NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
salaris - bijzonder tarief - pytanko
Autor Wiadomość
mlubinski 
Super gaduła

Wysłany: Czw Gru 29, 2011 7:24 pm   salaris - bijzonder tarief - pytanko

Witam,

pytanie jest raczej skierowane do osob, ktore maja 30% ruling - czy na waszych salarisach jest rubryka nazwana "bijzonder tarief" i jesli jest, czy kazdy ekstra bonus (wakacyjne, bonus firmowy, za polecanie itp) jest umieszczany w tej rubryce (czy w rubryce normal tarief a w bijzonder jest pomniejszone o podatek)?

pytam, bo za grudzien caly bonus znalazl sie w taryfie "normal" czyli zostalo to pomniejszone o podatki, a do tej pory (przez 2.5 roku) wszelkie bonusy byly "bez podatku", wiec nie wiem co jest prawdziwe :)

z gory dziekuje za ewentualne komentarze

mbn 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Czw Gru 29, 2011 7:53 pm   

Wakacyjnego jeszcze na regelingu nie miałem, ale lipiec i sierpień dostałem dodatki za nadgodziny i prace zmianową i znalazło się to w BT.

Jednak "Inhouding 30% regeling NT" i "...BT" - czyli zdaje się podatki - są w obu przypadkach na poziomie ok. 31% kwoty bazowej, więc nie mam pojęcia jak to się liczy. Myślałem że po prostu 30% idzie "pod stołem" a podatki (oraz progi!!!) naliczane są z pozostałych 70%, ale widocznie bardziej to skomplikowane. Dużym też zaskoczeniem może być dla mnie rozliczenie - 2 miesiące pracowałem bez regelingu w firmie A, ponad 10 w firmie B z regelingiem, okresy te zazębiły sie :/

pozdrawiam

mlubinski 
Super gaduła

Wysłany: Czw Gru 29, 2011 8:10 pm   

no wlasnie, ciekawe czy u nas tego nie spaprali, bo dziwne jest to, ze od poczatku wszystko "szlo" jako BT, a w grudniu nagle czesc stala sie "normal".

tak samo mam z spaarloon - wsadzili mi -613eur w pozycji bijzonder tarief, a wedlug mnie te -613eur powinno byc w normal tarief, czyli po opodatkowaniu powinni mi zabrac jakies 400eur, a tak zabrali cale 613.

ciekaw jestem jak pozostali koledzy/kolezanki, ktorzy maja ruling i otrzymywali wakacyjne itp...

mbn 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Czw Gru 29, 2011 8:16 pm   

A jak masz liczony podatek od NT i BT?
Myśle że najszybciej znajdziesz odpowiedź w swojej firmie w księgowości (przypadkiem nie X...?); no i też rozliczenie roczne będzie chwilą prawdy ;)

mlubinski 
Super gaduła

Wysłany: Czw Gru 29, 2011 8:32 pm   

wiesz co, sprawdzilem sobie 2 salarisy: czerwiec 2011 i grudzien 2011. W obu miesiacach "bonus" byl mniej wiecej podobny (w czerwcu bylo 400eur wiecej niz w grudniu)

z grudniowej kasy "odciagneli" 613eur na poczet spaarloon (to akurat w kolumnie normal tarief = totaal), a w totalu roznica pomiedzy kasa na koncie jest ok 1500eur, czyli ni ciula sie nie zgadza :(

no jutro bede wyjasnial - babeczka z HR probowala przekonac ze 30% ruling dalo wiecej kasy, ale jakos mi to sie nie zgadza i zdecydowanie brakuje :D

a problem z ksiegowoscia jest taki, ze nasza firma outsourcowala ksiegowosc do biura finansowego, czyli w pracy trudno cokolwiek wyciagnac, ale jutro bede walczyl :)

Odpowiedz do tematu