Zwolnienie z pracy czy należy się odprawa? |
Autor |
Wiadomość |
samawholandii
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Kwi 03, 2011 9:01 am Zwolnienie z pracy czy należy się odprawa?
|
|
|
Od 3 lat pracuje w Holenderskiej firmie.Pracodawca nigdy nie dał mi do podpisania żadnej umowy,wyplate dostawalam zawsze na konto-poczatkowo na otrzymanym papierze mialam napisane-ROZLICZENIE za jakis tam miesiac,od zeszlego roku otrzymuje co miesiac SALARIS. Nie mam kontraktu-przypuszczam ze nawet nie mam zadnej umowy,gdyz nigdy nic nie podpisywalam.Pracodawca ubezpiecza mnie w ubezpieczeniu grupowym,mieszkam w miejscu pracy z cala gromada innych polakow,tzn w 1 domu przeszlo 20 osob,pokoje 4 osobowe itd.Nie mialam nigdy problemow ze zjazdem na urlopy-jezdze bardzo czesto poniewaz pracuje 5-6 tyg po czym zjezdzam na urlop na 3-4 tyg(mam male dziecko). Nie pobieram w holandii zadnych pieniedzy na dziecko,nie staram sie tez o zwrot czesci ubezpieczenia. Od jakiegos czasu pracodawca stwarza problemy iz za czesto zjezdzam do polski. Powiedzial mi ze jezeli bede chciala wrocic nastepnym razem mam zadzwonic czy wogole jest dla mnie miejsce.Obawiam sie ze chce mnie zwolnic i jak tylko zjade do polski otrzymam tel iz nie mam wracac poniewaz na moje miejsce przyjal inna osobe. Prosze mi napisac czy w takiej sytuacji nalezy mi sie jakas odprawa z racji pozbawienia mnie pracy?Zawsze powiadamiam pracodawce o terminie powrotu z urlopu,jestem dobrym pracownikiem nie stwarzajacym problemu. Czy mimo tego iz jedynym moim dowodem pracy tam sa Salarisy mam prawo ubiegac sie od nich jakis pieniedzy z racji zwolnienia? Dodam jeszcze ze na salarisie nie ma odprowadzanych skladek na emeryture czy rente takze po zakonczeniu pracy nie beda mi sie liczyly zadne lata do pozniejszej emerytury czy renty w polsce. Fakt odprowadzany jest podatek lecz do konca nie rozumiem jak to jest. Przypuszczam ze pracuje tutaj jako pracownik sezonowy-mino ze praktycznie przez caly rok pracuje,nie jestem zameldowana w holandii,nie wiem wiec do kogo zwrocic sie o pomoc a boje sie ze zostane bez pracy i za co wtedy utrzymam moje dziecko dodam iz nie jest to praca na polu tylko w fabryce funkcjonujacej przez caly rok.PROSZE POMOZCIE |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Nie Kwi 03, 2011 11:44 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Beny.rac
MODERATOR
Pomógł: 20 razy Wiek: 36 Dołączył: 31 Paź 2007 Posty: 1906 Skąd: Flevoland/SRC(PL)
|
Wysłany: Nie Kwi 03, 2011 9:30 am
|
|
|
Witam,
Z całym szacunkiem do Pani ale jak można pracować nie mając żadnej umowy - przecież to sie aŻ prosi o problemy w razie zwolnienia ...
Jeśli przepracowała Pani w ostanich 36 tyg 26 tyg to może sie Pani ubiegać o zasiłek dla bezrobotnych ( ale z tego co czytam raczej nie spełnia Pani tego warunku bo za często zjeżdza do PL )
Moim zdaniem nic sie Pani nie przysługuje - żadna odprawa itp (bo nie ma Pani żadnej umowy )
Pozdrawiam serdecznie |
_________________ „Jest ,mnóstwo ludzi na świecie , którzy powiedza Ci , ze nie możesz tego osiągnąć . A Ty musisz po prostu odwrócić się i powiedzieć „to patrz „ … |
|
|
|
|
wampir-80
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Kwi 03, 2011 9:52 am
|
|
|
Beny.rac ma rację. Jak można być tak nie odpowiedzialną(nasuwa mi się inne słowo ale z grzeczności nie napiszę go). Dlaczego Pani nie ubiegała się o dodatek do ubezpieczenia? To, że to jest ubezpieczenie grupowe to nie ma znaczenia.
