NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Gochna H
Sob Lis 27, 2010 5:02 pm
Ubezpieczenia zdrowotne żony.
Autor Wiadomość
scwz 
Gaduła

Wysłany: Sob Lis 27, 2010 3:55 pm   Ubezpieczenia zdrowotne żony.

Witam.Myślę że Państwo udzielą mi informacji jestem ubezp w holandi Achmea.Rok temu byłem w NFZ z pytaniem jak mam ubezpieczyć żonę powiedziałem że pracuje w NL oni ze musze dostarczyc im druki E106 juz nie pamietam oraz dostarczyć pismo z urzedu pracy że żona nie jest zarejestrowana wszystkie warunki spełniłem.Przez okres roku żona miała pismo z NFZ karte A4 z dany swoimi oraz z moja holenderską ubezpieczalnia do korzystania z wszystkim usług zdrowotnych na terenie polski.Do piątku kiedy dostała pismo że nfz anuluje korzystanie z tego pisma z powodu napisane:Że podlega pod inny druk i coś tak takiego
Wysłali pismo do NL o inny druk,najgorsze i torchę mnie to przeraża żona jest w 32 tyg ciąży.Mam do Państwa pytanie czy ona może w polsce sama indywidualnie się ubezpieczyć by korzystać bez problemowo z usług zdrowotnych. Dziękuje niezmiermnie za pomoc za jakoms wskazuwke.
Ostatnio zmieniony przez scwz Sob Lis 27, 2010 3:56 pm, w całości zmieniany 1 raz  

jedrzej2225 
Mega gaduła

Wysłany: Sob Lis 27, 2010 4:08 pm   

scwz,oczywiście że żona może się indywidualnie ubezpieczyć.Wystarczy udać się do oddziału NFZ,tam ubezpieczy się bez problemu.Kiedyś koszt wynosił ok 250 zł miesięcznie,nie wiem jak jest teraz. Ma także drugą mozliwość - zarejestrować sie jako bezrobotna i z tego tytułu uzyskuje ubezpieczenie.

scwz 
Gaduła

Wysłany: Sob Lis 27, 2010 4:24 pm   

jedrzej2225 dzieki za pomoc właśnie prubowałem by sie sama opłaciła ale oni sie uparli ze jak ja jestem w nl to nie moze sie sama ubezp ale jakby nie muwiła ze maz pracuje za granica np.jest sama dojdzie po jakims czasie do tego nfz? i nie narzuci jakiejś kary

Beny.rac 
MODERATOR

Wysłany: Pon Lut 07, 2011 3:09 pm   

scwz napisał/a:
jedrzej2225 dzieki za pomoc właśnie prubowałem by sie sama opłaciła ale oni sie uparli ze jak ja jestem w nl to nie moze sie sama ubezp ale jakby nie muwiła ze maz pracuje za granica np.jest sama dojdzie po jakims czasie do tego nfz? i nie narzuci jakiejś kary

Witam,
Nie chce wprowadzać w błąd ale jeśli mialaś przerwę w ubezp z NFZ ponad jakis czas to będziesz musiała zapłacić opłatę wstępna -jesli przerwa wynosiła do roku rok - to oplata 700 zl +300 zl za miesięczna składkę a jesli pow 1 roku to opłata 2000zl +na składka 300 = 2300 zl

Jeśi jednak ktoś Cie zatrudni "fikcyjnie " na 1/16 etatu to za ubez zapłacisz jedynie ok 70-90 zl na miesiąc ... :035:

Pozdrawiam Serdecznie

omnia 
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Lut 21, 2011 9:43 pm   

W tej sytuacji proponuję żeby żona poszła zarejestrować się do urzędu pracy ponieważ każda osoba rejestrująca się ma obowiązkowe ubezpieczenie w urzędzie pracy ,kiedyś było ono nie obowiązkowe można było być zarejestrowanym a ubezpieczenie mieć przy mężu dziś idziesz rejestrujesz się i jesteś ubezpieczony .Tym bardziej że żona jest w ciąży w między czasie wyjaśnij sprawę ubezpieczenia w Holandii .Pozdrawiam :039: a i jeszcze dodam że można sobie wykupić u ubezpieczycieli takich jak aiva lub uniqa ubezpieczenie zdrowotne ale koszt najniższa składka około 480 zł są różne opcje takiego ubezpieczenia co za tym idzie składki też są różne.
Ostatnio zmieniony przez omnia Pon Lut 21, 2011 9:50 pm, w całości zmieniany 1 raz  

delin 
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Kwi 27, 2011 10:14 am   

Moja żona jak była w ciąży nie miała żadnego ubezpieczenia, gdyż przepisy mówią że kobieta w czasie ciąży, połogu ma prawo do darmowego leczenia. Postanowiliśmy z tego skorzystać. Było z tym wiele problemów, w szpitalach i przychodniach wywierano na żonę presję, co nie było dla niej łatwe w jej stanie. Ale urodziła zdrowego chłopczyka, mimo iż nie opłacała swoich składek to sami za nic nie musieliśmy płacić.

Odpowiedz do tematu