Zamknięty przez: Gochna H Pon Gru 12, 2011 11:19 pm |
mobbing w pracy, |
Autor |
Wiadomość |
Darson87
Poczatkujacy
Wiek: 38 Dołączył: 09 Gru 2011 Posty: 7 Skąd: Gelderland/Sz-n
|
Wysłany: Pią Gru 09, 2011 2:42 pm mobbing w pracy,
|
|
|
Witam wszytskich, zaczne od tego ze padlem ofiara mobbingu w pracy, pracuje w Holandii od 4 miesiecy. Opis sytuacji :
Team ledear przesladowal mnie psychicznie i wielokrotnie grozil zwolnieniem z pracy oraz nasmiewal sie ze mnie gdy bylem chory i musialem chodzic z glowa przechylona w lewo (przewialo mi plecy) oprocz tego firma ta wyslala mnie do pracy na godzine 6.00 rano gdzie poprzednio zmiane 9 godzinna zkonczylem o 24.00 czyli odjac dojazdy dali mi 4 godziny na zjedzenie, wykompanie sie, pospanie godzinke oraz ponowne zjedzenie. Po przeczytaniu paru tematow na forum dowiedzialem sie ze musze miec 12 godzin przerwy miedzy zmianami i tego wymaga prawo holenderskie.
Agencja najprawdopodobniej umywa rece, nie wiem co mam robic. |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Pią Gru 09, 2011 8:38 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
bobikpl
Super gaduła :)

Pomógł: 8 razy Dołączył: 15 Lip 2007 Posty: 352 Skąd: Friesland
|
Wysłany: Pią Gru 09, 2011 5:34 pm
|
|
|
Nic z tym nie rób.
Nie piszę ironicznie ale zastanów się czy może przydało by się więcej poczucia humoru w różnych sytuacjach i nie robienie tragedii z byle gówna.
W sobote będziecie się z tego śmiać przy wódeczce ,a jak zjedziesz do Polski to będziesz miał co opowiadać jak to się w Holandii robiło.Trzeba mieć twardą skórę.
Prawda jest taka że jak będziesz podskakiwał to ci szef w biurze przyzna rację ,oburzy się jak tak można robić i poklepie po ramieniu.
Póżniej zamówią ci busa i zjedziesz w trybie przyśpieszonym.
Teoretycznie można dzwonić do:
-inspekcji pracy
-związków
-konia (ma wielki łeb i wysłucha)
Ostatnia pozycja (koń) rokuje największe nadzieje na jakąś pomoc.
Olej gamoni i rób swoje.Powtarzaj sobie w pamięci "euro" i myśl o powiększającym się stanie konta.A jak zupełnie nie zgadzasz się z istniejącą sytuacją to w ramach protestu możesz się zwolnić.
PS w zaszłym tygodniu Holender (lekko piżgnięty) z którym pracuję 5 lat i różne numery żeśmy razem robili powiedział do mnie przy świadku ,zupełnie bez powodu "ty jesteś idiotą,a wiesz dlaczego?bo jesteś z Polski"
No i co zabić go miałem ? do sądu podać o dyskryminację? F_U_C_K`a mu pokazałem i tyle
...ale tego nigdy ch..wi nie zapomnę ,przyjdzie pora na Telesfora |
Ostatnio zmieniony przez bobikpl Pią Gru 09, 2011 5:47 pm, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
|
monia77i7
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Gru 09, 2011 5:52 pm
|
|
|
W takiej sytuacji są dwa wyjścia. Albo zaciskasz zęby i pracujesz, albo idziesz do polskiego adwokata z kontraktem i on wtedy powie co robić i jakie masz prawa. Nie sugeruj się tym co mówią ludzie, czy tzw. polskie księgowe, które nie mają pojęcia o tutejszym prawie pracy. Wybór należy do Ciebie. Pozdrawiam. |
|
|
|
|
Beny.rac
MODERATOR
Pomógł: 20 razy Wiek: 36 Dołączył: 31 Paź 2007 Posty: 1906 Skąd: Flevoland/SRC(PL)
|
Wysłany: Pią Gru 09, 2011 6:08 pm Re: Prosze o pomoc!!!
|
|
|
Darson87 napisał/a: | Agencja najprawdopodobniej umywa rece, nie wiem co mam robic. |
Darson87 Jesli na razie ucierpiala twoja Duma i zalezy CI na pracy to musisz to przemęczyć bo w obecnej sytuacji jest ciezko i szkoda stracic prace ...
A jesli jednak doszedles do wniosku ze chcesz pokazac ze NIKT z Ciebie nie bedzie idioty robil to bier adwokata przygotuj z 1-2 K euro na "zabawe " i do sadu z tym ...
Psss
Na 90% przegrasz sprawe ale spr zawsze mozna ... |
_________________ „Jest ,mnóstwo ludzi na świecie , którzy powiedza Ci , ze nie możesz tego osiągnąć . A Ty musisz po prostu odwrócić się i powiedzieć „to patrz „ … |
|
|
|
|
Darson87
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Gru 09, 2011 6:32 pm
|
|
|
Sprostuje moze troszke, ja juz zaciskam zeby od miesiaca a w tej chwili gdy dostalem 4 godziny odpoczynku miedzy zmianami troche sie zbulwersowałem bo potraktowali mnie jak jakiegos niewolnika.
Agencja najprawdopodobniej znajdzie mi inna prace, ale moja duma i godnosc zostaly zdeptane. Wiec wedlug was powinienem zostawic to jak jest i byc kolejna ofiara ktora nie walczyla o swoje i zostala wydy...a przez jakis *** czy innych ? Uwazam ze trzeba walczyc z >>>cenzura<<<..., bo przez takie wlasnie zachowania typu "zaciskam zeby" Polacy maja przejeb..e w Holandii bo pracodawcy wiedza ze nic im nie zrobia. Nie wiem jak zrobie ale osobiscie uwazam ze mobbing to mobbing i trzeba walczyc o swoje a jak sie nie da starac na swoj sposob ukarac taka firme. |
Ostatnio zmieniony przez Darson87 Pią Gru 09, 2011 6:35 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
misia0101
Super gaduła

