Przesunięty przez: Gochna H Wto Paź 15, 2013 4:36 pm |
rozwod i alimenty |
Autor |
Wiadomość |
ewag
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Paź 15, 2013 10:55 am rozwod i alimenty
|
|
|
szukam I szukam - I jakos sie dokopac niczego nie moge/ umiem- a od prawnikow dostaje sprzeczne informacje
siostre zdradzil maz I generalnie chce rozwodu
on mieszka I pracuje w holandii- hol firma- mieszkanie sluzbowe I dojazdy do pracy zapewnione- zarabia on ponad 2000 mies
ona z 3 dzieci mieszka w pl (najmlodsze 3 lata)- niesteety nie pracuje- uczy sie I zajmuje domem I dziecmi
siostra chce zlozyc pozew z orzeczeniem o winie meza- plus alimenty na siebie I dzieci
I tu pytanie- gdzie? czy w polsce? (wszyscy wiemy jak jest ze sciagaloscia alimentow)
czy w holandii- nie wiem czy moze- jako ze ona mieszka w pl
szwagier od 3 mies jak wyjechal zapomnial o rodzinie, dzieciach- tudziez o poczuwaniu sie do wsparciu finansowym- wiec sytuacja nie za ciekawa
poradzcie dobrzy ludzie jak sie za to zabrac
[ Dodano: Wto Paź 15, 2013 11:55 am ]
... |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Wto Paź 15, 2013 5:02 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Wto Paź 15, 2013 11:30 am
|
|
|
ewag, sprawe o alimenty zakladasz tam gdzie sa zameldowane dzieci Czyli w PL i w odpowiednim rejonie , niestety tu nie pryjma jej sprawy . Sprawa rozwodowa tak samo w PL i w rejonie zamledowania skladajacej bo jej sprawy tu tez nie przyjma bo ona nie jest tu zameldowana . |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
Ostatnio zmieniony przez baileys Wto Paź 15, 2013 11:34 am, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
jolcia29
Super gaduła
Pomogła: 1 raz Wiek: 48 Dołączyła: 19 Sty 2012 Posty: 228 Skąd: Olsztyn/Tilburg
|
Wysłany: Wto Paź 15, 2013 11:34 am
|
|
|
ja na wlasnym doswiadczeniu moge napisac tylko tyle, ze kraj w ktorym mieszka i pracuje moj byly maz to niemcy. Jak mieszkalam w polsce to skladalam wniosek o alimenty w polsce, ze sciagalnoscia kiepsko ale jest fundusz alimentacyjny i to zawsze cos zreszta nie wiem jak z holandia ale z niemcami polska ma podpisana umowe i na takich tez jest sposob, ja u siebie w sadzie zalatwialam , fakt trzeba wiele wiedziec czyli gdzie pracuje, adres zamieszkania bo bez tego sie nie da, niech jak najszybciej sklada wniosek o alimenty i o separacje lub rozwod bo to wiele ulatwia. |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys
|
Wysłany: Wto Paź 15, 2013 11:35 am
|
|
|
w gornym prawym rogu masz opcje szukaj wpisz co ciebie interesuje np.: rozwod lub alimenty i kliknij szukam |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
|
|
|
|
ewag
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Paź 15, 2013 11:56 am
|
|
|
baileys- cos wyszukiwarka nie dziala
dzieki za odp dziewczyny
btw- adres delikwenta, miejsce pracy I wyciagi z konta siostra posiada
a orientujecie sie moze- ile z tych 2000 uda sie jej wywalczyc na siebie I dzieci?
chlopaki 2- 13 I 14 lat- corka 3 |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys
|
Wysłany: Wto Paź 15, 2013 12:12 pm
|
|
|
ewag, znalazlam cos takiego Cytat: | Punktem wyjścia do ustalenia alimentów na rzecz dzieci będzie kwota żądana przez ich matkę. Zostanie Pan zobowiązany do płacenia alimentów w sytuacji, w której sąd powierzy wykonywanie władzy rodzicielskiej nad dziećmi ich matce i ustali, że miejscem zamieszkania dzieci jest miejsce zamieszkania ich matki.
Należy pamiętać, że istnieje zasada, iż oboje rodzice mają zaspokajać potrzeby dzieci w równym stopniu, to znaczy, że oboje rodzice mają obowiązek przeznaczać na utrzymanie dzieci równe kwoty. Każdy z rodziców ma obowiązek przyczyniać się do utrzymania dzieci stosownie do własnych możliwości zarobkowych i majątkowych.
W toku postępowania o alimenty (rozwodowego) sąd w pierwszej kolejności ustali, jakie są usprawiedliwione potrzeby Pana dzieci, a następnie ustali możliwości zarobkowe ich rodziców. Zgodnie z tymi ustaleniami sąd zasądzi odpowiednie alimenty.
