Zamknięty przez: Gochna H Nie Paź 10, 2010 10:01 pm |
Zasiłek rodzinny w Holandii... |
Autor |
Wiadomość |
Magda W
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 3 razy Wiek: 46 Dołączyła: 09 Lut 2007 Posty: 553 Skąd: Zoetermeer / Gdynia
|
Wysłany: Czw Lut 26, 2009 9:15 am
|
|
|
No w naszym przypadku kiedy staralismy sie o kinderbijslag ,normalnie napisalismy list i dolaczylismy do papierow ze pieniadze byly przekazywane z reki do reki ,ze maz nie wysylal przez konto pieniedzy i uwiezyli nam bo taka byla prawda bo kto by pomyslal ze kase trzeba wysylac jak chlop co pare miesiecy byl w Polsce . .Pozdrawiam i zycze powodzenia |
_________________ Życie jest za krótkie żeby pić marne wino
Życie jest za krótkie by miłości dać zginąć
Życie jest za krótkie żeby się nie spieszyć
Życie jest za krótkie by się nim nie cieszyć |
|
|
|
|
Witch01
Mega gaduła Witch

Pomogła: 57 razy Dołączyła: 14 Mar 2008 Posty: 1196
|
Wysłany: Czw Lut 26, 2009 1:33 pm
|
|
|
czarna mysza napisał/a: |
A ja nadal nie wiem bo spotkałam się z kwotami od 200e do 408e na dziecko na kwartał i |
Kwota ok.400 euro na dziecko na kwartal dotyczy 9tego lub 10 tego z kolei dziecka w rodzinie,tu masz tabele:
http://www.svb.nl/interne...gen/index.jsp#1 |
|
|
|
|
czarna mysza
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Lut 26, 2009 6:55 pm
|
|
|
Dziękuję wszystkim za podpowiedzi!
Co zaś tyczy się tego cytatu:
to podałaś mi chyba link do kwot wypłacanych zasiłków a ja chciałam zapytać czy jest jakaś określona kwota na kwartał na dziecko którą mąż ma wpłacać żonie i którą w razie potrzeby trzeba udokumentować że płaci na dzieci? |
|
|
|
|
jolcia88
Gaduła
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 17 Gru 2008 Posty: 190
|
Wysłany: Czw Lut 26, 2009 6:58 pm
|
|
|
Skoro to kasa na dziecko, to chyba wszystko, co dostaje... |
|
|
|
|
Witch01
Mega gaduła Witch

Pomogła: 57 razy Dołączyła: 14 Mar 2008 Posty: 1196
|
Wysłany: Czw Lut 26, 2009 7:02 pm
|
|
|
Dokladnie,bo to jest zasilek na dziecko - kinderbijslag i dziecku naleza sie te pieniadze. |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Pią Lip 10, 2009 7:42 pm
|
|
|
temat przeniesiony
alex31 napisał/a: | Witam.Przejrzałam posty na ten temat, ale nie znalazłam albo przeoczyłam to czego szukam. Sytuacja wygląda tak- tata pracuje w Holandii legalnie, dziecko mieszka z matką w Polsce. Niestety mama z dzieckiem ma inny meldunek niż ojciec dziecka, ale są cały czas małżeństwem. Czy to prawda ,że nie dostaniemy rodzinnego przez te różne meldunki? Pozdrawiam. |
|
_________________ http://www.siepomaga.pl/s/klikaj
( ͡° ͜ʖ ͡°). |
|
|
|
|
maciejgw
Poczatkujacy