W związku z tym, że Pani nie ma żadnej umowy to może się Pani nie należeć nic, gdyż nie wiadomo na jakiej zasadzie Pani tam pracuje, czy na umowie na czas określony (w to wątpię), czy na ONBEPAALDE TIJD (w to jeszcze bardziej wątpię), czy też przez jakieś Uitzendbureau na fazie A (wtedy nic się nie należy.
Jedyne co mi się nasuwa to to, żeby zgłosić fakt braku umowy i wszystkich innych nieprawidłowości tutaj:
SNCU
i tutaj
Arbeidsinspectie |
Ostatnio zmieniony przez wampir-80 Nie Kwi 03, 2011 9:53 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
samawholandii
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Kwi 03, 2011 11:24 am
|
|
|
nie pracuje przez biuro pracy a bezposrednio u pracodawcy holenderskiego.Prace tutaj zalatwila mi znajoma ktora w owym zakladzie pracuje juz kilka lat,takze bez zadnej umowy.Przyjmujac mnie chcieli tylko ksero paszportu,wyrobili mi soffi numer.Wszystkie osoby-polacy pracujacy tutaj nie maja umow o prace dlatego tez przypuszczam ze moze pracujemy tutaj jako pracownicy sezonowi-nie mam pojecia???Kazdorazowo wyjezdzajac na urlop wymeldowuje sie z uezpieczenia-tzn firma mnie wymeldowuje po czym jak wracam ponownie zglaszaja mnie do ubzepieczalni. Meldunku w holandii nie mam,poniewaz pracodawca nie moze zameldowac tak duzej liczby osob na jednym mieszkaniu. Poza tym jak juz wspomnialam co miesiac otrzymuje salaris z potraceniem na mieszkanie-warunki niezbyt ciekawe.Jesli dobrze zrozumialam panstwa wypowiedzi,jesli pracodawca powie mi ze mam wiecej nie przyjezdzac nie nalezy mi sie nic?zasilek dla bezrobotnych wiem ze odpada-nawet o nim nie myslalam ale chodzi mi raczej o jakas odprawe czy cos w tym stylu?jesli pracodawca mnie zwolni to w takim ukladzie gdzie mam zwrocic sie o jakas pomoc,poniewaz pozostane bez srodkow do zycia wraz z dzieckiem? |
|
|
Beny.rac
MODERATOR
Pomógł: 20 razy Wiek: 36 Dołączył: 31 Paź 2007 Posty: 1906 Skąd: Flevoland/SRC(PL)
|
Wysłany: Nie Kwi 03, 2011 11:51 am
|
|
|
wampir-80 napisał/a: | czy też przez jakieś Uitzendbureau na fazie A (wtedy nic się nie należy. |
Chyba sie mylisz Kolego będąc pracując na fazie A i tracąc pracę i mając przerobione 26 tyg w ostatnich 36 mozna starać sie o zasiłek dla bezrobotnych ... samawholandii napisał/a: | jesli pracodawca mnie zwolni to w takim ukladzie gdzie mam zwrocic sie o jakas pomoc,poniewaz pozostane bez srodkow do zycia wraz z dzieckiem? |
Ale jaką pomoc ??? Tracisz pracę , zostajesz bez środków do życia - troszkę brutalne ale prawdziwe niestety ;/
Moja szczera rada jeśli jesteś w takiej sytuacji jak piszesz to poszukaj jakiegoś studia do 500 euro na miesiąc , zamelduj sie , zmień pracę( może dostaniesz dof do czynszu , coś na dziecko , dof do ubezp ) bo w obecnej sytuacji NIE BĘDZIE CI SIE NIC NALEŻAŁO ...
