Problem z zębem potrzebuję porady |
Autor |
Wiadomość |
viki1807
Poczatkujacy
|
Wysłany: Sob Lut 27, 2010 3:12 pm Problem z zębem potrzebuję porady
|
|
|
Witam. Mam problem z zębem dokładnie to z lewą dwójką. Jakiś czas temu w Polsce dentystka robiła mi tego zęba,ponieważ miałam dwie małe dziurki,które nie były czarne wyglądało to jakby niedługo miał mi złamać się ten ząb na pół tak były umiejscowione te dziurki gdzieś pośrodku po jednej i drugiej stronie,dentystka troszke tam powierciła i założyła pląbę. Po jakimś czasie ten ząb zminił trochę kolor na ciemniejszy,a później dziąsło przy nim zrobiło się trochę czerwone i troszeczkę jakby spuchnięte,dentystka powiedziała,że to może być z zapalenia dziąsła i mam płukać korsydolem i meridolem na zmianę. Robiłam to ale później co jakiś czas zaczęło mnie raz piec raz boleć na jakiś czas ustawał ból i tak do dziś tylko,że nie dawno zaczęły wychodzić mi zęby mądrości jeden po lewej stronie już wyszedł a reszta nie do końca no i czasami bolą mnie wszystkie zęby wiem,ze to może być powodem te ósemki,ale też coraz częściej odczuwam to pieczenie czasem ból tego dziąsła z dwójki. Pytałam polskiego dentystę tutaj przez tel co z tym zębem może być, powiedział,że raczej to może być konieczne leczenie kanałowe skoro ząb zmienił kolor,ale musi zrobić zdjęcie i wtedy będzie pewien tylko,że koszt z zdjęciem i leczeniem to jakieś 200 euro i proszę,żeby ktoś mi doradził czy nie można by z ym poczekać do sierpnia i zrobić to w Polsce taniej bo wtedy mam urlop no może wczeniej by mi się udało na weekend,ale na pewno nie teraz poza tym czy ten dentysta ma rację,że raczej leczenie kanałowe? Pytam,bo wiem że ludzie dla kasy to wszystko wymyślą.... Czy zna ktoś może dentystę z Tilburga,żebym miała też porównanie w cenie,bo czy można zapłacić mniej za leczenie kanałowe u polskiego dentysty w Nl niż 180 euro? Jest też jedna rzecz nie wiem czy istotna,ale w chwili obecnej jestem chora i biorę antybiotyk czy to może być powodem,że odczuwam częsściej bół zębów i tego dziąsła? Proszę,aby ktoś mi poradził jak najszybciej.... |
|
|
|
|
Duuvelke
Mega gaduła

Pomogła: 57 razy Dołączyła: 25 Paź 2006 Posty: 3713 Skąd: 's-Gravenhage
|
Wysłany: Sob Lut 27, 2010 4:19 pm
|
|
|
200 euro za leczenie kanalowe to wcale nie duzo... ja placilam ponad 400 euro za leczenie kanalowe w Holandii... z ta roznica, ze mam ubezpieczenie dentystyczne tutaj... wiec ubezpieczalnia mi zwrocila...
waptie zbys mogla tak dlugo czekac z leczeniem kanalowym... bo moze byc za pozno... i co wtedy wolisz miec zeba wyrwanego??
na twoim miejscu polecialabym do polski na weekend lub leczyla zeba tutaj... i nie odkladalabym tego...
poza tym... mozna zrobic tylko zdjecie po to by wiedziec czy to faktcznie leczenie kanalowe... i wtedy decydowac co dalej... |
|
|
|
|
serafin
Poczatkujacy
Pomógł: 1 raz Wiek: 64 Dołączył: 14 Sty 2009 Posty: 11 Skąd: ede
|
Wysłany: Nie Lut 28, 2010 11:08 am
|
|
|
po tym co piszesz to niestety ale raczej nie obejdzie sie bez leczenia kanalowego.jego koszt dla zebow jednokanalowych to 150 euro plus do tego koszt wypelnienia.poniewaz obecnie przyjmujesz antybiotyk to on dziala nie tylko na przeziebienie.zmniejszy on takze stan zapalny przy tym zebie a wiec za dwa-trzy dni powinno byc lepiej.z tym ze to jest tylko rozwiazanie tymczasowe.gdy znowu zacznie bolec popros lekarza o antybiotyk i wtedy mozesz przeczekac sobie do sierpnia z tym leczeniem kanalowym i zrobic to w polsce za 50 euro.ale gdy finanse nie sa przeszkoda w podjeciu leczenia teraz to lepiej nie zwlekac i nie narazac sie na niepotrzebny dyskomfort i bol przy jedzeniu.
