900 euro mandatu po 4 latach.... |
Autor |
Wiadomość |
zurekts
Poczatkujacy wislaTS
|
Wysłany: Nie Sty 15, 2012 6:39 pm 900 euro mandatu po 4 latach....
|
|
|
Zatrzymała mnie policja do kontroli,sprawdzili prawo jazdy i kazali jechać za nimi na komisariat,tam powiedzieli ze muszę zapłacić zaległy mandat z 2008 na kwotę 900e za jazdę pod wpływem alkocholu,powiedzieli że sąd ją nałożył.Zdziwiło mnie to gdyż podczas tej sytuacji zabrano mi prawko i po 10 dniach przysłano z powrotem,nic nie pisali o żadnym sądzie i ewentualnej zapłacie.Mam 2 tygodnie na odwołanie się.Czy to coś może dać? |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR
Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Nie Sty 15, 2012 8:26 pm
|
|
|
zurekts,
eee...tam ,byles ''napity'' siadles za kierownice ...dales rade ,to i z mandatem sobie poradzisz
co to 900 euro w porownaniu z cudzym zyciem ...
Cytat: | Mam 2 tygodnie na odwołanie się.Czy to coś może dać? |
no to sie odwolaj powodzenia zycze z tym ze jesli to kara nalozona przez Justitje to nic nie zrobisz |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Nie Sty 15, 2012 8:29 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
ewcia.pol
Mega gaduła
Pomogła: 15 razy Dołączyła: 19 Maj 2008 Posty: 1071 Skąd: GLD
|
Wysłany: Nie Sty 15, 2012 8:44 pm Re: 900 euro mandatu po 4 latach....
|
|
|
zurekts napisał/a: | Zatrzymała mnie policja do kontroli,sprawdzili prawo jazdy i kazali jechać za nimi na komisariat,tam powiedzieli ze muszę zapłacić zaległy mandat z 2008 na kwotę 900e za jazdę pod wpływem alkocholu,powiedzieli że sąd ją nałożył.Zdziwiło mnie to gdyż podczas tej sytuacji zabrano mi prawko i po 10 dniach przysłano z powrotem,nic nie pisali o żadnym sądzie i ewentualnej zapłacie.Mam 2 tygodnie na odwołanie się.Czy to coś może dać? |
no jak sie jezdzi po pijaku,to trzeba placic za glupote.
Odwoluj sie pewnie,moze wtedy wcale nie byles wypity, tylko np alkomat byl zepsuty,albo policjanci sie uwzieli na polskie tablice |
|
|
|
|
Jagoda97
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 14 razy Dołączyła: 04 Gru 2008 Posty: 802
|
Wysłany: Nie Sty 15, 2012 10:34 pm
|
|
|
Dla mnie ta sprawa jest troche dziwna.
Zabieraja prawo jazdy kierowcy, ktory jechal pod wplywem alkoholu...i po 10 dniach odsylaja spowrotem?
Ps.
Ostatnio tez mialam tel od znajomego, ktorego zatrzymala policja. Nie znal jezyka i oddal tel policjantowi aby przekazal o co chodzi.
Policjant powiedial, ze ten pan prowadzil auto pod wplywem alkoholu ale dla dokladnego stwierdzenia chca aby pojechal z nimi na komisariat.
Jaki byl wynik badania na komisariacie jeszcze nie wiem ale wiem, ze prawka mu nie zabrali bo pojechal do Polski.
Czyzby policja sama watpila w swoje alkomaty i dlatego robia dokladniejsze badania?
Czy chodzi o spisanie protokolu? |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Nie Sty 15, 2012 11:06 pm
|
|
|
Jagoda97, jesli alkomat pokazuje "P "znaczy ze jest ok
ale jak pokazuje sie inny znaczek musza jechac na stwierdznie ilosci promilazy we krwi poniewaz na miescu teo alkomat nie robi . W zaleznosci od ilosci promili decyduja co robia .Prawko oddal mu sad bo mial bo tylko ten decyduje czy zabieraja na dluzej czy moga oddac . Sad musi zdecydowac w przecigu 10 dni.Ale jezeli juz odsylaja prawko do sedziego to i musisz sie z tym liczyc ze kara tez bedzie juz pokazna.http://www.rijbewijsterug.info/alcohol/index.html
jesli ktos jest zalezny od prawojazdy i tu nie mowa o dojezdzaniu do pracy , ale np jest kierowca prawko dostaje w przeciagu 24/48 godz.
tak bylo do 01.07.2011 od tej daty zabieraja prawko automatycznie na 2 m-ce jak jedziesz szybciej jak 50km/h i na 4 mce jak prolilaz jest wyzszy jak bodjze 750
http://www.rijbewijsingevorderd.nl/ |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR
|
Wysłany: Nie Sty 15, 2012 11:36 pm
|
|
|
dokladnie to jest tak
Cytat: | Bij een alcoholcontrole moet je eerst blazen in een eenvoudig
ademtesttoestel. Het resultaat wordt uigedrukt in P, A of S.
