podatek od sprzedanego mieszkania |
Autor |
Wiadomość |
Magda W
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 3 razy Wiek: 45 Dołączyła: 09 Lut 2007 Posty: 553 Skąd: Zoetermeer / Gdynia
|
Wysłany: Czw Sie 02, 2012 10:46 am podatek od sprzedanego mieszkania
|
|
|
Witam wlasnie wrocilam z Polski gdzie sprzedalismy mieszkanie po rodzicach pani notariusz w PL powiedziala ze musimy zaplacic podatek od sprzedazy w wysokosci 19 procent , lecz mozna nie placic jesli te pieniadze przeznaczy sie na np.remont domu ,kupno mieszkania itp. Ja nie rozliczam sie w pl i moje pytanie jest takie jak to wyglada w Holandii z podatkiem mial juz ktos taka sytuacje ?? ile podatku tu sie paci za sprzedane mieszkanie w pl . Prosze o pomoc .Dzieki wielkie pozdrawiam |
_________________ Życie jest za krótkie żeby pić marne wino
Życie jest za krótkie by miłości dać zginąć
Życie jest za krótkie żeby się nie spieszyć
Życie jest za krótkie by się nim nie cieszyć |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR
Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Czw Sie 02, 2012 11:22 am
|
|
|
Magda W,
sprzedajac mieszkanie w Polsce tam tez zaplacilam podatek
wczesniej zasiegnelam porady u osoby, ktora na codzien zajmuje sie taki sprawami
Bylo to juz jakis czas temu i zdaje sobie sprawe , ze przepisy w tej kwestii mogly ulec zmianie podatek od nieruchomosci zazwyczaj placisz tam gdzie nieruchomosc sie znajduje
jesli kwota zakupu /sprzedazy nie przekroczy 40 tys euro ,nie musisz tego zglaszac
do belastingdienst
mozna o tym poczytac
http://www.allez-allier.c....php?article152
lub poszukaj pod haslem ''tweede woning in het buitenland verkopen'' |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Czw Sie 02, 2012 11:24 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
darkis
Super gaduła
Pomógł: 5 razy Wiek: 52 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 360 Skąd: Venlo-Nijmegen
|
Wysłany: Pon Sie 20, 2012 1:03 pm
|
|
|
Ja tez sprzedalem mieszkanie w PL i Notariusz poinformowal mnie iz nie minelo 5 lat kalendarzowych od zakupu wiec musze sie zglosic do US w celu, albo zaplaty podatku, albo zlozenia deklaracji iz pieniadze przeznacze na zakup/remont innej nieruchomosci.
No i nawet nie pomyslalem aby o tym fakcie NL US informowac, ale jak pisze Gochna wartosc nieruchomosci nie przekroczyla 40 tys eur wiec oke.. |
_________________ www.stalgorzow.pl |
|
|
|
|
|