Holenderskie gotowanie |
Autor |
Wiadomość |
Renata_H
PRZYJACIEL FORUM
Pomógł: 2 razy Dołączył: 22 Lut 2007 Posty: 425 Skąd: Den Haag
|
Wysłany: Pią Mar 02, 2007 1:43 pm Holenderskie gotowanie
|
|
|
Nie zauwazylam aby ten temat juz byl
Zakladam temat dla holenderskich smakolykow!
Szukam na necie pomyslow na ciasto i znalazlam cos takiego Ciasto holenderskie z jablkami!
Zastanawiam sie jak bardzo holenderskie te ciasto jest
Cytat: | Składniki
Ciasto: 25 dag mąki, 12 dag cukru, pół kostki masła, jajo, pół łyżeczki proszku do pieczenia, cukier waniliowy, łyżka mleka.
Nadzienie: 1 kg jabłek, 15 dag masła, szklanka cukru, 10 dag rodzynek, 5 dag płatków migdałowych, łyżka miodu, łyżka mleka
Z podanych składników szybko zagnieść kruche ciasto, uformować kulę i włożyć na godzinę do lodówki. Tortownicę wysmarować tłuszczem, rozłożyć na niej rozwałkowane ciasto, formując wysoki brzeg, ponakłuwać widelcem, podpiekać przez 15 min w piekarniku nagrzanym do 200°C, po czym ostudzić. Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze cząstki. Stopić na patelni 5 dag masła, dodać 2-3 łyżki cukru i rodzynki, poddusić. Włożyć jabłka i dusić, aż nieco zmiękną, po czym wyłożyć na podpieczony spód. Pozostałe masło lekko zrumienić, dodać resztę cukru, płatki migdałowe, miód i mleko. Wymieszać, chwilę potrzymać na ogniu i rozłożyć na jabłkach. Piec przez 40 min w piekarniku nagrzanym do 200°C. |
Wyglada ladnie ciekawe jak bedzie smakowac
Czy to naprawde jest holenderskie ciasto? Moze ktos ma jakies z tym doswiadczenie?
Obiecuje ze zdam sprawozdanie po upieczeniu i sprobowaniu [/url] |
|
|
|
|
AnnaW
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 22 Paź 2006 Posty: 551 Skąd: Delft
|
Wysłany: Pią Mar 02, 2007 3:36 pm
|
|
|
To podobny jest przepis do holenderskiego "appel taart" ale nie taki sam.
Po pierwsze holendrzy nie wkladaja ciasta do lodowki tylko zaraz o rozrobieniu wkladaja do formy, jablka kraja w male czesci czasem tez dodaja jablkowy mus (appelmoes). Dodaja wlasnie rodzynki i platki migdalowe.
na koniec wykanczja gore, robia z ciasta dlugie paski, tzn reka formuja takie dlugie paski i nakladaja w formie koszyczka, ciezko mi to wytlmuaczyc slownie, ale tu wysylam obrazek takiego appeltaaart:
http://upload.wikimedia.o..._appeltaart.jpg
A tu holenderski przepisow na appeltaart:
http://www.ah.nl/allerhan...409658&offset=0
Najlepiej wziasc sobie czasem z Alberta Heijna gazetke ktor ajest nowa kazdego miesiaca gratis i sobie poeksperymentowac z gotowaniem |
|
|
|
|
Magda W
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 3 razy Wiek: 45 Dołączyła: 09 Lut 2007 Posty: 553 Skąd: Zoetermeer / Gdynia
|
Wysłany: Sob Mar 03, 2007 10:45 am
|
|
|
Ja znam Holenderski przysmak Frytki i frykandelle hehehehe |
_________________ Życie jest za krótkie żeby pić marne wino
Życie jest za krótkie by miłości dać zginąć
Życie jest za krótkie żeby się nie spieszyć
Życie jest za krótkie by się nim nie cieszyć |
|
|
|
|
AnnaW
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 22 Paź 2006 Posty: 551 Skąd: Delft
|
Wysłany: Sob Mar 03, 2007 11:07 am
|
|
|
Ja nie zimowe obiadki lubie holenderska pape zimeniaczana (stammpot)
jest ich kilka rodzaji, np:
1) borenkool stammpot (tego zielska nie zabrdzo lubie wiec ten akurat nie jest taki fajny) podaje sie go z rookworst
http://www.photoglobal.ch.../boerenkool.jpg
2) stammpot zuurkool ( ziemniaki z kiszona kapusta - wijnzuurkool) http://www.stamppot.info/...&target=d9.html - tu przepis
2) stammpot met andijvie (ten jest bardzo dobry!!!!) tlucze sie ziemniaki, dodaje sie umyta surowa andijvie i miesza. kroisz na male kawalki czerwona papryke, kawalki ananasai do tego dorzucasz. Na patelni odsmazasz male kawalki boczku (gotowe do kupienia w supermarketach -spekjes) i hopsia wrzucamy do papki, do tego mozna dodac oczywiscie roche masla lub/i mleka zeby nie bylo za suche, mozna takze zeszklic cebulke i hopsia!!!!!! i na koniec dodajemy troche soku z imbira (gember siroop) dla smaku, doprawimy solem i pieprzem, podawac mozna takze z rookworst lub bez tez fajne!!!!!!!!!!
