Zwiazek z partnerem holenderskim-info o tzw.partnerschaap |
Autor |
Wiadomość |
Agnieszkak-75
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Lis 15, 2006 7:15 pm Zwiazek z partnerem holenderskim-info o tzw.partnerschaap
|
|
|
Wiatam wszystkich zainteresowanych informacja na temat zalegalizowania zwiazku z obywatelem holenderskim.Kilka miesiecy temu probowalam sie dowiedziec kilku rzeczy na ten temat na kilku forach , ale niestety wszytkie informacje jakie otrzymalam byly niestety nieprawdziwe lub niekompletne.Tak wiec po kilkukrotnych wizytach w Gemeente w koncu wiedzialm juz wszystko i od 27 wrzesnia zyje w zarejestrowanym zwiazku z moim partnerem.
Oto co musialam zrobic - tak przynajmniej jest w Helmond.
Przetlumaczyc przysiegle akt urodzenia oraz dokument potwierdzajacy , ze nie przebywam w zadnym innym zwiazku.
Z paszportem i tymi dokumentami oraz moim chlopakiem udalismy sie na wczesniej umowione spotkanie z pracownikiem Gemeente, aby ustalic date , dzien (od dnia zalezy wysokosc oplaty za zawarcie takiego zwiazku)
czy chcemy wymienic obraczki, jaki kolor ksiazeczki(pamiatki z tej uroczystosci) chcemy otrzymac.
Dowiedzialam sie rowniez , ze tem zwiazek jest wazny tylko w Holandii , w Polsce nadal jestem osaba wolna, gdzyz w Polsce nie ma tzw.zwiazku partnerskiego jest tylko zwiazek malzenski.
Kilka dni przed wyznaczona data spotkalismy sie z urzednikiem ktory "odprawial"ta uroczystosc , aby opowiedziec mu troche o nas , by on pozniej mogl podczas uroczystosci wspomniec o tym jak sie poznalismy , co w sobie lubimy czego nie itp, ogolnie bardzo fajna sprawa, jesli ktos oczywiscie tego sobie zyczy.Nie jest to tylko powiedzenie TAK i do widzenia.
AHA!!!Musielismy wybrac sobie rowniez swiadkow.Po jednym dla kazdej strony ....
Uroczystosc sie udala , byli rodzice , kilku znajomych a potem piwo.
Teraz po kolejnej wizycie w gemeente z dokumentem ,ze zyje w zalegalizowanym zwiazku z holendrem bede czekala ok pol roku na karte pobytu a co sie z tym wiaze inne przywileje no i PRACA!!!!!!!
Mam nadzieje ,ze przydadza sie Wam te informacje.
Pozdrawaim
Agnieszka z Helmond |
|
|
|
|
Duuvelke
Mega gaduła
Pomogła: 57 razy Dołączyła: 25 Paź 2006 Posty: 3713 Skąd: 's-Gravenhage
|
Wysłany: Śro Lis 15, 2006 9:31 pm
|
|
|
Cytat: | Agnieszka: Teraz po kolejnej wizycie w gemeente z dokumentem ,ze zyje w zalegalizowanym zwiazku z holendrem bede czekala ok pol roku na karte pobytu a co sie z tym wiaze inne przywileje no i PRACA!!!!!!! |
na poczatku gratulacje dla ciebie i twojego partnera:-)...
wize na pobyt u partnera mozesz dostac bez legalizowania zwiazku... ja mam taka wize prawie trzy lata... |
|
|
|
|
Gaby
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Pią Gru 01, 2006 9:45 pm
|
|
|
Ja mam tez taka wize a jestem w zwiazku z Polakiem i czekalam niecale 2 miesiace od zlozenia dokumentow!! A pracowac Polacy juz moga w wybranych sektorach ,od stycznia prawdopodobnie maja byc wszystkie stanowiska pracy otwarte dla NAS!! Mam pytanko-slyszalam od osob ,ktore sa tez w takich partnerskich ukladach z Holendrami,ze partner moze wypisac kobiecie wypowiedzenie trzy miesieczne z mieszkania.. i ona musi sie wyprowadzic czy to prawda,bo cos mi sie wierzyc nie chce,ze Holendrzy moga w ten sposob prawnie postepowac?!?! |
|
|
|
|
Ewa
Gaduła
|
Wysłany: Sob Gru 02, 2006 12:23 pm
|
|
|
Gaby napisał/a: | Ja mam tez taka wize a jestem w zwiazku z Polakiem i czekalam niecale 2 miesiace od zlozenia dokumentow!! A pracowac Polacy juz moga w wybranych sektorach ,od stycznia prawdopodobnie maja byc wszystkie stanowiska pracy otwarte dla NAS!! Mam pytanko-slyszalam od osob ,ktore sa tez w takich partnerskich ukladach z Holendrami,ze partner moze wypisac kobiecie wypowiedzenie trzy miesieczne z mieszkania.. i ona musi sie wyprowadzic czy to prawda,bo cos mi sie wierzyc nie chce,ze Holendrzy moga w ten sposob prawnie postepowac?!?! |
Tak moga tak postepowac. Znam holenderke ktora byla w zwaizku partnerskim z holendrem (samenwoning) i dal jej trzymiesieczne "wypowiedzenie", idiotycznie to brzmi ale tak sie dzieje, po prostu rozwiazal kontrakt i miala trzy miseiace na wyprowadzenie sie |
|
|
|
|
Duuvelke
Mega gaduła
|
Wysłany: Sob Gru 02, 2006 2:20 pm
|
|
|
no ale jak mieszkanie jest rowniez na ciebie... to chyba nie moga??? |
|
|
|
|
Gaby
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Sob Gru 02, 2006 4:09 pm
|
|
|
To ladnie ....Ci Holendrzy to madre chlopaki-hihihi. Czyli to prawda, Ja bym sie bala wchodzic w zwiazek z takimi typami,bo nie wiadomo co im kiedy do glowy strzeli...a Polaka chlopaka to zawsze mozna do pionu postawic-hihihi. Duuvelke musieliby wspolnie kupic mieszkanie...bo tak to juz jest,ze w ressortach tzw.mieszkaniowakach tylko jeden jest glownym najemca ....a taka Polka to u Holendra tylko zameldowana jest.... |
|
|
|
|
Duuvelke
Mega gaduła
|
Wysłany: Sob Gru 02, 2006 6:39 pm
|
|
|
hehe... no to nie mam o co sie martwic... hehe...
