Potrzebuje pilnie info ??? |
Autor |
Wiadomość |
ARIE32NL
Nieśmiały użytkownik
Pomógł: 3 razy Wiek: 48 Dołączył: 06 Cze 2008 Posty: 83 Skąd: Rotterdam
|
Wysłany: Czw Mar 19, 2009 5:25 pm Potrzebuje pilnie info ???
|
|
|
skradziono mi dzisiaj karty do bankomatow i prawo jazdy mam takie pytanie wzgledem prawa jazdy ( karty sa zablokowane ) gdzie mozna dostac w Holandii jakis dokument zaswiadczajacy ze moge jezdzic autem ? czy jest taka mozliwosc czy tylko moge wyrobic nowe w Polsce ?? A moze jest mozliwosc wyrobienia prawka Holenderskiego dodam ze jestem tu zameldowany?? |
Ostatnio zmieniony przez ARIE32NL Czw Mar 19, 2009 5:58 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
krystian79
Poczatkujacy cbr1100xx
|
Wysłany: Czw Mar 19, 2009 5:31 pm
|
|
|
Zglos to na psiarnie,oni ci wystawia swistek ze skradziono ci dokumety i bedziesz mogl smigac.Dla pewnosci zadzwon do ambasady bo moze zrobia ci nowe tak jak robia paszport |
|
|
|
|
agata
PRZYJACIEL FORUM
Pomogła: 33 razy Dołączyła: 08 Paź 2006 Posty: 905 Skąd: kraj tulipanow
|
Wysłany: Czw Mar 19, 2009 8:04 pm
|
|
|
niestety nie bedziesz mogl smigac bez prawa jazdy- owszem powinienes zglosic kradziez na policji- policja wystawi ci zaswiadczenie o kradziezy i na jego podstawie mozesz wyrobic nowe dokumenty- np.paszport w ambasadzie- jesli chodzi o holenderskie prawo jazdy to nie wiem - kiedys trzeba bylo zdac polskie i otrzymywalo sie holenderskie a jak jest teraz - nie wiem- ale napweno nie mozesz smigac bez prawa jazdy a tylko z zaswiadczeniem z policji |
_________________ Bo w miłości silni
mamy siebie nawzajem! |
|
|
|
|
ARIE32NL
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Czw Mar 19, 2009 8:11 pm
|
|
|
wlasnie zglosilem na Policji ten fakt no i tak jest nie moge jezdzic bez prawka z samym zaswiadczeniem . Policjant powiedzial mi wprost ze potrzeba miec polskie prawko zeby dostac Holenderskie i poprostu powiedzial ( milej podruży do polski ) |
|
|
|
|
silver
Poczatkujacy
Pomógł: 2 razy Dołączył: 22 Wrz 2007 Posty: 29 Skąd: Rotterdam/Katowice
|
Wysłany: Czw Mar 19, 2009 10:35 pm
|
|
|
Witam,
jeśli chodzi o Holenderskie prawo jazdy to niestety wszelkie testy i egzaminy są w języku holenderskim! pobowalem dostac testy po angielsku - powiedzieli mi ze jest to niemozliwe. Jesli znasz na tyle jezyk zeby sie tego podjac to masz taka mozliwosc.
Pozdrawiam |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Czw Mar 19, 2009 10:39 pm
|
|
|
Sa mozliwe po angielsku... Moj szef nie mowiacy wogole po holendersku ze 2 miesiace temu zdawal PJ i bylo po angielski
@Arie - mojemu kolegdze jakies 4 miesiace temu zwineli dokumenty, w tym PL prawko. W chwili obecnej ma holenderskie - nie wiem jak to zalatwil, ale jak sie bede z nim widzial to moge zapytac. |
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym? Bill Machrone, 1991-09-24 |
|
|
|
|
Witch01
Mega gaduła Witch
Pomogła: 57 razy Dołączyła: 14 Mar 2008 Posty: 1196
|
Wysłany: Czw Mar 19, 2009 11:00 pm
|
|
|
Silver zle Cie poinformowali,mozna robic egzaminy po angielsku:
http://www.cbr.nl/316.pp |
|
|
|
|
ARIE32NL
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Pią Mar 20, 2009 6:07 am
|
|
|
m4rcin : bardzo bylbym wdzieczny za wiadomosc jak to zrobic . A co do egzaminu to wsumie ja go nie potrzebuje bo przecierz mialem prawo jazdy tyle tylko ze mi je skradziono i moge wymienic na Holenderskie ale niestety w tej chwili niemam co wymienic ? Ale dzisiaj zadzwonie jeszcze do ambasady i sie dowiem ale dzieki wszystkim za pomoc |
|
|
|
|
szeda
