NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Eindhoven i okolice
Autor Wiadomość
szkagar 
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Cze 21, 2011 11:07 am   Eindhoven i okolice

Mieszkam w Eindhoven w sumie od niedawna, bo od października 2010. Wśród znajomych których tutaj poznałem jest tylko kilku Polaków, reszta to obcokrajowcy (Włosi, Francuzi, Belgowie, może kilku Holendrów się znajdzie) ale zauważyłem, że oni utrzymują ze sobą bliższe kontakty niż my. Podam dwa przykłady które mnie uderzyły

1. Mój sąsiad namówił mnie na sobotnie wypady na boisko, pograć w piłkę. Pojechałem i co się okazało ... 90% to Wietnamczycy ... a gdzie są Polacy grający w piłkę??

2. Dwa miesiące temu byłem w Geldrop na małej inscenizacji podczas której dzieci z półfrancuskich rodzin zaśpiewały francuską piosenkę dla swoich rodziców. Impreza zorganizowana przez francuską szkołę. Gdzie są polskie dzieci?? Przecież w Eindhoven mamy polską szkołę.

Generalnie do czego zmierzam ... Założyłem na facebooku grupę
http://pl-pl.facebook.com...218629334833962

Zachęcam osoby mieszkające w Eindhoven i okolicach do uczestnictwa. Zacznijmy wreszcie coś robić. Pokażmy, sobie, że za granicą Polak Polakowi NIE JEST WILKIEM. Spotkajmy się na piwie, zagrajmy w piłkę ... zróbmy cokolwiek, żeby się zintegrować.

Pozdrawiam wszystkich
Marcin
Ostatnio zmieniony przez szkagar Wto Cze 21, 2011 11:18 am, w całości zmieniany 1 raz  

Damianos 
Gaduła

Pomogła: 10 razy
Wysłany: Wto Cze 21, 2011 8:30 pm   

Widocznie jestes w Eindhoven za krotko lub poprostu nie widzisz pewnych rzeczy.
Polska druzyna pilki noznej jest. Swego czasy nawet oglaszali sie na niedzieli. Wystepy dzieci z Polskiej szkoly tez sa tylko ze odbywa sie to w bardziej kameralnych warunkach. Jest tez szkola nauki tanca dla dzieci, bodajze tancza krakowiaka i z tego co ostatnio slyszalam wystepuja tez i poza Eindhoven (Den Haag, Amsterdam)

szkagar 
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Cze 22, 2011 12:27 pm   

Tak, wiem, ze jest polska szkola w Eindhoven i pewnie maja jakies wystepy. Ale nigdzie o tym nie slychac. Jesli chodzi o pilke nozna, to widzialem te posty ... 2008 i 2009 rok. I pozniej cisza w eterze. Czy ta "druzyna" nadal istnieje?? Graja gdzies?? Wybacz, ale dla mnie to nie jest integracja. Kontakty via forum czy komunikatory rowniez. Mowisz, ze moze mieszkam za krotko lub nie wszystko dostrzegam ... mozliwe, ale gdzie mam szukc kontaktu Polakami? Tylko na tym Forum, gdzie wiele tematow jest martwych albo wpisy dziwnej tresci? Dlatego zalozylem grupe na facebooku i jej celem jest glownie ulatwienie wzajemnych kontaktow i tyle.

Pozdrawiam

Kachna39 
Poczatkujacy
Kachna39

Wysłany: Śro Wrz 07, 2011 9:38 am   

post edytowany

nie ma nic wspolnego z tematem
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Śro Wrz 07, 2011 10:54 am, w całości zmieniany 2 razy  

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Śro Wrz 07, 2011 11:21 am   

Kachna39,

jakis czas temu na forum pisalas w tym temacie

http://www.niedziela.nl/f...ghlight=#224301

dlaczego nie pociagniesz tamtego watku ,czy tak trudno odnalezc swoje posty ...a nie umieszczac gdzie popadnie, prosby o pomoc

( ͡° ͜ʖ ͡°).

Odpowiedz do tematu