NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Polacy na obczyznie > Jest jeszcze gdzies na nas miejsce
Autor Wiadomość
ARIE32NL 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Sob Mar 14, 2009 7:41 pm   Polacy na obczyznie > Jest jeszcze gdzies na nas miejsce

przeczytajcie to forumowicze bo to onas Polakach ktuży bladza na obczyznie za lebszym jutrem > Artykul ciekawy http://wiadomosci.onet.pl...,1,artykul.html

LeGolas 
Super gaduła

Wysłany: Sob Mar 14, 2009 8:05 pm   

Nie wiem co takiego podniecającego w tym artykule.Chcieliśmy kapitalizmu więc go mamy.Myślisz że tutaj w Holandii jest inaczej?Wszystkie instytucje poczynając od Belastingdienst kończąc na Gemente starają się "okraść" z każdego centa.Jak myślisz dlaczego w Holandii wprowadzona została stawka wiekowa?Tak właśnie rząd holenderski zmusza młodych do nauki, bo większośc wie że i tak nie ma szans na wybicie się dlatego po szkole średniej idzie do pracy.Tych przykładów można byłoby mnożyć, ale szkoda czasu i nerwów.Nie uważam żeby Polska tak bardzo różniła się od Królestwa Niderlandów.

Kurt Cobain

ARIE32NL 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Sob Mar 14, 2009 10:24 pm   

to dlaczego tu jestes ??? moze i jest tu duzo podatkow itd ale zycie jest duzo latwiejsze bo niemartwisz sie tym zeby ci starczylo od 1 do 1 stac nas na oplaty i normalne zycie czego o PL powiedziec niemozna . No chyba ze Ty tez zyjesz tu na zeszyt ??

baileys 
MODERATOR
baileys

Pomogła: 83 razy
Wysłany: Sob Mar 14, 2009 11:04 pm   

ARIE32NL, hmmmmmmmm
nie wiem jak dlugo tu zyjesz /mieszkasz ale ktos kto zarabia tu 1200 euro za miesiac ma auto na hol blachach 2 dzieci ,jakiegos psiaka , oplaca wszystkie podatki ubezpieczenia (bez polskiego krecenia ) nie nazyje tu tak beztrosko jak ty opisujesz . By zyc beztrosko musisz miec modalne dochody i pracowac we dwoje . A niestety maluska gartka naszych rodakow tu ma modalne lub wyzsze zarobki .
Co prawda tu sa lepsze rozwiazania socialne ale i tak rozowo to tu nie jest .Wielu polakow tu przyjechalo pachanych roznymi powodami , wielu z nich mialo marzenia zapuscic korzenie poza granicami polski (np w Holandi ).
Przyjechali tu na poczatek do pracy przez b.pracy .Pudzniej uciekali od posredniakow majac nadzieje na lepszy byt . 1 kontrakt 2 kontrakt u "holendra "mysleli ze zlapali boga za nogi , na upartego nie sluchajac przestrog kupowali mieszkania/domy lub wynajmowali od gminy i maklerow . Az nadszedl kryzys siedza w pieknym domu przy necie i nazeka ze stracil prace , ze nie ma pracy od tygodni miesiecy .Kasa sie konczy przychodza problemy myslenie jak zwiazac koniec skoncem? i co dalej ? Czuja sie dyskryminowani ,ponizani . Zaczyna zycie wyglada tak samo jak przed wyjazdem .........

I co nadal myslisz ze Holandia sie bardzo rozni od polski ?? moze accurat ty masz szczescie jeszcze pracujesz , masz reguralnie wyplate i dach nad glowa .Ale niestety wielu rodakow nie ma tak dobrze jak ty . A jak mi powiesz zarabiajac 1200 euro miesiecznie kazdy moze tu przezyc beztrosko majac rodzine tu i dom na utrzymaniu to zapytam sie ciebie w jakim swiecie fantazji ty zyjesz ????
Sorry za moja ostra wypowiedz ale ja popieram niestety zdanie Legolasa .
Osobiscie mieszkam ty ponad 2 dekady i widzialam jak bylo "kiedys "i jak jest "teraz "
I naprawde zycze kazdemu by wzystko ulozylo sie jak najszybcie jak najlepiej .Ale nie mam rozowych okolarow i nie widze teo wszystkiego na rozowo.
Ostatnio zmieniony przez baileys Sob Mar 14, 2009 11:14 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Witch01 
Mega gaduła
Witch

Pomogła: 57 razy
Wysłany: Sob Mar 14, 2009 11:23 pm   

baileys napisał/a:
ARIE32NL, hmmmmmmmm
nie wiem jak dlugo tu zyjesz /mieszkasz ale ktos kto zarabia tu 1200 euro za miesiac ma auto na hol blachach 2 dzieci ,jakiegos psiaka , oplaca wszystkie podatki ubezpieczenia (bez polskiego krecenia ) nie nazyje tu tak beztrosko jak ty opisujesz . By zyc beztrosko musisz miec modalne dochody i pracowac we dwoje . A niestety maluska gartka naszych rodakow tu ma modalne lub wyzsze zarobki .

