bariera jezykowa i bezsilnosc w Holandii |
Autor |
Wiadomość |
Asia197999
Nieśmiały użytkownik Kasia111
|
Wysłany: Pią Lis 18, 2011 4:37 pm bariera jezykowa i bezsilnosc w Holandii
|
|
|
Postanowilam podzielic sie z Wami moimi problemami bo wierze ze po drugije stronie jest mnostwo naprawde wartosciowych ludzi. Jestem tutaj w Holandii od 1,5 roku, od 4 miesiecy mam mieszkanie ze spoldzielni i corke w szkole. Dobija mnie tutaj bariera niewiedzy i braku jezyka... Wiem zaraz ktos napisze to trzeba isc do szkoly, owszem ale jak sie jest w agencji ktora daje Ci prace z ktorej wracasz o 18-19 i masz dom na glowie i na dodtaek placi grosze to nie jest takie proste. Wszystkie sprawy musze zalatwiac płacac ciezkie pieniadze osobie ktora sie tutaj w Holandii tym zajmuje pozatym bardzo chcialabym znalesc kogos innego tanszego i bardziej dostepengo bo dzwonienie do kogos 15 razy w jednej sprawie az łaskawie odbierze telefon jest dobijajce i dołujące. Jak Wy radzicie sobie z takimi rzeczami, jestem z Dordrechtu moze jest tutaj jeszcze ktos z tego miasta ??? Moze zna ktos osobe ktora pomaga ludziom w takich problemach z Dordrechtu to prosze o kontakt na prywatna wiadomosc.
Asia |
|
|
|
|
jso
Gaduła nad gadułami :-)
Pomógł: 15 razy Dołączył: 30 Wrz 2007 Posty: 963 Skąd: Amsterdam
|
Wysłany: Pią Lis 18, 2011 4:46 pm
|
|
|
Powymądrzam się, chociaż też nie mówię po holendersku
Wydrukuj sobie najpierw tę listę 100 najczęściej używanych słów w różnych językach wraz z tłumaczeniami i codziennie dziobnij sobie 3 słowa dziennie i za miesiąc będziesz miała tę listę już opanowaną. Ponoć te 100 słów stanowi 50% wszystkich wypowiedzi:
http://www.mindtools.com/...e/newTIM_10.htm
Po opanowaniu powyższej listy zrób to samo, ale z listą 1000 najpopularniejszych holenderskich słów. Ponoć stanowią one 80% wszystkich wypowiedzi. Przy tempie 3 słowa/dzień opanujesz ją w rok:
http://nl.wiktionary.org/...00_basiswoorden |
_________________ Dumny Polak |
Ostatnio zmieniony przez jso Pią Lis 18, 2011 4:46 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Asia197999
|
Wysłany: Pią Lis 18, 2011 4:55 pm
|
|
|
wydrukuje i zobaczymy jak mi pojdzie.... a Ty od jak dawna jestes w Holandii??? i jak sobie tutaj radzisz??? |
|
|
|
|
jso
Pomógł: 15 razy Dołączył: 30 Wrz 2007 Posty: 963 Skąd: Amsterdam
|
Wysłany: Pią Lis 18, 2011 5:02 pm
|
|
|
Ponad 4 lata. Radzę sobie po angielsku, ale żałuję, że nie uczyłem się od początku, bo wolałbym mówić po holendersku, ale już się przyzwyczaiłem do tego stanu... |
_________________ Dumny Polak |
|
|
|
|
bobikpl
Super gaduła :)
Pomógł: 8 razy Dołączył: 15 Lip 2007 Posty: 352 Skąd: Friesland
|
Wysłany: Pią Lis 18, 2011 5:12 pm
|
|
|
Asia197999,
jak masz jakieś papiery do przetłumaczenia to zrób skan ,albo zdjęcie ew. dokładnie przepisz i daj do forumowego "działu tłumaczeń" (zakryj prywatne dane)
http://www.niedziela.nl/f...p=245304#245304
zawsze ktoś przetłumaczy.
Sprawy z dnia codziennego-
Najpierw wpisz szukaną frazę np "dodatek mieszkaniowy" w okienku SZUKAJ w prawym górnym rogu na stronie forum a gdy nie znajdziesz odpowiedzi to napisz nowy temat w odpowiednim dziale.
Dasz radę ,wiele już osiągnęliście (praca,szkoła i inne) ,drobnymi kroczkami do przodu...
Co do języka to ja dam jedną poradę- jak przypadkiem masz polską TV to wywal tuner do śmieci i oglądaj "do bólu" holenderską TV.I słuchaj radia.T ak żeby cały czas "coś mówiło"
Kończę ,bo zaraz "Plebania" się zaczyna upsss
Powodzenia |
Ostatnio zmieniony przez bobikpl Pią Lis 18, 2011 5:15 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Asia197999
|
Wysłany: Pią Lis 18, 2011 5:13 pm
|
|
|
ja bardzo chcialabym nauczyc sie holenderskiego , najlepiej isc do pracy gdzie sa tylko holendrzy wtedy szkola to juz formalnosc. Ale jestem skazana na biuro pracy gdzie sa sami polacy a do pracy chodze wtedy jak koordynatorzy w biurze okaza dobrą wolę gdyz jestem na prywatnym mieszkaniu wiec zysk ze mnie maja mniejszy niz z tych agencyjnych....
Bylam w randstadzie ale tam chca ewentualnie z niemieckim oraz w start people i tam to samo
a ja tylko angielski taki sobie...