WIem że to co napisałem nie jest łatwe ale cóż chyba nie masz wyjścia jeśli i tak grozi CI zwolnienie z pracy ... |
_________________ „Jest ,mnóstwo ludzi na świecie , którzy powiedza Ci , ze nie możesz tego osiągnąć . A Ty musisz po prostu odwrócić się i powiedzieć „to patrz „ … |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Nie Kwi 03, 2011 1:09 pm
|
|
|
Beny.rac napisał/a: | wampir-80 napisał/a: | czy też przez jakieś Uitzendbureau na fazie A (wtedy nic się nie należy. |
Chyba sie mylisz Kolego będąc pracując na fazie A i tracąc pracę i mając przerobione 26 tyg w ostatnich 36 mozna starać sie o zasiłek dla bezrobotnych ... |
Pracujac w systemie 6 tygodni pracy/4 tygodnie wolnego mozna zapomniec o zasilku.
Beny.rac napisał/a: |
samawholandii napisał/a: | jesli pracodawca mnie zwolni to w takim ukladzie gdzie mam zwrocic sie o jakas pomoc,poniewaz pozostane bez srodkow do zycia wraz z dzieckiem? |
Ale jaką pomoc ??? Tracisz pracę , zostajesz bez środków do życia - troszkę brutalne ale prawdziwe niestety ;/ |
Zasilek dla bezrobotnych sie nie bedzie nalezec, ze wzgledu, ze w ciagu ostanich 36tygodni przepracowalas niewiele wiecej niz polowe a powinnas min. 26.
Mozesz starac sie o dofinansowanie do ubezpiecznia, dodatek na dziecko i jak jestes zameldowana i twoje dochody nie przekraczaja minimum to mozesz w gminie starac sie o dofinansowanie. |
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym? Bill Machrone, 1991-09-24 |
|
|
|
|
kindzal
Super gaduła

|
Wysłany: Nie Kwi 03, 2011 3:07 pm
|
|
|
Beny.rac napisał/a: | Witam,
Z całym szacunkiem do Pani ale jak można pracować nie mając żadnej umowy - przecież to sie aŻ prosi o problemy w razie zwolnienia ...
Moim zdaniem nic sie Pani nie przysługuje - żadna odprawa itp (bo nie ma Pani żadnej umowy ) |
Nie prawda, bo w Holandii wystarczy juz tzw. "podejrzenie prawne dotyczace istnienia umowy o prace" :
Rechtsvermoeden arbeidsovereenkomst
Werk je drie maanden achter elkaar ten minste 20 uur per maand voor een ander, dan is er wettelijk gezien sprake van een arbeidsovereenkomst. Je werkgever moet je dan minstens het minimumloon betalen en hij mag je alleen volgens de regels van het ontslagrecht ontslaan. Is je werkgever het hier niet mee eens, dan moet híj bewijzen dat je geen arbeidsovereenkomst hebt.
Wiec nawet jesli Ty nie otrzymalas umowy na pismie a pracujesz, to taka umowa i tak istnieje i to pracodawca musi udowodnic ze nie bylo umowy o prace. |
_________________ " Kto nie szanuje i nie ceni swej przeszlości, nie jest godzien szacunku teraźniejszości, ani prawa do przyszlości. " Józef Piłsudski. |
|
|
|
|
wampir-80
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Kwi 03, 2011 4:00 pm
|
|
|
Beny.rac napisał/a: | wampir-80 napisał/a: | czy też przez jakieś Uitzendbureau na fazie A (wtedy nic się nie należy. |
Chyba sie mylisz Kolego będąc pracując na fazie A i tracąc pracę i mając przerobione 26 tyg w ostatnich 36 mozna starać sie o zasiłek dla bezrobotnych ... |
Ja jej odpowiadałem na to o co pytała czyli:
Cytat: | Prosze mi napisac czy w takiej sytuacji nalezy mi sie jakas odprawa z racji pozbawienia mnie pracy? |
Więc proszę nie wprowadzaj w błąd.