|
Wysłany: Wto Lip 14, 2009 6:16 pm
|
|
|
ja mam inny medunek żona inny i nie mamy problemu z otrzymywaniem pieniędzy. te pieniądze są na dzieci wiec nawet jak bedą rozwiedzeni to i tak żona bedzie je otrzymywać tylko wtedy musi przesłać informację na jakie konto mają wpływać. |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Czw Sty 07, 2010 7:49 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
6529965
Poczatkujacy 6529965
|
Wysłany: Pią Lip 17, 2009 10:33 pm
|
|
|
Witam wszystkich!
Od niedawna mieszkamy w Belgii, moj partner pracuje w Holandii mamy synka. Chcielibysmy sie starac o zasilek rodzinny ale nie orientujemy sie w procedurach holenderskich i nie znamy jeszcze jezyka. Czy jest ktos kto moglby nam pomoc?
oczywiscie odplatnie.
dziekuje.
Pozdrawiamy |
_________________ Goska |
|
|
|
|
Marty29
Poczatkujacy
|
Wysłany: Sob Lip 18, 2009 2:43 pm Zasilek rodzinny w Holandi
|
|
|
dorota w napisał/a: | Nolcia-mąż ma przyznany zasiłek od I-ego kwartału 2005(a pracuje w Holandii od października 2004) ale jeszcze nam nie wypłacili-decyzję dostał w listopadzie 2007-jeszcze dosyłaliśmy(drugi raz) wypełnione druki E-401 i E-411,bo Holendrzy gdzieś przesiali...Szkoda na nich słów-tak jak napisałam-zaczyna mnie trafiać.Albo my mamy takiego pecha do urzędników(przez te dwa lata dostarczaliśmy "tysiąc" różnych zaświadczeń-nawet takie,że dzieci żyją-i cały czas czegoś jeszcze chcieli-a jak już mieli komplet,to pogubili i zaś to samo.Mówię Wam-wrażenia bezcenne...Czekamy na wypłatę zasiłku z przyznanym wyrównaniem,ale czy znowu im czegoś nie będzie brakowało?-tego chyba nie wie nikt. Czasem odnoszę wrażenie,że polityka zasiłków rodzinnych w Holandii dla obcokrajowców,to polityka pod hasłem "położymy im tyle kłód pod nogi,że odechce im się naszych zasiłków".Wielu z współpracowników męża porezygnowało,bo stwierdzili,że za dużo zachodu.Ciekawa jestem,jak długo zasiłek załatwiali inni Polacy w Holandii-może ktoś napisze ile trwało-od złożenia wniosku do wypłaty? | Odp....W odpowiedzi na pani zapytani.Ja skladalam wniosek o rodzinne w listopadzie 2008roku a juz pod koniec stycznia 2009otrzymalam pismo z SVB o przyznaniu mi rodzinnego z wyplata pieniedzy na rok do tylu czyli czwartego kwartalu2007 roku.Pieniadze byly na koncie okolo15lutego.Czyli cala sprawe zalatwilam w trzy miesiace,bylo by i wczesniej gdyby jakies niedopatrzenie z gemente ale i tak jestem zadowolona.Wszystko zalatwialam sama,fakt ze dosc czesto tam dzwonilam ale jestem zadowolona z tegow jak krotkim czasie to zalatwilam. |
|
|
|
|
dawciorek
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Wrz 28, 2009 9:23 am zasiłek rodzinny - jak samemu uzupełnić formularze
|
|
|
Witam, posiadam Digidcode, próbuje samemu uzupełnić formularze Kinderbijslag,Kindenbudget.Ze względu,iz nie znam języków obcych jest mi bardzo cięzko rozszyfrować jak uzupełnic formularze.Czy jest może osoba,która pomoże mi jak krok po kroku uzupełnić te wszystkie formularze samemu,albo wskaże miejsce gdzie takie przetłumaczone formularze mogę znaleźc w sieci.
Pozdrawiam |
|
|
|
|
bati3
Gaduła
|
Wysłany: Pon Gru 28, 2009 1:01 pm
|
|
|
Witam
mój mąż od kilku miesięcy pracuje w Holandii, ja jestem w Polsce wraz z dzieckiem ale w lutym lub w marcu przeniesiemy się do holandii do męża...chcemy ubiegac się o kinderbijslag i tu pytanie, czy warto teraz już zacząć się starać o ten dodatek czy może poczekać aż będziemy wszyscy w Holandii ??? czy cała procedura będzie prostsza jeśli będziemy wszyscy już zameldowani w Holandii???
W Polsce pobierałam zasiłek rodzinny do pażdziernika i nie składałam nowego wniosku bo wiedziałam że dochody mamy za wysokie żeby go dostać. Czy mając już meldunek w Holandii również będę musiała dostarczyć zaświadczenie z Polski o uprawnieniach do zasiłku????
Pozdrawiam |
|
|
|
|
alfa
Super gaduła
|
Wysłany: Pon Gru 28, 2009 4:53 pm
|
|
|
Jesli teraz zaczniecie sie strac o kinderbijslag to i tak cala procedura potrwa ok. 8 tygodni, SVB bedzie wymagal dostarczania roznych zaswiadczen itp. zaoszczedzicie sporo czasu i nerwow jesli zaczniecie starania po zameldowaniu w Holandii a i tak zasilek wam sie nalezy od daty rozpoczecia pracy przez meza. Zawiadczenie o nie pobieraniu rodzinnego w Polsce moze sia przydac, tak ze warto je miec.
|
|
|
Jagoda97
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 14 razy Dołączyła: 04 Gru 2008 Posty: 802
|
Wysłany: Pon Gru 28, 2009 10:45 pm
|
|
|
Zasilek rodzinny naliczaja na rok w stecz od daty zlozenia wniosku lub od daty podjecia pracy jezeli zostala ona rozpoczeta wczesniej.
Co jest wazne, jezeli bedziecie sie Panstwo starac o zasilek rodzinny obecnie (jak dzieci sa w Polsce) to SVB bedzie zadac dokumentu z polskiej instancji, ktora odmowila przyznania zasilku rodzinnego w Polsce.
Samo zaswiadczenie, ze zasilku sie nie otrzymuje nie wystarczy, musi byc odmowa.
W przypadku jezeli zloza Panstwo wniosek jak dzieci benda juz mieszkac w Holandii, bez dokumentow, ze dzieci nie mialy prawa do zasiku w Polsce, to zasilek bedzie naliczony od momentu zameldowania dzieci w Holandii. |
|
|
|
|
jurek1966
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Sty 07, 2010 6:31 pm
|
|
|
O zasiłek staramy się już 1,5 roku .Cały czas przychodzi mnóstwo papierów do wypełnienia. Najciekawsze jest to że z urzędu marszałkowskiego w Polsce dowiedziałem się już w październiku 2009 że zasiłek w Holandii został mi przyznany od 1 stycznia 2008 ,a dalej przychodzą dokumenty do wypełnienia i pieniędzy nadal nie mam wypłacanych.Czy ktoś może to jakoś wyjaśnić. |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Czw Sty 07, 2010 7:45 pm
|
|
|
moze podalas zly nr konta ?
Co to za papiery ?
Moze lepiej zadzwon powiedz co jest i zapytaj o co chodzi . |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
Ostatnio zmieniony przez baileys Czw Sty 07, 2010 7:58 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|