polski dentysta?www.tandartselst.nl |
|
|
|
|
Waleczne serce
Super gaduła
|
Wysłany: Nie Lut 28, 2010 1:03 pm
|
|
|
Duuvelke napisał/a: | 200 euro za leczenie kanalowe to wcale nie duzo... ja placilam ponad 400 euro za leczenie kanalowe w Holandii... z ta roznica, ze mam ubezpieczenie dentystyczne tutaj... wiec ubezpieczalnia mi zwrocila...
waptie zbys mogla tak dlugo czekac z leczeniem kanalowym... bo moze byc za pozno... i co wtedy wolisz miec zeba wyrwanego??
na twoim miejscu polecialabym do polski na weekend lub leczyla zeba tutaj... i nie odkladalabym tego...
poza tym... mozna zrobic tylko zdjecie po to by wiedziec czy to faktcznie leczenie kanalowe... i wtedy decydowac co dalej... |
Nie oplaca jej sie leciec specjalnie do Polski(100-200e bilet) przeciez, zdjecia(50e) tez robic. Juz lepiej pojsc w Hol do dentysty i leczyc zeba:)Wlasne zdrowie wazniejsze niz 200e. |
Ostatnio zmieniony przez Waleczne serce Nie Lut 28, 2010 1:08 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
dachma
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Nie Lut 28, 2010 1:56 pm
|
|
|
swoja droga leczenie kanalowe, które może nic nie dac-potem ewentualnie usówanie nerwa, a zabek i tak juz na zawsze bedzie czarny...chyba , ze kolejne 300 e za licówke czy jak to sie fachowo nazywa... |
|
|
|
|
serafin
Poczatkujacy
Pomógł: 1 raz Wiek: 64 Dołączył: 14 Sty 2009 Posty: 11 Skąd: ede
|
Wysłany: Nie Lut 28, 2010 2:04 pm
|
|
|
dachma napisał/a: | swoja droga leczenie kanalowe, które może nic nie dac-potem ewentualnie usówanie nerwa, a zabek i tak juz na zawsze bedzie czarny...chyba , ze kolejne 300 e za licówke czy jak to sie fachowo nazywa... |
te usuwanie nerwa jak to piszesz to jest wlasnie leczenie kanalowe.a czarny nie musi byc po tym |
|
|
|
|
Waleczne serce
Super gaduła
|
Wysłany: Nie Lut 28, 2010 2:12 pm
|
|
|
Mozna go zawsze wybielic dodam jeszcze:D |
|
|
|
|
stroopwafel
Mega gaduła Debesciak
Pomógł: 8 razy Dołączył: 11 Lis 2009 Posty: 1162 Skąd: Noord Holland
|
Wysłany: Nie Lut 28, 2010 2:26 pm
|
|
|
Czy w Holandii za dentyste zawsze trzeba najpierw zaplacic, a dopiero pozniej ubezpieczalnia zwraca Tobie pieniadze? |
|
|
|
|
agastepa13
Mega gaduła Leniwiec ;-)

Pomogła: 25 razy Dołączyła: 17 Lis 2007 Posty: 1587 Skąd: z Holandii :)
|
Wysłany: Nie Lut 28, 2010 2:31 pm
|
|
|
stroopwafel napisał/a: | Czy w Holandii za dentyste zawsze trzeba najpierw zaplacic, a dopiero pozniej ubezpieczalnia zwraca Tobie pieniadze? |
wydaje mi się, że to zależy od przychodni/lekarza. Byłam u dentysty, nie zapłaciłam za wizytę-leczenie, po 2 dniach przyszedł rachunek do zapłacenia, który niezapłacony odesłałam do mojej ubezpieczalni. |
_________________ Umiesz liczyć? Licz na siebie |
|
|
|
|
marte78
Gaduła
Pomogła: 2 razy Dołączyła: 29 Gru 2008 Posty: 191
|
Wysłany: Nie Lut 28, 2010 3:04 pm
|
|
|
a ja idac do dentysty nie dostaje zadnych rachunkow.gabinet rozlicza sie bezposrednio z ubezpieczalnia.czasem tylko przychodzi mi wiadomosc,ze ubezpieczyciel pobiera sobie jakas kwote z konta za uslugi,ktore sa po za ubezpieczeniem....wszystko zalezy jaka umowe maja podpisana miedzy soba gabinet i ubezpieczyciel |