Als je S blaast (S = Safe), ben je niet in overtreding.
Als je resultaat «A» (= alarm) of «P» (=positief) is, is dat een teken dat je te veel alcohol in het bloed hebt.
Als je A blaast, heb je 0,5 promille alcohol in je bloed. Als je P blaast, heb je 0,8 promille alcohol in je bloed; je moet dan een ademanalyse ondergaan |
ps a tu zrodlo http://www.slim.be/nl/faq...ragen-alchohol/ |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Nie Sty 15, 2012 11:37 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Jagoda97
|
Wysłany: Pon Sty 16, 2012 12:00 am
|
|
|
Dzieki za wyjasnienia.
Kierowca nie jestem ale jak ostatnia sytuacja pokazala i w tej dziedzinie rodacy potrzebuja pomocy. |
|
|
|
|
zurekts
Poczatkujacy wislaTS
|
Wysłany: Pon Sty 16, 2012 5:54 pm
|
|
|
Miałem dokładnie 0,86‰,więc nie wiem dlaczego sąd nałożył tak wielką karę?Sprawa w sądzie była 9 miesięcy od tego zdarzenia,ja o sprawie nic nie wiedziałem więc byłem nieobecny.Na policji powiedzieli że jak teraz do 14 dni nie zapłacę,albo się nie odwołam,to przy następnej kontroli będę musiał zapłacić na miejscu,albo areszt 17dni...
Co o tym sądzicie? |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Pon Sty 16, 2012 6:13 pm
|
|
|
zurekts, W twoim przypadku musisz sie cieszyc ze tylk 900€ do zaplaty.Przetlumacz sobie ten tekst ponizej
Cytat: | Word je gepakt met meer dan 0,8 promille alcohol in je bloed, dan volgt een verplichte EMA-cursus (Educatieve Maatregel Alcohol). Die kost je niet alleen drie vrije dagen, maar ook nog eens het cursusgeld van minimaal 750 euro. | zrodlo http://www.om.nl/onderwerpen/verkeer/thema's/beginnend_bestuurder/alcohollimiet_van_0/
Gochna H, ok masz racje pomylka w oznakowaniach . |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
|
|
|
|
adamek88
Gaduła
|
Wysłany: Pon Sty 16, 2012 9:25 pm
|
|
|
zurekts, Następnym razem się zastanowisz zanim będziesz jechał po pijaku, ciesz się że nie spowodowałeś wypadku bo wtedy mógłbyś płacić do końca życia |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR
|
Wysłany: Pon Sty 16, 2012 10:12 pm
|
|
|
zurekts,
Cytat: | .Na policji powiedzieli że jak teraz do 14 dni nie zapłacę,albo się nie odwołam,to przy następnej kontroli będę musiał zapłacić na miejscu,albo areszt 17dni...
Co o tym sądzicie? |
sadze ,ze to jeden z nielicznych , dobrych przepisow, ktory bardzo rygorystycznie traktuje jezdzacych po pijaku
szczerze mowiac nie wazne ile go tam miales w promilach ,wazne jest to ,ze wsiadajac za kierownice stajesz sie potencjalnym morderca i nie ma zadnego usprawiedliwienia na taka okolicznosc
piles nie jedz! |
|
|
|
|
zurekts
Poczatkujacy wislaTS
|
Wysłany: Czw Sty 19, 2012 5:39 pm
|
|
|
A orientuje się ktoś czy od takiej kary rosną odsetki?
Bo przez te lata chyba nie rosły,cały czas jest to 900 euro... |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR
|
Wysłany: Czw Sty 19, 2012 5:52 pm
|
|
|
zurekts,
jesli masz na to okreslony termin i nie zaplacisz, to otrzymujesz wtedy odsteki do zaplacenia |
_________________ http://www.siepomaga.pl/s/klikaj
( ͡° ͜ʖ ͡°). |
|
|
|
|
Jagoda97
|
Wysłany: Czw Sty 19, 2012 9:55 pm
|
|
|
zurekts napisał/a: | A orientuje się ktoś czy od takiej kary rosną odsetki?
Bo przez te lata chyba nie rosły,cały czas jest to 900 euro... |
Chyba bardziej oplaci sie wziasc kredyt i zaplacic ta kare.
Odsetki po terminie sa bardzo wysokie.
PS. Syn pare lat temu dostal mandat prawaie 400 euro za przekroczenie predkosci,
termin zaplaty mial 3 tyg. Nie pamietam juz dokladnie ile wynosily odsetki za nie terminowa zaplate ale wiem, ze byly holendarnie wysokie.
Syn w pospiechu zalatwial debet w banku aby ten mandat zaplacic.
Szkoda mi bylo tych pieniedzy ale jezeli jest to cena za jego lub innych zycie to taniusienko |
|
|
|
|
|