NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Praca - Ściema czy Real?
Autor Wiadomość
Stolaz
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Cze 25, 2012 9:11 pm   Praca - Ściema czy Real?

Witam.
Aplikowałem do pracy na to ogłoszenie:

Cytat:
Poszukiwane są osoby do pracy w Holandii obok Eindhoven do uprawy kwiatów, w szklarni. Praca dla mężczyzn oraz par, mile widziani studenci i nie tylko - praca nie jest ciężka a wynagrodzenie jest od godziny.

Stawka godzinowa 7 e (netto) z możliwością nadgodzin.

Z możliwością zostania na dłuższy okres.

Wymagania

- chęci do pracy

- ukończone 18 lat

- dyspozycyjność od 2 miesięcy, możliwość zostania na dłuższy okres

- prawo jazdy kat B mile widziane

Oferujemy

- pracę od zaraz

- bezpłatne zakwaterowanie

- ubezpieczenie

Firma :
Kontakt Osoby zainteresowane prosimy o kontakt oraz podanie daty możliwości wyjazdu.

[email protected]

I dostałem takiego emaila:

Cytat:
Witam serdecznie.

Jak wygląda praca przedstawiłem mniej więcej w ogłoszeniu, polecono mi zdobycie do pracy jak największej liczby osób, praca dla kobiet jak i mężczyzn.
Praca 8 h dziennie z możliwością nadgodzin, są to solidni pracodawcy, nie ma mowy o wyzysku.
Można też jechać z przyjaciółmi i razem zamieszkać. Mieszkanie jest w zadbanym hotelu robotniczym, pokoje są dwu osobowe z łazienką, lodówką, telewizorem, kuchnia jest wspólna.

Przed wyjazdem nie są pobierane żadne opłaty dodatkowe!

Praca jest legalna i wszystko pod to musi być dokładnie przygotowane jeszcze przed przyjazdem na miejsce.

Pracodawca wymaga przesłania CV w języku polskim oraz skanu dowodu osobistego w celu przygotowania dokumentów pod ubezpieczenie, zameldowanie i wyrobienie SOFI - numer socjalno - fiskalny, który jest odpowiednikiem polskiego NIP-u
Jeśli już taki numer SOFI posiadasz i tak trzeba przesłać dane dokumenty.

Aby złożyć aplikacje należy wysłać:
- Swoje dane osobowe wraz z numerem telefonu
- Przebieg wcześniejszego zatrudnienia CV
- Wyraźny skan dowodu osobistego (przedniej i tylnej strony, muszą być kolorowe)

Na adres e-mail pracodawców, czyli na : [email protected]

Przed wysłaniem proszę upewnić się czy dokumenty są czytelne oraz czy widoczne są wszystkie rogi dokumentu, jeśli będzie niewyraźny lub przycięty oferta nie będzie brana pod uwagę.
Jeśli wszystko będzie w porządku to odezwie się konsultant (rozmawia w języku Polskim), udzieli dalszych informacji jak należy postępować i odpowie na wszystkie pytania.

Pozdrawiam.
Piotr Wilk

Czy ktoś wybiera się również tam? Ewentualnie jak oceniacie tą ofertę. Ogłoszenie wydaje się trochę cukierkowe, mieszkanie za darmo i w ogóle stawka dla studentów jakaś normalna (nie wiekówka) i tylko pytanie gdzie jest haczyk?
Czy może oni potrzebują te skany dowodów, aby jakieś transakcje w Holandii robić. Znam przypadki, gdzie wiara wysyłała do UK niby do pracy skany dowodów i NINu, a później mieli nabrane jakieś świadczenia etc.

Jak sprawdzić wiarygodność tej oferty?
O co go wypytać? Adres, nazwę firmy. Czy takie szklarnie/firmy muszą być gdzieś rejestrowane w urzędach, gdzie później jest to ogólnie dostępne na stronach www.

Nadmienię, że mam numer sofi i już pracowałem w NL.
Ostatnio zmieniony przez Stolaz Pon Cze 25, 2012 9:34 pm, w całości zmieniany 1 raz  

bagniaczka 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 13 razy
Wysłany: Wto Cze 26, 2012 12:24 am   

Cos mi tu smierdzi. Zadnej nazwy firmy, prywatny mail. Skan dowodu i tak trzeba wyslac, nawet, jak juz masz SOFI. Kredyt na Twoje nazwisko chca wziac? Ja bym nie ryzykowala.

TAgataT
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Cze 26, 2012 4:25 pm   

wlasnie dostalam tego samego maila. jak mozna sprawdzic tego pracodawce?

YANNOSICK 
Super gaduła
Cogito ergo sum

Wysłany: Wto Cze 26, 2012 6:28 pm   

Spróbujcie umówić się na osobiste spotkanie ( bilet do Eindhoven to jakieś 30 euro). Oszustów to najczęściej odstrasza.

TAgataT
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Cze 26, 2012 7:45 pm   

dzieki napisałam maila do niego, ale cos sie nie odzywa narazie :)

.:Paco:. 

Wysłany: Czw Cze 28, 2012 2:49 pm   

mnie to dziwia wymagania co do skanu dowodu..i rogi itd Przeciez to wyglada nienormalnie! niby co po im dowod, powinni pytac o paszport jesli juz. Mi sie wydaje,ze to sciema i proba wyludzenia danych aby pozniej kupic lodowke albo cos na kredyt. Jak mowi Yannosick - sprobojcie sie umowic na spotkanie...
Ostatnio zmieniony przez .:Paco:. Czw Cze 28, 2012 2:49 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Estamos 

Wysłany: Czw Cze 28, 2012 5:18 pm   

Ja tam nie wiem, czy to ściema czy nie ale... Od kilku lat pracuję dla 2 rolników i każdego roku potrzenują oni rąk do pracy. I zawsze czy to znajomi blizsi czy dalsi proszę o skan dowodu ewentualnie paszportu aby umówić się w Belastingdienst po BSN.

Też korzystam z prywatnego maila, mój szef również a uwierzcie rok do roku przewija się u nas po 20-30 osób pracowników sezonowych.

Zawsze to lepiej posłać skan i pojechać niż wpłacić 500 zł cy 300 euro i czekać na telefon albo zostać wywiezionym na parking koło autostrady.

.:Paco:. 

Wysłany: Nie Lip 01, 2012 6:19 pm   

Cytat:
ale zauwaz ich wymagania co do skanu!..tylko dowod i w super jakosc i kolorze...tak aby latwo bylo pozniej z nim cos zrobic. Przypadek jaki Ty opisujesz starczy np skan czarno-bialy i pod katem itd... ze wzgledu na wymagania uwazam,ze to sciema

Odpowiedz do tematu