Zamknięty przez: Gochna H Pon Paź 24, 2011 11:01 am |
Dyplom z holandii w polsce |
Autor |
Wiadomość |
trOnk12
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Paź 12, 2011 10:02 pm Dyplom z holandii w polsce
|
|
|
Witam za pol roku koncze studia mam nadzieje z sukcesem Na poziomie HBO jest to kierunek werktuigbouwkunde ...
Moje pytanie brzmi czy ten dyplom jest uznawany w Polsce ? spodziewam sie ze tak heh ale jezeli tak to na jakim poziomie jest on uznawany z wolnego tlumaczenia HBO to poprostu wyzsza szkola mam racje ? Pozatym wie moze ktos czy z tym dyplomem moge dobry start zrobic w Polsce ze znajomoscia angielskiego holenderskiego i zalozmy 2 lat doswiadczenia w Holandii , i podstawowa znajomosc angielskiego ... NIe zapomnijmy o polskim Heh .
POZDRAWIAM i DZIEKUJE |
|
|
|
|
Ainka
Super gaduła Princess of the Sun
Pomogła: 4 razy Wiek: 39 Dołączyła: 08 Maj 2009 Posty: 239 Skąd: Lodz
|
Wysłany: Pią Paź 14, 2011 5:52 pm
|
|
|
Generlanie nie ma umowy o uznawalnosci dyplomow miedzy Holandia a Polska. Ja mam magistra z Maastricht i w swietle polskiego prawa mam tylko studia wyzsze a nie wyzsze magisterskie. Musialabym nostryfikowac dyplom by miec uznane te studia za rownowazne do studiow mgr.
Jednakze dopoki nie ubiegasz sie o prace w administracji to jest to wolna wola pracodawcy czy cie zatrudni czy nie.
Wiecej na:
http://www.buwiwm.edu.pl/bwm/faq.htm#pyt2
Powodzenia |
_________________ ...And I am filled
With the sweetest devotion
As I, I look into your perfect face...
|
|
|
|
|
trOnk12
Poczatkujacy
|
Wysłany: Sob Paź 15, 2011 8:25 pm
|
|
|
Mam druge pytanie w tej sprawie w takim razie czy holenderski dyplom jest cos warty ?? jestem zaskoczony ludzie mi mowia ze moge duzo zyskac dyplomem z holandii a tu prosze nawet nie jest odrazu uznawany w takim razie jaki bym mial tytul i jaka bym wedlug Polski szkole ukonczyl ?? Z dyplomem HBO - Bachelor w kierunku techniki |
|
|
|
|
Katje
Gaduła
Pomogła: 10 razy Dołączyła: 14 Maj 2010 Posty: 137
|
Wysłany: Sob Paź 15, 2011 10:00 pm
|
|
|
HBO - wyzsza szkola
Bachelor - licencjat
Tak to najlogiczniej przetlumaczyc, z tym, ze nie da sie w sumie jako tak porownac holenderskiej wyzszej szkoly do polskiej
Najlatwiej by CI bylo szukac pracy w jakims holenderskim przedsiebiorstwie w Polsce, takim co ma holenderski management w jakims stopniu.
Jesli ktos (pracodawca) wie ile znaczy holenderski dyplom albo bedzie chcial sie dowiedziec to sie dowie i doceni. Ogolnie Polacy maja inna mentalnosc jesli chodzi o prace i z zagranicznym dyplomem w Polsce najlepiej/najlatwiej jest isc do miedzynarodowych firm.
Wladasz holenderskim, co jest plusem na polskim rynku pracy (wiele fimr przenosi administracje/produkcje do PL), sprawdzaj oferty np. tutaj: http://www.linguajob.pl/ . |
|
|
|
|
trOnk12
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Paź 16, 2011 9:22 pm
|
|
|
dokladnie tak samo myslalem a dlaczego w takim razie nie da sie tego porownac do wyzszej szkoly skoro sama nazwa mowi to samo i dostaje tytul Bachelor ?? ktory zapewniano mi ze w calej europie jest uznawany ? W takim razie kim jestem wedlug polskiej edukacji ? po ukonczeniu HBO ? Slyszalem rowniez ze ogolnie holenderski dyplom HBO jest szanowany a napewno jezeli go zdobede w najlepszej szkole w Holandii nie wiem czy jest to prawda ale tak to zrozumialem byc moze bede ubiegal sie o Master na Uniwersytecie ale to juz nie wazne w tym temacie W kazdym badz razie jestem zaskoczony tym ze Polska nie uznaje dylomow za granicy ... No ale coz czas pokaze |
Ostatnio zmieniony przez trOnk12 Nie Paź 16, 2011 9:34 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Katje
Gaduła
Pomogła: 10 razy Dołączyła: 14 Maj 2010 Posty: 137
|
Wysłany: Nie Paź 16, 2011 9:39 pm
|
|
|
Jestes absolwentem szkoly wyzszej, tak na chlopski rozum, ale porownujac poziom i to czego sie uczysz na wiekszosci wyzszych szkolach w Polsce i to czego sie uczysz w Holandii to po wyzszej w NL jestes lepiej przygotowany do pracy/zawodu niz po polskiej. Roznica w NL miedzy uniwerkiem a HBO jest taka, ze tu masz wiecej praktyki, na uni wiecej teorii, a w PL zazwyczaj jest tak, ze nie wazne czy uni czy wyzsza, masz praktycznie sama teorie, tylko na wyzszej jest zazwyczaj na nizszym poziomie niz na uniwerku (nie zawsze, tak wiem, nie mozna porownac ekonomii na akademii Kozminskiego do np. ekonomii na uniwerku w Rzeszowie, ale chodzi mi o ogolny zarys).
Dyplom jest uznawalny w Europie, tylko, ze sa pewne roznice w systemie edukacji w kazdym kraju. Mozna powiedziec, ze holenderski dyplom HBO jest 'wiecej wart' niz z uczelni wyzszej w PL.
Na papierze to jest to samo, ale jakby postawic ciebie obok absolwenta polskiej wyzszej na tym samym kierunku to by sie okazalo, ze ty potrafisz swoja wiedze wykorzystac w praktyce w wiekszym stopniu niz absolwent polskiej szkoly, takie sa realia.
Moim zdaniem masz szanse na znalezienie fajnej pracy w Polsce, tylko idz do miedzynarodowej firmy, bo jak trafisz miedzy samych polakow to moga Cie 'zezrec'. |
|
|
|
|
trOnk12
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Paź 24, 2011 8:58 am
|
|
|
Dzieki naprawde mi pomogliscie Temat mozna zamnac wszystkie odpowiedzi uzyskalem a wasza pomoc byla mi bardzo potrzebna. Katje myslalem podobnie tak jak Ty ale chcialem byc pewny Dzieki tobie jestem podbudowany POZDRAWIAM !!! |
|
|
|
|
|