holandia piekny kraj |
Autor |
Wiadomość |
szeda
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 12 razy Dołączyła: 09 Mar 2007 Posty: 514 Skąd: Haga
|
Wysłany: Pon Lut 23, 2009 7:24 pm
|
|
|
no jak to 'polder' nie istnieje moze ja mam jakas inna wikipedie:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Polder
powiem ci ze w moim slowniku holenderskim - Van Dale'a 'Nederlands als tweede taal' (a jest to slownik kieszonkowy (rok wyd. 2003,2006) to slowo jest; podana jest l.poj i l.mn. - polders
'een stuk land tussen dijken, waar vroeger zee was * rond 1950 zijn er polders gemaakt in het IJsselmeer'
jesli chodzi o salarisy, billingi to sie zgodze sa to zapozyczenia, anglicyzmy tak samo jak ostatnio slyszany w komentarzach sportowych golkiper ktory smieszy mnie do bolu |
Ostatnio zmieniony przez szeda Pon Lut 23, 2009 7:27 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Pon Lut 23, 2009 7:29 pm
|
|
|
Szeda wikipedia nie jest oficjalnym slownikiem j.polskiego. A wybacz ja wiem co slowo polder/polders znaczy w j.holnedrskim.i tu mi chodzilo nie o znaczenie slowa w Holnederskim ale o samo slowo w tym wypadku POLDERY . POLDERY to nie jest slowo polskie a napewno nie slowo holenderskie. Ale dajmy temu spokuj . Bo w tym temacie chodzilo o to jak piekna jest Holandia |
|
|
|
|
majuga
Super gaduła
Pomogła: 8 razy Dołączyła: 31 Sie 2007 Posty: 362
|
Wysłany: Pon Lut 23, 2009 7:34 pm
|
|
|
http://sjp.pwn.pl/lista.php?co=polder
[ Dodano: Pon Lut 23, 2009 8:36 pm ]
a slowo pojawilo sie w polskim, poniewaz kiekaset lat temu Holendrzy osuszali polskie Zulawy (ewentualnie slowo zulawy, moze byc uzywane zamiennie, ale chyba nie odnosi sie do depresji) |
|
|
|
|
Witch01
Mega gaduła Witch

Pomogła: 57 razy Dołączyła: 14 Mar 2008 Posty: 1196
|
Wysłany: Pon Lut 23, 2009 7:40 pm
|
|
|
majuga napisał/a: | http://sjp.pwn.pl/lista.php?co=polder
[ Dodano: Pon Lut 23, 2009 8:36 pm ]
a slowo pojawilo sie w polskim, poniewaz kiekaset lat temu Holendrzy osuszali polskie Zulawy (ewentualnie slowo zulawy, moze byc uzywane zamiennie, ale chyba nie odnosi sie do depresji) |
W Polsce czesto spotyka sie slowo polder/poldery a skad pochodzi nie jest przeciez takie wazne... |
|
|
|
|
Alutka
Super gaduła
Pomogła: 5 razy Wiek: 57 Dołączyła: 06 Sty 2007 Posty: 324 Skąd: Lelystad
|
Wysłany: Pon Lut 23, 2009 8:07 pm
|
|
|
Witam.
baileys myślę że nie musisz wszystkim i zawsze zwracać uwagę a dlaczego ?A no dlatego ze nie jest istotne w temacie jak ktoś sie przejęzyczy albo użyje złej formy wyrazu .Ty opisujesz jego bląd w trakcie wywlekania'' o co Ci chodziło popełniasz 10 błedów rażących ...
jedni się śmieją ,Ci co się uczą polskiego zostają wprowadzeni w błąd ,następnych zniechęcasz a na końcu ktoś Ci odpisze obrażony a Ty sie denerwujesz i od nowa...
A przecież o to chodzi żeby ludzi w bląd nie wprowadzać prawda? Pozdrawiam |
|
|
|
|
majuga
Super gaduła
|
Wysłany: Pon Lut 23, 2009 8:20 pm
|
|
|
proponuje Ci tez poswiecic troche czasu na podciagniecie polskiego, bo wyglada na to, ze opuscilas ten Polske we wczesnym dziecinstwie.
rowniez jesli chcesz robic ludziom wyklady z jezykow, zapoznaj sie z pojeciami zwiazanymi gramatyka : czesciami mowy, zdania..., ortografia (poprawna pisownia), slowotworstwem i kilkoma innymi, ktore wystepuja w programie nauczania szkol srednich w Polsce.
|
|
|
|
|
jolcia88
Gaduła
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 17 Gru 2008 Posty: 190
|
Wysłany: Pon Lut 23, 2009 8:31 pm
|
|
|
Srednich czy podstawowych ?
|
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
|
|
|
|
aknairam
Gaduła nad gadułami :-) mari(an)ka

