Przesunięty przez: Gochna H Sob Wrz 04, 2010 5:18 pm |
Brak prawa jazdy a zakup samochodu? |
Autor |
Wiadomość |
Tomkopol
Poczatkujacy Szef
|
Wysłany: Wto Sie 31, 2010 10:50 am Brak prawa jazdy a zakup samochodu?
|
|
|
Witam, wraz z dziewczyną chcemy kupić samochód. Lecz ja nie posiadam prawa jazdy egzamin będę miał dopiero pod koniec września a i też nie wiadomo czy skończy się na jednym. Dziewczyna z kolei ma prawo jazdy ale międzynarodowe ważne jeszcze przez rok (dodam iż dziewczyna jest spoza krajów unii). I teraz moje pytanie brzmi, czy jestem w stanie nie mając jeszcze prawa jazdy (mam na motor o ile coś to zmienia) zakupić tutaj samochód na holenderskich blachach, ubezpieczyć go i zarejestrować? (Mam meldunek). Wiem że w Polsce nie ma problemu, tylko nie chcemy właśnie kupić drogiego samochodu i jeździć tutaj na pl rejestracjach bo mogą nas z tym samochodem prędzej czy później odesłać do Polski no i tam gdzie my mieszkamy samochody na Polskich blachach są często niszczone, rysowane itp. Jeżeli ubezpieczenie na mnie nie będzie możliwe to czy będzie takowe możliwe na dziewczynę która ma prawo jazdy międzynarodowe? oczywiście które jest ważne w holandii? Z góry dzięki za odpowiedź. |
|
|
|
|
Duuvelke
Mega gaduła
Pomogła: 57 razy Dołączyła: 25 Paź 2006 Posty: 3713 Skąd: 's-Gravenhage
|
Wysłany: Wto Sie 31, 2010 12:13 pm
|
|
|
jesli twoja dziewczyna ma tutaj meldunek to bez problemu kupi samochod, musi miec tylko wyciag z GBA. |
|
|
|
|
magdaholland
Nieśmiały użytkownik Mysia Pysia :)
Pomogła: 1 raz Wiek: 44 Dołączyła: 31 Mar 2008 Posty: 70 Skąd: Nibylandia :D
|
Wysłany: Czw Wrz 02, 2010 9:56 pm
|
|
|
Czy osoba,ktora jest zameldowana w Holandi ale nie ma prawa jazdy moze kupic auto (na holenderskich blachach) na siebie i je zarejstrowac,itp? |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Pią Wrz 03, 2010 11:59 am
|
|
|
O ile sobie przypomniam to poczta przy rejestracji auta prosi o prawo jazdy. |
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym? Bill Machrone, 1991-09-24 |
|
|
|
|
zaq
Mega gaduła miszcz nad miszcze
Pomógł: 96 razy Wiek: 102 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 2348 Skąd: z Nienacka k/Ams
|
Wysłany: Pią Wrz 03, 2010 1:50 pm
|
|
|
mnie nie pytali
przydal sie tylko wyciag z gemeente z zameldowaniem |
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, ze ludzie natychmiast wierza w ich prawdziwosc." - Abraham Lincoln
"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu
http://bynajmniej.net |
|
|
|
|
agastepa13
Mega gaduła Leniwiec ;-)
Pomogła: 25 razy Dołączyła: 17 Lis 2007 Posty: 1587 Skąd: z Holandii :)
|
Wysłany: Pią Wrz 03, 2010 3:29 pm
|
|
|
mój partner jak kupił tu auto to ubezpieczalnia poprosiła o kopię prawka |
_________________ Umiesz liczyć? Licz na siebie |
|
|
|
|
stroopwafel
Mega gaduła Debesciak
Pomógł: 8 razy Dołączył: 11 Lis 2009 Posty: 1162 Skąd: Noord Holland
|
Wysłany: Pią Wrz 03, 2010 3:39 pm
|
|
|
Nie potrzeba prawka. Co do ubezpieczalni to tez pierwsze slysze ze to chca. Nigdy nic nie wysylalem do ubezpieczalni. Wszystko wypelnialem online a potem pani dzwonila i prosila o potwierdzenie i tyle. |
|
|
|
|
agastepa13
Mega gaduła Leniwiec ;-)
Pomogła: 25 razy Dołączyła: 17 Lis 2007 Posty: 1587 Skąd: z Holandii :)
|
Wysłany: Pią Wrz 03, 2010 3:43 pm
|
|
|
stroopwafel piszę tylko, jakie my mieliśmy doświadczenia z ubezpieczalnią tutaj, nie twierdzę, że jest to wymóg poparty konkretnymi przepisami obowiązującymi w całej Holandii |
_________________ Umiesz liczyć? Licz na siebie |
|
|
|
|
stroopwafel
Mega gaduła Debesciak
|
Wysłany: Pią Wrz 03, 2010 3:47 pm
|
|
|
To pewnie zalezy od ubezpieczalni, ja na swoim przykladzie moge powiedziec ze HEMA i KRUIDVAT nie chcialy widziec mojego prawka |
|
|
|
|
stroopwafel
Mega gaduła Debesciak
|
Wysłany: Pią Wrz 03, 2010 3:59 pm
|
|
|
No wiec zalezy od ubezpieczalni i ludka w Postkantorze |
|
|
|
|
zaq
Mega gaduła miszcz nad miszcze
Pomógł: 96 razy Wiek: 102 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 2348 Skąd: z Nienacka k/Ams
|
Wysłany: Pią Wrz 03, 2010 4:11 pm
|
|
|
stroopwafel dobrze mowi, polac mu
i w ogole to kojarzy mi sie, ze taka "dyskusja" trzeba-nie trzeba byla juz przerabiana na forum |
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, ze ludzie natychmiast wierza w ich prawdziwosc." - Abraham Lincoln
"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu
http://bynajmniej.net |
|
|
|
|
Bronka
Mega gaduła
Pomogła: 31 razy Dołączyła: 27 Maj 2010 Posty: 1086
|
|
|
|
|
Niunia27
Gaduła
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 23 Lip 2010 Posty: 113
|
Wysłany: Pią Wrz 03, 2010 5:30 pm
|
|
|
Ja rejestrowalam auto na siebie w NL 2 lata temu.Nie chcieli mojego prawka,tylko na poczcie musialam okazac uittreksel z gemmente.Do ubezpieczenia tez nic nie trzeba(zalatwialam przez telefon)Ale przypominam sobie,ze gdybymbyla wtedy zameldowana mniej niz rok,to nie moglabym zarejestrowac.Ale nie wiem. |
|
|
|
|
Tomkopol
Poczatkujacy Szef
|
Wysłany: Sob Wrz 04, 2010 3:56 pm
|
|
|
Dziękuję za odpowiedzi, auto już kupiliśmy, zarejestrowaliśmy i ubezpieczyliśmy na mnie. Nikt o prawo jazdy się nie pytał. A ubezpieczałem online. Pozdrawiam |
|
|
|
|
|