Swieta prawda Baileys :039:

Dyszka 
Super gaduła

Wysłany: Nie Mar 15, 2009 12:41 am   

co do 1200€ zgadzam się na 1 osobę to jest i tak mało, większość zaczyna pracę od minimum krajowego, i rośnię w miarę pracy,stażu, kwalifikacji, zdolności językowej, itd. jak nie rośnie jest problem...
ale życie jest i tak lepsze niż w pl, nie ma czegoś takiego starczy od 10 do 10 czy też nie ....

mario28100 
Poczatkujacy
pies na baby

Wysłany: Nie Mar 15, 2009 7:17 am   

gramatyka sie klania
a niktorzy wyjechali bo musieli (nie karne<)

agata 
PRZYJACIEL FORUM

Pomogła: 33 razy
Wysłany: Nie Mar 15, 2009 9:28 am   

ja tez mieszkam tu juz kilka lat- i wiem, ze nie wrocilabym do Polski, owszem trzeba placic podatki, sa problemy tak jak wszedzie - ale i tak uwazam, ze Holandia rozni sie od Polski- pod wieloma wzgledami. tutaj czuje sie bezpieczniej nawet w dobie kryzysu- tutaj panstwo nie zostawi cie bez pomocy tak jak ma to miejsce w Polsce- ja licze to w ten sposob. dwie dorosle osoby zarabiajace po tylko 1200 razem 2400. dalej mieszkanie ze spoldzielni + oplaty powinno zamknac sie w kwaocie max.700 euro-zostaje 1700 dalej ubezpieczenie najnizsze okolo 200 euro/2os. -100 poniewaz belasting zaraca przy niskich dochodach okolo polowy wiec 1700-100 zostaje 1600. dalej samochod- ubezpieczenie i podatek na kwartal - w zaleznosci od pojemnosci ale sredniej klasy i wielkosci - zamyka sie w kwocie 300 euro na kwartal czyli 100 na miesiac - zostaje 1600-100- zostaje 1500 . na zycie - czy to az tak malo? owszem sa dzieci - kosztuja - ale tez dostajemy od panstwa okolo 100 euro na dzieci do 18 roku wiec robimy +wiec ... ?
dla osob majacych kontrakty i stala prace nawet za takie pieniadze da sie zyc- choc szczerze powiem, ze nie wierze iz ktos kto ma kontrakt bezposrednio u pracodawcy dostaje tylko 1200- wszyscy moi znajomi pracujacy na kontraktach maja od 7.5 na godz..
owszem taki problem istnieje dla osob pracujacych przez posrednikow- praca na godz, w zaleznosci od przepracowanej ilosci- wiec czesto to nie jest nawet 1200 a mniej wiec tu pojawia sie problem.
Konczac powiem tylko, ze pomimo kryzysu i owszem mniejszej stabilnosci i tak uwazam , ze Holenderskie prawo, podejscie do obywatela, pomoc w skrajnych przypadkach, mozliwosc otrzymywania pomocy od panstwa- jest o wiele lepsze niz w Polsce.
A jesli zyjesz w Holandii, placisz podatki, wtapiles sie w ten system- panstwo nie zostawi cie bez pomocy. wiele osob tu - pracujac przez posrednikow- nie wykupujac ubezpieczenia,samochody na polskich blachach, czesto bez meldunku, - bo kombinujac oszczedzaja pare groszy tracac prace nagle zaczyna narzekac- ok- ale skoro wczes
niej oszczedzali? znam kilka takich osob- szkoda na ubezpieczenie, auto na pl.blachach bo taniej ubezpieczenie, to w tej sytuacji jak panstwo ma im pomoc- skoro nawet nie mieli meldunku ale przeciez przez kilka miesiecy oszczedzali 100 na ubezpieczeniu ?!
ale mi sie dostanie za ta wypowiedz.
moje zdanie jest takie... mieszkasz w danym kraju- dostosowuj sie do tego kraju i do jego prawa i przepisow a wtedy i ten kraj bedzie traktowal cie uczciwie

seba2321 
Poczatkujacy

Wysłany: Nie Mar 15, 2009 9:54 am   

[quote="LeGolas"] Nie uważam żeby Polska tak bardzo różniła się od Królestwa Niderlandów.

wszyscy tylko narzekacie to to zle a tamto bee!!!okrade cie gemente i balasting?
ile tu jestes?pare lat i porownujesz NL do polski HMM.to do niej wracaj skoro jest taksamo nie bedziesz mial problemów z dogadaniem sie dzieci beda mialy lepiej a okradac cie bedzie wlasne panstwo ale to dla ciebie przeciez bez różnicy!

