Gdzie się udać z dzieckiem gdy ma gorączke? |
Autor |
Wiadomość |
jocas
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Wrz 20, 2011 3:48 pm Gdzie się udać z dzieckiem gdy ma gorączke?
|
|
|
Jestem z rocznym dzieckiem w Holandii obecnie i będę jeszcze ok 2 tygodni i mam pytanie dotyczące opieki zdrowotnej w tym kraju.
Dziecko dostało dzisiaj gorączki i jeżeli mu nie przejdzie do jutra, max za dwa dni będę musiała udać się z nim po konsultację lekarską.
I w związku z tym mam pytanie jak to wygląda w Holandii.
Nie mam tutaj zameldowania, jestem tutaj turystycznie.
Mam ubezpieczenie turystyczne na wyjazd w jednej z firm ubezpieczeniowych.
Gdzie miałabym się zgłosić z dzieckiem do lekarza jako obcokrajowiec?
Udać się prosto do szpitala, żeby go zbadał jakiś pediatra?
Czy na jakieś pogotowie? Niestety nie jestem zorientowana za dobrze jak to funkcjonuje w Holandii.
Przyjmą mnie, jeżeli nie mam żadnego dokumentu ubezpieczania zdrowotnego w Polsce?
Przebywam w okolicach Wageningen/Ede.
Proszę o poradę. |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Wto Wrz 20, 2011 6:39 pm
|
|
|
jak wysoka goraczka? jakis czas temu bylismy z malym u lekarza bo mial ponad 39st (wtedy mial kolo 4-5m-cy) i generalnie troche niechetnie nas przyjeli.
Jak chce pic i nie ma powyzej 40st to oczekuj odpowiedzi typu podac paracetamol.
Jesli masz ubezpieczenie turysytczne to raczej musisz zadzownic na callcenter ubezpieczyciela i oni skieruja do odpowiedniego lekarza. |
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym? Bill Machrone, 1991-09-24 |
Ostatnio zmieniony przez m4rcin Wto Wrz 20, 2011 6:40 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
jocas
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Wrz 20, 2011 9:09 pm
|
|
|
Na razie ma ok 38,5 ale tak na wszelki wypadek pytam gdzie sie udac, jakby sie utrzymywala ze 3 dni jeszcze. Czytalem troche w internecie, ze tutaj w holandii to wlasnie niechetnie sie zajmuja takimi sprawami, wychodzac z zalozenia, ze samo przejdzie. |
|
|
|
|
Duuvelke
Mega gaduła

Pomogła: 57 razy Dołączyła: 25 Paź 2006 Posty: 3713 Skąd: 's-Gravenhage
|
Wysłany: Śro Wrz 21, 2011 12:21 am
|
|
|
dziecko jak najbardziej moze miec stan podgoraczkowy do 3 dni... jesli 3 dnia nadal ma temp. powyzej 39 stopni to wtedy mozesz udac sie do lekarza...
a podajesz cos dziecku na obnizenie temp?
male dzieci maja bardzo czesto podwyzszona temp. szczegolnie wieczorem... podwyzszona temp. moze byc rowniez wynikiem zabkowania... dlatego lekarze dzieci powyzej 3 miesiecy, ktore maja tylko goraczke "niechetnie" przyjmuja... choc osobiscie nigdy nie mialam z tym problemu... |
|
|
|
|
jocas
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Wrz 21, 2011 7:58 am
|
|
|
Oczywscie zbijam temperature, podaje czopki z ibuprofenem.
Zanim mina 3 dni nie planuje sie wybrac do lekarza, ale jezeli nadal by sie utrzymywala, chcialabym wiedziec gdzie sie zglosic, zeby pozniej w pospiechu nie szukac tych informacji.
Gdzie sie wtedy powinnam udac z dzieckiem? |
|
|
|
|
mamqa
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 10 razy Dołączyła: 11 Cze 2009 Posty: 592
|
Wysłany: Śro Wrz 21, 2011 10:05 am
|
|
|
Nie masz zameldowania więc wg. mnie pozostaje wieczorem pogotowie... nie wiem czy lekarze rodzinni przyjmują tutaj "za gotówkę", nigdy nie byłam w takiej sytuacji...
Moja prawie 7 miesięczna córeczka też od trzech dni ma gorączkę 39,5 ale nie ma jeszcze ząbków więc zbijam tylko czopkami kupionymi w dirx. Tak jak pisali: uzupełniaj płyny, dawaj czopki, jeśli maleństwo jest przeziębione to może nawet kilka dni gorączkować i lekarz tutaj niewiele się tym przejmie... |
_________________ "Mam tylko jedno skrzydło
To prawie tak jak anioł" |
|
|
|
|
jso

