach w szkocji i latwa praca to nie jest szczegolnie na poczatku. bardzo wazna jest pogoda. ja trafilam na marny sezon i odliczajac moj wklad w wyjazd (przelot, jakies tam zakupy przed wyjazdem) to wyszlam na 0. |
Ostatnio zmieniony przez evvellina Wto Kwi 12, 2011 8:11 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
osioek
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Kwi 13, 2011 10:04 pm
|
|
|
Ogólnie to poprzez stronę seasonalwork.nl.
Można się zarejestrować i oferty same przychodzą.
Na priv mogę podać adresy e-mail do kilku plantatorów z którymi korespondowałem, którzy szukali (być może nadal szukają) pracowników na okres od maja do września/października.
Kontakt w języku angielskim.
evvellina napisał/a: | a w jaki sposob szukales tych rolnikow?
pracowalam przy truskawkach w szkocji i latwa praca to nie jest szczegolnie na poczatku. bardzo wazna jest pogoda. ja trafilam na marny sezon i odliczajac moj wklad w wyjazd (przelot, jakies tam zakupy przed wyjazdem) to wyszlam na 0. |
|
|
|
|
|
evvellina
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Kwi 14, 2011 6:23 am
|
|
|
Jesli mozesz to bede bardzo wdzieczna |
|
|
|
|
Amcia
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Maj 23, 2011 7:31 pm
|
|
|
Pracował ktoś jeszcze dla firmy Baltic? Prosiłbym o opinie.
To tak podpinając się pod temat. |
|
|
|
|
|