kurs jez.holenderskiego nie bedzie finansowany |
Autor |
Wiadomość |
bea111
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Maj 09, 2011 8:19 pm kurs jez.holenderskiego nie bedzie finansowany
|
|
|
Witam,dzis nauczycielka na kursie powiedziala,ze w krótce gminy nie bedą finansowac kursów nauki jez.holenderskiego.Ja mam roczny kurs i tylko dopłacam 220 euro.Normalnie kosztuje 6tyś.Gdybym chciała zrezygnować w trakcie,to bym musiała tyle zwrócićPowiedziała,ze to jest ostatni dzwonek na zapisywanie sie.Pozdrawiam |
|
|
|
|
mamqa
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 10 razy Dołączyła: 10 Cze 2009 Posty: 592
|
Wysłany: Wto Maj 10, 2011 7:53 am
|
|
|
A coś mi świta po głowie że od nowego roku nie miały być już dofinansowywane... |
_________________ "Mam tylko jedno skrzydło
To prawie tak jak anioł" |
|
|
|
|
adamek88
Gaduła
|
Wysłany: Wto Maj 10, 2011 7:08 pm
|
|
|
bea111, a skąd Ty jesteś? Ja mieszkam w Bredzie i w gminie mi powiedzieli że nie dostanę dofinansowania, że jako obywatel UE nie łapię się do grupy którą dofinansowują |
|
|
|
|
Hera
MODERATOR Hera
Pomogła: 8 razy Wiek: 52 Dołączyła: 11 Maj 2007 Posty: 952
|
Wysłany: Wto Maj 10, 2011 7:26 pm
|
|
|
Moja gmina w ogóle nie finansuje już kursów językowych. Od ponad roku.
Mój mąż miał tyle szczęścia że uitzendbureau przez które pracuje zorganizowało kurs językowy dla wszystkich chętnych Polaków. |
_________________ Nigdy nie poddawaj się kiedy zgaśnie światło
Gdy cię walnie życia pięść
Nigdy nie poddawaj się dzisiaj nie jest łatwo
Jutro będzie lepszy dzień |
|
|
|
|
bea111
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Maj 10, 2011 10:45 pm dofinansowanie
|
|
|
Jestem z Friesland.Gmina Grou pod Leeuwarden.Kierowniczka szkoły mówiła,ze mozna jeszcze sie zapisac,ale to jest ostatni dzwonek,ze w całej Holandii nie bedzie dofinansowania.Mowiła,ze jak mamy znajomych Polakow,zeby powiadomic ich.Bez ukonczonego kursu i egzaminu,nie bedzie mozna zdobyc paszportu w przyszłosci,a płacić 6 tyś,to kupa kasy!Dobry samochód mozna za tyle kupić...Nie dość ze mamy do zapłaty 220euro,to jeszcze rozłożone na raty.Dwa razy w tygodniu po 3 godziny.Po roku z meżem musimy stawić sie na egzamin w Zwoole. |
|
|
|
|
zaq
Mega gaduła miszcz nad miszcze
Pomógł: 96 razy Wiek: 102 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 2348 Skąd: z Nienacka k/Ams
|
Wysłany: Śro Maj 11, 2011 7:50 am
|
|
|
bea111, do paszportu nie potrzebujesz zadnego kursu. musisz tylko zdac egzamin. |
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, ze ludzie natychmiast wierza w ich prawdziwosc." - Abraham Lincoln
"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu
http://bynajmniej.net |
|
|
|
|
bobikpl
Super gaduła :)
Pomógł: 8 razy Dołączył: 15 Lip 2007 Posty: 352 Skąd: Friesland
|
Wysłany: Śro Maj 11, 2011 3:20 pm
|
|
|
Wydaje mi się że dużo Polaków w sprawie kursu zostaje odprawionych z kwitkiem przez osoby z gminy które nie mają rozeznania w temacie lub im się nie chce.
Kursy inburgeringscursus są prowadzone na zlecenie gmin w ośrodkach,szkołach językowych itp ,które pewnie mają z tego super biznes,płacone od "głowy".
