NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Pracodawca ktory nie zglosil pracownika do funduszu emerytal
Autor Wiadomość
tharr 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Pon Cze 13, 2011 12:39 pm   Pracodawca ktory nie zglosil pracownika do funduszu emerytal

Witam,
Mam pytanie do obeznanych z tematem.

Co zrobic w przypadku kiedy pracodawca u ktorego pracowalismy nie zglosi nas do funduszu emerytalnego.
Mam na mysli ten podstawowy fundusz socjalny do ktorego pracodawca ma obowiazek zglaszac pracownikow ktorzy przepracuja ponad 26 tygodni w jego firmie.

Podczas rozmowy przed odejsciem z tej firmy, po przepracowanym roku, pracodawca wsciekly daje wymijajace odpowiedzi ze to "shit" ze on nie zglasza tam nikogo itp. ale to przeciez nielegalne. Nie jestem pewien czy ten pracodawca do konca rozumial o co jest pytany i czy jemu nie chodzilo o dodatkowy fundusz do ktorego nie ma obowiazku zglaszania pracownikow.

Czy mozna gdzies sprawdzic stan swoich skladek emerytalnych? Podobno jest jakas strona internetowa organizacji bodajze "stiplu" gdzie mozna sprawdzic aktualny stan swojej emerytury socjalnej ale nie moge znalesc tej strony ani zadnego kontaktu.

Znacie moze jakies zrodlo gdzie mozna rzetelnie wszystko sprawdzic, a jesli pracodawca nie dopelnil obowiazku zgloszenia pracownika do funduszu to kogo mozna o tym poinformowac?

Dziekuje za wszelka pomoc.

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Pon Cze 13, 2011 12:52 pm   

tharr,

pracodawca nie ma obowiazku zglaszania pracownika do funduszu emerytalnego

http://forum.niedziela.nl...aa1e80eef15c5d2

( ͡° ͜ʖ ͡°).

tharr 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Pon Cze 13, 2011 1:00 pm   

Jak to nie.
Sa trzy filary tak?
I socjalny, niezalezny od pracy i dochodow

II pracowniczy, do ktorego pracodawca ma obowiazek zglosic pracownika ktory przepracuje ponad 26 tygodni, skladka jest odprowadzana po czesci z pensji pracownika a czesc oplaca pracodawca.

III dobrowolny, ktory moze byc oplacany przez pracownika, pracoawce lub wspolnie w zaleznosci od wczesniejszego dogadania sie.

A to cytat ze stringu do ktorego mnie odeslalas:

Kto zgłasza pracownika do funduszu?

Osoba zatrudniona w Holandii nie musi sama zgłaszać swojego uczestnictwa w funduszu emerytalnym, ponieważ obowiązek ten spoczywa na biurze pośrednictwa pracy, które go zatrudnia. Również obowiązek potrącenia składki emerytalnej z tygodniowego wynagrodzenia brutto pracownika leży po stronie biura pośredniczącego. Po nabyciu prawa do uczestnictwa w funduszu emerytalnym pozostaje się w systemie bez względu na to, za pośrednictwem jakiego biura dana osoba jest zatrudniona. Wysokość składki emerytalnej wynosi 3,5 procent tygodniowego wynagrodzenia (brutto), z czego z dochodu pracownika tymczasowego potrąca się maksymalnie 1/3 składki, tj. 1,17 procent. Natomiast agencja zatrudnienia pokrywa pozostałe 2,33 procent. Wysokość składki jest ściśle związana z przepracowanym czasem w danym tygodniu. Natomiast za dni, w których praca nie była świadczona, nie płaci się składki emerytalnej i automatycznie okres ten nie powoduje nabywania uprawnień emerytalnych.

A co w wypadku jesli pracodawca nie dopelnil tego obowiazku. Dla mnie to jest niedorzeczne bo to nielegalne ale on sam tak twierdzi!
Dlatego szukam strony gdzie moglbym sprawdzic czy te skladki byly odprowadzane.
Ostatnio zmieniony przez tharr Pon Cze 13, 2011 1:06 pm, w całości zmieniany 2 razy  

Duuvelke 
Mega gaduła

Pomogła: 57 razy
Wysłany: Pon Cze 13, 2011 1:09 pm   

jakby skladki byly odprowadzane to bys dostal list... ja takowy dostaje co roku, gdzie mam dokladnie wypisane ile mi emerytury nalezy itp.

tharr 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Pon Cze 13, 2011 1:13 pm   

Duuvelke a od kogo ten list? od pracodawcy?

Beny.rac 
MODERATOR

Wysłany: Pon Cze 13, 2011 1:23 pm   

Cytat:
Duuvelke a od kogo ten list? od pracodawcy?

Nie od urzędu co sie zwie StiPP a tutaj link do info:

http://www.stippensioen.n...Plan_Polish.pdf

Ja też co roku dostaje taki list od nich ... :026:

Mucha_75 
Gaduła nad gadułami :-)
Mucha

Wysłany: Pon Cze 13, 2011 1:40 pm   

Niekoniecznie StiPP, ja mam na przykład Metalelektro http://www.metalektropens...&_schema=PORTAL , no ale to już chyba zależy od sektora w jakim się pracuje.

tharr 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Pon Cze 13, 2011 1:43 pm   

Od nich zadnych listow moja dziewczyna nie dostala napewno.

