NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
składki na ubezpieczenie społeczne - jak rozliczyć w Polsce?
Autor Wiadomość
tomekjk
Poczatkujacy

Wysłany: Pią Lut 20, 2009 2:56 pm   składki na ubezpieczenie społeczne - jak rozliczyć w Polsce?

Witam,

Czy ktos wie jak dokladnie rozliczyc składki na ubezpieczenie społeczne zapłacone w Holandii, a które chciałbym rozliczyć sobie w PIT-36? Mozna nimi obniżyć podstawe opodatkowania..

To samo tyczy się ubezpieczenia zdrowotnego do odliczenia od podatku w Polsce. Tutaj tez nie wiem co zrobic.

Pomimo, że mamy abolicje nie wiem czy wiecie ale abolicja nie dotyczy zwrotów z podatkow od roku 2007. Te zwroty trzeba dodac do podatku w kolenym roku. Koszmarek nie ma co. Dzieki powyzszym odliczeniom mozna sobie pomóc zmieniszyc "characz" do urzędu skarbowego

Dzieki

Pozdrawiam,

yustyna 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Pią Lut 20, 2009 5:05 pm   Re: składki na ubezpieczenie społeczne - jak rozliczyć w Pol

tomekjk napisał/a:
Witam,

Czy ktos wie jak dokladnie rozliczyc składki na ubezpieczenie społeczne zapłacone w Holandii, a które chciałbym rozliczyć sobie w PIT-36? Mozna nimi obniżyć podstawe opodatkowania..

To samo tyczy się ubezpieczenia zdrowotnego do odliczenia od podatku w Polsce. Tutaj tez nie wiem co zrobic.

Pomimo, że mamy abolicje nie wiem czy wiecie ale abolicja nie dotyczy zwrotów z podatkow od roku 2007. Te zwroty trzeba dodac do podatku w kolenym roku. Koszmarek nie ma co. Dzieki powyzszym odliczeniom mozna sobie pomóc zmieniszyc "characz" do urzędu skarbowego

Dzieki

Pozdrawiam,

Tak, w 2008 roku od podstawy opodatkowania możena odliczyć składki na ubezp. społeczne, a od podatku obliczonego w PL składki na ubezp. zdrowotne. Przeliczasz te kwoty na złotówki dokładnie tak samo, jak dochód, czyli po kursie z dnia wpływy pieniędzy na twoje konto. Tylko, że w NL podatek dochodowy i ubezp. społeczne to jedna kwota i musisz je pierwsze rozbić na poszczególne składniki.
Ale najważniejsze jest jednak to że w tym roku obowiązuje ulga abolicyjna. Czyli jeśli nie pracowałeś w PL, to cały wyliczony do zapłaty podatek pokrywa ulga.
Odnośnie zwrotów podatku z NL, to faktycznie trzeba je uwzględnić w rozliczeniu za rok, w którym ten zwrot się otrzymało.
Niestety, ale żeby coś się zmieniło to musimy czekać, aż nasz rząd podpisze nową umowę z Holandią.

tomekjk
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Lut 24, 2009 2:03 pm   

yustyna - jestes pewna czy to mozna robic z Holandia? Bo odliczanie skladek spolecznych i zdrowotnych jest w pewien sposob obwarowane.

Na oko wyglada ze mozna. A prawda jest taka ze to moze zalezec od kraju.

Czy jestes w stanie powiedzec co jest skladka zdrowotna w Holandii i w jakiej wysokosci mozna ja odliczyc od podatku?

Najgorsze jest to ze NIGDZIE nie mozna znalesc zadnej wiarzacej informacji jak to mozna zrobic poza przepisami z ktorych nic ( w kazdym razie dla mnie ) pewnego nie wynika

Dzieki

Pozdrawiam

yustyna 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Wto Lut 24, 2009 5:42 pm   

tomekjk napisał/a:
yustyna - jestes pewna czy to mozna robic z Holandia? Bo odliczanie skladek spolecznych i zdrowotnych jest w pewien sposob obwarowane.

