Przesunięty przez: Duuvelke Czw Gru 23, 2010 11:34 am |
Holenderskie ubezpieczenie |
Autor |
Wiadomość |
Rafał1984zrm
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Gru 23, 2010 11:00 am Holenderskie ubezpieczenie
|
|
|
Witam
Jestem ubezpieczony w Agis. Mam pytanie... Jeżeli w Polsce leczyłem kanałowo ząb i bede miał wystawiony rachunek w Euro od tego dentysty, czy mogę ubiegać się o zwrot jakichkolwiek kosztów leczenia? |
|
|
|
|
Beny.rac
MODERATOR
Pomógł: 20 razy Wiek: 35 Dołączył: 31 Paź 2007 Posty: 1906 Skąd: Flevoland/SRC(PL)
|
Wysłany: Czw Gru 23, 2010 12:16 pm Re: Holenderskie ubezpieczenie
|
|
|
Rafał1984zrm napisał/a: | Witam
Jestem ubezpieczony w Agis. Mam pytanie... Jeżeli w Polsce leczyłem kanałowo ząb i bede miał wystawiony rachunek w Euro od tego dentysty, czy mogę ubiegać się o zwrot jakichkolwiek kosztów leczenia? |
Witam,
Nie wiem jaki posiadasz pakiet ubezpieczenia w NL czy podstawowy czy ten lepszy (ktory obejmuje rowniez dentyste )
Jeśli masz podstawowy to nie masz co liczyć na zwrot kosztów a jesli ten 2 to chyba tak (ale pewny nie jestem )
pozdrooo |
_________________ „Jest ,mnóstwo ludzi na świecie , którzy powiedza Ci , ze nie możesz tego osiągnąć . A Ty musisz po prostu odwrócić się i powiedzieć „to patrz „ … |
|
|
|
|
MAARIT
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 9 razy Wiek: 56 Dołączyła: 13 Cze 2007 Posty: 479
|
Wysłany: Czw Gru 23, 2010 1:38 pm
|
|
|
Jesli napisze dentysta ,ze bolal Cie zab i musial zrobic kanalowe ,to tak |
_________________ Leven is.
Geven en Nemen.
Meestal nemen we te veel! |
|
|
|
|
Anusiaaa79
Poczatkujacy :)
Wiek: 45 Dołączyła: 01 Sty 2011 Posty: 2 Skąd: Amsterdam Zuidoost
|
Wysłany: Sob Sty 01, 2011 4:30 pm
|
|
|
Witam..
Jestesmy z synem ubezpieczeni w Agis..Oboje mamy swoje karty ubezp.,ktore podobno sa wazne rowniez w Polsce jak w calej Unii.Problem polega na tym,ze chcac leczyc sie w Polsce(nagle,podczas wakacji)musze najpierw znalezc lekarzy majacych podpisana umowe z Agis..Jesli nie to musze zaplacic za wizyte i po powrocie ,jesli sie zgodza to zwroca mi pieniadze. Moj syn jest po wypadku i wymaga czestych konsultacji u neurochirurga(nawet przy bolu glowy)gdyz ma peknieta podstawe czaszki i kosc klinowa.Tak wiec do czasu,az sie nie zrosnie wymaga takich konsultacji..
bardzo prosze o ile jest taka mozliwosc o pomoc w znalezieniu listy przychodni lub lekarzy,ktorzy maja taka umowe podpisana z AGIS,gdyz chcemy pojechac na dwa tyg do Polski.A oplaty za wizyte i kazda tomografie nawet w Polsce sa ogromne..
Bardzo dziekuje |
|
|
|
|
jedrzej2225
Mega gaduła
Pomógł: 13 razy Dołączył: 04 Lis 2007 Posty: 1147 Skąd: Purmerend
|
Wysłany: Sob Sty 01, 2011 5:02 pm
|
|
|
Anusiaaa może się mylę ale Agis to firma holenderska i raczej nie ma żadnych umów z lekarzami z Polski (w Polsce). Ja miałem podobny problem (Unive) i zadzwoniłem do mojego ubezpieczyciela z zapytaniem o mozliwość wizyty u lekarza w PL. Argumentem może być to,że koszt wizyty w PL jest niższy niż w Holandii,co dla ubezpieczyciela jest ważne. |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Sob Sty 01, 2011 5:16 pm
|
|
|
Anusiaaa79,
Cytat: |
Oboje mamy swoje karty ubezp.,ktore podobno sa wazne rowniez w Polsce jak w calej Unii |
to ze sa wazne nie ulega watpliwosci, ale trzeba wiedziec , ze mozna z nich korzystac wtedy ,kiedy potrzebujemy naglej pomocy lekarskiej ,
bo w razie planowanego a nieuzgodnionego pomiedzy nami a ubezpieczycielem leczenia poza granica Holandii
pokrywamy z wlasnej kieszeni koszty tego leczenia |
_________________ http://www.siepomaga.pl/s/klikaj
( ͡° ͜ʖ ͡°). |
|
|
|
|
Anusiaaa79
Poczatkujacy :)
Wiek: 45 Dołączyła: 01 Sty 2011 Posty: 2 Skąd: Amsterdam Zuidoost
|
Wysłany: Sob Sty 01, 2011 7:01 pm
|
|
|
dziekuje za szybka odp..
Dokladnie chodzi mi o kontakt z lekarzami,ktorzy maja podpisana umowe z AGIS nie chodzi mi o trwale leczenie...tylko o nagly wypadek...czyli jesli wyjedziemy do
Polski( po tygodziu syn dostaje drgawek i silnego bolu glowy)....wtedy potrzebna jest tomografia komp...leczymy sie tu w holandii...ale podczas wyjazdu musimy szukac lekarza,ktory ma z Agis podpisana umowe(tak nas poinformowano)...inaczej placimy...a to sa naprawde duze koszta(przerabialam juz taka syt)
Bardzo mi na tym zalerzy/szukam juz naprawde bardzo dlugo..a jesli nie zdobede takich namiarow to z kazdego wyjazdu nici,bo to samo nam powiedza o calej Uni,ze potrzeba umowy z Agis |
|
|
|
|
Duuvelke
Mega gaduła