|
|
|
|
viki1807
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Lut 28, 2010 8:40 pm
|
|
|
Dziekuję bardzo za odpowiedzi. Jeśli chodzi o kase to wiadomo lepiej w Polsce,bo taniej ale nie chce w koncowym efekcie stracic zęba a ten ból bardziej się nasilił odkąd zaczęłam bardziej domywać zęby szczoteczką elektryczną no i właśnie podczas choroby szczególnie gdy smarkałam... nie wiem czy można tak bardzo dokładnie szczotkować gdy dziąsło jest przy zębie czerwone? Czy można coś tam sobie naruszyć? Szczerze mówiąc myślałam,że to jest zapalenie dziąsła, nie przypuszczałam,że będzie konieczne leczenie kanałowe dlatego pytam na tym forum,bo różnie to bywa z dentystami nie wiadomo czy specjalnie nie wymyślają,żeby zarobić a np. wystarczył by jakiś lek... I jeszcze jedno,bo chyba nikt nie odpisał na to czy wie ktoś gdzie w Tilburgu jest polski dentysta? |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Nie Lut 28, 2010 10:16 pm
|
|
|
viki1807,
z tego co piszesz mozna rowniez wysuc wniosek ze byc moze masz poczatki paradontozy choroby dziasel
jezeli masz zaczerwienienie i bol dziasla nawet ,przy jednym tylko zebie moze to oznaczac chora ''kieszonke'' zeba í odkladajace sie w niej resztki pozywnienia...a w zwiazku z tym powstaja w niej bakterie ktore atakuja przyzebie i kosc i wiazadla przyzebia
w tym wypadku , nawet plukanie corsydolem nie pomoze , dentysta musi kieszonke oczyscic, (poda znieczulenie) ,inaczej bedzie Ci co jakis czas ta dolegliwosc powracala, az w koncu zacznie odslaniac sie szyjka zeba co spowoduje jego wrazliwosc na zimne, slodkie, kwasne... etc moze skonczyc sie rozchwianiem zeba ....a w koncowym etapie jego ekstrakcja lub wypadnieciem
nie tylko tego jednego,bo po jakims czasie zaczna bolec Cie wszystkie zeby
nie tlumacz sobie tego wychodzeniem osemek, czy braniem antybiotyku
dla pewnosci trzeba udac sie do stomatologa i niech on wdrozy odpowiednie leczenie jak ktos tu juz napisal zdrowie jest wazniejsze jak pieniadze ...
ponizej maly dodatek do tematu
Cytat: | Co warto wiedzieć o chorobach przyzębia?
Wielu pacjentów cierpi z powodu krwawienia dziąseł, odsłonięcia korzeni, rozchwiania czy nawet utraty zębów. Przez długi czas przyczyna tych dolegliwości nie była znana, dziś jednak wiemy, iż głównym winowajcą jest paradontoza!
Kiedyś uważana była za nieuleczalną. Rozwój medycyny i technik badawczych pozwolił na dokładne zbadanie tego schorzenia i bardziej optymistyczną diagnozę.
Przyzębie są to struktury odpowiedzialne za utrzymanie zębów w zębodołach. Należą do nich: dziąsło, więzadła przyzębne i kości wyrostków zębodołowych.
Choroby przyzębia, obok próchnicy, są najczęstszą przyczyną przedwczesnej utraty uzębienia, dlatego zaliczane są do chorób społecznych. | pozdrawiam
zrodlo http://drosd.pl/234,l1.html |
_________________ http://www.siepomaga.pl/s/klikaj
( ͡° ͜ʖ ͡°). |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Śro Mar 03, 2010 12:10 am, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
mikka
Gaduła Fire, walk with me!
