NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Czy Holendrzy naprawde tak zle mysla o Polakach???
Autor Wiadomość
ArturNYC
Poczatkujacy

Wysłany: Sob Kwi 14, 2012 3:51 am   Czy Holendrzy naprawde tak zle mysla o Polakach???

Mieszkam w USA juz od 15 roku zycia, wiec jest to juz 14 lat. Tutaj studiowalem i pracuje jako vet (weterynarz) w pewnej klinice na Manhattan. Tutaj poznalem dziewczyna, z ktora planuje slub w przyszlym roku. Jest z pochodzenia Holenderka, choc urodzila sie w USA i o swoim kraju nie ma duzego pojecia, podobnie jak jej matka ktora z Holandia nie ma nic wspolnego, ojciec jest emigrantem z Holandii, tez go jednak kraj specjalnie nie interesuje, za to ma rodzine w Amsterdamie. Tydzien temu wrocilem z Amsterdamu gdzie spedzilem tydzien, poznajac rodzine ojca mojej narzeczonej. Wszystko bylo ladnie pieknie do czasu...wprawdzie mam podwojne obywatelstwo jednak zawsze bardziej czulem sie Polakiem, wiec mnie to bardzo zniesmaczylo, ponioslo i zrobilem awanture rodzinie przyszlego tescia. Niektorzy nie mowili po angielsku w stopniu takim aby wszystko zrozumiec, jednak wiekszosc zrozumiala. Pytanie do was drodzy rodacy...dlaczego Holendrzy nazywaja Polki prostytutkami otwarcie bez skrepowania, a Polakow zlodziejami i alkoholikami, smiejac sie z wygladu??? Moze mi to ktos porsto wytlumaczyc. Bylem w Anglii 2 lata temu na wycieczce i nigdy czegos takiego nie slyszalem. Spotkalem sie z dawnymi znajomymi z podstawowki, ktorzy tam mieszkaja, nikt nie odwazy sie publicznie tak powiedziec, widac tez ze Polacy sa lubiani. Nie bede pisal o USA, bo tutaj stara Polonia z ogromnymi zaslugami liczy ok 10mln, mase doktorow porfesrow, naukowcow, wyedukowanych w USA,moze wiekszosc i mowi ze s miesznym akcentem ale mowi po polsku i kultywuje tradycje. Polacy do klasy sredniej przylaczyli sie juz na poczatku XX wieku, wtedy tez pojawili sie pierwsi polscy milionerzy, caly ten polish joke przywieziony w latach 60-tyvh poszedl w niepamiec, nigdy nie spotkalem sie nawet z minimalna dyskryminacja, nawet nikt nic nie wspomnial, a Polakow sie tutaj lubi. Wie ze Amerykanie maja inne podejscie, ja mam obywatelstwo nabyte w drodze naturalizacji wiec dlatego nie czuje sie Amerykaninem a Polakiem, jednak dobrze wiem jak sie nas traktuje, moze to zasluga Polakow w kongresie czy naszych biznesmenow ktorzy naprawde ekonomicznie sa tutaj w czolowce, a moze fakt ze zachowanie inne bo jestesmy stara Polonia, coz...Holandii juz nie odwiedze, mojej narzeczonej tez poscily nerwy, ja sie z wyzwiskami powstrzymalem, moja narzeczona jednak ze swoim bardzo ubogim jezykiem swego ojca cos mowila nie rozumialem, ale dodawala wyzwiska po angielsku, skonczylo sie awantura i reszte czasu spedzilismy w hotelu, choc przepraszali dzwonili nie pomoglo. Pytanie do was czy to wyscie zrobili taka opinie (jezeli tak to dlaczego w Anglii jest normalnie, nawet znnajomy z mojej miejscowosci gdzie kiedys mieszkalem w Polsce jest w Niemczech bardzo dobrze wypowiada sie o Niemcach), czy moze Holendrzy cierpia na jakies kompleksy???Znalazlem to forum przypadkowo, bo chcialem gdzies zadac to pytanie.To ze mnie ponioslo i moja narzeczona, ktora ma ojca Holendra sie nie dziwie, bo nigdy sie z takim czym nie spotkalem. Moze to holenderski humor, narzeczonago nie lapie tak samo jak i ja. Kiedy my mowilismy swoje reszta sie slowem nie odezwala, chyba glupio sie zrobilo, bo juz po godzinie zaczely sie telefony, nikt jednak nie odebral.

