NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Gdzie bedzie lepiej za 10,20 lat -Polska,Holandia??
Autor Wiadomość
Tymek 
Gaduła

Wysłany: Czw Gru 11, 2008 4:45 pm   

Ale wracając do tematu, to oba kraje będą się rozwijać, i nie sądzę by polska
przez 20 lat przegoniła holandię. Więc lepiej tutaj zarobić na emeryturę i potem
zastanowić się czy nie warto jej wydawać w polsce. Ale znając ludzką naturę, to
po 20 latach po co wracać do czegoś nowego i prawdopodobnie skopanego przez
polityków (czyt. syfu) skoro po 20 latach doskonale się zna własny ogródek ;)
Lepiej zostać ze starymi problemami niż borykać się z czymś nowym i nieznanym
(mówię już o czasach emerytalnych ;) )
Ostatnio zmieniony przez Tymek Czw Gru 11, 2008 4:45 pm, w całości zmieniany 1 raz  

emes 
Gaduła

Pomogła: 4 razy
Wysłany: Czw Gru 11, 2008 5:45 pm   

Reed napisał/a:
on byl jakis pogiety, bez navigacji w taka podoz ???
:033:

Jak to bez nawigacji???? - gwiazdy przeciez mial. ;)

A gdzie bedzie lepiej? - pod jakim wzgledem? Bo jesli ktos za rodzina teskni, ktora w PL pozostala to i za 50 lat mu w NL dobrze nie bedzie. Ekonomicznie? - patrzac na dzisiejszy kryzys, ktory wlasciwie z dnia na dzien zostal przez media 'rozdmuchany', mozna sie pokusic o stwierdzenie, ze nie wiadomo co za kryzys nam zgotuja za rok, czy dwa....W NL jest lepsza opieka socjalna, ale na jak dlugo? Za to w PL podczas katastrof lub 'katastrof' mozna bardziej na rodzine i znajomych liczyc (tez zalezy od jednostki)... W PL mamy jeszcze troche wolnego miejsca i nie musimy sie obawiac, ze na spacerze w lesie bedziemy sie z kims scigac o wolna laweczke... w NL praktycznie JUZ miejsca dla wiekszej liczby populacji zabraklo...

Kazdy kij ma dwa konce...

aknairam 
Gaduła nad gadułami :-)
mari(an)ka

Pomogła: 9 razy
Wysłany: Czw Gru 11, 2008 5:52 pm   

Tymek A ja to widze tak : Nie bedzie wojen i armatnich salw ! Zołnierzy kupisz tylko w sklepie , z ołowiu takie jakie miałam ja !! A ponad to zrówna sie poziom zycia w Pl z innymi krajami i teraz nowo narodzeni majac 20 lat będą sluchac opowieci o saksach ,o przeprawach przez granice ,miśkach itp Juz dzisiaj doszlo do tego ze nie mamy granic !! Jak ja sobie przypomne jak w latach ........ przejezdzałam przez granice !!W życiu , w życiu za całe chiny ludowe bym wtedy nie pomyslała ze tych granic nie bedzie ! Czyli idziemy naprawde szybkim krokiem do przodu ,ze nie wspomne o technice !!! Technika idzie tak szybko do przodu ,ze ponoc mija ludzkosc ! Korzystamy z tel,laptop,GPS, i nie wiem co tam jeszcze i niby umiemy sie posługiwac tymi urządzeniami ale 90% nie rozumie jak to działa Ja na stówe jetem w tych 90% A co bedzie za 20 lat !!!???Ja wczesniej pialam ze nie jestem ekonomista i nie wiem jak i jakie ale zmiany bedą widoczne Nie widzimy tego teraz , w tym czasie ,ale oglądając sie do tyłu -jak zamkniecie drzwi !

kindzal 
Super gaduła

Wysłany: Czw Lut 12, 2009 1:39 pm   

LEPIEJ ? To bardzo szerokie pojęcie... W jednych kwestiach będzie lepiej w Holandii, a w innych będzie lepiej w Polsce. Ale jak wiadomo Polakowi ciężko dogodzić i...najlepiej jest,tam gdzie nas niema :043:

Emila24 
Poczatkujacy

Wysłany: Nie Lut 15, 2009 4:34 am   

ostatnio znowu byla w pl i powiem Wam, ze za duzo sie tam nie zmienia... sama mysle ze minie jeszcze przynajmniej 20 lat zanim polska naprawde zrowna sie poziomem zycia ze stara unia, w tym z holandia. co do krysysu to nie ominie polski i w 2009 bedzie sie tam tez dzialo .. juz pisza o zwolnieniach w pkp itd. ja chyba sie do pl juz nienadaje ale to temat na inny watek

aymar 

Wysłany: Sob Lut 21, 2009 4:35 pm   

kraje UE z kryzysem uporają się na pewno skuteczniej i szybciej niż Polska -niestety zresztą

