Jak odzyskać BPM od auta wywiezionego na eksport do PL ? |
Autor |
Wiadomość |
adamek88
Gaduła
|
Wysłany: Czw Paź 14, 2010 7:36 pm Jak odzyskać BPM od auta wywiezionego na eksport do PL ?
|
|
|
Hej
Mam takie pytanie do ludzi siedzących w temacie
Otóż kupiłem auto Mondeo z 2004r w czasie załatwiania formalności w GWK miła Pani w okienku poinformowała mnie o możliwości otrzymania zwrotu podatku za samochód - najprawdopodobniej chodzi o BPM. Zdziwiłem się bardzo bo to nie pierwszy samochód ściągany przeze mnie do Polski a takiej propozycji nigdy nie słyszałem. Wydaje mi się przyczyną jest to że auto było zarejestrowane ( między czasie za granicą) w certyfikacie VWE jaki otrzymałem jest napisane że pierwsza rejestracja w Holandii odbyła się 2004-02-02 a pierwsza rejestracja za granicą 2007-10-26 . Auto kupiłem oczywiście na żółtych holenderskich tablicach.
Pytanie do osób orientujących się w temacie brzmi :
- jak załatwić zwrot podatku ? od Pani dostałem taki formularz który mam wysłać do RDW jak zarejestruje auto w PL ale nie wiem czy to wystarczy?
Ile może być tego zwrotu?
Proszę o pomoc i wszelkie informacje na ten temat |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Czw Paź 14, 2010 8:18 pm
|
|
|
za to auto nie dostaniesz nic.
Musialaby byc pierwsza rejestracja po 16 albo 14 pazdziernika 2006 |
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym? Bill Machrone, 1991-09-24 |
Ostatnio zmieniony przez m4rcin Czw Paź 14, 2010 8:20 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
zaq
Mega gaduła miszcz nad miszcze

Pomógł: 96 razy Wiek: 103 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 2348 Skąd: z Nienacka k/Ams
|
Wysłany: Pią Paź 15, 2010 12:13 am
|
|
|
z tymi datami to jestes pewien? Skoro w gwk powiedzieli, ze mozesz wystapic o zwrot bpm, to pewnie auto jest z 2004, ale zarejestrowane w nl w 2007 (czyli sprowadzone przez holendra)... A wtedy spelniasz warunek, o ktorym napisal marcin. |
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, ze ludzie natychmiast wierza w ich prawdziwosc." - Abraham Lincoln
"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu
http://bynajmniej.net |
|
|
|
|
adamek88
Gaduła
|
Wysłany: Pią Paź 15, 2010 2:18 am
|
|
|
jestem pewien z tymi datami i w sumie jestem zdziwiony bo pierwszy raz o czymś takim słyszałem. kobieta w okienku mówiła mi że przy tym numerze rejestracyjnym jest zaznaczone że mogę się ubiegać o ten podatek. Tylko pytanie czy ten formularz jest wystarczający?? |
|
|
|
|
czeremcha88
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Sie 05, 2012 4:35 pm
|
|
|
Mąż otrzymał list w sprawie BPM. Chodzi o to ze musimy dopłacic 400E.
ok pół roku temu zlecilismy wyliczenie BPM ksiegowym i wychodzi na to ze źle wyliczyli.
Dodam ze auto nadal ma polskie teblice. Po zapłaceniu BPM pół roku temu otrzymalismy tylko list z potwierdzeniem ze Belasting zaksięgował wpłate. Chcemy sprzedac auto w Polsce i kupic jakies lepsze tutaj ale teraz kiedy dostalismy ten list sprawa sie skomplikowała. Czy jest możliwe abysmy dopłacicli te 400E ale po sprzedaży auta w Polsce ubiegac sie o zwrot BPMu?
Nie przerejstrowalismy auta na holenderskie tablice tylko zostawilismy sobie polskie ale opłacilismy ten BPM i płacimy co 3 miesiące 80 za uzytkowanie dróg. Auta specjalnie nie przerejstrowalismy bo planowalismy je koncem tego roku sprzedac. Jak myslicie czy jesli dopłacimy do tego BPM 400E to oddadzą je nam gdzy wywieziemy auto? |
|
|
|
|
|