NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Super PIEROGI RUSKIE
Autor Wiadomość
kompaniaswietych
Poczatkujacy

Dołączył: 13 Mar 2007
Posty: 1
Skąd: den haag
Wysłany: Pon Mar 19, 2007 12:35 pm   Super PIEROGI RUSKIE

Fajny pub przy hooikade4 In Dubio podaja super pierogi ruskie,juz dawno takich nie jadlem poza tym jest tam super atmosfera i bardzo spokojnie
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Pon Sie 15, 2011 6:01 pm, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
EwazHolandii 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 22 Lis 2006
Posty: 630
Wysłany: Pon Mar 19, 2007 4:15 pm   

nie ma to jak polskie ruskie pierogi.Poprostu uwielbiam własnej roboty pierożki. :wink:
 
 
nollewska 
Gaduła nad gadułami :-)


Pomogła: 8 razy
Dołączyła: 24 Sie 2006
Posty: 547
Skąd: Veghel/Torrevieja
Wysłany: Pon Mar 19, 2007 4:29 pm   

Ja tez lubie ruskie pierogi. I dla smakoszy tego specjalu podaje przepis:
3 szklanki maki
2 jajka cale
3 lyzki oliwy
3/4 szklanki letniej wody
odrobina soli
Ciasto dokladnie wyrobic i odstawic na 15 minut,przykrywajac czysta sciereczka.
W tym czasie ziemniaki ugotowane wczesniej (nalezy je odparowac) + bialy ser, przecisnac przez praske. Dodac soli i pieprzu czarnego (lub bialego jak kto woli). Mozna dodac cebulke zeszklona do farszu, ale nie koniecznie.
Nastepnie z ciasta wycinac szklanka koleczka na pierogi (mozna to tez zrobic formujac walek i wycinajac male kawalki,rozwalkowac na okraglo). Nalozyc farsz, dobrze skleic i wrzucic na gotujaca sie wode (wczesniej posolic wode). Gdy pierogi wyplyna na wierzch, wyciagnac i ulozyc na polmisku,
_________________
Nollewska
www.kancelariabean.com
Kancelaria Podatkowa On-line
 
 
 
ataga 
PRZYJACIEL FORUM

Pomogła: 12 razy
Dołączyła: 13 Lut 2007
Posty: 478
Skąd: Limburg
Wysłany: Wto Mar 20, 2007 7:52 am   

a ile tych ziemniakow i twarogu do tego ciasta?
 
 
 
Agnes1313
Nieśmiały użytkownik


Dołączył: 12 Mar 2007
Posty: 92
Skąd: Okolice Nijmegen
Wysłany: Wto Mar 20, 2007 9:05 am   

ja robie w ten sam sposób ale zamiast oliwy dodaje olej a wode letnia mieszam z odrobina mleka. farsz ten sam ok. 7 srednich ziemniaków na kostke sera w zaleznosci ile sie chce tego farszu... 8)
 
 
EwazHolandii 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 22 Lis 2006
Posty: 630
Wysłany: Czw Maj 10, 2007 2:46 pm   

a ja niedługo będę w domu u mamy i będę się zajadać domowymi ruskimi pierogami. :lol:
 
 
Magda S. 
Gaduła


Wiek: 50
Dołączyła: 03 Maj 2007
Posty: 112
Skąd: okolice Goudy
Wysłany: Pią Maj 11, 2007 4:01 pm   

Dziewczyny robie wlasnie pierwszy raz w zyciu ruskie pierogi wg przepisu Nolci. W ogole pierwszy raz robie jakiekolwiek pierogi, ja mam dwie lewe rece jesli chodzi o takie delikatesy... :cry:
Zamiast twarogu (nie mam w poblizu polskiego sklepu) dalam verse kaas (cos jakby roomkaas), bo slyszlam ze z tym serkiem tez wychodzi.
Dam wam znac czy mi cos wyszlo... :lol:
_________________
Wąski strumień świadomości bardziej bawi mnie niż złości...
 
 
EwazHolandii 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 22 Lis 2006
Posty: 630
Wysłany: Pią Maj 11, 2007 4:52 pm   

ok czekamy na odpowiedź Magda. :lol: Ja też nigdy nie robiłam pierogów... :lol:
 
 
Magda S. 
Gaduła


Wiek: 50
Dołączyła: 03 Maj 2007
Posty: 112
Skąd: okolice Goudy
Wysłany: Pią Maj 11, 2007 5:00 pm   

Ale jestem z siebie dumna!
Wyszly i to jakie dobre! Nawet moim dziewczynkom smakowaly.
Dziewczyny, dzieki za poruszenie tego tematu (sama bym nigdy nie wpadla na to, zeby zrobic pierogi), a Nolcia dzieki za przepis!
Ide dalej jesc... :D
_________________
Wąski strumień świadomości bardziej bawi mnie niż złości...
 
 
EwazHolandii 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 22 Lis 2006
Posty: 630
Wysłany: Pią Maj 11, 2007 5:06 pm   

no to smacznego Magda i gratulacje... :!: :wink:
 
 
EwazHolandii 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 22 Lis 2006
Posty: 630
Wysłany: Nie Cze 03, 2007 12:08 am   

właśnie wróciłam z Polski gdzie zajadałam się pierogami mojej mamy...pychota... :lol:
 
 
Marilyn53
Poczatkujacy

Dołączył: 17 Kwi 2007
Posty: 1
Skąd: Holandia
Wysłany: Sob Lip 14, 2007 9:32 pm   Ruskie pierogi

EwazHolandii napisał/a:
właśnie wróciłam z Polski gdzie zajadałam się pierogami mojej mamy...pychota... :lol:
Ja czesto robie ruskie pierogi a mleko kupuje u gospodarza wiec odstawiam na kilka dni az sie skwasi i pozniej go lekko podgrzewam az do sciecia sie bialka wiec po dwoch godzinach wrzucam do worka specjalnie uszytego i tak sam ser sie odciaga z serwatki. A seratke lubi moj pies ( niemiecki owczarek).. Pozdrawiam cieplutko :roll:
_________________
Mieszkam w Holandii od 14 lat .Prowincja Gelderland
 
 
MAARIT 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 9 razy
Wiek: 55
Dołączyła: 13 Cze 2007
Posty: 479
Wysłany: Nie Lip 15, 2007 12:52 am   

marilyn piszesz ,ze mieszkasz 14 lat w Holandii w Gerderland ,a gdzie dokladnie ? :lol:
 
 
 
Magda S. 
Gaduła


Wiek: 50
Dołączyła: 03 Maj 2007
Posty: 112
Skąd: okolice Goudy
Wysłany: Nie Lip 15, 2007 8:35 am   

Kurcze, taki swoj ser to dopiero pychota! :D
Ja niestety nie mam takich mozliwosci, zeby dostac mleko od chlopa, a te ze sklepu wcale sie nie zsiada -kiedys probowalam...
Dlatego uzywam tego sera verse roomkaas. Pierogi z nim wychodza przepyszne... :wink:
_________________
Wąski strumień świadomości bardziej bawi mnie niż złości...
 
 
Moniska23
Poczatkujacy

Dołączył: 17 Sty 2007
Posty: 7
Skąd: Voorschoten
Wysłany: Śro Sie 22, 2007 9:38 pm   

Już wiem,co jutro na obiad zrobię.dzieki za inspiracje! :P
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group