Angelaaaa 
Nieśmiały użytkownik

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Czw Mar 19, 2009 9:41 pm   

za 20 lat pewnie bedzie lepiej w Pl-oby, ale nie lepiej jak w Nl. Pl i Nl dzieli ogromna roznica, ktora Polska nigdy nie pokona gdyz Holandia tez sie rozwija i jest za duzo z przodu by Polska mogla ja dogonic-no niestety-taka prawda. A patrzac na nasz rzad to nie zdziwie sie jak Pl sie jeszcze cofnie do tylu...hehe
pozdrawiam wszystkich rodakow :039:

guust 

Wysłany: Czw Lis 05, 2009 7:22 pm   

gospodarczo moze i dorowna NL (w co osobiscie watpie) ale powiedzmy ze teoretycznie ma szanse... ale mentalnie to chyba jeszcze 2 pokolenia musza minac... heh :(
w sumie tutaj w nl niewiele mnie trzyba jesli cokolwiek... ale wracac w to ' polskie bagno' i byc traktowany wszedzie gorzej jako obywatel, niz tutaj jako cudzoziemiec.... hmmm ... narazie, nie dziekuje...

kairo 
Poczatkujacy

Wysłany: Sob Lis 28, 2009 10:13 am   

co wy ludzie wypisujecie , co się ma niby zmienić w tym bagnie jakim jest polska to juz chyba nic, pozatym ze tu jest lepsze jedzenie ,rodzina,znajomi i wogole, polska heheh zapewnila nam taka prace ze musimy wyjezdzac zagranice i szukac lepszego bytu ,choc i juz w nl sie pojebalo ,zmazane agencje pracy na czele z polskimi koordynatorami co rzekomo nie czuja sie polakami ,przewalaja nas rodaków jak tylko mogą, to jest wlasnie nasza solidarnosc polska ,zjebana mentalność polaków -bydlaków ktorych szybciej wyczujesz zagranica bo wola lizac dupe za 20centow wiecej za godzine niz pomoc rodakowi w potrzebie , a wracajac do tematu zmiany bytu za iles tam lat , to nie sadze zeby sie tu w Polsce zmieniło cos chyba ze 3- garb na plecach wywalił , ja jestem tego zdania ze popracowac moge kilka lat zagranica ,poswiecic sie ale umrzec chce na wlasnych smieciach tu gdzie sie urodzilem i wychowalem od podszewki pozdrawiam :028:
Ostatnio zmieniony przez kairo Sob Lis 28, 2009 10:15 am, w całości zmieniany 1 raz  

doronio 
Super gaduła
->OPOLE.ZWM<-

Wysłany: Wto Gru 01, 2009 4:21 pm   

Angelaaaa napisał/a:
Polska nigdy nie pokona gdyz Holandia tez sie rozwija i jest za duzo z przodu by Polska mogla ja dogonic

Biorąc miarą PKB-
Uczyli mnie w szkole że-
Wzorost gospodarczy w krajach rozwijających się ( Polska, Chiny itp.) jest wyższy niż w krajach rozwiniętych (Holandia, Niemcy) idąc tą teorią, Polska prędzej czy później dogoni Holandie, jeśli chodzi o Produkt Krajowy Brutto.

suska 
Mega gaduła
Sex, rock and thea!

Pomogła: 34 razy
Wysłany: Wto Gru 01, 2009 8:02 pm   

Generalnie w krajach rozwinietych PKB albo zatrzymuje sie na pewnym poziomie albo rosnie bardzo powoli, w krajach rozwijajacych sie PKB rosnie bardzo gwaltownie. Wiec dokladnie- teoretycznie na przestrzeni lat Polska ma duze szanse dogonic Holandie ;)

guust 

Wysłany: Wto Gru 01, 2009 10:23 pm   

PKB, a standard zycia i zarobki, to sa rozne rzeczy... jak to mozliwe ze srednia zarobkow w polsce to ok 3300 (brutto) wiec rok temu 1000E ... a jakos ludzie i tak wyjezdzali...

niestety 50 lat zastoju nie mozna przeskoczyc w mig... na to potrzeba wielu, bardzo wielu lat... szczegolenie w podejsciu, mentalnosci ludzi... ale to inna innosc

doronio 
Super gaduła
->OPOLE.ZWM<-

Wysłany: Śro Gru 02, 2009 4:18 pm   

PKB (liczony na jednego mieszkańca) bardzo dobrze odzwirciedla poziom życia w danym kraju, podałem to jako punkt odniesienia, gdyż zwrot "poziom życia" jest bardzo ogólnikowy :)
Pozdrawiam :043:

bafana 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Pią Kwi 16, 2010 8:13 pm   

Ostatnio mówili, że rodzi się w Polsce coraz mniej dzieci także za 10 lat Polska może zrówna się z Holandią w liczbie ludności :031:

tattoomen99 
Poczatkujacy
tattoomen99

Wysłany: Pią Kwi 16, 2010 8:20 pm   

wg. mnie mimo wszystko lepiej bedzie w Holandi,oczywiscie pod wzgledem ekonomicznym natomiast lepszym i bardziej fajnym miescem do zycia byla i bedzie Polska,coz zeby jedno zyskac trzeba drugie stracic...........

Odpowiedz do tematu