Gdzie bedzie lepiej za 10,20 lat -Polska,Holandia?? |
Autor |
Wiadomość |
Tymek
Gaduła

|
Wysłany: Czw Gru 11, 2008 4:45 pm
|
|
|
Ale wracając do tematu, to oba kraje będą się rozwijać, i nie sądzę by polska
przez 20 lat przegoniła holandię. Więc lepiej tutaj zarobić na emeryturę i potem
zastanowić się czy nie warto jej wydawać w polsce. Ale znając ludzką naturę, to
po 20 latach po co wracać do czegoś nowego i prawdopodobnie skopanego przez
polityków (czyt. syfu) skoro po 20 latach doskonale się zna własny ogródek
Lepiej zostać ze starymi problemami niż borykać się z czymś nowym i nieznanym
(mówię już o czasach emerytalnych ) |
Ostatnio zmieniony przez Tymek Czw Gru 11, 2008 4:45 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
emes
Gaduła
Pomogła: 4 razy Dołączyła: 27 Lut 2008 Posty: 171
|
Wysłany: Czw Gru 11, 2008 5:45 pm
|
|
|
Reed napisał/a: | on byl jakis pogiety, bez navigacji w taka podoz ???
|
Jak to bez nawigacji???? - gwiazdy przeciez mial.
A gdzie bedzie lepiej? - pod jakim wzgledem? Bo jesli ktos za rodzina teskni, ktora w PL pozostala to i za 50 lat mu w NL dobrze nie bedzie. Ekonomicznie? - patrzac na dzisiejszy kryzys, ktory wlasciwie z dnia na dzien zostal przez media 'rozdmuchany', mozna sie pokusic o stwierdzenie, ze nie wiadomo co za kryzys nam zgotuja za rok, czy dwa....W NL jest lepsza opieka socjalna, ale na jak dlugo? Za to w PL podczas katastrof lub 'katastrof' mozna bardziej na rodzine i znajomych liczyc (tez zalezy od jednostki)... W PL mamy jeszcze troche wolnego miejsca i nie musimy sie obawiac, ze na spacerze w lesie bedziemy sie z kims scigac o wolna laweczke... w NL praktycznie JUZ miejsca dla wiekszej liczby populacji zabraklo...
Kazdy kij ma dwa konce... |
|
|
|
|
aknairam
Gaduła nad gadułami :-) mari(an)ka

Pomogła: 9 razy Dołączyła: 06 Wrz 2008 Posty: 409 Skąd: śląskie
|
Wysłany: Czw Gru 11, 2008 5:52 pm
|
|
|
Tymek A ja to widze tak : Nie bedzie wojen i armatnich salw ! Zołnierzy kupisz tylko w sklepie , z ołowiu takie jakie miałam ja !! A ponad to zrówna sie poziom zycia w Pl z innymi krajami i teraz nowo narodzeni majac 20 lat będą sluchac opowieci o saksach ,o przeprawach przez granice ,miśkach itp Juz dzisiaj doszlo do tego ze nie mamy granic !! Jak ja sobie przypomne jak w latach ........ przejezdzałam przez granice !!W życiu , w życiu za całe chiny ludowe bym wtedy nie pomyslała ze tych granic nie bedzie ! Czyli idziemy naprawde szybkim krokiem do przodu ,ze nie wspomne o technice !!! Technika idzie tak szybko do przodu ,ze ponoc mija ludzkosc ! Korzystamy z tel,laptop,GPS, i nie wiem co tam jeszcze i niby umiemy sie posługiwac tymi urządzeniami ale 90% nie rozumie jak to działa Ja na stówe jetem w tych 90% A co bedzie za 20 lat !!!???Ja wczesniej pialam ze nie jestem ekonomista i nie wiem jak i jakie ale zmiany bedą widoczne Nie widzimy tego teraz , w tym czasie ,ale oglądając sie do tyłu -jak zamkniecie drzwi ! |
|
|
|
|
kindzal
Super gaduła

|
Wysłany: Czw Lut 12, 2009 1:39 pm
|
|
|
LEPIEJ ? To bardzo szerokie pojęcie... W jednych kwestiach będzie lepiej w Holandii, a w innych będzie lepiej w Polsce. Ale jak wiadomo Polakowi ciężko dogodzić i...najlepiej jest,tam gdzie nas niema |
_________________ " Kto nie szanuje i nie ceni swej przeszlości, nie jest godzien szacunku teraźniejszości, ani prawa do przyszlości. " Józef Piłsudski. |
|
|
|
|
Emila24
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Lut 15, 2009 4:34 am
|
|
|
ostatnio znowu byla w pl i powiem Wam, ze za duzo sie tam nie zmienia... sama mysle ze minie jeszcze przynajmniej 20 lat zanim polska naprawde zrowna sie poziomem zycia ze stara unia, w tym z holandia. co do krysysu to nie ominie polski i w 2009 bedzie sie tam tez dzialo .. juz pisza o zwolnieniach w pkp itd. ja chyba sie do pl juz nienadaje ale to temat na inny watek |
|
|
|
|
aymar
Gaduła nad gadułami :-)

|
Wysłany: Sob Lut 21, 2009 4:35 pm
|
|
|
kraje UE z kryzysem uporają się na pewno skuteczniej i szybciej niż Polska -niestety zresztą |
_________________ Bóg często nas odwiedza,ale przeważnie nie ma nas w domu... |
|
|
|
|
Angelaaaa
Nieśmiały użytkownik