Pomógł: 15 razy Dołączył: 30 Wrz 2007 Posty: 963 Skąd: Amsterdam
|
Wysłany: Śro Wrz 21, 2011 10:49 am
|
|
|
Jeżeli temperatura ciała nie przekracza 38 stopni to NIE należy jej zbijać. Gorączka jest organizmowi potrzebna do zwalczania choroby. Dopiero jeśli przekracza 38 stopni to można ją zbijać, gdyż wtedy temperatura oprócz choroby zaczyna też wyniszczać organizm.
Zbijamy temperaturę na 2 sposoby:
- podając paracetamol
- podając ibuprofen
Jedno szkodzi wątrobie, a drugie nerkom (nie pamiętam które uszkadza który organ).
Lekarz powinien przyjąć w dwóch przypadkach:
- gdy stan gorzączkowy utrzymuje się 3 dni
- gdy temperatura po godzine-dwóch od podania paracetamolu/ibuprofenu nie obniżyła się
Warto mieć w domu oba leki i jeśli gorączka jest bardzo wysoka i jeden z nich nie zadziała, to wtedy podać drugi.
Jeśli chcemy wezwać lekarza w nocy (a nasz normalny lekarz jest wtedy zamknięty) to można zadzwonić na telefon dyżurny (jeden na całe miasto) i wezwać nawet lekarza do domu.
W Hadze to telefon 070-3469669, w Amsterdamie 088-0030600.
Konsultacja telefoniczna kosztuje 25e, konsultacja na miejscu 94e, wizyta w domu 142e. Jeśli jesteś ubezpieczony w Polsce to lekarz Ci i tak pomoże, jednak nie bądź zaskoczony, że tutejszy lekarz obciąży kosztami Ciebie, ale Ty będziesz mógł potem wysłać rachunek do swojej ubezpieczalni, aby zwróciła Ci pieniądze.
http://www.huisartsenpost.org/post.asp
http://shda.nl/ |
_________________ Dumny Polak |
|
|
|
|
Duuvelke
Mega gaduła

|
Wysłany: Śro Wrz 21, 2011 12:52 pm
|
|
|
mamqa napisał/a: | Nie masz zameldowania więc wg. mnie pozostaje wieczorem pogotowie... nie wiem czy lekarze rodzinni przyjmują tutaj "za gotówkę", nigdy nie byłam w takiej sytuacji...
|
lekarz rodzinny przyjmnie... bedzie musiala tylko zaplacic za wizyte...
szczerze mowiac, to radze isc do lekarza rodzinnego... wizyta na pogotowu jest dosc kosztowna... oczywiscie dostaniesz zwrot z Polski ... no ale najpierw bedziesz musiala sama tutaj wylozyc... plus lekarz rodzinny w tym wypadku w zupelnosci wystarczy... zadzwon lub przejdz sie do najblizszego lekarza w okolicy... jesli bedzie taka potrzeba... |
|
|
|
|
Duuvelke
Mega gaduła

|
Wysłany: Śro Wrz 21, 2011 12:54 pm
|
|
|
jso napisał/a: | Jeżeli temperatura ciała nie przekracza 38 stopni to NIE należy jej zbijać. |
nie wiem jak dla ciebie... ale dla mnie goraczka to temp. powyzej 38,5 stopnia... ponizej to tylko stan podgoraczkowy z ktorym nic nie robie... bo jak juz wspominalam dzieci w tym wieku (w sensie male) maja dosc czesto wachania temp. szczegolnie wieczrami temp. ciala jest troche wyzsza... |
|
|
|
|
jso

Pomógł: 15 razy Dołączył: 30 Wrz 2007 Posty: 963 Skąd: Amsterdam
|
Wysłany: Śro Wrz 21, 2011 1:01 pm
|
|
|
Temperatura ciała 38 stopni to 38.5 mierzone w pupie (bo tam pokazuje o pół stopnia wyższą). |
_________________ Dumny Polak |
|
|
|
|
|