A wszystkie rozważania czy jej się coś należy czy nie są bezsensowne, gdyż idźcie i załatwcie coś mówiąc: nie mam meldunku a ni umowy o pracę, ale pracuje i mieszkam tu. Kto wam coś da i uwierzy w to co mówicie????
Z całym szacunkiem do Pani, ale trzeba było myśleć o tym trzy lata temu. Wiem że to są przykre słowa ale niestety prawdziwe. Teraz to może Pani tylko napisać skargę pod te linki co podałem wcześniej i czekać. A to niestety trwa baaardzo długo.
kindzal napisał:
Cytat: | Wiec nawet jesli Ty nie otrzymalas umowy na pismie a pracujesz, to taka umowa i tak istnieje i to pracodawca musi udowodnic ze nie bylo umowy o prace. |
A niby komu albo przed kim ten pracodawca ma coś udowadniać, jak jej sytuacja nie pozwala na załatwienie czegokolwiek?[/b] |
|
|
|
|
Miep
Super gaduła
Pomogła: 5 razy Dołączyła: 05 Sie 2010 Posty: 311 Skąd: z domu
|
Wysłany: Nie Kwi 03, 2011 4:39 pm
|
|
|
wampir-80 napisał/a: | jej sytuacja nie pozwala na załatwienie czegokolwiek | tak sie sklada ze naprawde wiele rzeczy mozna zalatwic bez meldunku , nawet WW . wampir-80 napisał/a: | przed kim ten pracodawca ma coś udowadniać | naprzyklad przed sedzia lub inna instancja kontrolujaca .
wampir-80 napisał/a: | Z całym szacunkiem do Pani, ale trzeba było myśleć o tym trzy lata temu. | tu sie zgodze z toba .
kindzal, to fakt co podales w tym cytacie ale faktem tez jest ze ta pani nawet tego warunku nie spelnia. Pozatym sam wiesz ze nawet jak pracuje bezposredniu u pracodawcy moze nadal miec kontrakt przez b.pracy , pozaty,m jak ton czesto sie praktykuje w chwili zjechania na wakacje/urlop poprostu koncza z nie kontrakt . |
_________________ Zyj!- powiedziala nadzieja - Bez ciebie nie moge - odparlo zycie ....... |
|
|
|
|
wampir-80
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Kwi 03, 2011 6:18 pm
|
|
|
Dlaczego wyrywacie zdania z kontekstu???
Jeżeli uważacie, że w sytuacji tej Pani można tak dużo zrobić, to proszę doradźcie jej co ma konkretnie zrobić, tzn od czego zacząć, tak krok po kroku.
Tylko nie zapomnijcie jej poinformować, że każda skarga na pracodawcę = wyrzucenie z pracy i mieszkania, co w jej sytuacji nie jest zbyt ciekawym rozwiązaniem, gdyż nie jest zameldowana(nie otrzyma pomocy z gminy), nie ma żadnej umowy o pracę , ani nie ma żadnej ciągłości pracy, która z kolei uprawniałaby ją do otrzymywania zasiłku dla bezrobotnych. Nie wiadomo nawet na jakich zasadach pracuje, gdyż widziałem już sytuacje w których właściciel firmy ma swoje Uitzendbureau i sam sobie wynajmuje ludzi
Miep napisał/a: | wampir-80 napisał/a: | jej sytuacja nie pozwala na załatwienie czegokolwiek | tak sie sklada ze naprawde wiele rzeczy mozna zalatwic bez meldunku , nawet WW . wampir-80 napisał/a: | przed kim ten pracodawca ma coś udowadniać | naprzyklad przed sedzia lub inna instancja kontrolujaca .
