Akt urodznienia dla dziecka a brak meldunku. pomocy |
Autor |
Wiadomość |
DarkSside
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Lut 01, 2016 2:59 pm Akt urodznienia dla dziecka a brak meldunku. pomocy
|
|
|
Witam. mam pytanie. Za dwa miesiące spodziewamy się w raz z dziewczyna naszego małego bobaska ( nie jesteśmy małżeństwem). po narodzinach chcemy wyrobić paszport tymaczasowy dla dziecka oczywiście to w ambasadzie, i w ciągu 1-2 miesiąca wrócić do polski na stałe. Chodzi o to że nie jesteśmy tutaj zameldowani, cały proces uznawania i rejestracji chcielibyśmy zrobić w polsce, wiem że szpital daje papierek o danych dziecka i z tym trzeba się udać do gemmente po odbiór aktu, ale co w tym przypadku jeśli nie jesteśmy zameldowani, z tego co czytałem jeśli nie jesteśmy zamedowani gemmente nas nie zna wiec nie mamy po co tam iść, jak w tym przypadku mamy to zrobić. Czy możemy po narodzinach dziecka nie rejesrtować go tutaj skoro chcemy jak najszybciej wrócić do polski i tam wszystko zrobić... ??
Proszę o odpowiedzi co w tym przypadku. |
|
|
|
|
wigru
Gaduła nad gadułami :-)
Pomógł: 11 razy Wiek: 45 Dołączył: 16 Maj 2010 Posty: 455 Skąd: 's-Hertogenbosch
|
Wysłany: Pon Lut 01, 2016 3:27 pm
|
|
|
Po co sobie komplikować życie? Jak i tak chcecie wrócić za 1-2 miesiące na stałe to nie lepiej zjechać teraz, dziecko się urodzi w pl a tam już nie będziecie musieli kombinować z żadnymi papierami? |
|
|
|
|
DarkSside
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Lut 01, 2016 5:25 pm
|
|
|
Mamy mieszkanie do czerwca za które musimy płacić, zostając tutaj będzie miała płacone za urlop macieżynśki, kramzorg też jest opłacony, jak byśmy zjechali do pl jakaś tam kara za to jest. Więc chcemy to w jakiś sposób rozwiązać. wie ktoś coś w tym temacie... ? |
|
|
|
|
Panicelinka
MODERATOR panicelinka
Pomogła: 36 razy Dołączyła: 01 Kwi 2009 Posty: 2325
|
Wysłany: Pon Lut 01, 2016 5:49 pm
|
|
|
DarkSside,
Pamietaj o tym, ze dziecko urodzi sie wam w Holandii , zatem dobrze by bylo fakt narodzin dziecka zglosic jednak do swojej gemeete.
Polska wymaga pewnego poswiadczenia, dla dziecka urodzonego za granica. Zadzwon do Ambasady polskiej moze oni udziela blizszych info .
Zerknij jeszcze co na to polskie przepisy .
http://www.usc.pl/publika...za_granic%C4%85 |
|
|
|
|
DarkSside
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Lut 01, 2016 6:12 pm
|
|
|
Panicelinka napisał/a: | Pamietaj o tym, ze dziecko urodzi sie wam w Holandii , zatem dobrze by bylo fakt narodzin dziecka zglosic jednak do swojej gemeete. |
Tak rozumiem, tylko co z przypadkiem jak ktoś nie jest zameldowany ? Z tego cosie do wiedziałem do gemmente nie ma co iść bo nie jesteśmy tutaj zameldowani więc oni po prostu nas tk jakby nie znaja, wiec zarejestrować dziecka też nie moge bo nie dostanie tutaj meldunku. i czy w taki razie oni nam wydadzą nam później akt urodzenia żebyśmy mogli wyrobić paszport w ambasadzie ? |
|
|
|
|
|