Oszczedzanie??? koszmar! |
Autor |
Wiadomość |
Panicelinka
MODERATOR panicelinka
Pomogła: 36 razy Dołączyła: 01 Kwi 2009 Posty: 2325
|
Wysłany: Śro Sie 23, 2017 6:47 pm
|
|
|
Guliwer napisał/a: | Zdrowotne (eigen ris. Najwyższe) dwie osoby-156 ( dodatek zorgtoeslag 89 więcej niż składka) |
Cytat: |
my dwoje 3000 miesięcznie przychodu,
|
Czy ty aby na pewno mieszkasz w Holandii, twoje ip mowi co innego
nie otrzymacie nigdy 89 euro dodatku do ubezpieczenia, przy dchodach miesiecznych w wysokosci 3000 tys ,najwyzej jakies 20 euro .
Cytat: | Z zakupami to tak średnio, 50-70 na tydzień. |
Wez przestan ,gdybym nie robila tu zakupow i nie znala cen, to pewnie bym uwierzyla w twoje lanie wody i trele- morele . |
Ostatnio zmieniony przez Panicelinka Śro Sie 23, 2017 6:49 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Guliwer
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Sie 23, 2017 7:31 pm
|
|
|
Mieszkam w Nl i nie patrzę na IP.
Dochody takie mamy a zorgtoeslag za ten rok będę musiała na pewno zwrócić w części, to sama wiem i będzie obniżony.
Co do zakupów cóż... nie kupuje wszystkiego co najdroższe, oryginalne itd patrzę na niższe polki w sklepie. Rozumiem, ze inni tylko na to w zasięgu wzroku. Każdy wybiera to co lubi. Ja nie lubię przepłacać dla zasady. Najbardziej rachunek podnoszą "zdrowe soki z cukrem" słodycze i gotowe posiłki itd. Co nie znaczy ze tego nie kupuje wcale. Owszem, mamy fast food dzień w tygodniu. |
|
|
|
|
seemija
Gaduła
|
Wysłany: Śro Sie 23, 2017 8:10 pm
|
|
|
najwyzsze eigen risico to najwieksza glupota
pozorna oszczednosc do pierwszej wizyty w szpitalu i zamiast 395 placisz prawie 800
kupowanie najtanszych zarowno rzeczy jak i jedzenia to tez pozorna oszczednosc, zaplacisz za buty 5 euro i zedrzesz z 5 par na sezon, kupisz za 50 i masz na kilka sezonow, jak masz wiecej niz dwie pary kupujesz bo chcesz a nie bo sie rozlazly
dpfinansowanie do ubezpieczenia jak juz Celina napisala to walek, raz za wysokie dochody na najwyzszy toeaslag dwa nie ma opcji dofinansowania wyzszego niz skladka
ja IP nie widze, ale w innej Holandii mieszkam
a socjalneprzy takich dochodach tez cos czynsz za niski
chyba ze masz studio 20 m2 i huurtoeslag |
|
|
|
|
Kiepo
Gaduła
|
Wysłany: Śro Sie 23, 2017 8:46 pm
|
|
|
Cytat: | najwyzsze eigen risico to najwieksza glupota
pozorna oszczednosc do pierwszej wizyty w szpitalu i zamiast 395 placisz prawie 800 |
Bzdura. Chyba, ze trafiasz od razu na stół operacyjny.
Co do reszty - pełna zgoda. |
|
|
|
|
Panicelinka
MODERATOR panicelinka
|
Wysłany: Śro Sie 23, 2017 9:26 pm
|
|
|
Kiepo napisał/a: | Bzdura. Chyba, ze trafiasz od razu na stół operacyjny.
|
Nie taka bzdura ...i nie trzeba trafic od razu na stol...wystarczy, ze otrzymasz od lekarza domowego skierowanie na badanie szpitalne np. kolonoskopie i 990 euro jest nie twoje
Badanie w calosci kosztuje 1990 euro ( cena za zeszly rok )
1000 ,pokrywa ubezpieczyciel ,reszte placisz we wlasnym zakresie . |
|
|
|
|
Kiepo
Gaduła
|
Wysłany: Śro Sie 23, 2017 9:32 pm
|
|
|
No ale co z tego? Mamy się licytowac na badania i ich koszt. Też mogę wymienić pare, tylko po co? Założmy od razu najczarniejsze scenariusze i bedzie po problemie. |
|
|
|
|
seemija
Gaduła
|
Wysłany: Czw Sie 24, 2017 6:41 am
|
|
|
Kiepo napisał/a: | Bzdura. Chyba, ze trafiasz od razu na stół operacyjny. |
mialam trzy szwy przy najnizszej skladce (lata nie korzystalam wiec zmienilam na najwyzsze ryzyko) i prawie 500 wyjete |
|
|
|
|
LeGolasik
Gaduła nad gadułami :-) LeGolasik
|
Wysłany: Czw Sie 24, 2017 5:34 pm
|
|
|
Panicelinka, to też zalezy od ubezpieczyciela, mój w podstawie pokrywa wszystkie koszty pobytu w szpitalu oprócz własnego ryzyka. |
_________________ Lepiej żeby mnie nienawidzili takim, jaki jestem, niż kochali kogoś, kim nigdy nie będę
Kurt Cobain |
|
|
|
|
Panicelinka
MODERATOR panicelinka
|
Wysłany: Pon Sie 28, 2017 6:00 pm
|
|
|
LeGolasik,
Cytat: | mój w podstawie pokrywa wszystkie koszty pobytu w szpitalu oprócz własnego ryzyka. |
A to sie zgadza , moja ubezpieczalnia tez je pokrywa, ale co z tego kiedy , potem je sobie odbija wyliczajac mi ( nie tylko mi ) tzw eigen bijdrage - koszty wlasne /wklad wlasny .