no tak tylko jedna osoba jest glownym najemca... ale na takim kontrakcie moze byc wiecej osob... ciekawe czy wtedy tez moga od tak sobie kogos wywalic z mieszkania... |
|
|
|
|
Gaby
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Sob Gru 02, 2006 8:40 pm
|
|
|
Pewnie moga...wtedy idzie sie z takim swistkiem na gamenty i dostaje sie tak zwane urgency grup...i czeka sie bardzo krotko na nowe mieszkanie...Ale trzeba byc holendrem lub obcokrajowcem z pobytem...bo inaczej klapa!! Ale jakbym byla tylko zameldowana u takiego goscia to zostaje kamping-buuuuuuuuu |
|
|
|
|
Renata_H
PRZYJACIEL FORUM
Pomógł: 2 razy Dołączył: 22 Lut 2007 Posty: 425 Skąd: Den Haag
|
Wysłany: Czw Mar 01, 2007 6:42 pm
|
|
|
Nie z potrzeby ale tak z ciekawosci pytam:
co to jest ten zwiazek partnerski, czy to cos w stylu konkubinatu? |
|
|
|
|
Duuvelke
Mega gaduła
|
Wysłany: Czw Mar 01, 2007 6:54 pm
|
|
|
nie... to prawie to samo co malzenstwo... jedynym wyjatkiem sa dzieci... heh... mialo o tym ostatnio na prawie... to nawet bardzo ciekawa historia jak do tego doszlo... bo Geregistreerde partnerschap nie istnieje wcale tak dlugo w holandi... a zaczelo sie od tego, ze para homoseksualistow chciala zawrzec zwiazek malzenski... no ale nie mogli... wiec wymyslono dla nich Geregistreerde partnerschap... oczywiscie to ich nie zadowolilo... no i po jakims czasie mogli zawrzec zwiazek malzenski... ale oczywiscie hetero pary uwazaly to za niesprawidliwe... wiec jak sie nie myle od 1998 rownies hetero pary moga zawierac Geregistreerde partnerschap... |
|
|
|
|
Duuvelke
Mega gaduła
|
Wysłany: Czw Mar 01, 2007 6:55 pm
|
|
|
aha... zeby zawrzec Geregistreerde partnerschap nie mozna byc z kims innym w zwiazku malzenskim... |
|
|
|
|
Milusia
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Mar 01, 2007 7:15 pm
|
|
|
Duuvelke co miałas na myśli, mówiąc, że "..jedynym wyjatkiem sa dzieci..."
Pozdrawiam |
|
|
|
|
wawka
Super gaduła
|
Wysłany: Czw Mar 01, 2007 7:20 pm
|
|
|
a i ja mam pytanko co do świadków, bo my wlasnie z moim zalatwiamy formalnosci i Pani nie byla pewna czy swiadkowie musza byc Holendrami czy nie. Może któraś z Was mogłaby mi podpowiedziec? Dzięki |
|
|
|
|
Duuvelke
Mega gaduła
|
Wysłany: Czw Mar 01, 2007 10:24 pm
|
|
|
jesli dzieci urodza sie w malzenstwie to automatycznie matka i ojciec sa prawnymi rodzicami... w kazdym innym przypadku tylko i wylacznie matka jest prawna matka... jesli ma sie GP (Geregistreerde partnerschap) to ojciec moze uznac dziecko i automatycznie dostaje gezag (wladza, moc)... o to wystepuje sie w gminie... jezeli partnerzy nie sa malzenstwem i nie maja GP... to ojciec zeby byc prawnym ojcem musi uznac dziecko i wystapic do sadu o gezag... |
Ostatnio zmieniony przez Duuvelke Czw Mar 01, 2007 10:27 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Duuvelke
Mega gaduła
|
Wysłany: Czw Mar 01, 2007 10:26 pm
|
|
|