Pomogła: 6 razy Wiek: 42 Dołączyła: 22 Mar 2011 Posty: 368 Skąd: Bikinibroek
|
Wysłany: Pią Gru 09, 2011 6:37 pm
|
|
|
No to skoro podjales decyzje - radze jak koledzy wyzej... adwokat, radca
Jak nalezysz do zwiazkow napewno bedziesz mial jakies ulgi,
ewent JL w twojej miejscowosci.
zycze ci powodzenia
p.s: gdybym miala wybor (czytaj przynajmiej 2 inne prace do wyboru) to bym sie zwolnila. Moze ty masz wybor = zawsze to jakies rozwiazanie :/ |
_________________ Ik Ben Er Klaar Voor.... trochę żółtego koloru na tym wiecznie szarym forum. |
|
|
|
|
Beny.rac
MODERATOR
Pomógł: 20 razy Wiek: 36 Dołączył: 31 Paź 2007 Posty: 1906 Skąd: Flevoland/SRC(PL)
|
Wysłany: Pią Gru 09, 2011 6:48 pm
|
|
|
Darson87 napisał/a: | Agencja najprawdopodobniej znajdzie mi inna prace, |
Jesli Ci znajda to w czym problem - zwolnij sie i tyle
Darson87 napisał/a: | Wiec wedlug was powinienem zostawic to jak jest i byc kolejna ofiara ktora nie walczyla o swoje i zostala wydy...a przez jakis *** czy innych ? |
Kolego jesli znasz jezyk holenderski lub chociaz angielski w stopniu komunikatywnym to walcz o swoje ale jak liczysz ze ktos za CIebie bedzie walczyc to zejdz na ziemie ...
Darson87 napisał/a: | bo przez takie wlasnie zachowania typu "zaciskam zeby" Polacy maja przejeb..e w Holandii bo pracodawcy wiedza ze nic im nie zrobia. |
Jesli masz konktretny fach w reku to szef to doceni i nie pozwoli ci odejsc a jak robisz na produkcji gdzie kazdy moze pracowac to nie oszukujmy sie ale w razie jakis problemow szef szybko znajdzie kogos na twoje miejsce a Ty zostaniesz na lodzie ...
Powodzenia w podjeciu dobrej decyzji |
_________________ „Jest ,mnóstwo ludzi na świecie , którzy powiedza Ci , ze nie możesz tego osiągnąć . A Ty musisz po prostu odwrócić się i powiedzieć „to patrz „ … |
Ostatnio zmieniony przez Beny.rac Pią Gru 09, 2011 6:49 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Darson87
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Gru 09, 2011 6:51 pm
|
|
|
Ok dzieki za wypowiedz ja narazie nie wiem jak zrobie ale do pracy nie chodze bo od momentu jak mi dali te 4 godziny to mam standbaye, wiec nie moge zarabiac :/
Czekam na wypowiedzi innych moze ktos bedzie mial cos do powiedzenia |
|
|
|
|
bobikpl

