| Podatek od czynności cywilno prawdych | 

| Autor | Wiadomość | 

| Rastlin Poczatkujacy
 Rastlin

| 

|  Wysłany: Pią Sie 03, 2012 8:07 pm   Podatek od czynności cywilno prawdych |   
 |  
               | 
 |  
               | Witam! 
 Mam pytanie o podatek 2% zwany "podatkiem od wzbogacenia", zakupiłem auto grudniu 2010r w Polsce na polskich blachach, poszedłem do skarbowego zapłacić te 2% w sierpniu 2011 okazałem umowę z inną datą aby nie płacić kary za spóźnienie się (jest na to 2 tygodnie od daty zakupu auta). Samochodu nie przerejestrowałem i jeżdżę nim w Holandii, mam umowę kupna-sprzedaży i stary dowód poprzedniego właściciela. Ale chciałbym przerejestrować to auto na moje dane i zmienić blachy bo na te co teraz mam jest kilka mandatów za parkowanie i zdjęcia z fotoradarów. A jak mnie złapie policja holenderska to szybko sprawdzą i będę musiał zapłacić od ręki. Więc moje pytanie jak przerejestruje auto to czy urząd komunikacyjny powiadomi skarbowy o takowej sytuacji i co skarbówka może mi zrobić za taki szwindel??
 |  | 

|   |  | 

|   | 

| dorota w Super gaduła

| 

|  Wysłany: Sob Sie 04, 2012 10:01 am   Re: Podatek od czynności cywilno prawdych |   
 |  
               | 
 |  
               |  	  | Rastlin napisał/a: |  	  | Witam! 
 Mam pytanie o podatek 2% zwany "podatkiem od wzbogacenia", zakupiłem auto grudniu 2010r w Polsce na polskich blachach, poszedłem do skarbowego zapłacić te 2% w sierpniu 2011 okazałem umowę z inną datą aby nie płacić kary za spóźnienie się (jest na to 2 tygodnie od daty zakupu auta). Samochodu nie przerejestrowałem i jeżdżę nim w Holandii, mam umowę kupna-sprzedaży i stary dowód poprzedniego właściciela. Ale chciałbym przerejestrować to auto na moje dane i zmienić blachy bo na te co teraz mam jest kilka mandatów za parkowanie i zdjęcia z fotoradarów. A jak mnie złapie policja holenderska to szybko sprawdzą i będę musiał zapłacić od ręki. Więc moje pytanie jak przerejestruje auto to czy urząd komunikacyjny powiadomi skarbowy o takowej sytuacji i co skarbówka może mi zrobić za taki szwindel??
 | 

Najprawdopodobniej nie powiadomi , bo jak ja kupowałam samochód w maju i od razu go przerejestrowywałam to chciałam się okazać zapłaconym podatkiem od umowy - pan urzędnik powiedział że ich to nie interesuje .
 |  | 

|   |  | 

|   | 

| Rastlin Poczatkujacy
 Rastlin

| 

|  Wysłany: Śro Sie 08, 2012 1:22 pm |   
 |  
               | 
 |  
               | W komunikacji ich to nie obchodzi ale oni i tak wysyłają papiery do skarbowego i fiskus sam sprawdza czy to było opłacone czy nie. Ale nie wiem czy tylko sprawdzają czy zapłacone czy nie czy też dokładnie patrzą daty co gdzie i kiedy. Ale z tego co wiem to w Polsce nie popuszczą   |  | 

|   |  | 

|   | 

|  |