NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Gochna H
Śro Gru 08, 2010 4:59 pm
kto sprawdzi czy z dzidziusiem wszystko ok?bez kraamzorgu
Autor Wiadomość
oczekująca 
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Gru 08, 2010 4:56 pm   kto sprawdzi czy z dzidziusiem wszystko ok?bez kraamzorgu

Witam wszystkich i bardzo proszę o pomoc w takiej sprawie:nie mam załatwionego kraamzorgu, a moje wizyty kontrolne w trakcie ciąży odbywały się nie u położnej a w szpitalu-ze względu na to, że mam niedoczynność tarczycy. termin porodu mam na 15 grudnia(czyli na dniach) i zastanawiam się kto będzie w takim razie przychodził do mnie do domu,ważył, mierzył i sprawdzał czy wszystko ok z maluszkiem i ze mną?dodam jeszcze,ze przyjechałam do Holandii będąc w 4 mscu ciązy i myślałam, że kraamzorg jest przyznawany automatycznie jeśli mam ubezpieczenie.teraz już wiem, że trzeba się o niego starać o wiele wcześniej. chodzi mi tylko o położna sprawdzającą stan zdrowia,a nie ogólną pomoc. proszę o odpowiedzi i z góry dziękuję:)

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Śro Gru 08, 2010 4:58 pm   

oczekująca,

tu mamy taki temat moze sie przyda

http://forum.niedziela.nl/viewtopic.php?p=23923

( ͡° ͜ʖ ͡°).

oczekująca 
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Gru 08, 2010 6:45 pm   

przeczytalam ten temat ale niestety nie znalazlam odpowiedzi:(

Gochna H 
MODERATOR

Wysłany: Śro Gru 08, 2010 6:55 pm   

oczekująca,
Cytat:
moje wizyty kontrolne w trakcie ciąży odbywały się nie u położnej a w szpitalu-ze względu na to, że mam niedoczynność tarczycy

internista -endokrynolog ciazy nie prowadzi (choroby tarczycy) w zwiazku z tym pod czyja szpitalna opieka pozostawalas, ginekologa?

jesli pozostawals pod kontrola ginekologa , to w gestii szpitala jest wyslanie do ciebie poloznej ,ktora zajmie sie noworodkiem ale ''ona'' zrobi tylko potrzebne badanie i na tym jej rola sie zakonczy

moze zadzwon do szpitala ,tam gdzie mialas wizyty kontrolne i zapytaj jak to wyglada ... :039:

( ͡° ͜ʖ ͡°).

oczekująca 
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Gru 08, 2010 7:18 pm   

tak, bylam tylko pod opieka ginekologa plus kontakt z endokrynologiem z polski...tj pisalam myslalam, ze mam zalatwiony kraamzorg automatycznie przez ubezpieczalnie i to tez powiedzialam w szpitalu podczas dzisiejszej wizyty...czyli wychodzi na to, ze musze to odkrecic i wtedy wysla do mnie kogos ze szpitala?

Duuvelke 
Mega gaduła

Pomogła: 57 razy
Wysłany: Śro Gru 08, 2010 7:48 pm   

mozesz jeszcze zadzownic do swojej ubezpieczalni... byc moze beda ci mogli pomoc z kraamzorg... mimo tego, ze jest pozno... jesli sie nie uda to zapytaj sie czy moga podac ci adresy poloznej gdzie bedziesz mogla sie zapisac...

po porodzie mozesz zawsze udac sie do lekarza rodzinnego...

inna opcja jest szybszy kontakt z ConsultatieBureau... tam bedziesz chodzila na kontrole z malenstwem...

lub spedzenie paru dni w Geboortehotel... jesli takowy masz w swojej okolicy

Agattka 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Czw Gru 09, 2010 9:53 am   

To co pisze Duuvelke to niestety nie do konca prawda.

Oczekujaca - jestem w dokladnie tej samej sytuacji co ty. Chodze do lekarza ginekologa w trakcie ciazy z powodu niedoczynnosci tarczycy.
To NIE SZPITAL zalatwia Ci polozna na po porodzie. Musisz to zalatwic sama.
Poszukaj po prostu jakiejs poloznej w swojej okolicy (o liste mozesz poprosic w szpitalu, w ktorym Twoja ciaza jest prowadzona). Przedstawisz jej sytuacje i to ona przyjdzie do Ciebie po porodzie. Pobrac krew z pietki malenstwa czy sprawdzic twoj stan.