Na oko wyglada ze mozna. A prawda jest taka ze to moze zalezec od kraju.

Czy jestes w stanie powiedzec co jest skladka zdrowotna w Holandii i w jakiej wysokosci mozna ja odliczyc od podatku?

Najgorsze jest to ze NIGDZIE nie mozna znalesc zadnej wiarzacej informacji jak to mozna zrobic poza przepisami z ktorych nic ( w kazdym razie dla mnie ) pewnego nie wynika

Dzieki

Pozdrawiam

Jest dokładnie tak jak piszesz. Niby są przepisy, niby wszystko jasne, a jak zadasz bardziej szczegółowe pytanie, to tak naprawdę nie za bardzo się orientują nawet urzędnicy US, którzy powinni udzielać pewnych informacji.
Na pewno można odliczyć składki na ubezpieczenie zdrowotne (Inholding Zvw) od podatku jednak nie w całe wysokości, a tylko do 7,75% podstawy wymiaru tej składki. W Holandii składka ta stanowi niższy procent, więc całą mozna odliczyć. Można też odliczyć składki na uzezp. społeczne od dochodu, ale sami urzędnicy mówią, że przepis, który to reguluje jest niespójny i dopiero "w praniu" wyjdzie, jak będą to traktować. Po prostu jedna, wielka niepewność. Niby jasne, a nikt nic nie wie.
Odprowadzanie ww. składek ma faktycznie różne obwarowania.
Cytuję ze strony Min. Finansów:
"Odliczeniu podlegają również składki zapłacone w roku podatkowym ze środków podatnika na
obowiązkowe ubezpieczenie społeczne podatnika lub osób z nim współpracujących, zgodnie z
przepisami dotyczącymi obowiązkowego ubezpieczenia społecznego obowiązującymi w innym niż
Rzeczpospolita Polska państwie członkowskim Unii Europejskiej lub w innym państwie należącym
do Europejskiego Obszaru Gospodarczego lub w Konfederacji Szwajcarskiej. Warunkiem odliczenia
tych składek jest istnienie podstawy prawnej wynikającej z umowy o unikaniu podwójnego
opodatkowania lub innych ratyfikowanych umów międzynarodowych, których stroną jest
Rzeczpospolita Polska, do uzyskania przez organ podatkowy informacji podatkowych od organu
podatkowego państwa, w którym podatnik opłacał składki na obowiązkowe ubezpieczenie społeczne.
Nie podlegają odliczeniu od dochodu składki na ubezpieczenia społeczne:
• odliczone od dochodów opodatkowanych na zasadach określonych w art. 30c ustawy,
• odliczone od przychodów na podstawie przepisów ustawy o zryczałtowanym podatku
dochodowym,
• odliczone od dochodu na podstawie ustawy o podatku tonażowym,
• zaliczone do kosztów uzyskania przychodów,
• których podstawę wymiaru stanowi dochód (przychód) wolny od podatku dochodowego
na podstawie ustawy oraz od którego na podstawie przepisów Ordynacji podatkowej zaniechano
poboru podatku,
• których podstawę wymiaru stanowi dochód (przychód) zwolniony od podatku na podstawie umów
o unikaniu podwójnego opodatkowania, których stroną jest Rzeczpospolita Polska,
• zapłacone i odliczone w innym niż Rzeczpospolita Polska państwie członkowskim Unii
Europejskiej lub w innym państwie należącym do Europejskiego Obszaru Gospodarczego, lub w
Konfederacji Szwajcarskiej od dochodu (przychodu) albo podatku osiągniętego w tym państwie,
albo od podatku na podstawie art. 27b ust. 1 pkt 2 ustawy.
Kwotę wydatków z tytułu składek na ubezpieczenia społeczne ustala się na podstawie
dokumentów stwierdzających ich poniesienie".
I odnośnie składek na ubezp. zdrowotne:
Nie podlegają odliczeniu od podatku składki na ubezpieczenie zdrowotne:
• odliczone od zryczałtowanego podatku dochodowego, na podstawie przepisów ustawy
o zryczałtowanym podatku dochodowym,
• odliczone od podatku obliczonego zgodnie z art. 30c ustawy,
• odliczone od podatku tonażowego,
• których podstawę wymiaru stanowi dochód (przychód) zwolniony od podatku na podstawie
ustawy oraz składek, których podstawę wymiaru stanowi dochód, od którego na podstawie
przepisów Ordynacji podatkowej zaniechano poboru podatku.
Odliczenie na podstawie art. 27b ust. 1 pkt 2 ustawy (tzw. składki zagraniczne), stosuje się, pod
warunkiem że:
1) podstawą wymiaru tych składek nie jest dochód (przychód) zwolniony od podatku na podstawie
umów o unikaniu podwójnego opodatkowania, których stroną jest Rzeczpospolita Polska, (tutaj chodzi o kraje, w których obowiązuje metoda wyłączenie z progresją, a więc nie Holandia)
2) składka na obowiązkowe ubezpieczenie zdrowotne zapłacona w innym niż Rzeczpospolita Polska
państwie członkowskim Unii Europejskiej lub w innym państwie należącym do Europejskiego
Obszaru Gospodarczego lub w Konfederacji Szwajcarskiej nie została odliczona od dochodu
(przychodu) albo podatku w tym państwie albo nie została odliczona na podstawie art. 26 ust. 1
pkt 2a ustawy,
3) istnieje podstawa prawna wynikająca z umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania lub
innych ratyfikowanych umów międzynarodowych, których stroną jest Rzeczpospolita Polska, do
uzyskania przez organ podatkowy informacji podatkowych od organu podatkowego państwa, w
którym podatnik opłacał składki na obowiązkowe ubezpieczenie zdrowotne.
Kwota składki na ubezpieczenie zdrowotne, o którą zmniejsza się podatek, nie może
przekroczyć 7,75% podstawy wymiaru tej składki (dotyczy to zarówno składek krajowych
jak i zagranicznych).
Kwotę wydatków z tytułu składki na ubezpieczenie zdrowotne ustala się na podstawie
dokumentów stwierdzających ich poniesienie".

