Kilka pytań odnośnie obsługi holenderskiego konta w Polsce |
Autor |
Wiadomość |
paranoise
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Kwi 20, 2012 8:47 pm Kilka pytań odnośnie obsługi holenderskiego konta w Polsce
|
|
|
Witam, chciałbym zadać parę pytań odnośnie przelewów, w związku z tym że jutro wracam do Polski. Po pierwsze czy jeśli zakładałem podstawowe konto w ABN Amro, w którym nie aktywowałem żadnych usług, to czy mogę w ogóle robić przelewy na inne konta. Jeśli tak to czy istnieją problemy z robieniem przelewów na polskie konta, konkretnie PKO SA. Po drugie, co mi się bardziej opłaca: wypłacenie gotówki w Holandii i wymiana w kantorze w Polsce czy przelanie z ABN amro na polskie konto walutowe i z niego wybranie złotówek. I po trzecie, na których polskich kontach walutowych można liczyć na najkorzystniejszy dla klienta kurs kupna złotówek za euro, bo z tego co słyszałem banki oficjalnie o tym nie informują, a kursy biorą sobie z powietrza. Z góry dzięki za wszystkie podpowiedzi.
Pozdrawiam,
Paranoise |
|
|
|
|
mbn
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Nie Kwi 22, 2012 1:38 pm
|
|
|
Dziwne pytanie... jak masz aktywowany dostęp przez internet to nie ma różnicy skąd, jak nie - to nie będzie działało, proste. Przelewy zagraniczne są i należy używać przelewów SEPA które są darmowe. Kursy walut masz podane na stronie swojego banku, trzeba tylko poszukać. Do wymiany najlepiej nadają się serwisy typu internetowykantor.pl (różnica 0.015PLN od kursu średniego forex), przy kilkunastu tys. EUR podobny spread można dostać w zwykłym kantorze.
pozdr. |
|
|
|
|
|
|