Można się udać do takiego ośrodka i zapisać,oni sobie już tam z gminą załatwią . |
|
|
|
|
bea111
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Maj 11, 2011 9:29 pm
|
|
|
Mój mąż pare miesięcy wcześniej jezdził do Franeker sam,jak jeszcze ja byłam w Polsce z dziecmi,a jak dostalismy mieszkanie z gminy pod Grou,to spytał sie w gminie o mozliwosc kursu dla mnie,to sie zgodzili i tez sami z siebie przeniesli go do Grou i razem uczęszczamy.Super sprawa ten kurs,zwłaszcza,ze ja przyjezdzajac w styczniu,to ani be,ani me..Kontakt z ludzmi,dużo nauki,wesoło,kawka,herbatka plus batoniki. |
|
|
|
|
slodka_milka
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Maj 16, 2011 9:37 pm
|
|
|
tez tak słyszałam, ze juz nie bedzie finansowany :/ szkoda. ciesze sie, ze choc moglam zalapac sie na NT1. bardzo mi ten kurs pomogl. czy ktos wie, jak wyglada sprawa z NT2? ile kosztuje? czy rowniez nalezy przygotowywac portfolio? pozdrawiam |
|
|
|
|
martyna_k
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Pon Maj 16, 2011 9:52 pm
|
|
|
W tamtym roku prosiłam o kurs języka...coś podobno nie wyszło i nie znaleziono w ogóle mojego zgłoszenia. Teraz znów zwlekają...Chciałam załapać się na kurs w Bredzie, udało się tylko mojej mamie, która sama czekała pół roku...moje gemeente odwlecze sprawę mojego kursu zapewne do momentu, gdy nie będzie go już finansować i sama za wszystko będę musiała zapłacić...ale sprytni! |
_________________ Nie jestem zupą pomidorową, żeby mnie wszyscy lubili. |
|
|
|
|
MAARIT
Pomogła: 9 razy Wiek: 56 Dołączyła: 12 Cze 2007 Posty: 479
|
Wysłany: Pon Maj 16, 2011 11:07 pm
|
|
|
Kilanascie lat temu tez trzeba bylo sobie samemu zaplacic za kurs i nikt tak nie narzekal |
_________________ Leven is.
Geven en Nemen.
Meestal nemen we te veel! |
|
|
|
|
chris-nb
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Wto Maj 17, 2011 12:54 pm
|
|
|
a teraz zachecasz ludzi do 'nie narzekania', bo ktos moglby miec lepiej - bo za darmo, tak?
nauczyla sie jezyka, a innym juz nie pozwoli.. |
|
|
|
|
MAARIT
Pomogła: 9 razy Wiek: 56 Dołączyła: 12 Cze 2007 Posty: 479
|
Wysłany: Wto Maj 17, 2011 7:42 pm
|
|
|
Nauczylam sie jezyka,ale tez musialam za to zaplacic,wiec w czym problem? |
_________________ Leven is.
Geven en Nemen.
Meestal nemen we te veel! |
|
|
|
|
chris-nb
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Śro Maj 18, 2011 10:17 am
|
|
|
skoro byla mozliwosc nauki za darmo, i wciaz taka istnieje lecz nie dla obywateli EU - to dlaczego nie warto sprobowac 'walczyc' o to samo? |
|
|
|
|
Duuvelke
Mega gaduła
Pomogła: 57 razy Dołączyła: 25 Paź 2006 Posty: 3713 Skąd: 's-Gravenhage
|
Wysłany: Śro Maj 18, 2011 12:55 pm
|
|
|
chris-nb napisał/a: | skoro byla mozliwosc nauki za darmo, i wciaz taka istnieje lecz nie dla obywateli EU - to dlaczego nie warto sprobowac 'walczyc' o to samo? |
obywatele z poza EU musza w swoim kraju robic inburgering... i dopiero jak go zdadza m oga przyjechac do Holandii... przepisy sie zmienily... gminy dostaja coraz mniej dofinansowania z panstwa wiec i coraz mniej finansuja... |
|
|
|
|
|