Pomogła: 9 razy Dołączyła: 06 Wrz 2008 Posty: 409 Skąd: śląskie
|
Wysłany: Pon Lut 23, 2009 9:38 pm
|
|
|
No dokładnie tak ! Ja chciałam sie dowiedziec coś o Holandii (mniejsza juz o ortografie itp)
Dowiedziałam sie np ze 1/4 terytorium Niderlandów (łatwiej mówic poprostu Holandia) lezy poniżej poziomu morza !!!! Jak to mozliwe ? To faktycznie moze kiedys zalać w pieruny !!!! |
|
|
|
|
emes
Gaduła
Pomogła: 4 razy Dołączyła: 27 Lut 2008 Posty: 171
|
Wysłany: Wto Lut 24, 2009 9:29 am
|
|
|
aknairam napisał/a: | To faktycznie moze kiedys zalać w pieruny !!!! |
Moze. I kiedys juz zalalo.
Holendrzy rozbudowali 'system odwadniajacy' (prawie) do granic mozliwosci, wiec 'szanse' na zalanie sa male, co nie znaczy, ze nie istnieja.
Jesli kogos ten temat interesuje polecam zwiedzenie olbrzymiej tamy w Hoek van Holland. Jest tam tez male muzeum - wstep gratis. |
|
|
|
|
majuga
Super gaduła
|
Wysłany: Wto Lut 24, 2009 10:32 am
|
|
|
teoretycznie ma zalac za 70 cos tam lat, ale lodowiec topi sie w rekordowym tempie i system wydm nie remontowany ....
odwiedz De Kaag jezioro do ktore malezalo do systemu odwadniania, ze sztucznie usypana wyspa....gdzies w 1600.. kanaly prowadzace do tego jeziora "goroja" nad polami
|
|
|
|
|
slotwek
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Lut 24, 2009 11:48 am
|
|
|
Cytat: | teoretycznie ma zalac za 70 cos tam lat, ale lodowiec topi sie w rekordowym tempie i system wydm nie remontowany .... |
A wiesz, ze gdy woda zamarza to lod ma wieksza objetosc niz woda? Podstawy fizyki szkola podstawowa sie klania. Wiec nawet jak Ci te wszystkie lodowce stopnieja to Holandii to nie zaleje, bo wody po prostu nie przybedzie
Zrob sobie w domu doswiadczenie - wstaw butelke z woda do zamrazalki i zobacz co sie stanie z woda. Zaznacz sobie poziom wody i lodu (nie zamykaj butelki bo Ci ja rozwali ). |
|
|
|
|
aknairam

|
Wysłany: Czw Lut 26, 2009 8:08 pm
|
|
|
czy to prawda ze w Holandii ulubiona przekąską jest surowy śledz z cebulą ? Moze ktos kto długo tu mieszka spotkał sie z takimi specjałami (?)Czy mają tu jakąs ulubioną potrawe ktora czesto sie pojawia na stole tak jak u nas np ;; rosół (w niedziele ) czy tez bigos albo sałatka jarzynowa ?Mowie o Holendrach bo wiem ze jest tu róznorodnosc kuchni ze wzgledu na mieszanke narodów tego świata Do Polski tez przywozimy rozne przepisy kulinarne ,ktore wypieraja salatke jarzynowa, bigos ,NO ROSÓŁ ZOSTAŁ !!!! |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Czw Lut 26, 2009 8:57 pm
|
|
|
aknairam, Cytat: | czy to prawda ze w Holandii ulubiona przekąską jest surowy śledz z cebulą ? |
ech...no nie rob zametu w topicku
a co ma sledzik z cebulka do tego tematu
poczytaj watki '' kulinarne '' sa takie na forum
|
_________________ http://www.siepomaga.pl/s/klikaj
( ͡° ͜ʖ ͡°). |
|
|
|
|
aknairam

|
Wysłany: Czw Lut 26, 2009 9:19 pm
|
|
|
Ja mysle ze piekno kraju to nie tylko wiatraki ale wszystko co sie z nim wiąze a ze własnie usłyszalam cos na ten temat (nie do konca wiem na ile to prawda) wiec sie pytam ?Ale soory jezeli nie w tym miejcu umiesciłam to pytanie
A czy to prawda ze najwiecej muzeów na świecie znajduje sie w Holandii ?? |
|
|
|
|
|