[ Dodano: Sob Kwi 14, 2012 3:58 am ]
Piszac o polskich biznesmenach mam na mysli czolowke ekonomiczna w sensie bogatych, a ta grupa to nie najbogatsi ludzie swiata a dosc sporo Amerykanow.

Beny.rac 
MODERATOR

Wysłany: Sob Kwi 14, 2012 8:24 am   

Troszke "naszkrobales " tego tekstu wiec i ja napisze cos od siebie :

ArturNYC napisał/a:
dlaczego Holendrzy nazywaja Polki prostytutkami otwarcie bez skrepowania, a Polakow zlodziejami i alkoholikami, smiejac sie z wygladu???

Uwazaja tak bo jakas czesc Polakow ktorzy przyjechali do NL niestety tak sie zachowuja - współczuję Holendrom mieszkac obok tzn HOTELI ROBOTNICZYCH bo to co sie tam wyprawia to sie w glowie nie miesci - ale to nie jest wina tylko naszych rodakow a FIRM ktore czerpia z tego konkretne pieniadze ( bo nawet normalny ktory pobedzie w takich warunkach pare tyg "dziczeje "

Druga sprawa to kryzys - kiedys Holendrzy mogli sobie pozwolic na przebieranie w ofertach albo siedzenie miesiacami na zasilku a obecnie kazde nowe miejsce pracy jest od razu "zabierane" przez Polaka ktory bedzie pracowal za 8,79 brutto i sie cieszyl z tego ze ma prace ...

Co do wygladu to nie wiem z czego ONI sie smiaja skoro sporo ich rodakow wyglada jak bohaterzy z filmu "Wzgorza maja oczy " ( a wynika to z faktu kaziroctwa jakie mialo miejsce w XX wieku w celu "utrzymania " majtku w rodzinie )

Kolejna sprawa to fakt ze HOLENDRZY czuja sie IDEALNI ( bardzo madrzy , inteligentni , "po studiach" ) a prawda taka ze wiekszosc z nich ledwo skończyła zawodówkę albo podstawówkę ale pracuja w firmie pare lat i sa KIEROWNIKAMI

Nie pisze ze wszyscy Holendrzy sa tacy ale niestety im dłużej jestem w Holandi tym wiecej zaczynam dostrzegać takich "przypadków "

A i na koniec bym dodal ze niewielu jest juz PRAWDZIWYCH HOLENDROW z krwi i kosci ... :029:

ARIE32NL 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Sob Kwi 14, 2012 3:19 pm   

Niestety opinie o nas polakach nie są w Holandii najlepsze ! A w wiekszośći dlatego że niektórzy rodacy niestety po przyjezdzie do NL zachowują się jakby byli panami świata !! Sam mam sąsiadów polaków którzy wiecznie imprezują, kłucą się , słuchają głosno muzyki a dotego 2 razy już wuwalili szyby w oknie bo sie tłukli no i policja co jakiś czas musi interweniować . A sąsiedzi holendrzy chcą sie wyprowadzić bo się boją tu mieszkać !! Wiec niema co się dziwić że jest jak jest !!! Ale najgorsze jest to że jeden na 10 polaków robi burdy i balangi a OPINIA idzie na nas wszystkich !!! :072: A jesli chodzi o polki że niby dz...ki to jest podobnie jak z polakami którzy piją , 1 na (mam nadzieje ) 50 idzie do łóżka z jakims turkiem lub holendrem albo innym facetem który u niej w pracy jest na troche wyższym stanowisku i myslą że tym sposobem bedą miały spoko robote i nie napracuja się a oni sie śmieją z nich wywalają z roboty bo nie potrzebują dzi...ek a opinia sie roznosi że wszystkie polki jednakowe ! Ale nie ukrywajmy że niestety ale oni nie widzą swojej dupy i tylko potrafią krytykować innych !! Jestem tu od 8 lat i poruwnując to jak było na początku a jak jest teraz to normalnie mam ochote zjechać do PL i nie czuć sie jak ktoś gorszy bo z innego kraju !