|
Tyle to ja wiem, ale rozmawiamy o konkretnym przypadku, a myślisz że tak z dnia na dzień jej pracodawca będzie musiał stawić się w sądzie? Albo już jutro wpadnie kontrola? Nie, to wszystko trwa a najlepszym rozwiązaniem jest złożenie skargi i najlepiej żeby to zrobiło więcej poszkodowanych osób, wtedy szanse na rozpatrzenie sprawy wzrastają. |
|
|
|
|
Beny.rac
MODERATOR
|
Wysłany: Nie Kwi 03, 2011 7:07 pm
|
|
|
wampir-80 napisał/a: | Jeżeli uważacie, że w sytuacji tej Pani można tak dużo zrobić, to proszę doradźcie jej co ma konkretnie zrobić, tzn od czego zacząć, tak krok po kroku. |
Już napisałem :
Moja szczera rada jeśli jesteś w takiej sytuacji jak piszesz to poszukaj jakiegoś studia do 500 euro na miesiąc , zamelduj sie , zmień pracę( może dostaniesz dof do czynszu , coś na dziecko , dof do ubezp ) [/quote="Beny.rac"][quote="m4rcin"]Pracujac w systemie 6 tygodni pracy/4 tygodnie wolnego mozna zapomniec o zasilku.
Marcin to samo napisałem że aby otrzymać zasiłek trzeba mieć przepracowane 26 tyg w ostatnich 26 tyg ...
wampir-80 napisał/a: | najlepszym rozwiązaniem jest złożenie skargi i najlepiej żeby to zrobiło więcej poszkodowanych osób, wtedy szanse na rozpatrzenie sprawy wzrastają. |
Skarga nic nie da wiesz ile ja mam konkretnych przypadków łamania prawa przez biura pracy (tzn ja wiem , biuro też wie i żyje sie dalej ... ) |
Ostatnio zmieniony przez Beny.rac Nie Kwi 03, 2011 7:08 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
samawholandii
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Kwi 03, 2011 7:54 pm
|
|
|
dziekuje za wyczerpujace odpowiedzi.Czyli krotko mowiac pracodawca moze wywalic mnie z pracy i nic kompletnie mi sie nie nalezy nawet zadna odprawa oki.Liczylam na to ze istnieje jakas instytucja ktora mi pomoze ale widze ze nie.....Odnosnie wynajecia mieszkania to nie jest mi one potrzebne poniewaz moje dziecko jest w polsce a ja tytlko tutaj pracuje nic poza tym,wiec po co mi mieszkanie w nl? |
|
|
nuta
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 4 razy Dołączyła: 17 Cze 2009 Posty: 469
|
Wysłany: Nie Kwi 03, 2011 8:09 pm
|
|
|
mieszkanie po to, zeby byc tu do konca legalnie skoro pracujesz, gdy masz meldunek wiecej ci sie nalezy i sprawy szybciej sie zalatwia.
mam nadzieje ze twoj pracodawca mial poporstu zly humor i tak sie wyzyl na tobie, zycze powodzenia.
ps. kurde w mieszkaniu 20os. 4 ludzi w pokoju, nie wyoobrazalne, zero godnosci dla ludzi |
|
|
|
|
Mucha_75
Gaduła nad gadułami :-) Mucha
Pomógł: 13 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 624 Skąd: Schiedam, GA
|
Wysłany: Nie Kwi 03, 2011 8:12 pm
|
|
|
Przede wszystkim, zero szacunku ludzi, dla samych siebie, ze się na takie warunki godzą, no ale to już inna historia. |
|
|
|
|
Jagoda97
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 14 razy Dołączyła: 04 Gru 2008 Posty: 802
|
Wysłany: Nie Kwi 03, 2011 8:35 pm
|
|
|
Samawholandii, nic nie napisalas, czy masz platny urlop?
Na Twoim salarisie powinnas miec taka pozycje jak vakantie dagen.
Czy mialas jakies pieniadze wyplacane kiedy bylas na urlopie, czasem nadgodziny wyplacaja w czasie wolnym.
Byc moze w ten sposob udaloby Ci sie uzbierac 26 tyg w ciagu ostatnich 36, zebys mogla wystapic o zasilek dla bezrobotnych.
Niewielka to pociecha ale daje czas na znalezienie nowej pracy |
|
|
|
|
|
|