W skrócie: jeśli "normalnie" pracowałeś na umowę o pracę w Holandii, potrącali ci podatek, składki na obowiązkowe ubezp. społecznie i obowiązkowe ubezp. zdrowotne to można je odliczyć. Te wszystkie obwarowania dotyczą raczej osób, które prowadzą działalność gospodarczą. Bo przecież inne osoby nie mogą sobie dowolnie odliczać tych składek od dochodu i podatku w Holandii.
Ostatnio zmieniony przez yustyna Wto Lut 24, 2009 6:16 pm, w całości zmieniany 2 razy  

PaVi 
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Mar 03, 2009 8:27 pm   

tomekjk napisał/a:
Witam,

Dzieki

Pozdrawiam,

Wydaje mi sie ze mam ten sam problem co ty!

W wakacje pracowalem w NL teraz do konca roku w PL.

Pytanie: 1. Jak wyliczasz kwote ubezpieczenia spolecznego skoro w pozycji loonheffing jest razem ubezpieczenie spoleczne i podatek dochodowy ??? I chyba bez dokladniejszej analityki z ksiegowosci nie wiemy co jest co!

2. Po co chcesz odliczyc to ubezpieczenie jezeli dostaniesz zwrot loonheffing czyli tego wlasnie ubezpieczenia i za rok bedziesz musial je spowrotem doliczyc zgodnie z polskim prawem podatkowym ???

