Przesunięty przez: Gochna H Nie Wrz 25, 2011 11:36 am |
I komunia jak to wyglada w Holandii? |
Autor |
Wiadomość |
Gosia76
Poczatkujacy xxx
|
Wysłany: Pią Wrz 28, 2007 1:29 pm I komunia jak to wyglada w Holandii?
|
|
|
|
_________________ "Na zadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek zycia."" |
Ostatnio zmieniony przez Gosia76 Pią Paź 05, 2007 11:25 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
justynamax
Poczatkujacy
|
Wysłany: Sob Wrz 29, 2007 11:57 am
|
|
|
Moj syn byl w ubieglym roku u komuni sw.w holederskim kosciele.Nie bylo najgozej ale ,gdybym miala mozliwosc dala bym dziecko do komuni w polskim kosciele. Te dzieci nie sa uczone wogule spowiedzi sw.A nauka jest bardzo pobiezna .Ja czytalam mojemu synowi pismo sw.po polsku w domu .I uczylam go modtw.Sama msza sw .wypadla nie najgorzej.Ale pozatym moje uczucia sa mieszane.W kazdym bac razie nie powtuzyla bym tego . |
_________________ Justyna |
|
|
|
|
MAARIT
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 9 razy Wiek: 56 Dołączyła: 12 Cze 2007 Posty: 479
|
Wysłany: Sob Wrz 29, 2007 10:29 pm
|
|
|
moj syn mial 2 lata temu komunie w kosciele holenderskim ,niektore dzieci byly ubrane w dzinsy i koszulke , w sumie bylo ladnie i uroczyscie , oczywiscie nie tak jak w Polsce ,ale uszlo .Jedynie co musieli sie nauczyc to tylko Ojcze Nasz i zZdrowasMaryjo i to wszystko ,przygotowanie do komuni mieli moze z 5 razy pytalam sie ksiedza dlaczego tak na luzie , a on powiedzial ,ze jakby tak ostro sie zabierali to by nikt nie chodzil do Kosciola |
|
|
|
|
Meliloti
Gaduła
Pomogła: 3 razy Dołączyła: 07 Kwi 2007 Posty: 128 Skąd: Leiden
|
|
|
|
|
elzunia
Gaduła
|
Wysłany: Śro Paź 03, 2007 7:34 pm
|
|
|
Moj syn mial rok temu komunie w Rotterdamie, w Polskim kosciele i bylo naprawde cudownie. Ksiadz Bartek cudownie przygotowal dzieci do tego wydarzenia, wszyscy mieli alby, ktore uszyla krawcowa na zamowienie...bylo naparwde odswietnie i niczym sie nie roznilo od komunii w Polsce. |
|
|
|
|
tubisia1
Nieśmiały użytkownik malgorzata
|
Wysłany: Czw Mar 05, 2009 12:13 pm komunia
|
|
|
a moze kogos dziecko mialo komunie w nieuwegein ,prosze o odpowiedz.. |
|
|
|
|
tomala
Super gaduła
Pomógł: 7 razy Dołączył: 25 Gru 2007 Posty: 272 Skąd: lepiej nie wiedzieć
|
Wysłany: Czw Mar 05, 2009 12:34 pm
|
|
|
Moja córka jest w trakcie przygotowań. 19 kwietnia jest "ten dzień".
Póki co pełen luz i wszystko spokojnie. Nie ma żadnego nękania dzieci i rodziców jak to ma miejsce w Polsce. Bez "sukien ślubnych" i "przyjęć weselnych". Córa ma wiśniową sukienkę, fioletowe buciki i kremowy sweterek.
W ostatnią niedzielę byliśmy całą rodziną w kościele, dzieci idące do komunii zostały przedstawione wszystkim wiernym, opowiadały o swoich zainteresowaniach i pokazywały swoje ulubione zabawki-oczywiście w tym czasie stały na ołtarzu, przodem do wiernych a pastor cały czas żartował i uśmiechał się. Poznawanie boga jest przez zabawę a nie przez przymus i terror.
Wczoraj wieczorem wszyscy rodzice byli w kościele i wycinaliśmy ozdoby i dekoracje. A najlepsze jest to, że dostaliśmy fakturę z parafii za pierwszą komunię-40 euro płatne przelewem. Kościół funkcjonuje jako instytucja i odprowadza podatki. Nie ma żadnego dawania do łapy i złodziejstwa jak to się dzieje w Polsce. Cena jest ustalona z góry. Kupowanie prezentów dla proboszcza i innych "zaprzyjaźnionych" nie wchodzi w grę !
Okazuje się, że może być normalnie ... |
_________________ Analiza uryny może wykryć chorobę jednostki, analiza urny - chorobę całego społeczeństwa. |
|
|
|
|
Kesja
Poczatkujacy
Wiek: 43 Dołączyła: 30 Maj 2008 Posty: 40 Skąd: Rotterdam
|
Wysłany: Czw Mar 05, 2009 1:45 pm
|
|
|
A tak z ciekawości to w jakim wieku idą tu dzieci do pierwszej Komunii? Normalnie tak jak w Polsce czyli klasa druga a wiek ok. 9 lat? Gdzieś mi się o uszy obiło że w wieku lat 12?? Jak to wygląda w Holandii? |
|
|
|
|
tomala
Super gaduła
Pomógł: 7 razy Dołączył: 25 Gru 2007 Posty: 272 Skąd: lepiej nie wiedzieć
|
Wysłany: Czw Mar 05, 2009 2:10 pm
|
|
|
W Holandii najczęściej to wiek 8 lat.
Z tym że moja córa jest w 4 klasie bo tu dzieci idą do szkoły jak maja 4 lata.
W kościele widziałem też i trochę starsze dzieci z różnych stron świata. |
_________________ Analiza uryny może wykryć chorobę jednostki, analiza urny - chorobę całego społeczeństwa. |
|
|
|
|
Izula25
Poczatkujacy Być albo nie być...
Pomogła: 3 razy Wiek: 40 Dołączyła: 15 Sty 2009 Posty: 40 Skąd: polska
|
Wysłany: Pon Mar 09, 2009 12:41 am
|
|
|
Przynajmniej w holandi dzieci mają normalna komunie na luzie,w polsce każą się uczyć tych wszystkich wierszyków i po co???Po to żeby po dwuch latach zapomnieć.Bez obrazy ale moim zdaniem to bez sensu wbijać dzieciakom takie żeczy do głowy.Moja siostrzenica miała do zdania tyle wierszy na pamięć że to lekka przesada.Żałosne |
|
|
|
|
|