NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z kolanami - kilka pytań
Autor Wiadomość
Beny.rac 
MODERATOR

Wysłany: Śro Cze 15, 2011 7:42 pm   Problem z kolanami - kilka pytań

Witam,

Od jakiegoś miesiąca czasu mam problem z kolanami ( na początku bolało i nie dawało mi normalnie żyć lewe kolano ale od tyg odezwało sie drugie )

Na początku myslałem że to po prostu przemęczenie bo od jakiś 3-4 tyg pracuje po 45-50 godz tyg a praca polega na ciagłym chodzeniuuuuu wiec kolana są przeciążone ( od jakiś 2 tyg stosuje zimne okłady wieczorem niestety brak poprawy ...

Przeraża mnie fakt że bóle są podobne do tych co miałem 3 lata temu ( w tamtym okresie miałem wykonywany rezonans Magnetyczny Stawu Kolanowego + artroskopii lewego kolana stwierdzono u mnie chondromalacje rzepki 1 stopnia - po artroskopii oraz zabiegach lasery + Krioterapi + ćwiczeniach z rehabilitantem problem stawów kolanowych znikł ...

Jakby było mało dzisiaj miałem rozmowe z szefem u którego pracuje ( nie podoba mu sie fakt że moja norma spadła do 85% i jeśli sie nie poprawię w najbliższym czasie to zostanę zwolniony problem w tym że z powodu bólu w kolanach ciężko mi poprawić tą norme :011: )

Moje pytanie jest takie co ja mam zrobić ( w pl byłem pod opieką specjalisty ortopedy który zajmuje sie sportowcami i ON wiedział że nie symuluje i wiedział co zrobić aby mi pomóc co prawda trawało to jakieś pół roku jak nie rok bo terminy były odległe ale wszsytko refundował NFZ ( oprócz wizyt praywatnych + zastrzyków po zabiegu )

Moje pytanie jest takie od czego mam zacząć w NL :
- umówienie sie z lekarzem ogólnym gdzie znajdę jakiegoś NORMALNEGO w Tiel ???
- jakie mam szanse ze lekarz da mi skierowanie na rezonans Magnetyczny Stawu Kolanowego ( chyba nie ma innego sposobu aby sprawdzić czy z rzepką wszystko wporządku )
- czy zna ktos jakiegoś ortopede mówiącego w języku polskim w nL ( bo szczerze nie wyobrażam sobie jak ja wytłumacze co to np artroskopia , chondromalacja rzepki 1 stopnia itp )

Czy po przepracowaniu 79 tyg przez biuro pracy - jestem na fazie B obecnie ,będzie należało mi sie chorobowe albo chociaż zmniejszenie liczby godzin pracy aby kolan nie zajechać całkiem ...

Jeśli ktoś jest w stanie coś doradzić podpowiedzieć to z góry dzięki
Pozdrawiam

agata 
PRZYJACIEL FORUM

Pomogła: 33 razy
Wysłany: Śro Cze 15, 2011 8:50 pm   

moja rada- najpierw lekarz rodzinny i prosba o przeswietlenie
ewentualanie mozesz wieczorem pojsc na eerstehulp- powiedziec ze cie bardzo boli a lekarz juz nie przyjmuje wiec powinni od razu zrobic ci przeswietlenie.
a potem to juz zalezy co wyjdzie na zdjeciu.

Beny.rac 
MODERATOR

Wysłany: Śro Cze 15, 2011 9:18 pm   

agata napisał/a:
moja rada- najpierw lekarz rodzinny i prosba o przeswietlenie

Masz na myśli USG stawu kolanowego ( jeśli tak to jak przetłumaczyć USG na hol lub angielski ??? )

I jak znaleść do jakiego rejonu należę i gdzie mogę udać sie do lekarza rodzinnego ??? ( pytam bo od 2 lat pobytu w NL ani razu nie byłem tutaj u lekarza ... )

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Śro Cze 15, 2011 9:28 pm   

Beny.rac,

tu jest taka ''maszynka'' do sprawdzania gdzie masz najblizszego lekarza

http://www.zorg.independer.nl/huisartsen/intro wpisz miejscowosc lub postcode i powinno Ci wyswietlic do jakiego lekarza mozesz sie udac

http://www.knie.nl/content/knie/knie_anatomie.asp
tu masz budowe kolana po ichniemu

a bol kolana (wewnatrz) to- pijn aan de binnenkant knie- to kolano

jak to powiesz to lekarz zrozumie

Röntgenonderzoek - przeswietlenie

MR-onderzoek :Magnetische Resonantie, , rezonanas magnetyczny

Arthroscopie to juz mala operacja - zagladanie w kolano
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Śro Cze 15, 2011 9:45 pm, w całości zmieniany 1 raz  

denton 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Czw Cze 16, 2011 11:34 pm   

USG kolana to "echo van de knie".Mysle jednak ze na echo sie nie skonczy -raczej rezonans i ponownie artroskopia.Trzeba wiec zaczac od doktora domowego.

