NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
pytanie o verblijfsvergunning-pozwolenie na pobyt
Autor Wiadomość
Davidson 
Gaduła

Wysłany: Śro Gru 03, 2008 2:50 pm   

Sa inne wymagania jesli pochodzis po za UE...
Dlatego ten chlopak z Ghana musial zrobic naturalisatietoets (Chyba ze mas diplom jezyka Holenderskiego na poziom 2.... tzn NT2)

Pozdr.
David

[ Dodano: Sro Gru 03, 2008 2:54 pm ]
zobacz jeszce to!!
prawdziwy dowod osobisty wyglada tak:

http://www.bprbzk.nl/echt...iteitskaart.htm
Ostatnio zmieniony przez Davidson Śro Gru 03, 2008 2:56 pm, w całości zmieniany 2 razy  

Witch01 
Mega gaduła
Witch

Pomogła: 57 razy
Wysłany: Śro Gru 03, 2008 3:00 pm   

Adam_1 napisał/a:

Masz racje dawno je widzialem , ale przypomina mi sie ich wyglad.
Masz u mnie przyslowiowego "browarka" :026:

Wprost nie moge sie doczekac :041:

Adam_1 
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Gru 03, 2008 8:31 pm   

Davidson napisał/a:
zobacz jeszce to!!

Dzieki
Wszystko jest jasne........ a dzisiaj uswiadomilem kolege w pracy , iz nie posiada dowodu osobistego.........

Witch01 napisał/a:
Wprost nie moge sie doczekac

Na razie powinien Ci TAKI wystarczyc :031:

agnieszka1975 
Poczatkujacy
bedzie lepiej

Wysłany: Czw Lut 26, 2009 12:40 pm   

Davidson napisał/a:
Sa inne wymagania jesli pochodzis po za UE...
Dlatego ten chlopak z Ghana musial zrobic naturalisatietoets (Chyba ze mas diplom jezyka Holenderskiego na poziom 2.... tzn NT2)

Pozdr.
David

[ Dodano: Sro Gru 03, 2008 2:54 pm ]
zobacz jeszce to!!

sorry ja jestem polka z uni europejskiej a musze robic naturalizacje

Beata 
Super gaduła

Wysłany: Czw Lut 26, 2009 12:53 pm   

Wcale nie musisz. Widocznie mialas doczynienia z niedouczonym urzednikiem, ktory Cie blednie poinformowal.

agnieszka1975 
Poczatkujacy
bedzie lepiej

Wysłany: Czw Lut 26, 2009 2:30 pm   

Beata napisał/a:
Wcale nie musisz. Widocznie mialas doczynienia z niedouczonym urzednikiem, ktory Cie blednie poinformowal.
Nikt mnie zle nie poinformowal.Ale zeby dostac paszport holenderski to niestety nie ma znaczenia czy jestes z uni, czt tez nie.Moj maz doskonale mowi po niderlandzku ,zalatwial wszystko sam i wszystkiego po kolei sie dowiadywal.jak czegos nie moglismy zalatwic pomagali znajomi Holendrzy.

MiniSmurfin 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 40 razy
Wysłany: Czw Lut 26, 2009 2:57 pm   

Do naturlalizacji potrzebny jest dyplom NT 2 jesli go nie posiadasz . Naturalizacja = nabycie przez cudzoziemca obywatelstwa . Druga forma tego jest tak zwana opcja.

Przerabialam to pare miesiecy temu.
Ostatnio zmieniony przez MiniSmurfin Czw Lut 26, 2009 2:59 pm, w całości zmieniany 1 raz  

agnieszka1975 
Poczatkujacy
bedzie lepiej

Wysłany: Sob Lut 28, 2009 8:15 am   

MiniSmurfin napisał/a:
Do naturlalizacji potrzebny jest dyplom NT 2 jesli go nie posiadasz . Naturalizacja = nabycie przez cudzoziemca obywatelstwa . Druga forma tego jest tak zwana opcja.

Przerabialam to pare miesiecy temu.
Aco to jest nt2? Nederlandse taal 2 czyli twoj drugi jezyk.Teraz chodze do szkoly ucze se jezyka, kultury ,historii holenderskiej,i wszystkiego co jest potrzebne do zyci tutaj. Za szkole nic nie place, ksiazki tez mam za darmo , a wklejke w paszport dostalam 2 lata temu na stale .Zgodze sie z tym ze bez dyplomu nt2 nie dostane obywatelstwa holenderskiego,ale dostanie tego dyplomu(wiaze sie to z egzaminem),jest rownoznaczne z otrzymaniem paszportu holenderskiego.Verblijfsvergunning jest to dowod osobisty dla obcokrajowcow legalnie przebywajacych i pracujacych w holandii.(sprawdzilam w ksiazkach)

emes 
Gaduła

Pomogła: 4 razy
Wysłany: Sob Lut 28, 2009 12:02 pm   

Powtarzam prosbe wielu: nie piszcie bzdur!!!

NT2, program2 nie jest egzaminem, po ktorym automatycznie otrzymuje sie obywatelstwo. NT2 to nic innego jak egzamin panstwowy z jezyka. Nic wiecej i nic mniej (wydawany przez IB-Groep). Procedura naturalizacji to zupelnie cos innego! i zaczyna sie w gminie, poprzez IND, a konczac na Ministerie van Justitie (najczesciej odbywa sie to automatycznie i starajacy sie nawet nie zdaje spobie sprawy z kompleksowosci procedury).
Do naturalizacji nie jest potrzebny dyplom NT2, mozna zdac egzaminy ze zintegrowania (inburgering). Jesli ktos wczesniej zdal NT2 to ma uproszczona sytuacje - najczesciej jest wtedy zwolniony z egzaminow ze zintegrowania.
O obywatelstwo w NL (poza pewnymi wyjatkami) mozna sie starac po pieciu latach udokumentowanego pobytu. Wiaze sie to rowniez ze zrzeczeniem sie obywatelstwa polskiego (poza juz wspomnianymi wyjatkami).

