NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
czy należa sie jakies pieniadze na starsza osobe
Autor Wiadomość
rudakw 
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Sty 02, 2012 3:02 pm   czy należa sie jakies pieniadze na starsza osobe

Witam mieszkamy 2 lata w Holandii . Teraz chcemy by nasza babcia do nas dołączyła chcemy ja zameldować wykupić ubezpieczenie .Wiemy że otrzyma zorgtoeslag . ale czy coś jeszcze może jakieś opiekuńcze.

misia0101 
Super gaduła

Pomogła: 6 razy
Wysłany: Pon Sty 02, 2012 3:09 pm   

sorry, a na jakiej podstawie babci zameldowanej z wami bedzie sie nalezal zorgtoeslag?

bagniaczka 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 13 razy
Wysłany: Pon Sty 02, 2012 3:43 pm   

Jak bedzie ubezpieczona, to chyba i zorgtoeslag jej sie nalezy, nie? No chyba, ze polska emerytura bedzie za wysoka :P

mavd 
Mega gaduła

Pomogła: 45 razy
Wysłany: Pon Sty 02, 2012 4:17 pm   

Tak ale jesli babcia bedzie zameldowana u was to wasze dochody tez trzeba podac

misia0101 
Super gaduła

Pomogła: 6 razy
Wysłany: Pon Sty 02, 2012 4:22 pm   

bagniaczka napisał/a:
Jak bedzie ubezpieczona, to chyba i zorgtoeslag jej sie nalezy, nie? No chyba, ze polska emerytura bedzie za wysoka

racja. weszlam sobie teraz na toeslagen i widze (mam nadzieje ze dobrze) ze jednak babciu ten toeslag sie bedzie nalezal...od zawsze myslalam ze aby wnosic o zorgtoeslag oprocz holenderskiego ubezpieczenia trzeba miec dochod z Nl (no chyba sie w tym pomylilam)

no ale juz z huurtoeslagiem nie bedzie tak fajnie bo dochod trzeba podac wszystkich zameldowanych...

a jeszcze jakies pieniadze??? hmmmm nie wiem

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Pon Sty 02, 2012 4:54 pm   

rudakw,

Cytat:
ale czy coś jeszcze może jakieś opiekuńcze.

watpie, ze babacia otrzyma tu dodatek opiekunczy
i jeszcze cos
Jesli babcia pobiera emeryture lub rente w Polsce ,to rowniez trzeba ten fakt zglosic do belastingdienst ,babcia ,ktora zamieszka i zostanie zameldowana w Holandii, powinna rozliczac sie tu z podatku
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Pon Sty 02, 2012 4:55 pm, w całości zmieniany 1 raz  

rudakw 
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Sty 02, 2012 5:14 pm   

bagniaczka napisał/a:
Jak bedzie ubezpieczona, to chyba i zorgtoeslag jej sie nalezy, nie? No chyba, ze polska emerytura bedzie za wysoka :P
zgadza sie należy jej sie dodatek ponieważ jest zameldowana . na polski rozum nie masz pracy a ubezpieczenie masz musisz je płacic niestety

jagodka 
Gaduła nad gadułami :-)
zona udomowiona

Pomogła: 10 razy
Wysłany: Pon Sty 02, 2012 5:25 pm   

misia0101 napisał/a:
bagniaczka napisał/a:
Jak bedzie ubezpieczona, to chyba i zorgtoeslag jej sie nalezy, nie? No chyba, ze polska emerytura bedzie za wysoka

racja. weszlam sobie teraz na toeslagen i widze (mam nadzieje ze dobrze) ze jednak babciu ten toeslag sie bedzie nalezal...od zawsze myslalam ze aby wnosic o zorgtoeslag oprocz holenderskiego ubezpieczenia trzeba miec dochod z Nl (no chyba sie w tym pomylilam)

no ale juz z huurtoeslagiem nie bedzie tak fajnie bo dochod trzeba podac wszystkich zameldowanych...

a jeszcze jakies pieniadze??? hmmmm nie wiem

ruda daj znac czy babcia do was w koncu dolaczy czy zostanei w polsce.... jestem okrutnie ciekawa na co sie w koncu zdecydujecie
Ostatnio zmieniony przez jagodka Pon Sty 02, 2012 5:27 pm, w całości zmieniany 2 razy  

Odpowiedz do tematu