[ Dodano: Pią Lis 18, 2011 5:19 pm ]
tłumaczenie pism to jest jeden problem ale na przyklad zalatwianie dodatkow przez internet, chodzenie po urzedach gdzie nie wszyscy mowia po angielsku albo nie chca mowic to juz co innego. Moze gdybym miala kontakt do osoby ktora zajmuje sie tym tutaj w Dordrechcie dla innych i jest warta polecenia mialabym inne podejscie.... |
|
|
|
|
deejaybialy
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Lis 18, 2011 5:57 pm
|
|
|
jso napisał/a: | Powymądrzam się, chociaż też nie mówię po holendersku
Wydrukuj sobie najpierw tę listę 100 najczęściej używanych słów w różnych językach wraz z tłumaczeniami i codziennie dziobnij sobie 3 słowa dziennie i za miesiąc będziesz miała tę listę już opanowaną. Ponoć te 100 słów stanowi 50% wszystkich wypowiedzi:
http://www.mindtools.com/...e/newTIM_10.htm
Po opanowaniu powyższej listy zrób to samo, ale z listą 1000 najpopularniejszych holenderskich słów. Ponoć stanowią one 80% wszystkich wypowiedzi. Przy tempie 3 słowa/dzień opanujesz ją w rok:
http://nl.wiktionary.org/...00_basiswoorden |
Witam, zaciekawiło mnie to ma ktoś może taka listę 100 slow NL?
Pozdrawiam |
|
|
|
|
bagniaczka
Pomogła: 13 razy Dołączyła: 06 Lis 2008 Posty: 955 Skąd: Tilburg
|
Wysłany: Pią Lis 18, 2011 6:19 pm
|
|
|
Asia197999 napisał/a: | jnajlepiej isc do pracy gdzie sa tylko holendrzy wtedy szkola to juz formalnosc. A |
Obys sie nie zdziwila. Jak nie znajac jezyka trafisz do pracy z samymi Holendrami, to bedziesz sie czula jak niemowa, analfabetka itd. W takich firmach na ogol nikt do Ciebie nie powie nic po angielsku. Ja uwazam, ze lepiej najpierw opanowac podstawy jezyka, a potem szukac takiej pracy. |
_________________ <cenzura> |
|
|
|
|
Asia197999
|
Wysłany: Pią Lis 18, 2011 6:24 pm
|
|
|
wiesz ludzie sa rozni, sa rozni polacy i sa rozni holendrzy. Parcujac tutaj mialam juz w pracy kontakt z Holendrami i czasami trafialam na takich ktorzy sami chcieli mnie uczyc ale jak zlecenie konczylo mi sie po 2 tygodniach to i nauka rowniez. Aczkolwiek nie zdarzylo mi sie zeby ktos kiedys nie chcial ze mna gadac po angielsku w pracy......... |
|
|
|
|
bagniaczka
|
Wysłany: Pią Lis 18, 2011 6:26 pm
|
|
|
Tyle, ze nie wszyscy potrafiÄ
W kazdym razie powodzenia Ci zycze, pomysl moze o jakims kursie korespondencyjnym czy nauce przez internet |
|
|
|
|
suska
Mega gaduła Sex, rock and thea!
Pomogła: 34 razy Wiek: 35 Dołączyła: 24 Lut 2009 Posty: 2458 Skąd: Zoetermeer
|
|
|
|
|
bagniaczka
|
Wysłany: Pią Lis 18, 2011 6:43 pm
|
|
|
Suska |
|
|
|
|
Asia197999
|
Wysłany: Pią Lis 18, 2011 7:08 pm
|
|
|
Dziekuje , jestescie kochani zaczne cos robic w tym kierunku, moze uda mi sie kiedys pojsc do szkoly i poczuc sie tutaj moze nie za rok ale za dluzszy czas jak normalny czlowiek a nie analfabeta i gorszy obywatel tego kraju |
|
|
|
|
Beny.rac
MODERATOR
Pomógł: 20 razy Wiek: 35 Dołączył: 31 Paź 2007 Posty: 1906 Skąd: Flevoland/SRC(PL)
|
Wysłany: Pią Lis 18, 2011 7:47 pm
|
|
|
jso napisał/a: | Ponad 4 lata. Radzę sobie po angielsku, ale żałuję, że nie uczyłem się od początku, bo wolałbym mówić po holendersku, ale już się przyzwyczaiłem do tego stanu... |
Skąd ja to znam ...
Ale najgorsze jest to ze juz zapomninam nawet spytac czy dana osoba mowi po angielsku i od razu nawijam a jak widze ze dana osoba robi taki oczy to znaczy ze sie nie dogadamy ...
W nauce jezyka angielskiego czy hol najwazniejsza jest motywacja i systematyczność ... |
_________________ „Jest ,mnóstwo ludzi na świecie , którzy powiedza Ci , ze nie możesz tego osiągnąć . A Ty musisz po prostu odwrócić się i powiedzieć „to patrz „ … |
|
|
|
|
Asia197999
|
Wysłany: Pią Lis 18, 2011 8:09 pm
|
|
|
oj tak mi tez sie zdarzylo od razu mowic po angielsku jakby w Holandii to byl jezyk urzedowy:-) a pozniej glupia sytacja bo ktos patrzy na mnie jakbym sie urwala z choinki:-)
teraz tez juz pytam |
|
|
|
|
|