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Sob Kwi 14, 2012 5:26 pm   

ArturNYC,

a tu walkowane na forum od jakiegos czasu tematy

http://forum.niedziela.nl...992ebfc9a2729e4

http://forum.niedziela.nl...c69439b7848953a
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Sob Kwi 14, 2012 5:27 pm, w całości zmieniany 1 raz  

ArturNYC
Poczatkujacy

Wysłany: Sob Kwi 14, 2012 5:53 pm   

Dzieki za odpowiedz i linki, no z kazirodztwem to jak u nas w USA typowy redneck przykladowo Alabama tez wyglada dziwnie i smieja sie tutaj ze zwiazkow kazirodczych do ktorych na poludniu dochodzila kiedys czesto i ciagle dochodzi, wspomniana Alabama czy tez Georgia. Zaobserwowalem, ze niektorzy Holendrzy tez dziwnie wygladaja i to bylo moje skojarzenie wlasnie z redneck.
Ostatnio zmieniony przez ArturNYC Sob Kwi 14, 2012 5:55 pm, w całości zmieniany 2 razy  

szkodnik3
Poczatkujacy

Wysłany: Nie Kwi 15, 2012 10:46 pm   

najwiekszy bład jaki popełniłem w zyciu to ze przyjechałem do hollandji pracowac 9 lat tu jestem i zygać mi sie chce tym krajem i chyba zawine rodzine i wróce na stare smieci niz mieszkac miedzy rodzinami kazirodczymi :031:
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Nie Kwi 15, 2012 11:13 pm, w całości zmieniany 1 raz  

YANNOSICK 
Super gaduła
Cogito ergo sum

Wysłany: Pon Kwi 16, 2012 6:14 am   

szkodnik3, Zrób to koniecznie bo jeszcze się zarazisz...

szkodnik3
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Kwi 16, 2012 8:19 am   

YANNOSICK ..zrobie to nie musisz sie o mnie martfić i nie zaraze sie tak jak TY. :039:

michaelt 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Pon Kwi 16, 2012 8:21 am   

Dawno, dawno temu handlowano niewolnikami, złapanymi w siatkę lub kupionymi za kilka świecidełek. Dziś czasy są inne. Zorganizowane grupy przestępcze działające pod przykrywką niderlandzkiego prawa handlują nową formą niewolników, hołotą ( pogardliwie o ludziach zachowujących się ordynarnie, motłoch; również o ludziach biednych, pospólstwie. źródło: sjp.pl ). Szok jaki doznają wynikający z różnic kulturowych, brak obycia, wychowania etc. jest przyczyną wizerunku polaka w Holandii jaki powstał na przełomie ostatnich 6 lat. Polaka w Holandii nie oznacza to samo co polskiego emigranta w Holandii. ok.80% tych osób nie jest emigrantami, a jedynie tymczasowymi pracownikami - niewolnikami wspomnianych wyżej organizacji. W normalnych warunkach nigdy nie przyjechaliby do Holandii, do żadnego innego kraju...a może i nawet innej miejscowości, wioski w Polsce.

P.s - czasami trzeba dać sobie na luz ;) Holendrzy zawsze byli nacjonalistami, ale to ich "problem" Twojemu teściowi po paru kieliszkach wina włączyło się pewnie "ik ben nederlander" :)

czerwonemolo 
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Kwi 16, 2012 5:08 pm   

Posiedział byś kolego dłużej w NL, zobaczył byś na własne oczy dlaczego tak sądzą o polkach :) Niestety taka prawda, u nas tak myślą o ukrainkach, jest tak zapewne dlatego, że kobieta jako słaba płeć, mając pieniądze na swoje wydatki czuje się spełniona i szuka rozrywek trochę bardziej urozmaiconych niż zakupy i imprezy. Poza tym tęsknota za przyjaciółmi w kraju często przekłada się na chęć bliskości, a oczywiście o zaspokojenie takiej potrzeby tutaj jest nie trudno.

kamikaj100
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Kwi 16, 2012 10:27 pm   

