Zamknięty przez: Gochna H Pon Kwi 30, 2012 6:39 pm |
kupno domu -- ile można stargować? |
Autor |
Wiadomość |
petse1
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Kwi 30, 2012 11:01 am kupno domu -- ile można stargować?
|
|
|
Witam
Trochę czytałem już na ten temat -- i z tego co sie dowiedziałem to że można stargować około 5% -- ale też czasem ludzie podawali kwoty kosmiczne.
I stąd moje pytanie
Jeśli dom wystawiony jest za 199tyś , jest wystawiony na sprzedaż od 3 miesięcy , wymaga odświeżenia - przydałoby się odświeżyć ściany, na podłogę też przydałoby się położyć panele lub nowe płytki -- od strony ogrodu płot praktycznie do wymiany, kostka brukowa w ogrodzie też jest do wymiany (praktycznie ogród jest do remontu), częściowo są podwójne szyby (czyli część okien też w najbliższej przyszłości do wymiany) - jak myślicie jaką cenę można by uzyskać ile stargować?
Dziękuję za wszelkie sugestie |
|
|
|
|
Mathnl
Gaduła nad gadułami :-)

|
Wysłany: Pon Kwi 30, 2012 11:35 am
|
|
|
Reguly nie ma.Biorac pod uwage sytuacje na rynku cena jest do zbicia.Porownaj ceny nieruchomosci o zblizonym standardzie w okolicy.Zobacz ile domow stoi do sprzedazy w sasiedztwie.Od jak dawna dom jest wystawiony.O tym ,by spisac wszystkie rzeczy do remontu,wymiany,naprawy nie musze Ci mowic.Zaoferuj nizsza cene ( 10-15 % -sam musisz zadecydowac) i czekaj na odpowiedz.Pamietaj tylko o tym, ze oferta (nawet slowna,szczegolnie przez posrednika) jest rownoznaczna z deklaracja zakupu mieszkania.To tak na marginesie,by uniknac ewentualnych problemow (odszkodowanie). |
|
|
|
|
petse1
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Kwi 30, 2012 2:15 pm
|
|
|
Wielkie dzięki -- mniej więcej o to mi chodziło -- jaką cenę zaproponować na początek -- mam zamiar załatwiać to przez pośrednika -( jest obeznany w temacie)-- a jeśli chodzi o umowę słowną to może coś więcej na ten temat ktoś napiszę -- bo jestem zupełnie zielony w tym temacie.
Dzięki |
|
|
|
|
gladiatrix
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Kwi 30, 2012 4:25 pm
|
|
|
witam,
w moim przypadku udalo nam sie stargowac z ceny domu 262.000 na 249.000 (luty 2010) - aktualnie, z powodu kryzysu, mozna proponowac nizsze ceny, jednak zalezy w jakim stanie jest nieruchomosc, odnosnie umow slownych - nie sluchaj poprzednikow, tylko znajdz dobrego notariusza, ktory tak stworzy umowe kupna, ze nawet po podpisaniu wstepnej umowy bedziesz mial jeszcze pare dni na wycofanie sie z zakupu bez ponoszenia konsekwencji, a w przypadku odmowy udzielenia kredytu przez bank, bedzie to nawet wiecej niz kilka dni, w naszym przypadku byl to m-c (pod warunkiem odmowy udzielenia kredytu przez bank) - proponuje dobrego tlumacza przy wizytach u notariusza, a takze dobrego doradce kredytowego
pozdr i powodzenia, zakup domu to nic strasznego... |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
|
|
|