NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Płatna ochrona po utracie pracy?
Autor Wiadomość
Monika19855 
Poczatkujacy
Monika19855

Wysłany: Czw Gru 08, 2011 5:46 pm   Płatna ochrona po utracie pracy?

Mam pytanie:jeżeli utraciłam prace to kto wypłaci mi ostatnią pensje jeśli nie pracodawca? I czy należy mi sie płatna ochrona i jak sie zalatwia takie sprawy?jestem tu nowa wiec prosze o wyrozumialosc

[ Dodano: Czw Gru 08, 2011 5:48 pm ]
Dodam jeszcze że nie zwolniono mnie tylko firma upadła

zaq 
Mega gaduła
miszcz nad miszcze

Wysłany: Czw Gru 08, 2011 5:55 pm   

po upadku firmy, jej zalegle zobowiazania wobec pracownikow, przejmuje uwv. od nich dostaniesz pieniadze. pewnie zostanie (albo juz jest) powolany kurator, ktory zajmie sie wszystkim. od niego dostaniesz potrzebne dokumenty, z ktorymi bedziesz musiala isc do uwv. od niego tez sie dowiesz, kiedy oficjalnie przestaniesz byc pracownikiem tej firmy. za caly ten okres nalezy ci sie normalne wynagrodzenie.

"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu

http://bynajmniej.net
Ostatnio zmieniony przez zaq Czw Gru 08, 2011 6:03 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Monika19855 
Poczatkujacy
Monika19855

Wysłany: Czw Gru 08, 2011 6:32 pm   

dziekuje za informacje a czy zeby dostać pieniadze z tej platnej ochrony to musze jakis wniosek zlozyc do tego uwv?jest jakis gotowy wzor czy musze sama cos napisac od siebie?sprawa jest mysle trudniejsza poniewaz jestem teraz w polsce wiec nie wiem jak powinnam to wszystko zalatwic,tym bardziej iz nie bardzo u mnie z jezykiem holenderskim.
Ostatnio zmieniony przez Monika19855 Czw Gru 08, 2011 6:34 pm, w całości zmieniany 1 raz  

kadesiara 
Poczatkujacy

Wysłany: Sob Gru 10, 2011 1:51 am   

Hej, musisz wypełnić dwa formularze(dosyć długie) z werkbedrijf, to tak jak urząd pracy i drugi to pytanie o zasiłek, troche jest to roboty i wymagają obecności w holandi napewno bo mogą ci znaleść prace na chwile i musisz im udowodnić też że jej szukasz, wiadomo tam ze kilka telefonów wykonalas, ze w biurze sie zarejestrowalas, wszystko by ci wytlumaczyli w uwv i na spotkaniu naktore powinnas isc, im szybciej sie za to zabierzesz tym lepiej. Jesli totalnie nic nie umiesz z holenderskiego zawsze mozesz komus zaplacic kto np rozlicza z podatków i moze ci to nawet zalatwi podczas pobytu w pl, kase dostaje sie tez bez problemu w tyl tylko musisz im udowodnic ze szukalas pracy i tez ze nie zostalas zwolniona dyscyplinarnie czy z własnej winy bo oni dzwonią do zakładu i sprawdzają

zaq 
Mega gaduła
miszcz nad miszcze

Wysłany: Sob Gru 10, 2011 10:04 am   

kadesiara, tu nie chodzi o zasilek dla bezrobotnych, ale o updadlosc firm y.
Monika19855, jak sie dowiedzialas o upadlosci firmy? jest juz ustanowiony kurator? kontaktowal sie z toba?

Monika19855 
Poczatkujacy
Monika19855

Wysłany: Sob Gru 10, 2011 8:29 pm   

o upadku firmy dowiedziałam sie przez tel,nie od pracodawcy,a od ludzi pracujacych ze mna,w chwili upadlosci mialam urlop w polsce,potem otrzymalam list od syndyka ze firma upadla i jakies forumlarze od uwv,ktore mam juz wypelnione przez pomocna osobe. Teraz wlasnie nie wiem jak powinnam zalatwic ta platna ochrone i nie wiem tez kto mogły mi pomoc poniewaz biura rozliczajace w polsce podatek nie chca sie tego podjac. Pracy poszukiwalam lecz bez znajomosci jezyka ciezko jest gdziekolwiek znalezc. Tak wiec obecnie jestem w polsce.Nie chce rejestrowac sie jako bezrobotna w holandii-nie planuje juz powrotu bo wiem,ze nikt mnie nie zatrudni bez jezyka.Dlatego chcialabym otrzymac te dodatkowe pieniazki-skoro mi przysluguja,szkoda byloby zeby przepadly. Jesli jest na forum osoba ktora podjelaby sie tej sprawy,prosze o pomoc.
Prosze mi tez napisac jak dlugo czeka sie na pieniazki z tej platnej ochrony-jesli zle nazywam to przepraszam i jakie dokumenty musze przedstawic?Acha i skad mam wziasc wniosek do wypelnienia zeby te pieniazki otrzymac?
Ostatnio zmieniony przez Monika19855 Sob Gru 10, 2011 8:33 pm, w całości zmieniany 1 raz  

zaq 
Mega gaduła
miszcz nad miszcze

Wysłany: Sob Gru 10, 2011 10:07 pm   

czyli dokumenty do uwv masz. ale obawiam sie, ze bez osobistej wizyty u nich sie nie obedzie. najlepiej jak zadzwonisz do uwv. ja swego czasu zalatwialem z nimi wszystko po angielsku. ta platna ochrona, o ktorej piszesz, to tylko wyplata zaleglych pieniedzy do czasu ustalonego przez kuratora (syndyka).

Monika19855 
Poczatkujacy
Monika19855

Wysłany: Nie Gru 11, 2011 8:53 pm   

dziekuje za odpowiedzi,prosze mi napisac czy sama musze wniosek napisac do uwv czy jest u nich gotowy do wypelnienia? i jakie dokumenty beda mi potrzebne?

Odpowiedz do tematu