tiramisu |
Autor |
Wiadomość |
dzelaska
Nieśmiały użytkownik dzelaska
Wiek: 43 Dołączyła: 06 Wrz 2009 Posty: 72 Skąd: sląsk
|
Wysłany: Śro Sie 29, 2012 7:06 pm tiramisu
|
|
|
hej kto ma jakis sprawdzony pyszny przepis na tiramisu?? jest tego duzo na internecie ale wolalabym zeby ktos podal swoj sprawdzony przepisik):):) |
|
|
|
|
mamqa
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 10 razy Dołączyła: 10 Cze 2009 Posty: 592
|
Wysłany: Śro Sie 29, 2012 8:03 pm
|
|
|
Ja robiłam z tego przepisu: http://www.mojewypieki.com/przepis/tiramisu wyszło pyszne, ale to jest tak sycący deser że od drugiego razu robiłam już tylko z połowy porcji dla trzech osób. |
_________________ "Mam tylko jedno skrzydło
To prawie tak jak anioł" |
|
|
|
|
andevi
Super gaduła
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 29 Wrz 2008 Posty: 326
|
Wysłany: Śro Paź 17, 2012 9:52 pm
|
|
|
Ja robię takie bez alkoholu i bez jajek, na bazie bitej śmietany i kwarku.
przepis:
400 gr kwarku naturalnego(Milde franse kwark np)
100 ml slagroom
cukier do smaku
300 gr lange vingers (biszkopty w formie paluszków, okrągłych tu nie dostałam)
aromat migdałowy
Kakałko Nestle w proszku
Ubić śmietanę z cukrem. Dodać serek i jeszcze minutę ubijać na wolnych obrotach.
Na płaski talerzyk wylać trochę wody i parę kropel aromatu. Maczać biszkopty króciutko i od razu wykładać do naczynia, w którym tiramisu podamy. Jeśli biszkopty będą za mokre, tiramisu nam się nie uda, podejdzie wodą i będzie bleeeee. Warstwę biszkoptów zalać masą serową, posypac po wierzchu czekoladą w proszku. Położyć następną warstwę biszkoptów maczanych w wodzie z aromatem, znów masa serowa, czekolada - i tak przekładać warstwami. Ostatnia warstwa serowa, serek wycisnąć szprycką do kremu. Na kilka godzin do lodówki, żeby biszkopty zmiękły. I gotowe. Smacznego! |
|
|
|
|
Bronka
Mega gaduła
Pomogła: 31 razy Dołączyła: 27 Maj 2010 Posty: 1086
|
Wysłany: Śro Paź 17, 2012 11:15 pm
|
|
|
Ja robie podobnie jak mamga z tym ze mocze bardzo krotko po jednym biszkopcie w wodzie z rumem a z kolei kawe dodaje do masy ( okolo 1 lyzki stolowej mielonej kawy). Daje 5 zoltek ale tylko 3 bialka zeby sie nie rozplywalo, zaraz po zrobieniu wstawiam najpierw na kilka godzin do zamrazalnika a potem przekladam do lodowki.
Mam oryginalny przepis od Wloszki, tiramisu z bita smietana i serkiem homogenizowanym to jakas podrobka |
_________________ Fox- kolejny niechciany psiak do adopcji
https://www.olx.pl/oferta...html#eb5bd1b1c3 |
|
|
|
|
andevi
Super gaduła
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 29 Wrz 2008 Posty: 326
|
Wysłany: Czw Paź 18, 2012 4:42 pm
|
|
|
Bronka, nie podróbka, tylko moja prywatna wersja, by deser mogły zjeść dzieci. No a taki nie moze mieć alkoholu i surowych jajek;)
Wychodzi równie smaczne, a mniej tuczące.
Nota bene, oryginalny przepis to nie włoski, a... japoński, tiramisu jest bowiem daniem rodem z Japonii. |
|
|
|
|
Bronka
Mega gaduła
Pomogła: 31 razy Dołączyła: 27 Maj 2010 Posty: 1086
|
Wysłany: Czw Paź 18, 2012 8:00 pm
|
|
|
andevi napisał/a: |
Nota bene, oryginalny przepis to nie włoski, a... japoński, tiramisu jest bowiem daniem rodem z Japonii. |
Andevi sorry ale jak Ty cos palniesz, z jakiej Japonii? Skad Ty bierzesz te rewelacje ?
Cytat: | Nie ma pewności, kiedy pojawił się po raz pierwszy. Pewne jest natomiast to, że jego bazą jest kawa i ser mascarpone, które rozstrzygają jego włoskie pochodzenie. - Nazwa tiramisu to zlepek aż trzech słów - mówi Filip Bartelak, właściciel Romea & Julii, Cukierni Consonni. - Tira od Tirare oznacza ciągnąć, podrywać, me to mnie, a su to góra. Tiramisu więc będzie oznaczać pociągnij mnie do góry, albo "daj mi kopa", "dodaj energii". Tiramisu to deser pobudzający |
http://www.consonni.pl/in...nt=1&Itemid=146 |
_________________ Fox- kolejny niechciany psiak do adopcji
https://www.olx.pl/oferta...html#eb5bd1b1c3 |
Ostatnio zmieniony przez Bronka Czw Paź 18, 2012 8:20 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|