Ja rozwiazalem sprawe nastepujaco: w PIT Z/G podalem tylko przychod brutto (podatku doch nie wykazalem bo dostane jego zwrot i za rok bym musial spowrotem go dodawac NIE WIEM CZY TO JEST ZGODNE Z PRAWEM) podatek do zaplaty wyszedl kolosalny bo az 2,7kPLN nastepnie obliczylem to samo metoda wylaczenia i wyszlo mi 1kPLN czyli zgodnie z abolicja moge w PIT O wpisac sobie odliczenie 1,7kPLN (tutaj tez nie wiem czy to dobrze zrobilem i czy abolicja na tym rzeczywiscie polega). Nastepnie odliczam skladki zdrowotne zaplacone w NL i wychodzi mi zwrot podatku 1kPLN.

Zwrotu ktory mi przyjdzie z NL, nie musze ujawniac w ogole ani opodatkowywac bo nie odliczalem ani podatku doch ani skladek ubezpieczeniowych.

Nie wiem czy takie rozwiazanie jest poprawne - musi sie wypowiedziec ktos kto w tym siedzi ???

yustyna 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Śro Mar 04, 2009 4:21 pm   

Twoje rozumowanie nie jest prawidłowe.
1) Aby odliczyć składki na ubezp. społecznie należy oczywiście rozdzielić pozycję Loonheffing na podatek dochodowy i składki. Może to zrobić twój pracodawca.
2) Należy odliczyć podatek dochodowy jaki zapłaciłeś w NL, gdyż jego zwrot dostaniesz dopiero w przyszłości i przeliczysz go na złotówki po innym kursie euro (z dnia wpływu zwrotu na twoje konto). Możesz go doliczyć do dochodu dopiero w tym roku, w którym je otrzymałeś.

PaVi 
Poczatkujacy

Wysłany: Czw Mar 05, 2009 9:56 am   

SKLADKI SPOL:
to w takim razie czy odliczanie skladek spolecznych jest obowiazkowe ? W jakim celu to robic skoro dostane ich zwrot ?

PODATEK Z NL:
Skoro swoj polski podtaek pomniejsze w tym roku o przykladowo 100E*3,2=320PLN to czy w nastepnym roku jezeli dostane jego zwrot bede musial powiekszyc moj podatek o przykladowo 100E*4,8=480PLN ??? Nie da rady tego jakos uniknac ? Np nie pomniejszac sobie podatku w tym roku o podatek z NL ?

LOONHEFFING:
Przykladowo moj pracodawca mowi ze do rozliczenia z podatku potrzebny mi tylko jaroopgaaf. I chociaz dzwonilem i 50 mejli napisalem to nie podadza mi rozbicia loonheffing na podatek i skladki. Czy jest moze zasada ze podatek doch w holandii zawsze stanowi okreslony % przychodu brutto a reszta to skladka ubezpieczeniowa ?
Ostatnio zmieniony przez PaVi Czw Mar 05, 2009 10:12 am, w całości zmieniany 2 razy  

yustyna 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Czw Mar 05, 2009 5:38 pm   

PaVi napisał/a:
SKLADKI SPOL:
to w takim razie czy odliczanie skladek spolecznych jest obowiazkowe ? W jakim celu to robic skoro dostane ich zwrot ?

PODATEK Z NL:
Skoro swoj polski podtaek pomniejsze w tym roku o przykladowo 100E*3,2=320PLN to czy w nastepnym roku jezeli dostane jego zwrot bede musial powiekszyc moj podatek o przykladowo 100E*4,8=480PLN ??? Nie da rady tego jakos uniknac ? Np nie pomniejszac sobie podatku w tym roku o podatek z NL ?

LOONHEFFING:
Przykladowo moj pracodawca mowi ze do rozliczenia z podatku potrzebny mi tylko jaroopgaaf. I chociaz dzwonilem i 50 mejli napisalem to nie podadza mi rozbicia loonheffing na podatek i skladki. Czy jest moze zasada ze podatek doch w holandii zawsze stanowi okreslony % przychodu brutto a reszta to skladka ubezpieczeniowa ?

