emerytura malzonka ktory nie pracuje |
Autor |
Wiadomość |
mlubinski
Super gaduła
|
Wysłany: Wto Sie 09, 2011 4:59 pm emerytura malzonka ktory nie pracuje
|
|
|
Witam,
chcialbym sie zapytac, moze ktos wie jak wyglada sprawa prawa do emerytury malzonka, ktory nie pracuje (zameldowanie od poczatku w holandii)? Oczywiscie skoro ja pracuje, to pracodawca odprowadza skladki emerytalne za mnie, ale nie wiem jak to jest odnosnie partnera? Czy trzeba samemu gdzies odkladac (jesli tak, to gdzie)?
Z gory dziekuje za informacje. |
|
|
|
|
Mucha_75
Gaduła nad gadułami :-) Mucha
Pomógł: 13 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 624 Skąd: Schiedam, GA
|
Wysłany: Wto Sie 09, 2011 5:08 pm
|
|
|
To że Ty pracujesz, to nie jest tak oczywiste, że pracodawca odprowadza składni emerytalne. To nie jest obowiązkowe. Znam holendrów, którzy pracują, kilkanascie lat w jednym biurze pracy, i składki na przyszłą emeryturę opłacają sami. Co do żony, to zdaje się, że przy zameldowaniu, nabywa prawo do emerytury socjalnej AOW, 2% za każdy rok. Tu masz trochę więcej informacji http://www.svb.nl/int/nl/...veel_aow_later/
Jest jeszcze opcja funduszu emerytalnego, gdzie sami możecie wpłacać na przyszłą emeryturę. |
|
|
|
|
bejupi
Gaduła nad gadułami :-)
|
Wysłany: Śro Sie 10, 2011 4:35 pm Re: emerytura malzonka ktory nie pracuje
|
|
|
mlubinski napisał/a: | Witam,
chcialbym sie zapytac, moze ktos wie jak wyglada sprawa prawa do emerytury malzonka, ktory nie pracuje (zameldowanie od poczatku w holandii)? Oczywiscie skoro ja pracuje, to pracodawca odprowadza skladki emerytalne za mnie, ale nie wiem jak to jest odnosnie partnera? Czy trzeba samemu gdzies odkladac (jesli tak, to gdzie)?
Z gory dziekuje za informacje. |
jak maz nie pracuje to dostanie tylko AOW |
|
|
|
|
|
|