Pomógł: 5 razy Wiek: 41 Dołączył: 02 Lis 2009 Posty: 173 Skąd: Tilburg
|
Wysłany: Nie Lut 28, 2010 10:18 pm
|
|
|
Zapalenie dziąseł zapewne też masz, dobra jest pasta np. Sensodyne oraz miękka szczoteczka, która nie podrażnia jeszcze bardziej dziąseł. Zwłaszcza jeśli krwawią przy szczotkowaniu, ale nic o tym nie pisałaś. Corsodyl jest dobry tymczasowo do płukania, ale to nie jest lek który rozwiązuje na stałe problemy, więc wizyta u dentysty Ciebie nie ominie. Decyzja 'gdzie' i 'kiedy' zależy od Ciebie.
W Tilburgu o ile mi wiadomo nie ma polskiego dentysty, ale z większością możesz się dogadać po angielsku.
PS. Gochna - rzeczywiście, zapomniałem że zapalenie dziąseł jest często objawem paradontozy. Słuszna uwaga! |
_________________ BICheck - weryfikacja kont bankowych [nowa wersja] |
Ostatnio zmieniony przez mikka Nie Lut 28, 2010 10:22 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
misia0101
Super gaduła

Pomogła: 6 razy Wiek: 42 Dołączyła: 22 Mar 2011 Posty: 368 Skąd: Bikinibroek
|
Wysłany: Pią Lis 04, 2011 9:33 pm
|
|
|
Bardzo bym sie chciala podlaczyc pod ten temat, prosz o porade... PILNA.
wiec historia jest taka
15 dni temu polska stomatolog (w pl) zalozyla mi trucizne i kazala w ciagu 14 dni isc do dokonczenia zeba (leczenie kanalowe). kazala takze zrobic zdjecie rent. zeba.
teraz tak tu w nl nie kozystalam z uslug dentysty, ale umowilam sie na spotkanie w celu dokonczenia leczenia kanalowego. dzisiaj przychodze i pokazuje mu recepte z pl oraz zdjecie rentgenowskie, a on mi mowi ze ja na ,,spotkanie zapoznawcze" przyszlam!!! mowie ze nie bo ja sie i telefonicznie i mailowo umawialam na cos innego. powiedzial ze TU w holandii :/ tak sie nie robi ze ot tak do dentysty przychodzisz i zaprasza mnie do innego pokoju zeby zrobic mi zdjecie :/ ja mowie ze nie ja nie chce zdjecia, tylko zeby mi dokonczyl ten zab z trucizna!
zgodzil sie kazal isc do balie i... dostalam afspraak na 12-01-2012 (WIEC mam chodzic z trucizna w zebie nie 14 dni jak kazala stomatolog w polsce ale 84 dni!!!! )
aha! jeszcze rachunek na ta wizyte przyszla szaluje na sume 324€ !
pieniadze to nie wszytsko, ale ja sie wam pytam czy 84 dni z trucizna w zebie to tu w holandii normalka???!!! prosze odpowiedzcie... |
_________________ Ik Ben Er Klaar Voor.... trochę żółtego koloru na tym wiecznie szarym forum. |
|
|
|
|
Katje
Gaduła
Pomogła: 10 razy Dołączyła: 14 Maj 2010 Posty: 137
|
Wysłany: Pią Lis 04, 2011 10:58 pm
|
|
|
Z doswiadczenia wiem, ze dentysta lubi wiedziec na czym stoi. Przy zmianie praktyki (dentysta sie przeniosl, a jest dobry) trzeba bylo zrobic tak zwanego intake (kontorla zapoznawcza), dentysta dal formularz, zrobil zdjecie zeba i wizyta w celu leczenia byla na nastepny dzien.
Nie wiem za co ten rachunek dostalas, ale w dosc drogiej praktyce koszt leczenia kanalowego plus jakies specjalne wypelnienia plus zdjecie wynosil +- €250.
A intake w nowej praktyce kosztowal €30.
Szukaj jakies innej praktyki, poszukaj, moze w okolicy masz polskiego stomatologa, z nim pewnie bys sie lepiej dogadala.
Bo chodzenie z trutka 84dni nie jest normalne, tylko chodzi o to, ze nie kazdy dentysta ma ochote zajac sie juz leczonym zebem. |
|
|
|
|
|