NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Mandat za brak ubezpieczenia-skuter!!!
Autor Wiadomość
magdaholland 
Nieśmiały użytkownik
Mysia Pysia :)

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Sob Lut 18, 2012 1:45 am   Mandat za brak ubezpieczenia-skuter!!!

Witam
Dzisiaj przyszed mi do domu mandat za brak ubezpieczenia na skuter - 316 euro!!!
Skuter mam prawie 2 lata i byl caly czas ubezpieczony,dopiero na poczatku grudnia 2011 roku moje ubezpieczenie skutera dobiegalo koncawiec postanowilam nie przedluzac go tylko poszukac innej ubezpieczalni,bo jakis czas temu widzialam oferty tansze.Skuter byl ubezpieczony do 7 grudnia 2011 roku,a ja 9 grudnia wyjechalam na wakacje i wrocilam ara po nowym roku (2012).Ubezpiecylam skuter po powrocie w nowej ubezpieczalni 4 stycnia 2012 wiec stal pod domem od 8 grudnia 2011 roku nie ubezpiecony i NIE UZYWANY!!! A tu dzisiaj przychodzi mi taki wlasnie o to mandat w ktorym pisze tak:

Omschrijving overtreding : voor een bromfiets niet de vereiste verzekering afsluiten en in stand houden
Datum : 08 dec 2011
Tijdstrip : 22.00 uur

Nic nie rozumiem..??!! Przeciez skuter nie byl w ogole uzywany i stal pod domem a ja bylam na wakacjach :119: :119: :119:

Czy ktos moze sie orientuje ocb???? :119:

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Sob Lut 18, 2012 2:28 am   

magdaholland,

jesli mozesz to przeczytaj , dokladnie taka sama sytuacja http://www.flitsservice.n...elp-t70267.html

nie mowie, ze bedzie latwo ale byc moze masz jeszcze mozliwosc odwolania sie

pozdrawiam

ps.

w Holandii nie moze byc przerwy w ubezpieczeniu pojazdu
popelnilas blad ,bo ani go nie ubezpieczylas , ani okresowo nie wyrejestrowalas (Schorsing w RDW )
http://www.rdw.nl/nl/part...eaanvragen.aspx
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Sob Lut 18, 2012 2:48 am, w całości zmieniany 1 raz  

YANNOSICK 
Super gaduła
Cogito ergo sum

Wysłany: Sob Lut 18, 2012 10:01 am   

Z prawnego punktu widzenia istnieje jedno wyjście z tej sytuacji. Musisz bardzo się postarać i poświęcić mnóstwo czasu i energii. Najpierw ustal co dokładnie robiłaś w okresie od 8 grudnia do 4 stycznia. Postaraj się znaleźć jak najwięcej niezbitych dowodów na poparcie Twojej wersji (dokumenty, fotografie, nagrania video, relacje pełnoletnich świadków... itp.). Następnie zdobądź materiały potwierdzające fakt niekorzystania z pojazdu (nagrania z monitoringu, zeznania świadków, dokumentacje przebiegu... itp.). Jeżeli uda Ci się to wszystko skompletować to teraz czeka Cię najtrudniejszy etap. Zapoznaj się z regulacjami prawnymi na temat obowiązkowych ubezpieczeń motoryzacyjnych i patrząc na zgromadzony materiał dowodowy uświadom sobie, że możesz tych wszystkich świstków użyć jedynie do podcierania się !!! Przecież popełniłaś wykroczenie i musisz ponieść karę.
A tu odpowiedni LINK

Mariusz2
Poczatkujacy

Wysłany: Sob Lut 18, 2012 12:02 pm   

mailem podobny problem tylko ze z autem, zadzwon do swojej ubezpieczlni i powiedz im zeby wyslali do rdw artykul nr 34 i popros o orginal zeby przeslali do ciebie i ty wyslij to do Centraal Justitieel Incassobureau ale w liscie masz wyslac na adres utrechtu, nie mam przy sobie tego brijfu ale powinienes znalesc ten adres

baileys 
MODERATOR
baileys

Pomogła: 83 razy
Wysłany: Sob Lut 18, 2012 12:08 pm   

Mariusz2, ale to jej nic nie da bo tam w pkt 4 jest napisane jezeli ona nie moze udowodnic polisa lub innym sposobe ze byla ubezpieczona w/w terminie i tak bedzie musiala kare zaplacic.
A ze nie byla ubezpieczona na dany okres wiec kara niestety ja nie ominie.

[ Dodano: Sob Lut 18, 2012 12:14 pm ]
magdaholland napisał/a:
Przeciez skuter nie byl w ogole uzywany i stal pod domem a ja bylam na wakacjach
jeka Gochna mowi ubezpieczenie jest obowiazkowe .Jesli nie uzywasz to mozesz go zawiesic i wtedy nie musisz placic ani podatku drogowego ani ubezpieczenia . Nie zawesilas wiec masz obowiazek ubezpieczenia bez roznicy czy jezdzisz czy wyjezdzasz na wakacje.

m4rcin 
MODERATOR

Wysłany: Sob Lut 18, 2012 1:58 pm   Re: Mandat za brak ubezpieczenia-skuter!!!

magdaholland napisał/a:
Nic nie rozumiem..??!! Przeciez skuter nie byl w ogole uzywany i stal pod domem a ja bylam na wakacjach :119: :119: :119:

Czy ktos moze sie orientuje ocb???? :119:

Biega o to, ze skuter tak jak samochod jak nie ma schorsen kenteken (czasowo wyrejestrowany) musi miec ubezpiecznie. Nawet jak lezy w 30 czesciach w garazu.
Nie mialas ubezpiecznia = placisz mandat. Trzeba bylo w ostatnim dniu waznosci ubezpiecznia zrobic schorsen kenteken (tylko wtedy sa ograniczenia gdzie skuter moze stac).

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." S. Lem

"I kto wie... może kiedyś znajdziemy zastosowania dla komputera
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym?
Bill Machrone, 1991-09-24

Odpowiedz do tematu