tygodniowy staż na początek - ile powinni płacić? |
Autor |
Wiadomość |
aniuchna84
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Sty 15, 2013 11:25 am tygodniowy staż na początek - ile powinni płacić?
|
|
|
Witam
Zaproponowano mi pracę pod Amsterdamem w markecie przez pewne pośrednictwo, które pierwszy tydzień pracy nazywa stażem. Chcą mi za to zapłacić 20 euro na dzień za 8h pracy (bo podnoszenie pudełek i kładzenie ich na półkę to praca a nie nauka umiejętności).
Czy ktoś orientuje się, czy w holenderskim prawie faktycznie istnieje coś takiego jak szkolenie czy staż na początku pracy i jak powinny być one opłacane? W CAO czytalam o stażu, ale dotyczy on nabywania faktycznych kwalifikacji.
Czy to zgodne z prawem?
Ile powinno się zarabiać? Minimalną stawkę, czy to co zaproponowali?
Będę wdzięczna za szybką odpowiedź.
post czesciowo edytowany, wiadomosc do moderatora usunieta, do tego sluzy opcja priw |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Wto Sty 15, 2013 12:07 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Winter
Gaduła nad gadułami :-)
Pomógł: 1 raz Dołączył: 01 Sie 2009 Posty: 453 Skąd: Rotterdam
|
Wysłany: Śro Sty 16, 2013 2:10 pm
|
|
|
Staż istnieje, byli u mnie w firmie stażyści swego czasu, ale wydaje mi się, że można to zapisać pod Opleidingen. |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Śro Sty 16, 2013 3:12 pm
|
|
|
aniuchna84, za staz pracodawca nie ma obowiazku ci placic . Czyli Moze ale nie musi i to jest zgodne z prawem wiecej w ponizszym linku na ten temat .
http://www.stagetips.nl/T...id=8&tekstid=14
aniuchna84 napisał/a: | Zaproponowano mi pracę pod Amsterdamem w markecie przez pewne pośrednictwo, które pierwszy tydzień pracy nazywa stażem | . i tu sie nie zgadza ( no chyba ze jestes studentem ktory chce sie uczyc w daym kierunku i to jest b.pracy ktore oferuje pomoc przy zalatwianiu stazu dla studentow/ uczni ) Mianowicie biuro pracy zaproponowalo ci prace z 1 tygodniem okresu probnego a nie stazu . A to wielka roznica . Za okres probny maja ci zaplacic jak za normalna prace . Zeby to bylo prawda co mowia to chyab kazdy pracodawca bral by pracownikow na "staz "na kilka tygodni za pare cent i ich puzniej zwalnial .bo to by byla bardzo tania sila robocza .
Tak jeszcze P.S.
W jakim wieku jestes ?
czy te 8 godzin to na tydzien ? |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
|
|
|
|
ewcia.pol
Mega gaduła
Pomogła: 15 razy Dołączyła: 19 Maj 2008 Posty: 1071 Skąd: GLD
|
Wysłany: Śro Sty 16, 2013 3:19 pm
|
|
|
Ale tutaj kolezance chyba chodzi bardziej o szkolenie przed rozpoczeciem pracy niz o staz, staż to chyba bardziej podlega pod uzupelnienie wyksztalcenia- doswiadczeniem.
W wiekszosci przypadków przechodzi sie szkolenie, zalezy od firmy ile trwa, mi zawsze placono normalna stawke godzinowa. |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Śro Sty 16, 2013 3:24 pm
|
|
|
aniuchna84 napisał/a: | Zaproponowano mi pracę pod Amsterdamem w markecie przez pewne pośrednictwo, które pierwszy tydzień pracy nazywa stażem. |
A mi sie wydaje ze b.pracy zaproponowalo jej prace ale zeby zaoszczedzic na pracowniku nazwali to stazem . no chyba ze trzeba byc magistrem do aniuchna84 napisał/a: | podnoszenie pudełek i kładzenie ich na półkę |
No ale ja moze juz zastara jestem i nie rozumiem swiata .
Jak dla mnie to jest poprostu albo nieporozumienie "staz- okres probny " z powodu bariery jezykowej albo poprostu b.pracy chce sie szybko dorobic . |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
|
|
|
|
ewcia.pol
Mega gaduła
Pomogła: 15 razy Dołączyła: 19 Maj 2008 Posty: 1071 Skąd: GLD
|
Wysłany: Śro Sty 16, 2013 3:27 pm
|
|
|
no tak,albo pracodawca korzysta z niewiedzy pracownika-obcokrajowca,albo jakies braki jezykowe, bo ja sie jeszcze nie spotkalam ze stażem na podnoszenie kwalifikacji do pudelek,albo rozkladania towaru na polkach
A co to za biuro pracy? |
|
|
|
|
aniuchna84
Poczatkujacy
|
Wysłany: Sob Sty 19, 2013 2:12 pm
|
|
|
Cytat: | A co to za biuro pracy? |
Eurojob *tadaaa*
Cytat: | Tak jeszcze P.S.
W jakim wieku jestes ?
czy te 8 godzin to na tydzien ? |
Mam 29 lat, jestem 3 lata po magistrze... niestety nie z podnoszenia pudełek ale taką pracę wykonywałam już jakiś czas w różnych firmach, więc doświadczenie mam.
Szkolenie miało trwać 6-8h dziennie przez tydzień, obserwacja i później decyzja czy się nadaję czy nie.
Niestety nie dowiem się jak to wygląda w praktyce, bo podziękowałam za ofertę. A przyznam się, że z przyjemnością szkrobnęłabym artykuł o wyjeździe z tym biurem - głównie z powodu jego nieciekawej reputacji. |
|
|
|
|
|