Nie mylic z eigen risiko .I tak sie zastanawiam czy ludzie sa tego swiadomi .
Cytat: | Voor zorg die vanuit de basisverzekering wordt gedekt, betaal je in sommige gevallen een zogenaamde eigen bijdrage. Wat is deze eigen bijdrage precies en wanneer dien je een eigen bijdrage te betalen? Let op: de eigen bijdrage is niet hetzelfde als het eigen risico. Er zijn belangrijke verschillen. |
https://www.zorgwijzer.nl...zorgverzekering |
|
|
|
|
marpie7
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Czw Wrz 21, 2017 3:36 pm
|
|
|
seemija napisał/a: | najwyzsze eigen risico to najwieksza glupota
pozorna oszczednosc do pierwszej wizyty w szpitalu i zamiast 395 placisz prawie 800
kupowanie najtanszych zarowno rzeczy jak i jedzenia to tez pozorna oszczednosc, zaplacisz za buty 5 euro i zedrzesz z 5 par na sezon, kupisz za 50 i masz na kilka sezonow, jak masz wiecej niz dwie pary kupujesz bo chcesz a nie bo sie rozlazly
dpfinansowanie do ubezpieczenia jak juz Celina napisala to walek, raz za wysokie dochody na najwyzszy toeaslag dwa nie ma opcji dofinansowania wyzszego niz skladka
ja IP nie widze, ale w innej Holandii mieszkam
a socjalneprzy takich dochodach tez cos czynsz za niski
największe głupoty piszesz ty, największe eigen risico się opłaca, chyba że jesteś chorowitą ciotą to wtedy nie. |
_________________ szukajcie a znajdziecie......:) |
|
|
|
|
Panicelinka
MODERATOR panicelinka
|
Wysłany: Pią Wrz 22, 2017 3:29 pm
|
|
|
marpie7 napisał/a: | największe głupoty piszesz ty, największe eigen risico się opłaca, chyba że jesteś chorowitą ciotą to wtedy nie. |
zmien ton swoich wypowiedzi ... albo nie udzielaj sie na forum |
|
|
|
|
ewelinahh19
Nieśmiały użytkownik ewelinahh19
|
Wysłany: Pią Wrz 22, 2017 7:22 pm
|
|
|
[/quote]
największe głupoty piszesz ty, największe eigen risico się opłaca, chyba że jesteś chorowitą ciotą to wtedy nie.[/quote]
Wszyscy ludzie, którzy chorują, mają wypadki itp to chorowite cioty? Jesteś tak płytkim człowiekiem, że aż żałuję, że to komentuję... |
|
|
|
|
Morbin
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Wrz 25, 2017 8:58 am
|
|
|
seemija napisał/a: | a socjalneprzy takich dochodach tez cos czynsz za niski
Na dochody w spoldzielniach sie patrzy tylko przy przyznaniu mieszkania, pozniej mozesz zarabiac miliony i nie maja Cie prawa ruszyc z takiego mieszkania. |
|
|
|
|
seemija
Gaduła
|
Wysłany: Pon Wrz 25, 2017 8:55 pm
|
|
|
Morbin napisał/a: | pozniej mozesz zarabiac miliony i nie maja Cie prawa ruszyc z takiego mieszkania. |
prawda
ale nie ma juz toeslagow |
|
|
|
|
Morbin
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Wrz 26, 2017 8:42 am
|
|
|
seemija napisał/a: | Morbin napisał/a: | pozniej mozesz zarabiac miliony i nie maja Cie prawa ruszyc z takiego mieszkania. |
prawda
ale nie ma juz toeslagow |
Nie, ale zarabiaja 3000 euro i majac mieszkanie coajlne toeslagi Ci nie potrzebne |
|
|
|
|
|