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 12 razy Dołączyła: 09 Mar 2007 Posty: 514 Skąd: Haga
|
Wysłany: Pią Mar 20, 2009 3:42 pm
|
|
|
i jak ARIE dowiadziales sie jak to wyglada? Mojemu mezowi ktos wczoraj skradl dokumenty wraz z PL prawkiem. Dzwoniac do polskiego wydzialu komunikacji powiedzieli ze to sie da zrobic tutaj: tylko co wydaja - zaswiadczenie o skradzionym polskim PJ czy wyrabiaja holenderskie? A na protokole z policji to na wlasna odpowiedzialnosc... |
|
|
|
|
ARIE32NL
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Pią Mar 20, 2009 4:05 pm
|
|
|
Szeda : dzwonilem dzisiaj do Konsulatu no i jedno jest pewne tu prawka ci nikt nie wyda ( chodzi o polskie ) ale pani powiedziala ze moge isc do gemente z protokolem z policji no i oni moga ( jezeli jestes zameldowany w NL )wyslac pismo do PL czy mam prawojazdy no i trzeba poczekac na odpowiedz z PL i jak beda papiery to wtedy moga mi wyrobic Holenderskie prawko ale to pewnie troche potrwa ? Ja pojade w poniedzialek do gminy i sie dowiem czy tak mozna |
|
|
|
|
szeda
|
Wysłany: Pon Mar 23, 2009 5:18 pm
|
|
|
Arie i jak w gemeente? moj maz byl i dowiedzial sie rzeczy nastepujacej, musi w Polsce w Wydz. komunikacji odebrac tzw. wtórnik PJ i z tym przyjsc do gemeente oraz ze zdjeciem, na podstawie tego wtórnika czyli zaswiadczenia ze masz PJ wydadza Ci holenderskie prawko jazdy wazne na 10 lat. jesli przebywasz tu wiecej niz 2 lata byc moze ze bedziesz musial wypelnic test-formularz z pytaniami dot. czy nosisz okul;ary, czy sie na cos leczysz, choroby psychiczne lub inne uzaleznienia czy sie posiADA ITP.
wyslalismy takie podanie do Urz.Kom. wraz z upowiaznieniem dla rodzica ktory bedzie je dla nas odbieral, mam nadzieje ze zmiescimy sie w max. 2 tyg. |
Ostatnio zmieniony przez szeda Pon Mar 23, 2009 5:21 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
ARIE32NL
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Pią Mar 27, 2009 6:19 am
|
|
|
Zrobilem tak samo wyslalem faxem o wydanie wturnika ze posiadam prawo jazdy i czekam na list z polski no i tez musze zrobic fotke i z tymi papierami do gemente i dostane prawo jazdy holenderskie wazne na 10 lat a co do badan to mam nadzieje ze to mnie ominie wystarczy juz tych problemow i tak jest duzo zalatwiania i biegania jak juz cos konkretnego zalatwie to napisze jak mi poszlo pozdrawiam !!
Dodano: Wto Mar 31, 2009 12:03 pm
Właśnie dzisiaj bylem w gemente no i jest taka sprawa . Złożyłem papiery w gemente tzn : odpis protokolu z policji , zaswiadczenie z polski z wydzialu komunikacji ze posiadam prawo jazdy ( po polsku orginal ) no i to samo zaswiadczenie przetlumaczone przysiegle na jezyk Holenderski , kopia paszportu , 1 zdjecie i zaplacilem 47 euro i papiery poszly do RDV i za jakies trzy tygodnie bede mial prawojazdy holenderskie ale mam juz zaswiadczenie z gemente i moge w tej chwili jezdzic bez problemow po NL > HURA !! A tak wogule to warto by bylo ten temat gdzies wkleic zeby inni nie mieli problemow tylko wiedzieli co robic bo wiem ze takich osob jest tutaj wiele w NL bo jak dzwonilem do Ambasady to pani powiedziala ze takich zgloszen maja dziennie nawet kilkanascie ? A tak wogule to po co komus prawo jazdy ??? dowod osobisty to ok mozna by bylo zrobic jakas machlojke tzn telefon lub cos innego ale prawko ??? ktos je i tak wyrzuci a my mamy tyle problemow !! pozdrawiam i innym zycze powodzenia |
|
|
|
|
szeda
|
Wysłany: Wto Mar 31, 2009 2:02 pm
|
|
|
dzieki za info Arie, my wciaz czekamy na papiery zaswiadczajace z PL, super ze u ciebie juz jakies dobre 'widoki' |
|
|
|
|
|