czy należa sie jakies pieniadze na starsza osobe |
Autor |
Wiadomość |
rudakw
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Sty 02, 2012 3:02 pm czy należa sie jakies pieniadze na starsza osobe
|
|
|
Witam mieszkamy 2 lata w Holandii . Teraz chcemy by nasza babcia do nas dołączyła chcemy ja zameldować wykupić ubezpieczenie .Wiemy że otrzyma zorgtoeslag . ale czy coś jeszcze może jakieś opiekuńcze. |
|
|
|
|
misia0101
Super gaduła

Pomogła: 6 razy Wiek: 42 Dołączyła: 22 Mar 2011 Posty: 368 Skąd: Bikinibroek
|
Wysłany: Pon Sty 02, 2012 3:09 pm
|
|
|
sorry, a na jakiej podstawie babci zameldowanej z wami bedzie sie nalezal zorgtoeslag? |
_________________ Ik Ben Er Klaar Voor.... trochę żółtego koloru na tym wiecznie szarym forum. |
|
|
|
|
bagniaczka
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 13 razy Dołączyła: 06 Lis 2008 Posty: 955 Skąd: Tilburg
|
Wysłany: Pon Sty 02, 2012 3:43 pm
|
|
|
Jak bedzie ubezpieczona, to chyba i zorgtoeslag jej sie nalezy, nie? No chyba, ze polska emerytura bedzie za wysoka |
_________________ <cenzura> |
|
|
|
|
mavd
Mega gaduła
Pomogła: 45 razy Wiek: 59 Dołączyła: 27 Paź 2006 Posty: 1134 Skąd: Hilversum
|
Wysłany: Pon Sty 02, 2012 4:17 pm
|
|
|
Tak ale jesli babcia bedzie zameldowana u was to wasze dochody tez trzeba podac |
|
|
|
|
misia0101
Super gaduła

Pomogła: 6 razy Wiek: 42 Dołączyła: 22 Mar 2011 Posty: 368 Skąd: Bikinibroek
|
Wysłany: Pon Sty 02, 2012 4:22 pm
|
|
|
bagniaczka napisał/a: | Jak bedzie ubezpieczona, to chyba i zorgtoeslag jej sie nalezy, nie? No chyba, ze polska emerytura bedzie za wysoka |
racja. weszlam sobie teraz na toeslagen i widze (mam nadzieje ze dobrze) ze jednak babciu ten toeslag sie bedzie nalezal...od zawsze myslalam ze aby wnosic o zorgtoeslag oprocz holenderskiego ubezpieczenia trzeba miec dochod z Nl (no chyba sie w tym pomylilam)
no ale juz z huurtoeslagiem nie bedzie tak fajnie bo dochod trzeba podac wszystkich zameldowanych...
a jeszcze jakies pieniadze??? hmmmm nie wiem |
_________________ Ik Ben Er Klaar Voor.... trochę żółtego koloru na tym wiecznie szarym forum. |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Pon Sty 02, 2012 4:54 pm
|
|
|
rudakw,
Cytat: | ale czy coś jeszcze może jakieś opiekuńcze. |
watpie, ze babacia otrzyma tu dodatek opiekunczy
i jeszcze cos
Jesli babcia pobiera emeryture lub rente w Polsce ,to rowniez trzeba ten fakt zglosic do belastingdienst ,babcia ,ktora zamieszka i zostanie zameldowana w Holandii, powinna rozliczac sie tu z podatku |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Pon Sty 02, 2012 4:55 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
rudakw
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Sty 02, 2012 5:14 pm
|
|
|
bagniaczka napisał/a: | Jak bedzie ubezpieczona, to chyba i zorgtoeslag jej sie nalezy, nie? No chyba, ze polska emerytura bedzie za wysoka | zgadza sie należy jej sie dodatek ponieważ jest zameldowana . na polski rozum nie masz pracy a ubezpieczenie masz musisz je płacic niestety |
|
|
|
|
jagodka
Gaduła nad gadułami :-) zona udomowiona

Pomogła: 10 razy Dołączyła: 06 Kwi 2010 Posty: 601 Skąd: HAGA
|
Wysłany: Pon Sty 02, 2012 5:25 pm
|
|
|
misia0101 napisał/a: | bagniaczka napisał/a: | Jak bedzie ubezpieczona, to chyba i zorgtoeslag jej sie nalezy, nie? No chyba, ze polska emerytura bedzie za wysoka |
racja. weszlam sobie teraz na toeslagen i widze (mam nadzieje ze dobrze) ze jednak babciu ten toeslag sie bedzie nalezal...od zawsze myslalam ze aby wnosic o zorgtoeslag oprocz holenderskiego ubezpieczenia trzeba miec dochod z Nl (no chyba sie w tym pomylilam)
no ale juz z huurtoeslagiem nie bedzie tak fajnie bo dochod trzeba podac wszystkich zameldowanych...
a jeszcze jakies pieniadze??? hmmmm nie wiem |
ruda daj znac czy babcia do was w koncu dolaczy czy zostanei w polsce.... jestem okrutnie ciekawa na co sie w koncu zdecydujecie |
Ostatnio zmieniony przez jagodka Pon Sty 02, 2012 5:27 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
|