Praca w nocy |
Autor |
Wiadomość |
TheLadyKaren
Poczatkujacy TheLadyKaren
|
Wysłany: Wto Lip 10, 2012 10:30 pm Praca w nocy
|
|
|
Witam All, mam pytanko.
Przy pracy przez uitzendbureau jak jest stawka godzinowa za pracę w nocy?
Czy jest to 130-stka czy 150-tka?
I druga sprawa, słyszałam, że jeśli uitzendbureau płaci pracownikowi stawkę większą niż minimalna to nie ma obowiązku wypłacać pracownikowi 130-stek i 150-tek za godziny nocne - Czy to prawda?
Może ktoś wie gdzie mogę to dokładnie sprawdzić?
Z góry wielkie dzięki za pomoc! |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Wto Lip 10, 2012 11:13 pm
|
|
|
TheLadyKaren, Co do wysokosci dodatku za nocki najpierw sprawdz w swoim kontrkcie i CAO poniewaz ten dodatek bardzo sie rozni w zaleznosci od sektoru .
ze nie musza wyplacac 125%-150%-175% jesli placa wiecej jak minimum to poprostu bujda . Popros ich o ten artykul prawny gdzie jest wlasnie to napisane . |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
Ostatnio zmieniony przez baileys Wto Lip 10, 2012 11:14 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
YANNOSICK
Super gaduła Cogito ergo sum

Pomógł: 3 razy Dołączył: 04 Sie 2007 Posty: 389 Skąd: Zeeland
|
Wysłany: Śro Lip 11, 2012 11:08 am
|
|
|
Muszą płacić, chyba że podpisałaś jakąś przekręciarską umowę pozbawiając się dodatku. Często już w podstawie siedzi tzw. Ploegtoeslag i wtedy stawka za dniówki i nocki/weekendy się nie różni. |
_________________ If You always follow, You will never lead. |
|
|
|
|
TheLadyKaren
Poczatkujacy TheLadyKaren
|
Wysłany: Czw Lip 12, 2012 12:14 am
|
|
|
ok, sprawdzę dokładnie i poszukam dziękuję ślicznie |
|
|
|
|
michaelt
Nieśmiały użytkownik

Wiek: 46 Dołączył: 05 Gru 2008 Posty: 87 Skąd: Zuid-Holland
|
Wysłany: Czw Lip 12, 2012 8:48 am
|
|
|
- W odniesieniu do każdego pracownika przyjeżdżającego do Holandii z zagranicy i podejmującego pracę za pośrednictwem holenderskiej agencji pracy tymczasowej obowiązują przepisy CAO voor Uitzendkrachten 2009-2014 (ABU-CAO - Zbiorowego Układu Pracy dla Pracowników Tymczasowych 2009-2014), dotyczące wszystkich agencji pracy tymczasowej w Holandii.
źródło: http://www.abu.nl/pools/i...kw-tymczasowych
- Bez znaczenia jest jaką masz podstawową stawkę na godzinę. Mozesz mieć minimum jak również 30 eur na godzinę i jeśli pracujesz w nocy, czy na tak zwane zmiany to agencja musi doliczyć do tej podstawy odpowiednie dodatki.
źródło: http://www.randstad.nl/co...translation.pdf Artykuł numer 25
- bez znaczenia jest w jakim sektorze pracujesz. Musisz mieć jasno i wyraźnie wyliczone/doliczone dodatki na swoim pasku wypłaty. W przeciwnym razie zgłoś to biuro gdzie trzeba i zmień pracę, bo już się ży....ć chce czytając o pomysłach kolejnego "poolholenderskiego" pośrednika.
[ Dodano: Czw Lip 12, 2012 9:04 am ]
P.s - możesz wysłać mi skan / kopię swojego paska wypłaty na adres: holandia (małpa) post.com
W miejsce (małpa) wstaw oczywiście @
Możesz podesłać też umowę z tą agenturą.
Jak będę miał chwilę czasu to zerknę i powiem Ci czy wszystko jest ok. |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Czw Lip 12, 2012 10:17 am
|
|
|
michaelt, jak laskawie bedziesz mial czas to i zerkniesz a tu w dziale tlumaczeni jest wielu ktorzy jej pomoga , tam tez sprawdza czy sie wszystko zgadza. |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
|
|
|
|
michaelt
Nieśmiały użytkownik

Wiek: 46 Dołączył: 05 Gru 2008 Posty: 87 Skąd: Zuid-Holland
|
Wysłany: Czw Lip 12, 2012 12:26 pm
|
|
|
baileys napisał/a: | michaelt, jak laskawie bedziesz mial czas to i zerkniesz a tu w dziale tlumaczeni jest wielu ktorzy jej pomoga , tam tez sprawdza czy sie wszystko zgadza. |
Wiesz...zerknąć na loonstrook to jest zajęcie na 20 sekund. Rzadko tutaj wpadam, ale jak już jestem to przeglądam wszystkie działy i tematy. Czasami załamać się można czytając co ludzie piszą... Krótko mówiąc pomóc mogę chętnie tylko, żeby to przyniosło jakiś efekt. Rozumiem, że przyjeżdżajac do Holandii nie posiada się wiedzy z zakresu przepisów etc. i można latwo wpaść w szpony nieuczciwych agencji. Jedna uratowana osoba to "sukces" i fajnie jak będzie się dzieliła informacjami z innymi. Pzd. |
|
|
|
|
|