Co do wygladu to nie wiem z czego ONI sie smiaja skoro sporo ich rodakow wyglada jak bohaterzy z filmu "Wzgorza maja oczy " ( a wynika to z faktu kaziroctwa jakie mialo miejsce w XX wieku w celu "utrzymania " majtku w rodzinie )

:038: :038: :038:
ale sie usmialam :026:
ale inaczej
ubieram sie NORMALNIE ale kobieco nie lubie duzo pokazywac! Ale czesto slysze na ulicy patrz polska dziw... i to 90% od kobiet...wiec to jest zazdrosc... a faceci tylko mało atrakcyjni wyglaszaja negatywne komentarze
ONI CHYBA SIE NAS BOJA

czerwonemolo 
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Kwi 16, 2012 10:42 pm   

kamikaj100 napisał/a:

ale inaczej
ubieram sie NORMALNIE ale kobieco nie lubie duzo pokazywac! Ale czesto slysze na ulicy patrz polska dziw... i to 90% od kobiet...wiec to jest zazdrosc... a faceci tylko mało atrakcyjni wyglaszaja negatywne komentarze
ONI CHYBA SIE NAS BOJA

Weź pod uwagę, że same sobie wyrobiłyście taką opinię w nl. Nie napiszę czym, no ale jednak...

kamikaj100
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Kwi 16, 2012 10:50 pm   

czerwonemolo napisał/a:
kamikaj100 napisał/a:

ale inaczej
ONI CHYBA SIE NAS BOJA

Weź pod uwagę, że same sobie wyrobiłyście taką opinię w nl. Nie napiszę czym, no ale jednak...

widzisz oni nas tak postrzegają bo tylko my POLACY mowimy zle o sobie nawzajem, aby czuc sie lepsi
znam holenderke ktora jednego wieczoru poszla z 3 polakami ale czy od razu mam mówić ze holenderki to kur...???
problem polega na tym ze na podstawie tego ze ktos CZEGOS NIE ROZUMIE wygladac dobrze nie znaczy sie zle prowadzic!!!

widzisz KOLEGO nie znasz mnie nie wiesz jak wygladam ale jednak opinie masz wiec czym sie roznisz od holendrow???
zasciankowe spoleczenstwo...
jak holendrzy maja nas postrzegac inaczej skoro nawet rodacy mysla podobnie...
Ostatnio zmieniony przez kamikaj100 Pon Kwi 16, 2012 11:51 pm, w całości zmieniany 1 raz  

rybcia13 
Gaduła

Pomogła: 2 razy
Wysłany: Pon Kwi 16, 2012 10:54 pm   

To moze i ja wtrace swoje trzy grosze. Z ta prostytucja to chyba nie chodzi o ten konkretny zawod, ale chyba o "pewne zjawisko", ktore mozna zaobserwowac w wielu firmach. Przyjzedza jakas panna z "Tuliszkowa Malego" , pierwszy raz za granica, idzie do pracy przez agencje oczywiscie i co robi po jakims tam czasie - otoz szuka sobie faceta wsrod swoich holenderskich kolegow z pracy - na pauzie taka Ci powie: "Ja to z Polakiem nigdy nie moglabym byc" , bo to pewnie obciach - tak im sie w d*pach poprzwracalo. Jesli chodzi o ubior, to rozowe albo biale blyszczace kozaczki nadal mozna zobaczyc - czwartek wieczorem, albo w sobote popoludniu na sklepach no i te glowki albo na bialo utlenione albo na czarno zafarbowane. Jeszcze dalszy ciag historii - jak juz taka dorwie jakiegos Wiatraka, to on jej i kontrakt zalatwi i z firmowego domku do jego mieszkania sie przeprowadza - taka jest kariera niektorych dziewczyn tutaj.
Ostatnio zmieniony przez rybcia13 Pon Kwi 16, 2012 10:57 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Wto Kwi 17, 2012 1:31 am   

czerwonemolo,

Cytat:
Cytat:

takie teksty jak ten cytowany ,to sobie wypisuj w swoim pamietniku, a nie na forum

a jak jeszcze tego nie zrobiles, to radze zapoznaj sie z regulaminem

( ͡° ͜ʖ ͡°).

Odpowiedz do tematu