Pomogła: 57 razy Dołączyła: 25 Paź 2006 Posty: 3713 Skąd: 's-Gravenhage
|
Wysłany: Sob Sty 01, 2011 7:52 pm
|
|
|
Anusiaaa79 napisał/a: | Dokladnie chodzi mi o kontakt z lekarzami,ktorzy maja podpisana umowe z AGIS nie chodzi mi o trwale leczenie... |
jesli w Agis twierdza, ze mozesz isc tylko do lekarza, ktory ma z nimi umowe podpisana... to niech dadza ci liste tych lekarzy... |
|
|
|
|
martaa84
Gaduła pozdrawiam marta
Pomogła: 2 razy Dołączyła: 01 Gru 2008 Posty: 122 Skąd: den haag/slask
|
Wysłany: Czw Lut 17, 2011 9:22 pm
|
|
|
ja córce w pl robilam 2zeby zaplacilam 500zł rachunek wyslalam do ubezpieczalni(DSW)najwyzszy pakiet,ale ubezpieczalnie nie zwrocila pieniedzy tylko doliczyla to do wlasnego ryzyka:(( |
|
|
|
|
sylwia_lelystad
Gaduła nad gadułami :-) zajeta..xD

Pomogła: 13 razy Wiek: 34 Dołączyła: 10 Wrz 2009 Posty: 826 Skąd: Lelystad schiphol
|
Wysłany: Czw Lut 17, 2011 9:26 pm
|
|
|
Ja nic takiego nie slyszalam a za nagle wypadki musza oddac kase nie ma wyjscia...
|
_________________ ...stoję, nic więcej i nic mniej niż człowiek
z każdą wadą i zaletą gotowa konsekwencje ponieść... |
|
|
|
|
Bronka
Mega gaduła

Pomogła: 31 razy Dołączyła: 27 Maj 2010 Posty: 1086
|
Wysłany: Czw Lut 17, 2011 9:32 pm
|
|
|
martaa84 napisał/a: | ja córce w pl robilam 2zeby zaplacilam 500zł rachunek wyslalam do ubezpieczalni(DSW)najwyzszy pakiet,ale ubezpieczalnie nie zwrocila pieniedzy tylko doliczyla to do wlasnego ryzyka:(( |
Jakim cudem, skoro pod eigen risico podciagniety jest tylko pakiet podstawowy a dentysta jest w pakiecie dodatkowym? |
_________________ Fox- kolejny niechciany psiak do adopcji
https://www.olx.pl/oferta...html#eb5bd1b1c3 |
|
|
|
|
zaq
Mega gaduła miszcz nad miszcze

Pomógł: 96 razy Wiek: 103 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 2348 Skąd: z Nienacka k/Ams
|
Wysłany: Czw Lut 17, 2011 9:35 pm
|
|
|
Bronka, a nie jest tak, ze dentysta dla dziecka jest w pakiecie podstawowym? |
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, ze ludzie natychmiast wierza w ich prawdziwosc." - Abraham Lincoln
"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu
http://bynajmniej.net |
|
|
|
|
Bronka
Mega gaduła

Pomogła: 31 razy Dołączyła: 27 Maj 2010 Posty: 1086
|
Wysłany: Czw Lut 17, 2011 9:40 pm
|
|
|
Nie ma takiej mozliwosci, dzieci do lat 18 nie placa eigen risico. Przez moment zapomnialam ale juz mi sie przypomnialo |
_________________ Fox- kolejny niechciany psiak do adopcji
https://www.olx.pl/oferta...html#eb5bd1b1c3 |
|
|
|
|
martaa84
Gaduła pozdrawiam marta
Pomogła: 2 razy Dołączyła: 01 Gru 2008 Posty: 122 Skąd: den haag/slask
|
Wysłany: Czw Lut 17, 2011 10:03 pm
|
|
|
zgadzam sie,tez o tym wiem,ale taki list dostalam z ubezpieczalni:(dodam ze prawie 2lata temu robilam corce zeby zaplacilam 1800zł i tak samo nie oddali:( |
|
|
|
|
Duuvelke
Mega gaduła

Pomogła: 57 razy Dołączyła: 25 Paź 2006 Posty: 3713 Skąd: 's-Gravenhage
|
Wysłany: Pią Lut 18, 2011 9:31 pm
|
|
|
Bronka napisał/a: | Nie ma takiej mozliwosci, dzieci do lat 18 nie placa eigen risico. Przez moment zapomnialam ale juz mi sie przypomnialo |
zgadza sie... ale jesli wykonujesz badania, zabiegi z dentysta/szpitalem z ktorym nie maja podpisanej umowy... to czesc musisz sama placic... tyle, ze to nie podchodzi pod eigen risico... bo dzieci do 18 roku zycia tego nie maja...
wiem, bo jak robilam synowi badania... to tez przyslano mi rachunek z ubezpieczalni... i wytlumaczono mi, ze wlasnie ze wzgledu na to, ze nie maja podpisanej umowy z danym szpitalem/lekarzem musze czesc sama zaplacic... oni pokryli tylko 75%... dodam, ze moj syna ma rozszerzny pakiet... |
|
|
|
|
|