NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Rolnicy w Limburgi
Autor Wiadomość
norbertz333 
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Maj 18, 2010 7:13 pm   Rolnicy w Limburgi

Pracuję u rolników limburskich już trzeci sezon.Prawie70%z nich zatrudnia Polaków na czarno.
Wypisują kontrakty w razie kontroli a jeśli jej nie będzie to umowy lądują w koszu.Nie ma mowy o rozliczeniu z podatku .
Jak walczyć z tym procederem ,który zatacza coraz szersze kręgi ?

suska 
Mega gaduła
Sex, rock and thea!

Pomogła: 34 razy
Wysłany: Wto Maj 18, 2010 8:09 pm   

Nie zatrudniac sie? A jak juz jest po fakcie no to sciagnac im na glowe jakas inspekcje pracy.

norbertz333 
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Maj 18, 2010 8:23 pm   

Temat nie dotyczy bezpośrednio mnie.
Jeśli wszyscy będziemy takie podejście do sprawy to problem może kiedyś dotyczyć nas samych.

[ Dodano: Wto Maj 18, 2010 8:30 pm ]
nie szukam tematu do bezsensownych dyskusji lecz konkretnych rozwiązań :021:

zaq 
Mega gaduła
miszcz nad miszcze

Wysłany: Wto Maj 18, 2010 8:38 pm   

suska napisał/a:
Nie zatrudniac sie...

to bardzo konkretne rozwiazanie, a nie temat do dyskusji. proceder bedzie trwal dopoki beda chetni na takie warunki.

"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu

http://bynajmniej.net

suska 
Mega gaduła
Sex, rock and thea!

Wysłany: Wto Maj 18, 2010 10:07 pm   

Dopoki w Holandii nie przetoczy sie fala sprzeciwow, jaka miala miejsce kilka lat temu w Anglii to takie sytuacje beda na porzadku dziennym.

lusia0101 
Gaduła nad gadułami :-)
UWAGA! Dyslektyk!

Pomogła: 6 razy
Wysłany: Wto Maj 18, 2010 10:49 pm   

norbertz333 napisał/a:
Pracuję u rolników limburskich już trzeci sezon.Prawie70%z nich zatrudnia Polaków na czarno.

ale co ci ludzie zgadzaja sie na prace na czarno?
popieram suske - bardzo proste rozwiazanie.

norbertz333 
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Maj 19, 2010 2:13 pm   

Nie podałem tematu po to żeby czytać nie dojrzałe komentarze.Czekałem na inne reakcje na problem .Tym samym przeprowadziłem swoisty sondaż .Reakcje ludzi na tego rodzaju lub inne poważne kwestie jakie dotykają polaków w nl.Stara zasada jesli chcesz coś naprawiać ,zacznij od swojego otoczenia.
Większość nie chce widzieć problemu bo to ich nie dotyczy.

[ Dodano: Sro Maj 19, 2010 2:29 pm ]
Większość tych ludzi są to zdesperowani rodacy którzy chcą zapewnić podstawy egzystencji swoim rodzinom .Druga część to tzw.polski margines społeczny który pracuje za przysłowiową kaste piwa,to im wystarcza.Wina leży po stronie gospodarzy którzy wykorzystują sytuacje a nikt nie potrafi lub boi się dobrać im do d.

suska 
Mega gaduła
Sex, rock and thea!

Wysłany: Śro Maj 19, 2010 2:47 pm   

Nie moj drogi, bo nikt Polakow nie zmusza, zeby tam pracowali. Rolnik nie przychodzi Ci do domu i nie mowi: jak sie u mnie na czarno nie zatrudnisz to wyrzne Ci rodzine. Niedojrzale to jest Twoje podejscie zwalania winy na rolnikow. Dobierzesz im sie do tylka, a Polacy pojda robic na czarno w rybactwie. O ile POLACY nie naucza sie walczyc o godne warunki pracy i nie zatrudniac sie u pierwszego lepszego rolnika, za polowe legalnej stawki, to ten problem bedzie wystepowal, jak nie w rolnictwie, to w czym innym.