|
Wysłany: Pią Gru 09, 2011 6:56 pm
|
|
|
Małem poczekać na inne odpowiedzi ,bo wydaje mi się że wiem w jakim kierunku pójdzie dyskusja:polska duma,reakcja na krzywdę,marylorogia,zamach smoleński.
My Polacy za często wytaczamy ciężką artylerię.
Np.często czytam na forum że jak to w tej Holandii mogą tak okrutnie za nic zwalniać.
Widziałem dziesiątki Holendów którzy w piątek po robocie słyszeli że mają nie przychodzic w poniedziałek do pracy.Niekiedy mieli niemal łzy w oczach ale przyjmowali to jakoś spokojniej.
Ale idę sprzątać ,więc napiszę teraz co myślę.
Rozumiem cię w 100% ale co masz zrobić?
W tym systemie jesteś maleńkim trybikiem w maszynie.
Popatrz na to z innej perspektywy.Jeśli płacą ile było umówione i w terminie to masz dużo godzin.A o to chodzi w pracy czasowej za granicą.Maksymalnie zaiwaniasz i oszczędzasz kasę.Nie mów że chciałbyś po pracy rozwijać zaintresowania i zwiedzać.
Rozumiem że jesteś zmęczony.
Uwierz mi że jest mnóstwo rodaków co nie mają godzin i zarobku-to jest dopiero niewyobrażalny ból.
Podaj na forum nazwę firmy i w poniedziałek będziesz miał 100 rodaków pod biurem-entuzjastycznie zapewniających twojego szefa Überstunden-kein problem
Zrób w biurze awanturę dlaczego nie możesz przyjść w niedzielę
Do misia0101 to o tych sądach to ironicznie było...
-masz osobiste doświadczenia czy może znasz osoby które się tutaj sądzą? Ja znam kilka przypadków -to jest KOSZMAR |
Ostatnio zmieniony przez bobikpl Pią Gru 09, 2011 7:04 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Darson87
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Gru 09, 2011 7:14 pm
|
|
|
bobikpl,
W tym sek ze nie mialem duzo godzin :/ |
|
|
|
|
bobikpl

|
Wysłany: Pią Gru 09, 2011 7:21 pm
|
|
|
Cziężko pracując zarobisz kasiorkę która pomoże ci zrealizować twoje zamierzenia.
Być może planujesz za to co zarobisz kupić auto.
Jakieś super czarne Audi albo Passterza w dizlu ze srebrnymi ramkami.Uwierz mi ,że jak ten Team Lider (zakładam że to Holender) zobaczy to auto na parkingu to mu się żółć na wątrobę rozleje-i tego się trzymaj
Trzeba mieć cel w życiu,wtedy jest łatwiej...
PS posprzątać nie dacie... |
Ostatnio zmieniony przez bobikpl Pią Gru 09, 2011 7:29 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Beny.rac
MODERATOR
|
Wysłany: Pią Gru 09, 2011 7:37 pm
|
|
|
bobikpl napisał/a: | akieś super czarne Audi albo Passterza w dizlu ze srebrnymi ramkami. | Poczekaj Panie poczekaj do stycznia 2012 wszystkie te Audi i VW w dislu beda sprzedawane hurtem w NL bo zaden Polak nie bedzie placic po 300-400 eurakow podatku drogowego na kwartal ... |
|
|
|
|
Damianos
Gaduła
Pomogła: 10 razy Dołączyła: 20 Cze 2009 Posty: 173
|
Wysłany: Pią Gru 09, 2011 9:35 pm
|
|
|
bobikpl, cztając Twoje wypociny dochodzę do wniosku, że oprócz pieniędzy nic się dla Ciebie nie liczy. Już dawno nie czytałam takich bzdur. Czy Ty naprawdę tak myślisz czy jest to jakaś prowokacja? bobikpl napisał/a: | Olej gamoni i rób swoje.Powtarzaj sobie w pamięci "euro" i myśl o powiększającym się stanie konta. | Póżniej się żalicie na forum, że holendrzy robią z nas białych murzynów.
Darson87, Ustawa o czasie pracy mówi wyraźnie, że po dniu pracy pracownik musi mieć przerwę 11 godzin do czasu rozpoczęcia następnej dniówki. Raz na 7 dni czas odpoczynku może być jednak skrócony do 8 godzin, jeśli wymagają tego charakter lub warunki pracy.
Porozmawiaj najpierw z szefem a także agencją, niech wiedzą, że coś jest nie tak i Ty się nie zgadzasz na takie traktowanie. Jeżeli sytuacja się nie polepszy zawsze możesz się udać do Holenderskiej Inspekcji Pracy (AI) i SNCU. |
Ostatnio zmieniony przez Damianos Pią Gru 09, 2011 9:36 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Darson87
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Gru 09, 2011 9:55 pm
|
|
|
Bobik ten team lider to polak mlodszy odemnie :/
W tej chwili rozmawiałem z agencja i powiedzieli ze przekażą firmie moje skargi i w poniedziałek będzie wiadomo wszystko. |
Ostatnio zmieniony przez Darson87 Pią Gru 09, 2011 9:58 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
bobikpl

|
Wysłany: Pią Gru 09, 2011 10:12 pm
|
|
|
Damianos, a wez ty sie odemnie odstosunkuj,wypociny to masz pod pachami,... jedna...
Taaa unia ABU DABU KvK Unia metal -elektro cysorz Nepalu pomorze.
Nikt nie pomoze.
Umiesz liczyc -licz na siebie!
poza tym pisze z autorem posta a ty ... sie wp....sz |
Ostatnio zmieniony przez bobikpl Pią Gru 09, 2011 10:32 pm, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
|
|