Beny.rac 
MODERATOR

Wysłany: Pią Cze 17, 2011 8:03 pm   

Witam,

Dziękuje wszystkim za odpowiedzi

Od paru dni próbuje wzmocnić stawy artesanem (dawka 1500 mg na dzień ) + maści + zimne okłady ale brak poprawy a wręcz przeciwnie ( dziwne jest to że jak przychodzę z pracy to kolana przestają boleć ale w pracy podczas chodzenia ból sie nasila a co najgorsze strasznie zgrzytają te kolana podczas zginania )

Bedę szczery robie wszystko abym nie musiał iść do lekarza bo zdaje sobie sprawę i wiem jakie są realia w NL ( jak człowiek pracuje to oki a jak coś mu dolega to zostaje zwolniony i wywalony z chaty na zbity pysk - a ja nie mam kontraktu tylko faze B z biurem pracy , umowe na 3 miesiące i co najgorsze mieszkam na mieszkaniu od szefa ... :091: )

Ale chyba musze sie przełamać i iść do lekarza bo zdrowie jest bezcenne ... :011:

agata 
PRZYJACIEL FORUM

Pomogła: 33 razy
Wysłany: Pią Cze 17, 2011 8:24 pm   

Beny - wiem o czym mowisz mialam kiedys podobnie- bole przeszly ale strzykanie jest nadal.
mi lekarz powiedzial ze mam za malo czegos w rodzaju zelatyny w kolanach- to jest cos tak jakby oliwa w trybach by lepiej chodzily . no i wlasnie tego milam za malo co powodowalo i bol i skrzypienie.
Przepisal mi jakies tabletki- sorry ale juz nie pamietam jakie- jak sobie przypomne dam ci znac- masci rozgrzewajace a nie chlodzace- mi mama z Polski zalatwila taka masc - uwaga!!! hahahah dla konia- ale za to jak rogrzewala!!!! i kazal mi jesc duze ilosci zelatyny, galaretek , te produkty , ktore maja zelatyne w skladzie. szczerze powiem ze nawet wypijalam zwykla zelatyne spozywcza.

Bole przeszly- czasem tylko slysze skrzypienie i czasem po dluzszych wedrowkach lekki bol ale to juz nie to samo co wczesniej
sproboj wiec wypijac zelatyne i rozgrzewac kolano masciami rozgrzewajacymi!!!

Beny.rac 
MODERATOR

Wysłany: Pią Cze 17, 2011 8:39 pm   

agata napisał/a:
masci rozgrzewajace a nie chlodzace- mi mama z Polski zalatwila taka masc - uwaga!!! hahahah dla konia- ale za to jak rogrzewala!!!!

Hmmm czyżbyś miała na mysli MAŚĆ KOŃSKĄ bo tak sie składa że znajoma ma na domku tą maść końską ale rozgrzewającą( ponocz tak rozgrzewa ze jak sie za dużo nałoży to może poparzyć abo zmusić do chłodnej kąpieli ) a ja myśle że lepsza dla mnie będzie maść końska ale chłodząca ( w niedziele będę ja miał bo znajomy mi z pl przywiezie ) ale jak jesteś pewna że uzywałaś tej maści końskiej rozgrzewające to dzisiaj zaryzykuje i posmaruje na noc kolana i zobacze co sie będzie działo jutro

Temat z bólem stawów jest mi znany bo kiedyś ćwiczyłem 3bój siłowy i wiem że żelatyna jest potrzebna ale ważniejszy jest siarczan glukozaminy i dlatego właśnie biore Artresan

Dzięki Aga jak coś sie nie uda będziesz mnie miała na sumieniu ... :043:

OMD 
Poczatkujacy

Wysłany: Sob Cze 18, 2011 11:03 pm   

Witam.Zajmuje się trochę tymi problemami,sam byłem dystrybutorem( World Team) firmy Herbalife,lizłem troche tematu na temat zdrowia.
Osobiscie uważam,ze bezkonkurencyjny na rynku i calkowicie bezpieczny jest Kolagen firmy Colvita http://www.colvita.pl/kolagen.html
Kupuję,miałem problemy ze stawami,itp. i z czystym sumieniem mogę powiedzieć,ze mi pomogło :041:
Wybór należy do nas ,na co się zdecydujemy.Pozdrawiam i dużo zdrówka życzę

bea111 
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Cze 20, 2011 8:26 am   

Witam,a czy ktoś by mógł polecic maść holenderską na stawy?Trenuje do turnieju w tenisie ziemnym od dwóch tygodni,a wczesniej ze 20 lat rakiety nie mialam w reku i przeciazyłam stawy kolanowe,a szczególnie lewe boli..i moze jakiś domowy sposób? z góry dzięki za odpowiedz :039:

Beny.rac 
MODERATOR

Wysłany: Pon Cze 27, 2011 7:57 pm   

Witam,

Dzisiaj byłem u Pani doktor i stwierdziła że kolano i stopa jest przeciążone( wczesniej wypytała sie gdzie pracuje , jak długo boli, pow że miłem zabieg artroskopie itp i poprosiłem o napisanie jakiegoś dokumentu dla biura i dla szefa u którego pracuje i takie otrzymałem pisze w nim że powino mi biuro zmienic pracę na taką gdzie nie będę przeciążał kolana i stopy na jakiś czas i to powino pomóc a na ból mam brać parecetamol i inne leki przeciwbólowe i jęsli sie nie poprawi to mam sie zgłosić za jakiś czas

Byłem z tym pismem w biurze i Koordynator powiedział mi że jak nie znajdą mi lżejszej pracy to zgłoszą mnie do UWV na chorobowe , po jakimś czasie dostaje tel że " decyzja z góry " jest taka że jutro mam iść normalnie do pracy bo u mnie w pracy nawet ze złamaną nogą można pracować ... :119: po tel znajomej do osoby nad kordynatorem okazuje się że zostanę jednak na chorobowym do piątku i jak nie będzie lepiej to mam iść ponownie do lekarza ...

Rozm z szefem i jak po piatkowej wizycie u lekarza nie będzie lepiej( będzie to oznaczać że to nie przemęczenie a cos poważniejszego ) to niestety ale musze sie wyprowadzić

I tak to chyba skończę pracę w NL ... :072:

Jagoda97 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 14 razy
Wysłany: Pon Cze 27, 2011 10:56 pm   

Beny.rac napisał/a:
Witam,

...

Rozm z szefem i jak po piatkowej wizycie u lekarza nie będzie lepiej( będzie to oznaczać że to nie przemęczenie a cos poważniejszego ) to niestety ale musze sie wyprowadzić

I tak to chyba skończę pracę w NL ... :072:

Ja na Twoim miejscu poczekalabym na pierwsza kontrle od lekarza z UWV. Tylko, ze to jest po ok 2-ch miesiacach.
Albo jak juz bedziesz na chorobowym to sam sie zglos do UWV i zapytaj czy mozesz jechac na leczenie do Polski, bo tu nie masz gdzie mieszkac. W Polsce mozesz sie leczyc na holenderskie ubezpieczenie.
Sciagnij historie choroby z Polski i przedstaw ja na najblizszej wizycie u lekarza.
Proboj, moze trafisz na zyczliwych ludzi i bedziesz mogl sie leczyc.

Beny.rac 
MODERATOR

Wysłany: Pon Cze 27, 2011 11:15 pm   

Jagoda sytuacje mam skomplikowaną( mam opcję awaryjną ale nie chce sprawiać kłopotów Sister bo mają full na domku ) bo mało kto chce wynająć pokój dla osoby nie pracującej i boje sie władować np 600 euro( 300 euro wynajem na miecha + 300 euro borgu) a sie okaże że zasiłku chorobowego nie dostanę bo sie okaże że nie w każdej pracy trzeba chodzić i rękami też można pracować i Pan/Pani z UWV powiedzą że mam taka pracę znaleść ... :021:

A leczenie w PL na hol ubezp ciężko widzę i chyba to nawet nie realne bo np rezonans magnetyczny jest refundowany przez NFZ a już nie mówię o jakimś zabiegu w szpitalu ... :011:

Jagoda97 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 14 razy
Wysłany: Pon Cze 27, 2011 11:35 pm   

Beny.rac napisał/a:
Jagoda sytuacje mam skomplikowaną( mam opcję awaryjną ale nie chce sprawiać kłopotów Sister bo mają full na domku ) bo mało kto chce wynająć pokój dla osoby nie pracującej i boje sie władować np 600 euro( 300 euro wynajem na miecha + 300 euro borgu) a sie okaże że zasiłku chorobowego nie dostanę bo sie okaże że nie w każdej pracy trzeba chodzić i rękami też można pracować i Pan/Pani z UWV powiedzą że mam taka pracę znaleść ... :021:

A leczenie w PL na hol ubezp ciężko widzę i chyba to nawet nie realne bo np rezonans magnetyczny jest refundowany przez NFZ a już nie mówię o jakimś zabiegu w szpitalu ... :011:

Przeciez leczenie w Polsce nie jest drozsze od leczenia w Holandii.
Tobie za leczenie w Polsce ma placic holenderskie ubezpieczenie a nie NFZ.

To pracodawca ma Ci znalezc prace siedzaca, nie Ty sam.

Rob jak chcesz ale przed wyjazdem do PL zadzwon do UWV i przedstaw sprawe.

jambalaya 
Poczatkujacy

Wysłany: Pią Lip 01, 2011 9:57 am   

Beny.rac napisał/a:

może poprostu powinienes skupic sie na rehabilitacji

Odpowiedz do tematu