1) Odliczanie składek wcale nie jest obowiązkowe. Podatnik może je odliczyć, ale nie musi. To przywilej, a nie obowiązek.
2) Zwrot podatku jaki otrzymasz z NL doliczasz do podatku, w roku, w którym go otrzymałeś. Jest na to specjalna pozycja w PIT-36, a dokładnie poz. 172.
Cytuję ze strony Min. Finansów:
DOLICZENIA DO PODATKU
Obowiązek wykazania i doliczenia kwot uprzednio odliczonych od podatku wynika z postanowień
art. 6 ustawy z dnia 21 listopada 2001 r. o zmianie ustawy o podatku dochodowym od osób
fizycznych oraz ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów
osiąganych przez osoby fizyczne (Dz.U. Nr 134, poz. 1509, z późn. zm.), art. 12 ustawy z dnia
12 listopada 2003 r. o zmianie ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych oraz niektórych
innych ustaw (Dz.U. Nr 202, poz. 1956, z późn. zm.), art. 14 ustawy z dnia 16 listopada 2006 r.
o zmianie ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych oraz o zmianie niektórych innych ustaw
(Dz.U. Nr 217, poz. 1588, z późn.zm.) oraz art. 45 ust. 3a ustawy.
W konsekwencji poz. 172 wypełniają podatnicy, którzy m.in.:
1) skorzystali z odliczeń od podatku z tytułu wydatków poniesionych na własne potrzeby
mieszkaniowe, a następnie w roku podatkowym:
• wycofali ze spółdzielni wniesiony wkład mieszkaniowy lub budowlany,
• w całości zmienili przeznaczenie lokalu lub budynku z mieszkalnego na użytkowy,
• otrzymali zwrot odliczonych wydatków po roku, w którym dokonali odliczeń, z wyjątkiem gdy
zwrócone kwoty zostały zaliczone do przychodów podlegających opodatkowaniu,
• wycofali oszczędności z kasy mieszkaniowej, z wyjątkiem, gdy wycofaną kwotę po określonym
w umowie o kredyt kontraktowy okresie systematycznego oszczędzania wydatkowali zgodnie z
celami systematycznego oszczędzania na rachunku prowadzonym przez tę kasę,
• przenieśli uprawnienia do rachunku oszczędnościowo-kredytowego na rzecz osób trzecich, z
wyjątkiem dzieci własnych lub przysposobionych,
• zbyli grunt lub prawo wieczystego użytkowania gruntu,
2) w roku podatkowym otrzymali zwrot uprzednio:
• zapłaconych i odliczonych składek na ubezpieczenie zdrowotne,
zapłaconego za granicą i odliczonego podatku.
Zatem może się zdarzyć taka sytuacja, jak przedstawiłeś. Nie wiem, czy można nie wykazać podatku zapłaconego za granicą. Wydaje mi się, że nie można. Ustawa abolicyjna powstała po to, aby nie płacić podatków w dwóch państwach. Jeśli nie wykażesz podatku w NL, to będzie wyglądało jakbyś ich nigdzie nie płacił i tak może to polski US zinterpretować. A chyba nie chciałbyś, aby ci wobec tego naliczyli podatek wg. polskiej stopy procentowej :)
3) Prawo podatkowe w NL bardzo różni się od polskiego. W NL pozycja Loonheffing, to podatek i koniec. Ja również miałam problem z wytłumaczeniem pracodawcy, że potrzebne mi jest rozbicie na składki i podatek dochodowy. Ale w końcu mi pomógł. Jeśli twój mimo wszystko nie chce pójść ci na rękę, to sam oblicz podatek dochodowy. Jest to zawsze określony procent poborów brutto. Tylko ten procent zależy od wysokości zarobków. Na stronie Belastingdienst znajdziesz te informacje dla poszczególnych lat.
http://www.belastingdiens...rnemers-64.html
Ostatnio zmieniony przez yustyna Czw Mar 05, 2009 5:39 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Rena79 
Poczatkujacy

Wysłany: Czw Mar 05, 2009 8:58 pm   

Ja również mam problem z wyliczeniem podatku. aby rozliczyć się z polskim fiskusem, może ktoś mi pomoże, mój zarobek brutto(loon) wyniósł w 2008 roku 14 720 euro, a pobrana zaliczka na podatek dochodowy +ubezpieczenie społeczne(ingehouden loonheffing) 2 328 euro, jaki procent i kwota z tego to zaliczka na podatek dochodowy?