Zreszta mowilam przeciez w pierwszym poscie- inspekcja pracy Ci zostaje, jak Cie los tych biedakow tak strasznie przejmuje. Ciekawa jestem tylko, kiedy za te pomoc sam dostaniesaz kopa w tylek, bo taka jest wdziecznosc naszych kochanych rodakow :)

aknairam 
mari(an)ka

Pomogła: 9 razy
Wysłany: Śro Maj 19, 2010 6:09 pm   

teksty typu..nie pracuj .. co to za rozwiązanie?? .Ja proponowalabym zebys zadzwonił do związkow zawodowych np .(?) co oni w tej sprawie mogą poradzic ? Przeciez wszyscy wiemy ze zawsze sie znajdzie ktos kto bedzie pracowal na czarno ,dlatego trzeba hiene udusic w zarodku :033:

suska 
Mega gaduła
Sex, rock and thea!

Wysłany: Śro Maj 19, 2010 6:10 pm   

No wlasnie zarodkiem sa chetni- nie bedzie chetnych, nie bedzie problemu...
Ale zwiazki zawodowe nie zaszkodza.

norbertz333 
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Maj 19, 2010 7:10 pm   

Już wątpiłem w to forum.Jednak myliłem się.
Szacunek dla takiej postawy.

aknairam 
mari(an)ka

Wysłany: Śro Maj 19, 2010 8:15 pm   

suska zaraz Cie walne :033: Nikt nikogo dzisiaj nie zmusza do pracy ,a nie tylko Polakow (no ! chyba ze jest to Tobi =Kunta Kinte ) Czy to ,,Polak,,(jak piszesz) jest winny temu ze chce pracowac ?czy pracodawca ,ktory go oszukuje :021:

suska 
Mega gaduła
Sex, rock and thea!

Wysłany: Śro Maj 19, 2010 8:30 pm   

Zachecam do sprawdzenia znaczenia slowa "oszustwo" w slowniku jezyka polskiego. To o czym mowimy to zadne oszustwo. Ci ludzie wiedza jak wyglada sytuacja a mimo to DOBROWOLNIE sie pod tym podpisuja.

To tak samo jak ludzie, ktorzy zgadzaja sie pracowac za 5 euro. Prawo tego zabrania, wrecz chroni ich przed tym, a oni i tak wiedza lepiej, bedac jednoczesnie niekorzystna konkurencja dla tych, ktorzy podporzadkowuja sie zasadom prawa. Ale tak, to nadal wina rolnikow ;]

zaq 
Mega gaduła
miszcz nad miszcze

Wysłany: Śro Maj 19, 2010 8:42 pm   

aknairam napisał/a:
...Nikt nikogo dzisiaj nie zmusza do pracy...

no wiec o co ci chodzi? czy ktos zmusza tych polakow do pracy na czarno? ktos proponuje ci prace bez umowy to odmawiasz i nie ma tematu. jak nie bedzie chetnych na taki sposob pracy, to nie bedzie takich ofert.
pracodawca oszukuje, ale nie pracownika. pracownik zgodzil sie na takie warunki. jedynym oszukanym jest "panstwo".

"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu

http://bynajmniej.net
Ostatnio zmieniony przez zaq Śro Maj 19, 2010 8:43 pm, w całości zmieniany 1 raz  

aknairam 
mari(an)ka

Wysłany: Pią Maj 21, 2010 2:33 pm   

Soory albo ja zle zrozumialam ten temat ? albo...Ktos pyta o rade a tu odpowiedz typu : ,,gdy Ci praca w życiu szkodzi ,porzuć prace ! o co chodzi ?Pewnie ze macie racje Po co mamy robic u holenderskiego rolnika Ha !po co wogole mamy robic ? nikt nas nie zmusza(mnie zmusza tylko pusta kasa) Niech" se'' rolnik sam zapier......
a jak mu juz urosnie wyskubiemy marchewke do zera... Bedzie nowy temat na forum :082:
(aha ! a znaczenie słow znam doskonale ,nie musze wcale grzebac w słownikach :033: )

Odpowiedz do tematu