Po wiecej informacji zapraszam na www.ind.nl

P.S. Verblijfsdocument to nie jest holenderski dowod osobisty - to wiaze sie z posiadaniem obywatelstwa, tak jak w PL. Vblfdoc. to po prostu karta pobytu stalego dla obcokrajowcow przebywajacych w NL wazna przez 5 lat. Naklejka w paszporcie to oznaka (dowod) wpisu w IND (verklaring van inschrijving) - wazne >bezterminowo<, tak dlugo jak wazy jest paszport obcokrajowca.

agnieszka1975 
Poczatkujacy
bedzie lepiej

Wysłany: Sob Lut 28, 2009 1:47 pm   

To ciekawe co ja robie w tej szkole?Jezyka polskiegiego sie ucze?Ludzie czytajac wasze wypowiedzi mam wrazenie ,ze kazdy mieszka w innej holandii!Co wypowiedz to inne prawo.Ja wiem jedno ,ze zdajac w kwietniu egzamin z jezyka dostane paszport, a co do verblijfsvergunning jest to dowod dla ludzi nie posiadajacych obywatelstwa ,ani paszportu holenderskiego.Paszport mozna miec holenderski nie majac obywatelstwa holenderskiego.Wkwietniu jak sie uda to bede miala paszport holenderski niestety na obywatelstwo trzeba poczekac .

m4rcin 
MODERATOR

Wysłany: Sob Lut 28, 2009 1:53 pm   

A przypadkiem paszport nie implukuje obywatelstwa?

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." S. Lem

"I kto wie... może kiedyś znajdziemy zastosowania dla komputera
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym?
Bill Machrone, 1991-09-24

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Sob Lut 28, 2009 1:57 pm   

agnieszka1975, o jakim paszporcie Ty mowisz?
podaj wiecej informacji moze zrodlo holenderskie mowiace o tym
ze sa w tym kraju dwa rodzaje paszportow
ja znam tylko jeden paszport.... ktory dostaje sie a raczej kupuje po nadaniu obywatelstwa (za ktore tez sie placi)..... naprawde o innym paszporcie nic mi nie wiadomo ....

Cytat:
Paszport mozna miec holenderski nie majac obywatelstwa holenderskiego.Wkwietniu jak sie uda to bede miala paszport holenderski niestety na obywatelstwo trzeba poczekac
nie ma takiej mozliwosci ,to co piszesz to po prostu nonsens.

bylo juz na forum ale .....mysle ze warto przeczytac

http://www.ind.nl/NL/verb...erlander+worden
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Sob Lut 28, 2009 3:05 pm, w całości zmieniany 1 raz  

aga* 
Poczatkujacy

Wysłany: Sob Lip 17, 2010 8:44 pm   

emes napisał/a:
Verblijfsdocument to nie jest holenderski dowod osobisty - to wiaze sie z posiadaniem obywatelstwa, tak jak w PL. Vblfdoc. to po prostu karta pobytu stalego dla obcokrajowcow przebywajacych w NL wazna przez 5 lat. Naklejka w paszporcie to oznaka (dowod) wpisu w IND (verklaring van inschrijving) - wazne >bezterminowo<, tak dlugo jak wazy jest paszport obcokrajowca.

mam pytanie...za kilka mc konczy mi sie waznosc Verblijfsdocument,a wiem ze jest zakonczone wydawanie nowych,czy jednak zostanie mi wznowiony? przyznam ze bylo by mi to na reke bo bardzo ulatwia legitymowanie sie i rozne procedury...

agnieszka1975 napisał/a:
To ciekawe co ja robie w tej szkole?Jezyka polskiegiego sie ucze?Ludzie czytajac wasze wypowiedzi mam wrazenie ,ze kazdy mieszka w innej holandii!

hehehehehehe

agnieszka1975 napisał/a:
Wkwietniu jak sie uda to bede miala paszport holenderski niestety na obywatelstwo trzeba poczekac .

ciekawam jak sie zakonczyla szkola? paszportem :043:

Duuvelke 
Mega gaduła

Pomogła: 57 razy
Wysłany: Sob Lip 17, 2010 8:50 pm   

aga* napisał/a:
mam pytanie...za kilka mc konczy mi sie waznosc Verblijfsdocument,a wiem ze jest zakonczone wydawanie nowych,czy jednak zostanie mi wznowiony? przyznam ze bylo by mi to na reke bo bardzo ulatwia legitymowanie sie i rozne procedury...

a jak dlugo tu jestes?

po drugie, przed upluwem terminu waznosci verblijfsdocument powinni przyslac ci papiery, ktore musisz wypelnic i odeslac. W ten sposob wystepujesz o kolejne verblijfsdocument.

Moj dokument konczyl sie w czerwcu a juz w lutym dostalam papiery o przedluzenie. Tyle, ze tym razem wystapilam o inny dokument. Wczesniej mialam na pobyt u meza a teraz mam na czas nie okreslony. Dokument nazywa sie: Duurzaam verblijf Burgers van de Unie, Regulier onbepaalde tijd. Jesli mieszkasz tutaj dluzej niz 5 lat, to mozesz o ten dokument wystapic.

aga* 
Poczatkujacy

Wysłany: Sob Lip 17, 2010 8:59 pm   

za kilka mc bedzie 5 lat i wowczas mi sie waznosc konczy...

Twoim zdaniem moge prosic o ten...
Duuvelke napisał/a:
Duurzaam verblijf Burgers van de Unie, Regulier onbepaalde tijd.

Odpowiedz do tematu