Wywóz śmieci |
Autor |
Wiadomość |
mamqa
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 10 razy Dołączyła: 11 Cze 2009 Posty: 592
|
Wysłany: Nie Lip 12, 2009 12:54 am Wywóz śmieci
|
|
|
Witam
Właśnie w tym tygodniu wynajęliśmy z mężem dom i mam problem śmieciowy...Dostaliśmy od maklera taką kartę ala kredytową tylko że z kodem kreskowym... Nie mam pojęcia jak to mamy używać bo nikt nam nie wytłumaczył... W pobliżu nie widzę żadnego śmietnika, przy domu też nie mam koszy...Czy ktoś mógłby mi coś podpowiedzieć w tym naszym śmieciowym problemie? |
|
|
|
|
mariocomputers
Poczatkujacy Mario
Pomógł: 2 razy Wiek: 47 Dołączył: 12 Lip 2009 Posty: 9 Skąd: Amsterdam
|
Wysłany: Nie Lip 12, 2009 1:36 am Podziemny kontener
|
|
|
Zazwyczaj karta ta służy do otwierania kontenera, który znajduje się gdzieś w ogólnodostępnym miejscu na ulicy. Lokacja ta musi być dostępna dla ciężarówki. Kontener ten nie jest zbyt duży z zewnątrz ale pod nim znajduje się pojemnik ok 3 metrów wysoki.
Jeżeli napiszesz w jakim mieście mieszkasz to będzie mi łatwiej wyjaśnić.
Pozdrawiam Mario |
_________________ Shit happens |
|
|
|
|
mamqa
|
Wysłany: Nie Lip 12, 2009 11:10 am
|
|
|
mariocomputers, takie podobne kontenery widziałam tyle że malutkie... może do metra nad ziemią... w życiu bym się nie domyśliła że to jest na domowe śmieci, raczej taki kosz na drobne papierki które wyrzucasz po drodze...
Mieszkamy w Hoofddorp'ie. Dziękuję za pomoc. |
_________________ "Mam tylko jedno skrzydło
To prawie tak jak anioł" |
|
|
|
|
mariocomputers
Poczatkujacy Mario
|
Wysłany: Nie Lip 12, 2009 5:58 pm
|
|
|
Właśnie takie (około metra wysokości) są te kontenery, główną zaletą jest to że są bardziej pojemne i nie można wkładać do nich dużych przedmiotów.
Cieszę się że mogłem pomóc. Pozdrawiam. |
|
|
|
|
Tereza
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Pon Lip 13, 2009 9:15 am
|
|
|
trzeba najpierw "atywowac" kosz - odcisk palca - a potem dopiero karta. Wtedy mozna otworzyc pokrywę.
ja przez pierwszy tydzień przynosiłam śmieci do biura |
|
|
|
|
mamqa
|
Wysłany: Pon Lip 13, 2009 10:52 am
|
|
|
Tereza napisał/a: | trzeba najpierw "atywowac" kosz - odcisk palca - a potem dopiero karta. Wtedy mozna otworzyc pokrywę.
|
Już do kosza są potrzebne odciski palców? Strach się bać
Czyli będzie to tylko mój niemiły obowiązek a pozostali domownicy będą mieć luz? |
_________________ "Mam tylko jedno skrzydło
To prawie tak jak anioł" |
|
|
|
|
Tymek
Gaduła

|
Wysłany: Pon Lip 13, 2009 11:52 am
|
|
|
Tereza napisał/a: | trzeba najpierw "atywowac" kosz - odcisk palca - a potem dopiero karta. |
OK rozumiem postęp technologiczny, ale co w przypadku gdy nie mam dłoni ???? |
|
|
|
|
jolcia88
Gaduła
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 17 Gru 2008 Posty: 190
|
Wysłany: Pon Lip 13, 2009 12:24 pm
|
|
|
Odcisk palca ? od kiedy ?
u mnie karte sie przyciska i to wszystko... |
|
|
|
|
mariocomputers
Poczatkujacy Mario
|
Wysłany: Pon Lip 13, 2009 12:26 pm
|
|
|
Cytat: | OK rozumiem postęp technologiczny, ale co w przypadku gdy nie mam dłoni ???? |
W takim wypadku możesz poprosić w gminie aby zamontowali specjalnie dla Ciebie osobny kontener otwierany po szczegółowej analizie płynów ustrojowych. |
|
|
|
|
Tereza
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Pon Lip 13, 2009 2:31 pm
|
|
|
bez lini papilarnych - myślę ze chodzi o ciepło...
przynajmniej kosze których ja używałam W Hoof nie owierały sie samym dotknięciem karty. |
|
|
|
|
babajaga82
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Wto Lip 14, 2009 10:29 pm
|
|
|
A u nas od dwoch tygodni nikt nie zabral smieci az sie muchy zaczely tam krecic. Gdzie trzeba zadzwonic,albo co zrobic zeby sie w koncu ich pozbyc? Mamy te normalne kontenery pod domem takie czarne |
|
|
|
|
mariocomputers
Poczatkujacy Mario
|
Wysłany: Śro Lip 15, 2009 1:48 am
|
|
|
Najczęściej takie kontenery (te czarne z dwoma kołami) musisz odprowadzić (albo prościej to ujmując zaciągnąć) w wyznaczone miejsce raz w tygodniu a wtedy zostaną opróżnione... miejsca te są często oznaczone napisem "grofvuil", w miastach napis jest na płytach chodnikowych a jakiego dnia zapytaj kogoś z sąsiedztwa. Zwykle najlepiej odstawić kontener dzień wcześniej po 19:00 gdyż zdarza się że wywóz jest wcześnie rano i będziecie te śmieci jeszcze tydzień trzymać przed domem.
Życzę trochę spostrzegawczości.
2 tygodnie to długo by poznać okolicę.
Mario |
Ostatnio zmieniony przez mariocomputers Śro Lip 15, 2009 1:52 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
babajaga82
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Czw Lip 16, 2009 10:12 am
|
|
|
Spostrzegawczosci-nawzajem. Mieszkam przy samej-glownej ulicy,sasiedztwo mowilo ze wcale nie musimy ich ciagnac na wyznaczone miejsca (zreszta takowych tu nie mamy),nikt z naszej ulicy nie przestawia smietnika,poprostu je zabieraja, tylko nasz ostatnio zostawili (mieszkamy na samym koncu ulicy na rogu). Pytalam w poscie gdzie mozna zadzwonic? Nie wiesz? To po co mi odpowiadasz. A prawda- nie mogles sie powstrzymac od zyczenia "spostrzegawczosci"... |
|
|
|
|
mariocomputers
Poczatkujacy Mario
|
Wysłany: Czw Lip 16, 2009 10:36 am
|
|
|
A skąd mam wiedzieć jak nie piszesz gdzie mieszkasz? Każda gmina zajmuje się śmieciami na swój własny sposób wiec nie ma jednego ogólnego numeru. Określ się to w kilka minut dam ci informację. Wróżki szukaj na rynku |
|
|
|
|
babajaga82
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Czw Lip 16, 2009 10:51 am
|
|
|
To powiedz ze mam zadzwonic do gminy do wydzialu jakiegos tam...umiem korzystac z wyszukiwarki, nie oczekuje ze podasz mi konkretny nr tel nie wiedzac gdzie mieszkam. Na rynkach sa wrozki? |
|
|
|
|
|