Ale ja rowniez nie dostaje od nich listow a pracuje juz 4 lata w firmie ktora odprowadza mi wszystkie skladki nawet na trzeci filar.

[ Dodano: Pon Cze 13, 2011 1:46 pm ]
Zaraz, wy chyba mowicie o trzecim filarze, a ja mowie o drugim, podstawowym pracowniczym, 3,5 procent z wynagrodzenia.

bejupi 
Gaduła nad gadułami :-)

Wysłany: Pon Cze 13, 2011 4:19 pm   

tharr napisał/a:
Jak to nie.
Sa trzy filary tak?
I socjalny, niezalezny od pracy i dochodow

II pracowniczy, do ktorego pracodawca ma obowiazek zglosic pracownika ktory przepracuje ponad 26 tygodni, skladka jest odprowadzana po czesci z pensji pracownika a czesc oplaca pracodawca.

III dobrowolny, ktory moze byc oplacany przez pracownika, pracoawce lub wspolnie w zaleznosci od wczesniejszego dogadania sie.

A to cytat ze stringu do ktorego mnie odeslalas:

Kto zgłasza pracownika do funduszu?

Osoba zatrudniona w Holandii nie musi sama zgłaszać swojego uczestnictwa w funduszu emerytalnym, ponieważ obowiązek ten spoczywa na biurze pośrednictwa pracy, które go zatrudnia. Również obowiązek potrącenia składki emerytalnej z tygodniowego wynagrodzenia brutto pracownika leży po stronie biura pośredniczącego. Po nabyciu prawa do uczestnictwa w funduszu emerytalnym pozostaje się w systemie bez względu na to, za pośrednictwem jakiego biura dana osoba jest zatrudniona. Wysokość składki emerytalnej wynosi 3,5 procent tygodniowego wynagrodzenia (brutto), z czego z dochodu pracownika tymczasowego potrąca się maksymalnie 1/3 składki, tj. 1,17 procent. Natomiast agencja zatrudnienia pokrywa pozostałe 2,33 procent. Wysokość składki jest ściśle związana z przepracowanym czasem w danym tygodniu. Natomiast za dni, w których praca nie była świadczona, nie płaci się składki emerytalnej i automatycznie okres ten nie powoduje nabywania uprawnień emerytalnych.

A co w wypadku jesli pracodawca nie dopelnil tego obowiazku. Dla mnie to jest niedorzeczne bo to nielegalne ale on sam tak twierdzi!
Dlatego szukam strony gdzie moglbym sprawdzic czy te skladki byly odprowadzane.

ej a te zapisy to z jakiego masz zrodla?

RED_MEN 
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Cze 13, 2011 9:33 pm   

witam
w którym miejscu jest podana suma ile wynosic bedzie emerytura ,mozecie mi pomuc co i jak tam z tego wywnioskowac

iwona2008 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Pon Cze 13, 2011 9:37 pm   

Nie jestem pewna ale na stronie svb.nl za pomoca Digid kodu mozesz sprawdzic swoje skladki,strona rowniez obslugiwana w jezyku polskim.Pozdrawiam

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Pon Cze 13, 2011 9:47 pm   

iwona2008,

w linku ktory podalam w swoim poscie jest troche informacji na powyzszy temat,
bo jakby ktos nie wiedzial nie po raz pierwszy ten temat ''wyskakuje'' na forum
Cytat:

na stronie svb.nl za pomoca Digid kodu mozesz sprawdzic swoje skladki,

jest rowniez podany link do strony w ktorym mozna sprawdzic swoje skladki
wystarczy tylko tam zerknac :035:

RED_MEN 
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Cze 13, 2011 10:22 pm   

nie posiadam Digid kodu , obecnie przebywam w Pl
mam jeszcze pytanie czy jak bede miał juz swoje lata to bedzie mi sie wliczało do emerytury w sensie takim że gdy bede mieszkał w Pl to bedą mi wysyłac z holandi kase

Duuvelke 
Mega gaduła

Pomogła: 57 razy
Wysłany: Pon Cze 13, 2011 11:34 pm   

tharr napisał/a:
Zaraz, wy chyba mowicie o trzecim filarze, a ja mowie o drugim, podstawowym pracowniczym, 3,5 procent z wynagrodzenia.

mowie o drugim filarze... list dostaje od funduszu gdzie moj pracodawca placi skladki z mojej pensji...

tharr 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Wto Cze 14, 2011 12:01 am   

Duuvelke napisał/a:
tharr napisał/a:

mowie o drugim filarze... list dostaje od funduszu gdzie moj pracodawca placi skladki z mojej pensji...

No wiec wlasnie, a co w wypadku jesli pracodawca nie zglasza pracownikow do tego funduszu na 2gi filar ktory przeciez jest obowiazkowy.

Pracodawca wychodzi z zalozenia ze taniej go wyjdzie, jesli kilka osob sie o to upomni i on dostanie sankcje za niedopelnienie obowiazku za kilku pracownikow niz prowadzenie oplat za wszystkich pracownikow.

Przy czym jest to poprzedni pracodwaca, obecny chce zglosic pracownika do funduszu ale nie wie co ma robic skoro poprzedni pracodawca nic w tej sprawie nie zrobil.

Odpowiedz do tematu