Pomogła: 1 raz Dołączyła: 08 Sty 2009 Posty: 57 Skąd: Amsterdam
|
Wysłany: Czw Mar 19, 2009 9:41 pm
|
|
|
za 20 lat pewnie bedzie lepiej w Pl-oby, ale nie lepiej jak w Nl. Pl i Nl dzieli ogromna roznica, ktora Polska nigdy nie pokona gdyz Holandia tez sie rozwija i jest za duzo z przodu by Polska mogla ja dogonic-no niestety-taka prawda. A patrzac na nasz rzad to nie zdziwie sie jak Pl sie jeszcze cofnie do tylu...hehe
pozdrawiam wszystkich rodakow |
_________________ Angela:) |
|
|
|
|
guust
|
Wysłany: Czw Lis 05, 2009 7:22 pm
|
|
|
gospodarczo moze i dorowna NL (w co osobiscie watpie) ale powiedzmy ze teoretycznie ma szanse... ale mentalnie to chyba jeszcze 2 pokolenia musza minac... heh
w sumie tutaj w nl niewiele mnie trzyba jesli cokolwiek... ale wracac w to ' polskie bagno' i byc traktowany wszedzie gorzej jako obywatel, niz tutaj jako cudzoziemiec.... hmmm ... narazie, nie dziekuje... |
|
|
|
|
kairo
Poczatkujacy
|
Wysłany: Sob Lis 28, 2009 10:13 am
|
|
|
co wy ludzie wypisujecie , co się ma niby zmienić w tym bagnie jakim jest polska to juz chyba nic, pozatym ze tu jest lepsze jedzenie ,rodzina,znajomi i wogole, polska heheh zapewnila nam taka prace ze musimy wyjezdzac zagranice i szukac lepszego bytu ,choc i juz w nl sie pojebalo ,zmazane agencje pracy na czele z polskimi koordynatorami co rzekomo nie czuja sie polakami ,przewalaja nas rodaków jak tylko mogą, to jest wlasnie nasza solidarnosc polska ,zjebana mentalność polaków -bydlaków ktorych szybciej wyczujesz zagranica bo wola lizac dupe za 20centow wiecej za godzine niz pomoc rodakowi w potrzebie , a wracajac do tematu zmiany bytu za iles tam lat , to nie sadze zeby sie tu w Polsce zmieniło cos chyba ze 3- garb na plecach wywalił , ja jestem tego zdania ze popracowac moge kilka lat zagranica ,poswiecic sie ale umrzec chce na wlasnych smieciach tu gdzie sie urodzilem i wychowalem od podszewki pozdrawiam |
Ostatnio zmieniony przez kairo Sob Lis 28, 2009 10:15 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
doronio
Super gaduła ->OPOLE.ZWM<-

Pomógł: 10 razy Wiek: 40 Dołączył: 04 Wrz 2007 Posty: 347 Skąd: Amsterdam/Opole
|
Wysłany: Wto Gru 01, 2009 4:21 pm
|
|
|
Angelaaaa napisał/a: | Polska nigdy nie pokona gdyz Holandia tez sie rozwija i jest za duzo z przodu by Polska mogla ja dogonic |
Biorąc miarą PKB-
Uczyli mnie w szkole że-
Wzorost gospodarczy w krajach rozwijających się ( Polska, Chiny itp.) jest wyższy niż w krajach rozwiniętych (Holandia, Niemcy) idąc tą teorią, Polska prędzej czy później dogoni Holandie, jeśli chodzi o Produkt Krajowy Brutto. |
_________________ Pomóż
http://www.poomoc.pl |
|
|
|
|
suska
Mega gaduła Sex, rock and thea!

Pomogła: 34 razy Wiek: 36 Dołączyła: 24 Lut 2009 Posty: 2458 Skąd: Zoetermeer
|
|
|
|
|
guust
|
Wysłany: Wto Gru 01, 2009 10:23 pm
|
|
|
PKB, a standard zycia i zarobki, to sa rozne rzeczy... jak to mozliwe ze srednia zarobkow w polsce to ok 3300 (brutto) wiec rok temu 1000E ... a jakos ludzie i tak wyjezdzali...
niestety 50 lat zastoju nie mozna przeskoczyc w mig... na to potrzeba wielu, bardzo wielu lat... szczegolenie w podejsciu, mentalnosci ludzi... ale to inna innosc |
|
|
|
|
doronio
Super gaduła ->OPOLE.ZWM<-

Pomógł: 10 razy Wiek: 40 Dołączył: 04 Wrz 2007 Posty: 347 Skąd: Amsterdam/Opole
|
Wysłany: Śro Gru 02, 2009 4:18 pm
|
|
|
PKB (liczony na jednego mieszkańca) bardzo dobrze odzwirciedla poziom życia w danym kraju, podałem to jako punkt odniesienia, gdyż zwrot "poziom życia" jest bardzo ogólnikowy
Pozdrawiam |
_________________ Pomóż
http://www.poomoc.pl |
|
|
|
|
bafana
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Pią Kwi 16, 2010 8:13 pm
|
|
|
Ostatnio mówili, że rodzi się w Polsce coraz mniej dzieci także za 10 lat Polska może zrówna się z Holandią w liczbie ludności |
|
|
|
|
tattoomen99
Poczatkujacy tattoomen99

|
Wysłany: Pią Kwi 16, 2010 8:20 pm
|
|
|
wg. mnie mimo wszystko lepiej bedzie w Holandi,oczywiscie pod wzgledem ekonomicznym natomiast lepszym i bardziej fajnym miescem do zycia byla i bedzie Polska,coz zeby jedno zyskac trzeba drugie stracic........... |
_________________ czlowiek z CHARAKTEREM .Sztuka trwa -zycie przemija..... |
|
|
|
|
|