ciage czytam takie posty i czasem juz nie moge tego wytrzymac i zrozumiec!!! nikt was nie zmuszal do osiedlenia sie tu!!zanim kupilas,kupiles dom byles tu jakis czas widziales jak jest wiec w tedy trzeba bylo sie opowiedziec ze tu jest kicha i spadam z tad a nie teraz
ale nie zapomnijmy o jednym za zaraz po PICIU nasza nastepna przypadłością jest nazekanie
pozdrawiam i zycze wam miliardów euro !!!!!tylko w tedy tez bedzie nazekanie
ja tu jeste juz dosc.... nje jest za pięknie ale nie ma porównania do PL dla mnie po prostu GIT
tego posta kieruje rownież do osoby o nicku BAYLEYS jesli dobrze napisałem
pozdro
Ostatnio zmieniony przez seba2321 Nie Mar 15, 2009 9:54 am, w całości zmieniany 1 raz  

LeGolas 
Super gaduła

Wysłany: Nie Mar 15, 2009 10:15 am   

ARIE32NL napisał/a:
to dlaczego tu jestes ??? moze i jest tu duzo podatkow itd ale zycie jest duzo latwiejsze bo niemartwisz sie tym zeby ci starczylo od 1 do 1 stac nas na oplaty i normalne zycie czego o PL powiedziec niemozna . No chyba ze Ty tez zyjesz tu na zeszyt ??

A czy ja powiedziałem że jest mi tu źle? W którym zdaniu? Ja wyraziłem tylko swoją opinię na temat życia w NL.A ty mnie od razu atakujesz ( w tym momencie wychodzi mentalnośc Polaków którzy twierdzą że we wszystkim mają rację.)

Kurt Cobain

ARIE32NL 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Nie Mar 15, 2009 10:19 am   

no i wlasnie oto mi chodzilo sprubujcie w PL przy najnizszej krajowej wziac kredyt na mieszkanie czy jakikolwiek kredyt ?? a tutaj jakos niema wiekrzych problemow i jak tylko masz troche odwagi to mozesz tu dobrze zarobic tylko ucz sie jezyka i jak wpadniesz miedzy wrony to kracz jak i one a niebedzie wiekrzych problemow . A standard zycia i tak jest tu duzo wiekrzy ,pomoc socjalna itd jest na wysokim poziomie i jak tylko sie chce to mozna tu normalnie zyc!~!

Witch01 
Mega gaduła
Witch

Pomogła: 57 razy
Wysłany: Nie Mar 15, 2009 10:35 am   

ARIE32NL napisał/a:
no i wlasnie oto mi chodzilo sprubujcie w PL przy najnizszej krajowej wziac kredyt na mieszkanie czy jakikolwiek kredyt ?? a tutaj jakos niema wiekrzych problemow

Z wzieciem nie,ale za to potem ze splata sa ogromne. :039:Prosze bardzo,poczytaj sobie:
http://www.janmarijnissen...n-met-schulden/
http://www.nos.nl/nosjour...eninkomens.html
Ostatnio zmieniony przez Witch01 Nie Mar 15, 2009 10:52 am, w całości zmieniany 2 razy  

LeGolas 
Super gaduła

Wysłany: Nie Mar 15, 2009 10:38 am   

Dalej nie odpowiedziałeś na moje pytanie.

Witch właśnie potem problem ze spłatą bo kredyt Ci z uśmiechem dadzą :039:

Kurt Cobain

ARIE32NL 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Nie Mar 15, 2009 10:59 am   

LeGolas ..... dobrze ze wyraziles swoja opinie dlatego jest Forum ?? ale mowisz ze PL prawie nic sie nie rozni od NL no i z tym sie niezgadzam. A co do kredytu to zauwazcie ze za cene wynajmu mozesz splacac kredyt na mieszkanie no i taka jest prawda ze jak wynajmujesz swoje M to walisz kase w studnie bez dna a jak splacasz kredyt to te pieniadze kiedys ci sie zwruca jak bedziesz chcial sprzedac mieszkanie no moze nie wszystkie ale duza czesc !! i sorki za ataki jakos mnie ponioslo

LeGolas 
Super gaduła

Wysłany: Nie Mar 15, 2009 11:08 am   

Tak ale zauważ również że jeśli posiadasz swoje mieszkanie także musisz płacić podatek lub czynsz + rata.Zresztą w NL nie nagłaśnia się dużo rzeczy a ludzię boją się odzywać.Jakby wyszli na ulicę może by się coś zmieniło a tak to lipa.I zauważ również że rata jest o wiele wyższą niż cena wynajmu.Uwierz że tutaj tak samo jak w PL większość ludzi jedzie na kredytach których później nie mają z czego spłacać.Jak myślisz te wszystkie wypasione auta są kupione za gotówkę?? Wszystko jest na kredyt!!! A jeśli dostaniesz już kredyt na mieszkanie to pamiętaj że przez następne 30-40 lat musisz pracować jak wół żeby na starość sobie spokojnie usiąść w ogródku ( co i tak nie jest pewne bo rodzina stwierdzi że jesteś już za stary na samodzielne życie i oddadzą Cię do domu opieki.

Kurt Cobain

Odpowiedz do tematu