Sąd weźmie też pod uwagę, jakie Pan ma potrzeby i czy są one zaspokajane.
| http://www.eporady24.pl/o...t,3,16,144.html
w NL zas sa inaczej naliczne alimenty i sa naprawde nie wysokie . |
Ostatnio zmieniony przez baileys Wto Paź 15, 2013 12:13 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
ewag
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Paź 15, 2013 12:21 pm
|
|
|
dzieki za pomoc |
|
|
|
|
jolcia29
Super gaduła
|
Wysłany: Wto Paź 15, 2013 8:02 pm
|
|
|
baileys, no dobra ale tutaj polski sad bedzie decydowal o wysokosci alimentow i ma prawo przyznac do 60 % poborow lub nawet mozliwosci zarobkowych, moj byly akurat nie pracowal a sad przyznal mi po 500 zl na dzieci biorac pod uwage mozliwosci zarobkowe czyli ile zarobilby gdyby w swoim zawodzie i z latami pracy pracowal. We wniosku pisze sie zawsze wiecej i wazne zeby wszystkie wydatki byly potwierdone rachunkami, paragonami itp rzeczami, najlepiej udac sie do prawnika zaplacic mu 100 zl i on napisze odpowiedni wniosek. |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys
|
Wysłany: Wto Paź 15, 2013 8:53 pm
|
|
|
jolcia29, tylko ze ojcia w w/w kwestji bedzie stac na bardzo dobrego adwokata w Polsce . |
|
|
|
|
jolcia29
Super gaduła
|
Wysłany: Wto Paź 15, 2013 11:09 pm
|
|
|
mojego bylego tez bylo stac na adwokata a ja bylam sama i dostalam alimenty i rozwod z jego winy i ograniczenie praw rodzicielskich |
|
|
|
|
ewag
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Paź 16, 2013 9:39 am
|
|
|
szwagier jest spawaczem I z pracy calkiem niezle wyciaga
nic to- zobaczymy jak sie sprawy potocza |
|
|
|
|
stroopwafel
Mega gaduła Debesciak
Pomógł: 8 razy Dołączył: 11 Lis 2009 Posty: 1162 Skąd: Noord Holland
|
Wysłany: Czw Gru 19, 2013 4:21 pm
|
|
|
Ja juz dawno mam zasadzone alimenty i je oczywiscie place ale mam tez drugie dziecko na ktore rowniez place ta sama kwote. Jednakze byla zona podala mnie o podwyzszenie na pierwsze dziecko. Ja mieszkam tu i nie jestem w stanie placic wiecej. Nie moge tez jechac na rozprawe. Czy moge napisac pismo do sadu? Co robic w tej sytuacji? |
|
|
|
|
beataw
Gaduła beataw
Pomogła: 1 raz Wiek: 46 Dołączyła: 23 Sty 2009 Posty: 146
|
Wysłany: Pią Gru 27, 2013 10:36 pm
|
|
|
ewag napisał/a: | baileys- cos wyszukiwarka nie dziala
dzieki za odp dziewczyny
btw- adres delikwenta, miejsce pracy I wyciagi z konta siostra posiada
a orientujecie sie moze- ile z tych 2000 uda sie jej wywalczyc na siebie I dzieci?
chlopaki 2- 13 I 14 lat- corka 3 |
przy kontrakcie na 20 godzin i pensji 600 euro sad w pl zadecydował o alimentach 250 euro na 1 dziecko z czego przy 2 dzieci 500 euro i tak jest do dzis !!! plus rodzienne co kwartal
sama sie zastanawiam czy nie wrocic do pl z dziecmi i brac alimenty bo to niezła kasa ,przcy juz nie trzeba szukac
nie wierze ze utrzymanie dziecka w pl jest tak drogie , ja na moje tutaj czasami nie wydaje nawet 50 euro bo nie ma |
|
|
|
|
Fegelein
Super gaduła
|
Wysłany: Sob Gru 28, 2013 12:23 pm
|
|
|
@beataw - zgadzam się. 1000 zł na dziecko to sporo - takie kwoty można przyznawać mając pensję rzędu 2500 EUR, a nie 600.
Moja znajoma dostała alimenty 1200 zł, kiedy ex pracował na kontrakcie w Egipcie za ok. 10 000 zł na miesiąc (na czysto).
Niestety coraz częściej jest tak, że kobietom wygodnie jest zrobić dzieciaka i żyć sobie na koszt faceta.
Dlatego trzeba myśleć. Przed, a nie po - wtedy uniknie się problemów z dziećmi, a jak wiadomo dzieci to kłopot. |
|
|
|
|
stroopwafel
Mega gaduła Debesciak
Pomógł: 8 razy Dołączył: 11 Lis 2009 Posty: 1162 Skąd: Noord Holland
|
Wysłany: Nie Mar 02, 2014 10:23 pm
|
|
|