PaVi 
Poczatkujacy

Wysłany: Pią Mar 06, 2009 9:27 am   

yustyna, wielkie DZIEKI za pomoc :)

Rena79, ja to wyliczam z paskow za konkretne wyplaty po kursie z dnia jaki podaja na pasku (nie pamietam kiedy mi dokladnie pieniadze wplywaly na konto).

kwota 14 720 sklada sie z mniejszych kwot na poszczegolnych paskach, mnozymy razy kurs => sumujemy i wychodzi (tak samo dla 2328).

Co do podatku dochodowego to obliczylem go tak samo z kazdego paska i zsumowałem.

Wynagrodzenie brutto * 2,45% * kurs z dnia (ty chyba z 14kEUR nie wpadasz jeszcze w ich 2 prog podatkowy czyli też 2,45% bedzie)

Teraz tylko musze przesc sie do biura podatkowego i zapytać czy tak obliczony podatek doch jest prawidłowy ? :)

annab 
Gaduła
zocha

Wysłany: Pią Mar 06, 2009 9:42 am   

witam ,a jezeli mąż zarobił 19220 euro , to stawka podatkowa jest wieksza?
czy ktos kto rozliczał sie wspólnie z małzonkiem , musiał potwierdzic do Belastingdiens
zarobki współmalłzonka z urzedu skarbowego w polsce. pytam sie ,poniewaz dzwoniła do mnie pani z biura gdzie sie rozliczalismy , ze musze odebrac druk i potwierdzic w urzedzie skarbowym , ze nic nie zarobiłam.
Ostatnio zmieniony przez annab Pią Mar 06, 2009 9:48 am, w całości zmieniany 1 raz  

PaVi 
Poczatkujacy

Wysłany: Pią Mar 06, 2009 10:52 am   

Bracket Taxable income from employment and home ownership Income tax rate
1 up to € 17,579 inclusive
2.45%

2 € 17,579 to € 31,589 inclusive
10.70%

3 € 31,589 to € 53,860 inclusive
42.00%

4 € 53,860 and more
52.00%

annab 
Gaduła
zocha

Wysłany: Pią Mar 06, 2009 4:38 pm   

czyli , w naszym przypadku bedzie to 10.5% . tyle mam policzyc , ?aak jest z ulga na dziecko ,mozna odliczyc ,
Ostatnio zmieniony przez annab Pią Mar 06, 2009 4:44 pm, w całości zmieniany 1 raz  

PaVi 
Poczatkujacy

Wysłany: Pią Mar 06, 2009 4:49 pm   

annab napisał/a:
czyli , w naszym przypadku bedzie to 10.5% . tyle mam policzyc , ?aak jest z ulga na dziecko ,mozna odliczyc ,

Jezeli jest tak jak w polsce to do 17k EUR mnozysz *2,5%

a reszte 19-17k EUR * 10%

ale musza sie wypowiedziec Ci co wiedza dokladnie :)

yustyna 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Pią Mar 06, 2009 4:54 pm   

PaVi napisał/a:
Teraz tylko musze przesc sie do biura podatkowego i zapytać czy tak obliczony podatek doch jest prawidłowy ?

I nie zapomnij jeszcze odliczyć od dochodu diet. Dieta wynosi 30% z 42 euro, czyli 12,60 euro za każdy dzień pobytu w NL.

annab napisał/a:
aak jest z ulga na dziecko ,mozna odliczyc ,

Ulgę na dziecko oczywiście można odliczyć.

[ Dodano: Pią Mar 06, 2009 4:56 pm ]
PaVi napisał/a:
Jezeli jest tak jak w polsce to do 17k EUR mnozysz *2,5%

a reszte 19-17k EUR * 10%

Dokładnie tak.

Odpowiedz do tematu