NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: Gochna H
Czw Wrz 13, 2012 11:17 am
zgubione dokumenty na terenie Niemiec przydatne informacje!!
Autor Wiadomość
agus0090
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Sie 14, 2012 3:59 pm   zgubione dokumenty na terenie Niemiec przydatne informacje!!

Witam serdecznie chciałam na przyszłość pomóc tym których to spotka :)

Moj chłopak niedawno zgubił dokumenty dowód osobisty prawo jazdy i dowod rejestracyjny oraz karty bankomatowe (konto pl i nl).

Pierwsze kroki skierowaliśmy na policje w Niemczech gdzie TRZEBA poprosić o sporządzenie odpowiedniego raportu czesciowo (umownie) potwierdzające twoją tożsamość oraz że te dokumenty zaginęły. Policja nie posiada odpowiednich praw by potwierdzić twoją tożsamość!! (Swoją droga jesli nie macie możliwosci by ktoś przesłał wam paszport z polski bo kompletnie wszystkie dokumenty zostały utracone nalezy zaraz po policji udać sie do najbliższej ambasady tam za oplata i w krotkim czasie dostaje sie paszport tymczasowy!!) Nastepnie udalismy sie do biura rzeczy znalezionych które miesci sie w Rathaus (ratusz) tam zostawilismy dane kontaktowe.

Moj chłopak zgubił również prawo jazdy i dowod rejestracyjny auta i tu jest bardziej skomplikowana sprawa jest jednak szansa na powrot własnym autem do Polski otóż zginęły jedynie dokumenty ale uprawnienia do prowadzenia pojazdu przeciez nie zostały cofniete ani w zaden sposob zawieszone i nadal mozna prowadzic pojazd!! Spodziewac sie mozna jedynie w przypadku zatrzymania przez policje tego ze dostanie sie mandat w wysokosci 20euro za brak dokumentow (przy sobie). Gorzej jak trafimy na tzw hard cap wtedy moze byc gorzej ale zawsze mozna zaryzykowac... :) I w tej sytuacji pomoc moze dokument jaki sporzadzilismy na policji ale tu jest pies pogrzebany -ze wcale nie musi -jest zawsze jakies ryzyko. My bedziemy ryzykowac...

Kolejną sprawą jest blokada kart bankomatowej by jakiś znalazca nie wybrał nam ciężko zarobionej forsy z konta ;D

Otóż nie wiem czy to jest wiadome (dla mnie nie było) ze aby zablokowac karte holendeską banku ING nalezy podać adres jaki podawaliśmy w momencie zakładania konta. My mieliśmy ten problem, że konto było zakładane za pośrednictwem biura przez które pracowaliśmy jakis rok temu i mieszkaliśmy na ich mieszkaniach!! I w momencie gdy teraz juz tam nie mieszkamy nie można zablokować tej karty. Trzeba zmienić adres (podać inny) na zmiane adresu w systemie czeka się od 5 do 10 dni roboczych. Do tego po zablokowaniu karty okazuje się ze jest limit na wybieranie pieniedzy z konta i w jednym dniu mozna wybrac do 500euro...

Aha i pisze o Niemczech bo akurat mieszkam w Niemczech ale pracuje w Holandii.

Napisałam to gdyz nigdzie nie mogłam znalezc jakichkolwiek informacji co w takiej sytuacji zrobic lecz skoro juz sami musielismy przez to przebrnac postanowiłam na przyszłośc pomoc innym i pocieszyć ze jest jakas nadzieja na powrot do Polski bez jakichs tragicznych komplikacji:)

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi