NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
E&A
Autor Wiadomość
jolene89 
Poczatkujacy

Wysłany: Czw Sie 12, 2010 11:05 am   orchidee

Wyjeżdżam jutro w piątek- biuro w Zaandam, będę pracować w schoone orchidee b.v.. Ktoś był albo wyjeżdża również? :)

grzybu 
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Wrz 08, 2010 10:39 pm   

Firma ok :) pracowałem przez tą firmę 3 tygodnie, praca była naprawdę super ale zostałem zwolniony z mojej winy : ) Nie wiem o co chodzi tym osobom które najeżdżają na E&A. Nie mam w sumie nawet czego się mocniej czepiać. Może jednak mieszkania powinni trochę odświeżyć : ) Wszystko też zależy od miejsca pracy do którego się trafi. Greenery to typowy obóz pracy(tak wywnioskowałem po opini moich kolegów plus siniaki na rękach) KS PROFILE - praca bajka, większość pracowników to Holendrzy. Znając angielski można spokojnie sobie z nimi pogadać o życiu i sprawach codziennych.

Można się jeszcze doczepić do niektórych rodaków którzy myślą, że są Bóg niewiadomo kim. Mógłbym tak napisać o wiele więcej ale nie ma sensu. Pewnie tacy ludzie trafiają się wszędzie.

evvellina 
Poczatkujacy

Wysłany: Czw Kwi 07, 2011 10:39 am   

Orientuje sie ktos jak wygladaja przyjecia do pracy w tym roku?
Jechalabym pierwszy raz i zdaje sobie sprawe ze moze byc ciezko z dostaniem sie. W przyszlym tygodniu planuje sie zarejestrowac w biurze w Gliwicach i tu mam pierwsze pytanie. Czy jak sie zarejestruje w jednym biurze, to mam takie same szanse dostania sie do pracy, jak gdybym zarejestrowala sie jeszcze w drugim (np. Opolu)? Czy oni tam mają rozlozone stanowiska ze np. Gliwice wysylaja tu, Opole tu itd? Radzicie, zeby caly czas dzwonic i sie pytac o prace. Jestem studentka i moglabym wyjechac od lipca, wiec powinnam wydzwaniac np. od czerwca czy juz teraz moge sie przypominac, ze szukam pracy wakacyjnej?

mimi1982 
Nieśmiały użytkownik
Razi mnie fałsz

Wysłany: Czw Kwi 07, 2011 10:45 am   

Zarejestruj się w biurze,po czym ciągle przypominaj się telefonami.Inaczej zapomną o Tobie.
Może być trochę ciężko z racji tego,że jedziesz pierwszy raz,bo pierwszeńswto mają ci,co już pracowali za ich pośrednictwem,ale możesz mieć szczęście,jeśli akurat wtedy będą kogoś pilnie potrzebować.
Obojętnie w którym mieście się zarejestrujesz-to masz takie same szanse-ale jeśli chcesz w głównej siedzibie,to mieści się ona w Opolu.(ja się tam rejestrowałam,ale do tej samej pracy w tym samym czasie przyjeżdżały osoby zarejestrowane w innym mieście,więc nie ma reguły).
Najpierw się zarejestruj,a potem przypominaj-nawet codziennie...ja tak robiłam i w końcu mieli mnie dość i wysłali do pracy :082:

evvellina 
Poczatkujacy

Wysłany: Czw Kwi 07, 2011 11:52 am   

Dzieki za szybka odpowiedz :) A jest jakas szansa zeby wyjechac jeszcze z jedna osoba? Chcialybysmy wyjechac razem z siostra, bo wiadomo razem zawsze razniej, tym bardziej ze to pierwszy raz. Jeszcze mam pytanko o numer sofi. Biuro pewnie zalatwia (?) ale czy sa z tym jakies problemy? Czy lepiej by patrzyli gdybym zalatwila sobie go sama? Prawdopodobnie bede miala mozliwosc wyjechania do nl jeszcze przed wakacjami turystycznie, wiec moze moglabym sobie to odrazu zalatwic.

mimi1982 
Nieśmiały użytkownik
Razi mnie fałsz

Wysłany: Czw Kwi 07, 2011 12:39 pm   

A proszę bardzo :)
Z tego,co wiem,to nie ma najmniejszego problemu,by wyjechać z siostrą-z 80% ludzi tutaj wyjeżdża z kimś z rodziny lub znajomym.
Tak,biuro załatwia soffi numer,jak mi załatwiali 4 lata temu,to nie było najmniejszego problemu-rano zabrali mnie do biura,wszystko trwało z 15 min.,potem normalnie zawieżli mnie do pracy,a po jakiś 2 tyg.dostałam numer.
Nie mam pojęcia,jak jest teraz.Ale chyba nie da się go tak po prostu załatwić na wakacjach(z tego,co wiem,to musi Cię tam skierować biuro<pośrednictwo> lub musisz mieć tu meldunek<ale nie wiem na 100%>)Jeśli się mylę,to niech mnie ktoś poprawi.Tak mi się o uszy obiło,a nie chcę Cię wprowadzać w błąd:)

evvellina 
Poczatkujacy

Wysłany: Czw Kwi 07, 2011 12:54 pm   

Dalej pracujesz z E&A? Widze ze mieszkasz w Haarlem, czy warunki z tej strony http://www.luba.nl/eena/polski/zakwaterowanie.html pokrywaja sie z rzeczywistoscia? Watek jest juz dosyc stary, wiec jakie teraz sa ceny mieszkan?

mimi1982 
Nieśmiały użytkownik
Razi mnie fałsz

Wysłany: Czw Kwi 07, 2011 1:26 pm   

Nie,ja już nie pracuję u nich,jestem na swoim.
A mieszkania,no cóż...
Na zdjęciach pokazali tylko najładniejsze domki,wiekszość nie jest w takim standardzie.
W pokojach po 2,3 osoby,nieraz jest jedno łózko na 2 osoby,jedna lodówka na kilka osób.W domkach przeważnie mieszka po 7-11 osób.Jeśli trafisz na któryś z tych domków ze zdjęcia,to super,ale szczerze wątpię,ponieważ na domkach o wyższym standardzie raczej mieszkają ludzie "stali",czyli ta sama ekipa od miesięcy,jeśli nie od lat.
Jeszcze jedno-niezależnie od tego na jaki domek trafisz-zawsze płacisz tyle samo,czyli ok 80 euro na tydzień plus media.Nieważne,czy masz swoje łózko,czy dzielisz je z kimś innym,czy masz dużo miejsca,czy małą klitkę.

bagniaczka 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 13 razy
Wysłany: Czw Kwi 07, 2011 3:12 pm   

mimi1982 napisał/a:
Nie,ja już nie pracuję u nich,jestem na swoim.

A jak poszłaś na swoje to Cię zwolnili czy sama znalazłaś inną pracę? Bo ja wyleciałam od razu. I jeszcze mi koordynator powiedział, że oni wiedzą, że dobrze pracowałam i może dla mnie zrobiliby wyjątek, ale nie mogą, bo wtedy wszyscy sobie rodziny sprowadzą i pójdą na swoje !!!

mimi1982 
Nieśmiały użytkownik
Razi mnie fałsz

Wysłany: Czw Kwi 07, 2011 3:31 pm   

Nie.
Ja dokończyłam swoją kadencję u nich,potem przyjechałam do innej pracy bez posredników.Zatrzymałam się na chwilę u znajomych,poszukałam pracy na kontrakcie,potem wynajęłam mieszkanko i tym sposobem jestem na swoim :)
No,ale wierzę Ci,że Cie tak potraktowali-w końcu ludzie na ich mieszkaniach,to dla nich niezła kasa,dlatego nie bardzo są zadowoleni(na Twoje miejsce przyszedł ktoś,kto np.równie dobrze pracuje,ale jeszcze zasila im konto).

evvellina 
Poczatkujacy

Wysłany: Czw Kwi 07, 2011 3:37 pm   

a czy jak podpisze umowe na przypuscmy 8tyg. a nie bedzie pracy i bede siedziec powiedzmy 4 dni nic nie robiac i po paru takich tygodniach stwierdze, ze zarabiam tylko na oplaty albo nawet i nie -to moge na tej podstawie zerwac umowe?

mimi1982 
Nieśmiały użytkownik
Razi mnie fałsz

Wysłany: Czw Kwi 07, 2011 3:50 pm   

Bedziesz mogła,ale wtedy płacisz karę za zerwanie umowy(chyba ok 250 e-w umowie bedzie o tym mowa).No i jesteś juz na czarnej liście i nie wyjedziesz więcej przez tą firmę.
Poza tym niemożliwe jest,byś 4 dni w tyg.nie pracowała-w końcu muszą mieć z czego ściągnąć sobie za mieszkanie...
Ale po 3 dni w tyg.wolnego zdarza się jak najbardziej,jeśli jest mało pracy.

evvellina 
Poczatkujacy

Wysłany: Czw Kwi 07, 2011 3:59 pm   

wlasnie tego sie najbardziej obawiam, ze wyjde na 0 albo na - bo wiadomo, ze placic trzeba i jesc tez by sie przydalo, a wiadomo ze z wyjazdem tez sie wiaza koszty. bylam juz tak w szkocji, nie bylo pogody, wiec nie bylo pieniedzy. ledwo przekoczowalam do konca umowy, w ostatnim tygodniu troche zarobilam, wiec wyszlam na 0. ani to nie byly wakacje ani zarobek, lepiej byloby zostac w polsce.

ale wracajac do tematu, umowe podpisuje w polsce czy na miejscu z pracodawca? wiem, ze na te wszystkie pytania odpowiedza mi jak pojade sie zarejstrowac, ale jednak cos juz bym chciala wiedziec z bardziej wiarygodnego zrodla :)

mimi1982 
Nieśmiały użytkownik
Razi mnie fałsz

Wysłany: Czw Kwi 07, 2011 4:13 pm   

Coś tam zawsze zarobisz.Przeważnie nie jest tak,że każdy tydzień taki jest.Możesz trafić na czas,gdy jest bardzo dużo pracy,więc będziesz mieć również sporo nadgodzin,a np.kolejny miesiąc będzie zastój i będziesz mieć wolne dni w tyg.
Ja w sumie nigdy nie wyszłam tutaj ne zero,tym bardziej na minus.
Zawsze mogło być lepiej,ale wracałam z kasą do domu:)
Umowę z E&A podpisujesz w Polsce,potem tu na miejscu podpisujesz jeszcze kilka papierów zaraz po przyjeżdzie(po holendersku-więc nie powiem Ci co tam było,bo nie wiem).

evvellina 
Poczatkujacy

Wysłany: Czw Kwi 07, 2011 5:44 pm   

a jest mozliwosc zeby zobaczyc wczesniej ta holenderska umowe np jeszcze w polsce albo po przyjezdzie zeby sobie ja przetlumaczyc? czy daja odrazu do podpisania w ciemno?

Odpowiedz do tematu