Glodna jestem |
|
|
|
|
AnnaW
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 22 Paź 2006 Posty: 551 Skąd: Delft
|
Wysłany: Sob Mar 03, 2007 11:11 am
|
|
|
O zapmnialam jeszcze hutspot jest bardzo fajny, tlucze sie ziemniaki z marchewka ugotowana w pape, cebulke podsmaza, troche margaryny lub masla, i troche mleka jak za bardzo jest zboite ze soba, sol pieprz i smacznego !!!!!!!!!!!!!!!!!! pychota |
|
|
|
|
Renata_H
PRZYJACIEL FORUM
Pomógł: 2 razy Dołączył: 22 Lut 2007 Posty: 425 Skąd: Den Haag
|
Wysłany: Wto Mar 06, 2007 8:29 pm
|
|
|
Ja uwielbiam wszystko co jest z ziemniakami.
Moze to nie za bardzo holenderskie ale czy wy znacie cos takiego jak babka ziemniaczana? Sa to przetarte ziemniaki wymieszane z kielbasa czy innym miesem, cebulka, przyprawa(vegeta) i pieczone w piekarniku.
Taaak, z ciasta holendersiego nici bo len mnie dopadl, moze innym razem wyprobuje gdy wiecej energii bede miec |
|
|
|
|
chrupek
Nieśmiały użytkownik
Dołączył: 16 Lis 2006 Posty: 82 Skąd: Polska
|
Wysłany: Wto Kwi 17, 2007 11:09 am Przysmaki kuchni niderlandzkiej
|
|
|
Boerenkool met Gelderse rookworst - jarmuż z puree i pdwędzaną kiełbasą
Hutspot - danie z miesa siekanego marchwi cebuli ziemniaków
Stamppot - potrawa z warzyw + ziemniaki
Kip met mostred en jeneverbessen - kurczak w musztardzie z jagodami jałowca
Konijn met krieken en kreikbier - królik z wiśniami i piwem wiśniowym
Mosselen met friet - małże z frytkami
Paling in het groen - węgorz w zielonym sosie ziołowym
Witlof met ham/hesp in de oven - gotowana kura i warzywa w wywarze
Bittertje - jenever z ziołami
Eendenleverpate - pasztet gęsich wątróbek
Gamba's met knoflooksausje - krewetki z sosem czosnkowym
Mosselen op z'n Vlaams - małże po flamandzku
Smacznego [/url] |
_________________ Nie traktuj życia poważnie bo nie
wyjdziesz z niego cało |
|
|
|
|
Renata_H
PRZYJACIEL FORUM
Pomógł: 2 razy Dołączył: 22 Lut 2007 Posty: 425 Skąd: Den Haag
|
Wysłany: Wto Kwi 17, 2007 11:36 am
|
|
|
DZieki chrupek za podpowiedz, jestem pewna ze bede miala okazje co niektore wyprobowac - w restauracji oczywiscie |
|
|
|
|
Duuvelke
Mega gaduła
Pomogła: 57 razy Dołączyła: 25 Paź 2006 Posty: 3713 Skąd: 's-Gravenhage
|
Wysłany: Wto Kwi 17, 2007 2:05 pm Re: Przysmaki kuchni niderlandzkiej
|
|
|
chrupek napisał/a: | Witlof met ham/hesp in de oven - gotowana kura i warzywa w wywarze |
witlof to cykoria... ham to - szynka...
pychota z szynka w sosie serowym i do piekarnika... |
|
|
|
|
kasianl
Nieśmiały użytkownik
Dołączył: 01 Maj 2007 Posty: 80 Skąd: Tilburg
|
Wysłany: Wto Maj 08, 2007 6:29 pm
|
|
|
ja jakoś nie przełkła bym tych wszystkich papek-afeee ale skoro wam smakuja to smacznego! |
_________________ Nigdy nie mów.....Nigdy! |
|
|
|
|
|