Powodzenia!!!!

Gochna H 
MODERATOR

Wysłany: Czw Gru 09, 2010 11:16 am   

Agattka,

Cytat:

jesli ciaze prowadzil ginekolog ,to badanie noworodka zleci szpital
dyplomowana polozna zrobi badanie noworodkowi

Ona moze zalatwic sobie kraamzorg ,kobieta ktora przychodzi do domu przez kilka dni po porodzie to nie jest polozna ,
to jest
osoba ktora jest wyszkolona do pomocy kobiecie w pologu

( ͡° ͜ʖ ͡°).

marte78 
Gaduła

Pomogła: 2 razy
Wysłany: Czw Gru 09, 2010 2:36 pm   

ja swoj kraam zalatwialam bardzo pozno,bo juz w 8 mies.ciazy i wierzcie mi wszystko sie da zalatwic.....trzeba tylko troszke chciec.a przyznam,ze pani z kraamzorgu duzo mi pomogla w pierwszych dniach.sprobuj zadzwonic do ubezpieczalni,znajdz jakis kraam,ktory jest blisko twojego domu i podejdz tam osobiscie.probuj...powodzenia

Agattka 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Czw Gru 09, 2010 2:45 pm   

Gochna H napisał/a:
Agattka,

Cytat:

jesli ciaze prowadzil ginekolog ,to badanie noworodka zleci szpital
dyplomowana polozna zrobi badanie noworodkowi

Ona moze zalatwic sobie kraamzorg ,kobieta ktora przychodzi do domu przez kilka dni po porodzie to nie jest polozna ,
to jest
osoba ktora jest wyszkolona do pomocy kobiecie w pologu

Gochna - no blagam :)
Nie myle kraamzorg z polozna ;) Wiem, ze potrzebne po porodzie sa obie i ze pelnia calkiem odmienne funkcje.

Ale tak sie sklada, ze wlasnie wczoraj na wizycie u lekarza w szpitalu (w Hadze) powiedziano mi, ze szpital absolutnie sie tym nie zajmuje i bardzo sie zdziwili, ze o tym nie wiem. Moze kiedys tak bylo a moze jest w niektorych szpitalach...tego trzeba sie dopytac. W kazdym badz razie mnie powiedziano, ze musze ta polozna na badania noworodka znalezc sobie sama...szpital niczego nie zleca...

jagodka 
Gaduła nad gadułami :-)
zona udomowiona

Pomogła: 10 razy
Wysłany: Czw Gru 09, 2010 3:16 pm   

Moment a czy ta polozna to czasem nie wspolpracuje z kraamzorg, nie jest z tej samej agencji? Moge sie mylic ale myslalam ze kazda agencja ma swoje polozne tak jak kraamzorg wspolpracuja z wybrana polozna...

marte78 
Gaduła

Pomogła: 2 razy
Wysłany: Czw Gru 09, 2010 3:53 pm   

nie nie.polozne nie wspolpracuja z kraamzorgiem.to dwie rozne instytucje

Agattka 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Czw Gru 09, 2010 4:02 pm   

marte78 napisał/a:
nie nie.polozne nie wspolpracuja z kraamzorgiem.to dwie rozne instytucje

dokladnie...

ale zdarza sie, ze w tym samym miejscu mozna znalezc i polozna i kraamzorg

m4rcin 
MODERATOR

Wysłany: Czw Gru 09, 2010 4:30 pm   

jak ktos wyzej pisal - dzwon do ubezpieczalni i zapytaj jak to ugrysc.
Jak zamwialem kramzorga to mi sie miesiace pomylily i poprosilem na sierpien (dzwonilem kolo marca) i babka powiedzieli ze sa full i zeby dzwonic do ubezpieczalni i oni powinno cos poradzic

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." S. Lem

"I kto wie... może kiedyś znajdziemy zastosowania dla komputera
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym?
Bill Machrone, 1991-09-24

oczekująca 
Poczatkujacy

Wysłany: Czw Gru 09, 2010 4:44 pm   

dzwoniłam do szpitala i tj pisała Agattka szpital się tym nie zajmuje:/położną czyli Verloskundige mam załatwić sobie sama.a kraamzorg to zupełnie inna instytucja.ale ja w sumie kraamzorgu nie potrzebuje.wie tylko ktos jak znaleźć tą położna?w szpitalu mówili mi coś o stronie internetowej ale nie wiem jak to znaleźć.jestem z hagi.

Odpowiedz do tematu